Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Facebookpinterest

Sok éve, mióta gyerekekkel járunk Balatonra rossz idő esetén is kötelező szórakozási alternatívát keresni. Megszűnt a korábbi élet, hogy amíg kint hűvösebb az idő, vagy esik az eső, addig esetleg a szálloda szobában könyv olvasást, alvást, vagy egyéb passzív pihenési lehetőséget is megengedhet magának az ember. Bár nem túl közeli, de az egyik ilyen megoldási alternatíva a Sárvári Gyógy- és Wellness fürdő, amelyet ez évben is felkerestünk, a hűvösebb idő miatt.

 

Road to hell

Én már az első perctől kezdve morogtam, mert nagyon messze van ez a hely Füredtől, majdnem akkora távolságot megyünk, mint hazáig. Erre rátett még egy lapáttal, hogy a Tapolca előtti körforgalomban a Sümeg/Sárvár felé vezető út jelzője le volt takarva a körforgalomban, hogy arra most nem lehet menni, és manuálisan jelölve, hogy a következő kihajtónál próbálkozzunk. Na ezzel még kb. plusz harminc percet sikerült rátennünk az amúgy is 1 óra 10-20 perc körüli útra.

Visszafelé ez már nem jelentkezett, a túloldalon semmilyen jelölést nem találtunk, így gyorsabban hazaértünk. A lezárás vagy egy jópofa diákcsíny volt, vagy a tapolcai városvezetés döntött úgy, hogy kirakodó vásár, falunap, vagy egyéb hóka-móka miatt a teljes átmenő forgalmat tereljük el lényegesen hosszabb útra. Mindegy kinek volt az ötlete és milyen okból, ez úton is köszönjük.

Sárvári gyógy és wellness fürdő árak

 

A bejárathoz érve

Korábbi években már az épületet megközelítve is mellbevágó élmény fogadott, több száz autóval és jó néhány emeletes turista busszal, ezzel mintegy elő is irányozva azt, hogy mire számíthatunk bent. Ezt is tapasztaltuk, minden esetben a tömegtől lépni sem lehetett. Ezekkel az alkalmakkal azonban valóban és ténylegesen hideg volt, 16-18 fok, eső és szél, most pedig csak egy kisgyerekekkel éppen nem strandidő, 22-24 fok, a merészebbek ilyenkor még simán bemennek a Balatonba, vagy bevállalnak egy kültéri vizes programot, így szerencsére döbbenetes ürességgel találkoztunk.

Ettől függetlenül a másik alapvető probléma megmaradt, a viszonylag magas ár. Múlt évben nem jártunk itt, tavaly előtt pedig úgy emlékszem, azért ennél jóval barátságosabb volt a díjszabás, most azonban egy felnőtt napi belépő 3200,- Ft.

Ez azért elég húzós, de tény, hogy hatalmas komplexumról van szó, és elég sok mindent nyújt a hely, gondolom eleve az üzemeltetési költség sem kevés, ennyit vizet tisztítani és megmozgatni, illetve nyilván az alkalmazott sem kevés, valamint aki ekkora helyet birtokol és üzemeltet a nyereség igénye sem apró, mondjuk jogosan.

Egy családi jegy pedig mondjuk annyira már nem is vészes, 2 felnőtt 2 gyerek 7900,- Ft-ért mehet be egész napra, korlátlan használatra, ami ugyan sok, de tekintettel arra, hogy mit kínál ár/érték arányban azért irreálisan drágának nem mondható.

Főleg annak tekintetében, hogy egy másik hűvösebb nap miatt később utána néztem az Anagora Aquaparknak is Füreden, na az aztán csak az igazán elborult. Régen egyszer voltunk már ott, de csak punnyadni, azonban most az összehasonlítás végett azt az árat néztem, amiben korlátlan csúszda használat jár, mint Sárváron. Ez felnőtt esetében kerek 6000,- Ft, azaz hatezer Forint. Elég erősen elgurult a gyógyszere a tulajnak, mikor ezt az árat kitalálta, de nyilván itt is érthető, Balatonfüreden van egy hatalmas wellness fürdőm, jól akarok élni belőle.

Ehhez képest azonban a Sárvári Gyógy- és Wellness fürdő kifejezetten olcsó, cirka fele annyiba kerül, családi jeggyel még olcsóbb, és még gyógyvíz is van az idősebbeknek.

Sárvári gyógy és wellness fürdő

 

300 Forint / szekrény

Ami azonban döbbenetesen kicsinyes és prosztó megoldás, az az, hogy 300,- Ft-ért adnak egy szekrényt. Ha két felnőtt be akar menni, akik mondjuk nem párok, hanem csak haverok, vagy éppen ismerkedők, és külön szekrényt akarnak, akkor már nem is 3200,- hanem 3500,- Ft a belépő, tehát két embernek 7000,- Ft.

