

Eddig a család nem igazán volt muffin rajongó. Csak a száraz, folytó, fűrészpor szerű változatokkal találkoztunk, amik unalmasnak és túlzottan egyszerűnek tűntek. De ennek ezzel a recepttel vége! Ez a muffin tészta finom, szaftos, még napokkal később is, és a belsejében rejlő lágy puding, annyira feldobja, hogy nem lehet nem rajongani érte!
Ugyanakkor ez a recept is garantálja a muffin készítés egyszerűségét, így akár gyerekkel is könnyedén elkészíthető. Ezt garantálom, hiszen én is egy kis hároméves kuktával dolgoztam, aki szinte minden lépésbe bele tudott folyni. A pudinggal megtöltős rész volt a kedvence: egy kanál a muffinba, egy kanál a pociba, szóval ezzel elidőztünk egy darabig, de még így sem tartott tovább 30 percnél, a kezdéstől a sütőbe tolásig.
A tésztához
- 15 dkg szoba hőmérsékletű vaj (nem margarin!)
- 15 dkg cukor
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3 db tojás
- 1 tk vanília kivonat, vagy aroma
- 1 tk rum aroma, vagy sütőrum
- 15 dkg finomliszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
A pudinghoz
- 0,5 l tej
- 1 csomag főzős, vaníliás pudingpor
- 3-4 ek cukor
Elkészítés
- Megfőzzük a pudingot a csomagon lévő leírás szerint, és hagyjuk kihűlni úgy, hogy közben időnként megkeverjük, összetörjük, hogy ne álljon össze. A gyerekek nagy örömére az egy zacskó pudingporból készült pudingnak kb. csak a fele fog kelleni, de nálunk nincs gond a maradék puding eltüntetésével se :). NAGYON FONTOS, hogy a pudingnak ki KELL hűlnie mielőtt a muffinba tesszük! Ha melegen tesszük bele, sülés közben a tészta felszívja, így a puding “eltűnik” és egy üreges, nem túl jó állagú muffint kapunk.
- A vajat jól (kézi mixerrel, vagy habverővel) felhabosítjuk a cukorral, és egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliát és a rumot.
- A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a vaníliás cukorral elkeverjük, majd hozzáöntjük a vajas masszához. Nem szabad sokat kevergetni, épp csak annyira kell összedolgozni, hogy csomómentes, homogén masszát kapjunk.
- Előveszünk 12 db. jó minőségű muffin papírt. Ez fontos, mert csak a jó papír válik el könnyedén sütés után a muffintól. (Nekem az IKEA-ban, vagy a Tchiboban kapható vált be.) A papír formákat 12 mélyedéses muffin tepsibe helyezzük.
5. A formák aljára teszünk egy ek., vagy kb. diónyi tésztát. Fogunk egy kiskanalat és a hátával középről kifelé haladva, körben kicsit kihúzogatjuk a tésztát a forma oldalára, hogy kis kosárka formájú mélyedés keletkezzen, ebbe jöhet egy tk-nyi puding, majd a maradék tésztát egyformán elosztva a 12 muffinra, teljesen befedjük őket (a forma széléig érjen ki a tészta).
6. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 percig sütjük. Akkor jók, amikor a tetejük felpúposodik és egy ici-picit megreped.
7. A kisült muffinok tetejét megkenhetjük cukormázzal (mi Dr. Oetker, marcipán ízű verziót választottuk), és díszíthetjük Smarties szemekkel, vagy színes cukorgyöngyökkel.