Nem pontosan értem, mit kéne tenni? Hozzak magammal kis ládikát, vagy mikor átöltöztem menjek ki fürdőgatyában és tegyem a csomagtartóba a cuccot? Miért érzik itt azt, hogy nem alapvető része a belépőjegynek és a fürdő használatnak az, hogy az ember kap egy szekrényt is. Ez nagyon ellenszenves és kicsinyes húzás itt. Nem gondolom, hogy ezen sokat kaszálna a hely, feltételezem az oka inkább az lehet, hogy kicsire méretezték az öltözőt és a szekrény darabszámot és ahogy folyamatosan bővítik a helyet, már nagyobb a befogadó képesség, mint amennyi szekrénnyel rendelkeznek, így fizikálisan nincs mód minden jegyhez szekrényt adni.

Erre azonban két megoldás is elegánsabb lenne, ha esetleg a medence és fürdőhelyekkel, valamint csúszdákkal együtt az öltöző és szekrény teret is bővítenék, vagy megkötésekkel ugyan, de ingyen adnák. Sok magányos nyugdíjas jön gondolom a gyógyvíz miatt, egy-egy embernek esetleg nem, de mondjuk lehetne azt mondani, hogy két felnőtt jegy mellé jár egy ajándék szekrény, egy családi jegyhez meg ajándékba kettő. Ennyi elég is lenne, nem kéne több. Ez azonban elég prosztó húzás, egyetlen wellness hellyel sem találkoztam még, ahol külön kellene fizetni a szekrényért, az elegánsabb és kulturáltabb kiszolgálás érdekében ezen sürgősen változtatni kellene.

Sárvári gyógy és wellness fürdő

 

“…Sárvári Gyógy- és Wellness fürdő, abban úszkál Lochness Ernő…”

A tömegen túl, a fő problémánk mindig is annak közvetlen velejárója volt, az igen erősen kifogásolható higiénia.

Ez minden esetben főleg a gyerek és bébi medencénél koncentrálódott, egyetlen alkalom sem volt utóbbi 3 látogatásunkkor, mikor ne úszkált volna némi emberi végtermék a víz felszínén. Ez mondjuk zömében nyilván a bébi medencénél az úszópelusok nem tökéletes záródása miatt történik, azonban ennek ellenére is igen kellemetlen, mikor a medencében haladok előre, és szembe jön a víz felszínén Lochness Ernő.

Más helyen is van bébi medence, és más helyen is van sok úszópelusos wellness fan, mégsem úszik semmi a víz tetején, ebben tehát érdemes lenne erősen fejlődni, akár olyan radikális módon is, hogy egy embert fixen odaállítani a bébi medence mellé, vagy kiadni utasításba, hogy 10-15 percenként nézzen rá, és ha idegen tárgy úszik a vízen, azonnal cselekedjen, ezzel az üzemeltetők találkozzanak elsőként, ne a vendég.

A mostani élmény pozitív volt

Odafelé úton, különösen a még hosszabb menetidőt okozó terelés miatt már konkrétan meg is állapodtunk abban, hogy ide többet nem jövünk. Nagyon messze van, iszonyat tömeg szokott lenni, ezen túl pedig az ár és a sokszor tapasztalt, erősen kifogásolható higiéniai helyzet is visszatartó erejű volt.

Ezt az elhatározásunkat azonban mintha meghallotta volna a hely, mert a mostani alkalommal igencsak kitett magáért. Ez köszönhető talán annak, hogy alig volt ember, és sem a medencékben nem kellett nyomorognunk, sem a csúszdáknál sorban állnunk. Illetve mivel már a kisebbik gyerek is három felett van, így a bébi medencét is elkerültük, nem tudom volt-e ott valami nem oda való, de szerencsére ez sem borzolta idén a kedélyeinket.

Fedett élményfürdő

A belső térben van egy rendes úszómedence, szeparált, nyugalmasabb részen. Ezen kívül egy bébi és egy gyerek élménymedence, illetve néhány pezsgőfürdő, valamint a csúszdák becsobbanó részei.

A korábbi, öltözőkhöz közelebbi részben van a gyógyvíznek és a felnőtt élmény medencének a beltéri része, azonban mindkettőnek lényegesen nagyobb a kültéri területe, és ide igen kényelmesen, a vízben is ki lehet menni, így főleg a termál víz akár lényegesen hidegebb idő esetén is remekül használható.

A felnőtt wellness medencének a külső téren több helyen dögönyöző, illetve egy nagy félig fedett sodró folyosó része is van, ott jártunkkor ráadásul egy négy tagú zenekar régi Illés és Omega dalokat játszott, aminek a minősége mondjuk nem volt kifogástalan de különösebb gond sem volt vele, így tovább növelte a kikapcsolódás és a szórakozás mértékét.

A külső tér

Tovább fokozta az élményt, hogy a délután folyamán ugyan éppen csak, de elértük azt a levegő hőfokot, amiben a gyerekek is hajlandóak voltak kimerészkedni a külső térbe, ahol még több móka van, mint odabent. A zárt, fedett részen is van 3 torony, 2 családi (zöld és szivárványos), és 2 gyerek csúszda (fehér és sárga), de ezekből igazán csak odakint van jelentős kínálat. Eleve van a családi élménymedencének is külső része, sodró folyóval, illetve a gyógyvíznek is szabad ég alatt élvezhető területe, de a gyerek és felnőtt csúszdák és élmény szakaszok csak ez után következnek.

Ami az épületből kilépve látható, az egy hosszú, kék, hullámos csúszda, ami elég embert próbáló. Nem igazán a sebessége vagy a meredeksége miatt, inkább a környezeti hatások okán. Eleve mi akkor jövünk ide, ha nincs strandidő, tehát max. egy 20 fok körüli időjárással számolhatunk. Ehhez jön még a menetszél, amikor az ember jön lefelé, illetve a lába vízbe érésekor a melegnek semmiképpen nem mondható fel-fel fröccsenő vízpermet, ami igen üdítőleg hat a szervezetre, a végén pedig jön a belecsobbanás a szintén eléggé hideg medencébe. Aki álmos, próbálja ki, két-három kávéval felér itt egy csúszás, az biztos.

Gyerek zóna jéghideg vízzel

Tovább haladva hátrafelé, elérhetünk a két medencéből álló gyerek wellnesshez.

Van egy kisebb és egy nagyobb, a kicsiknek kalózhajós csúszdával, és séta folyosóval, a nagyobbaknak dézsából ömlő vízzel, és kicsit magasabb, meredekebb csúszdával.

Itt is több problémába futottunk azonban sajnos, melyből az első és legfontosabb, hogy a vizet egyáltalán nem, vagy csak minimálisan melegítették, mindkét medencében jéghideg volt a víz. Edzettebb, nomádabb körülmények között tartott, ennek megfelelő viselkedéssel is rendelkező átokfajzat kölkök üvöltözve, mindenkit pofán fröcskölve ugyan ki tudták használni így is a lehetőséget, de a kicsit szolidabb három évesnek esélye sem volt.

Ez komoly hátránya és hiányossága a helynek, időjárástól függetlenül illene legalább 26-28 fokra felfűteni a gyerek medence vizét, mint ahogyan azt máshol is teszik. Ha megoldja ezt a napfény, akkor oké, ha nem, akkor mérjék és segítsenek rá.

A másik probléma az volt, hogy a nagyobb gyerek-térnél található íves csúszdákban nem folyt a víz, ezt tehát meg sem kockáztattuk, nehogy a gyereknek ott maradjon a bőre, és az egész hátralévő nap az ezen kesergéssel teljen. Ezek a gyerek részlegek tehát hiába jók és ötletesek, a víz melegítésének hiányában kizárólag erős kánikulában használhatók.

 

A csúszda torony

A zárt élmény részből kilépve el sem lehet idáig látni, és így a létezéséről is csak a bátrabbak értesülnek, de a strand egészen hátsó részén egy teljesen külön álló wellness és élmény rész fogadja az embert, de akkora, ami egy önálló élményközpontnak is becsületére válna.

Eleve van itt egy hatalmas hullámvíz, ami vagy mindig megy, vagy csak nagyon gyakran, mert mikor mi erre jártunk, folyamatos sikongatás volt a hatalmas hullámveréstől. No de lényeg ami e mögött található, az idei évre két plusz élménnyel kibővült csúszda torony, ami így már öt különböző lehetőséggel várja a merészebb közönséget.

A két új csúszda tekintetében abszolút alkalmazható a mondás, miszerint egyik durvább, mint a másik.

A lightosabb egy csúszó gumis megoldás, egy kis kanyar után egy elég meredek lejtővel, de az igazi móka csak ez után következik. A csúszda ugyanis nem a hagyományos változat, hogy halad előre és rendes kifutó része van. Itt a meredek lejtő után egy kemény emelkedő következik, mely egy függőleges falba torkollik, lényegében az egész egy rámpa. A nagy lejtő után az ember halad felfelé, majd megáll, és zuhan vissza háttal. Ennek legdurvább pillanata a tetőpont, amikor a haladás megáll a csúszógumival, ugyanis itt egy pillanatra lebeg az ember, 1 másodperc súlytalanság érzés következik, mielőtt háttal nekiindulna a mélységnek, visszafelé.

A kicsúszó rész szélesebb, mint ahol az ember beérkezik, így egy mélyebb, lassító medence részbe érkezünk, onnan kell kikecmeregni. Az élmény elég ritka, ilyen jellegű csúszdával én eddig nem találkoztam az országban, de igen hangulatos és élvezetes. Ezt tovább fokozva lehet akár párosan, dupla csúszó gumival is nekiindulni a mélységnek.

A másik csúszda már kevésbé szórakoztató, inkább az ijesztésre próbál gyúrni, de arra is csak kevés sikerrel.

Ennek lényege, hogy egy csúszógumin kell előre hasalva lejönni, aminek az eleje felhajtott, és ott kell két fogóban kapaszkodni. Az embernek a fejét is le kell hajtani, a szélső pályán pedig ráadásul csak bukósisakkal lehet lejönni, olyan szűk a cső.

Itt, mivel előre hajtott fejjel kell menni, az embernek fröcsög az arcába a víz, így becsukja a szemét, de amúgy se nagyon látnánk semmit, így az ember csak annyit érez, hogy halad, a cső rángatja jobbra, balra, aztán egyszer csak megáll. Egy nagy meredek szakaszt követően mindhárom pálya egyetlen komoly balkanyar, aztán a kifutó rész. Elsőre ijesztő, aztán csak sima csúszás, nem szórakoztató igazán.

Étkezési lehetőségek

Mind a külső mind pedig a belső térben számos étterem és kifőzde várja az éhes vendégeket. Van önkiszolgáló étterem, menüs és a’la carte lehetőség is, mindenkinek ízlése és pénztárcája függvényében.

Mi a külső rész egyik hátsó éttermében menüt és lángost ettünk. A menü 1290,- Ft-ért kifejezetten remek borsólevest, és eléggé felejthető gombás szaftos csirkeragut tartalmazott, kagylótésztával.

A lángos elvileg burgonyás lángos volt, de én ugyan olyannak éreztem, mint bárhol máshol, de különösebb gond nem volt vele. A belső önkiszolgáló étteremben a választék lényegesen nagyobb, de az árat és minőséget mi ez alkalommal nem teszteltük.

Végeredmény

Az egész hely összességében tulajdonképpen remek, mert nagyon sok élményt ad, hatalmas területen nagyon sokféle vízi szórakozás érhető el.

A két fő probléma az ár és a higiénia. A szimpla felnőtt jegy 3200-ért szerintem elég sok, de családi változatban már vállalhatóbb, de ahogy írtam, minden csak viszonyítás kérdése, van kisebb és kevesebbet nyújtó hely 6000-ért is, tehát azt is figyelembe véve, hogy mi mindent kapunk itt ezért az összegért, teljesen rendben van.

Azonban a gyerek medencéknél fent említett probléma változatlan, ugyan a bébi vízben most nem voltunk, de a belső gyerek medence is elég zavaros volt nap végére, a kevés látogató ellenére is, egy szemgyulladással sikerült másnap summáznunk a kalandot, pedig előtte való két napban a rossz idő miatt kirándultunk, és nem voltunk víz közelben.

Nyilván persze csak teljesen véletlen egybeesés, de véleményünk szerint sem a bébi sem a gyerek medence higiéniája nem éri el a szükséges szintet, főleg erősebb igénybevétel esetén, ezeket valahogy komolyabban kéne tisztítani, szűrni felügyelni. Két éve hányásos hasmenéses eredménnyel zártunk, tehát nem igen sikerült innen úgy eljönni, hogy nincs valami bajunk, de persze ismétlem, biztos csak véletlen egybeesés és semmi köze ennek az egész helyhez, ettől függetlenül a vezetőség helyében azért elgondolkodnék rajta.

Ennek ellenére az eddigi 4-5 látogatásunk közül most éreztük magunkat a legjobban. Nyilván ez annak is köszönhető, hogy most voltak a legkevesebben, sehol nem kellett váni, sorban állni, tülekedni, illetve az idő is kellemesebb volt, mint a korábbi látogatásainkkor, így kint is tudtunk játszani, és pancsolni.

A hely ahogy írtam már, talán több élményt nyújt kint, mint bent, tehát abszolút kánikulában is nagyszerű választás, azonban hidegebb napokon is remek alternatíva a belső tér.

Pro: hatalmas alapterület, rengeteg csúszda és medence, külön bébi, gyerek, családi, és felnőtt csúszda, sok kajálda,
Kontra: viszonylag magas ár, külön szekrény díj, bébi és gyerek medencénél erősen kifogásolható tisztaság

A Sárvári Gyógy- és Wellness fürdő összességében egy remek hely, fiatalnak és idősnek egyaránt, ha árban kicsit barátságosabb lenne, nem folytatnák ezt a kicsinyes megoldást a fizetős szekrénnyel, és jelentősen javítani tudnának a bébi és gyerek medence higiéniáján, akkor akár tökéletesnek is lehetne nevezni.

Cím: 9600 Sárvár, Vadkert krt. 1,

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *