Warcraft: A kezdetek – filmkritika

Facebookpinterest

Nem vagyok a tipikus értelemben vett hardcore gamer, mert nem kelek fel munka vagy iskola előtt 1-2 órát játszani, és nem is leszek depressziós, ha egy munkával terheltebb időszak vagy nyaralás alkalmával hetekig nem tudok az aktuális játékom elé ülni, de azért előszeretettel alkalmazom a kevés szabadidő elütésére, agyradírnak ezt a fajta szórakozást. Hozzá tartozik az is, hogy én már akkor játszottam pl. a szöveges Időrégész kalandjátékkal C64-en, sőt, még a Nebulus+ nevű csodával is +4-en, mikor még a mai gamer célközönség egy pajzán gondolat sem volt. Így vagyok kicsit a WOW-al is, az aktuális raid király Vér Pistikék feltételezem még oviban tolták a csattogós lepkét, mikor én 2005-ben benyomtam az első fizetős hónapomat.

Warcraft – The beginning – Copyright Blizzard Entertainment

No de ne ugorjunk ennyire vissza, foglalkozzunk inkább a jelennel. Mindezt csak azért gondoltam megemlíteni, hogy valahogy érzékeltessem, hogy a hosszú közös múltunk ellenére nem vette át sem ez, sem egyéb játék vagy más hobbi az uralmat az életem felett, mint másoknak sajnos sok esetben igen, sőt, előre jelzem, nem is vágom a teljes Warcraft történelmet fejből, minden hőssel, konfliktussal, és apa-fiú ággal együtt, meg hogy ki kinek mikor lépett a tyúkszemére, ergo ha valaki azt gondolja, hogy akkor már nincs is jogom véleményt formálni róla, akkor itt lépjen tovább. Megmaradt nekem ez ugyanis egy kellemes szórakozásnak, ami az eredeti célja, azonban ennek ellenére úgy gondlom (főleg mert mindenféle jöttment is NI-t mondhat az öregeknek), hogy nekem is van épp annyi létjogosultságom megszólalni a témában, mint bárki másnak. Következzen tehát egy ősrégi, de nem vérkemény WOW játékos Warcraft filmkritikája.

Warcraft – The beginning – Copyright Blizzard Entertainment

Annak rendje és módja szerint Pufi-val a premier napjára sikerült IMAX jegyet szerezni, mint a SW7 vagy az Amerika Kapitány Polgárháború esetében is. Nem, nem csak ez az életünk, de igyekszünk aktívak maradni, és kiszakítani egy-egy közös programot is magunknak még így 11 év házasság után is. (Ha valakit érdekel, szívesen adok életviteli tanácsokat, hogy lehet 11 év után is úgy élni, mint az első hónapokban, gyerekek, munka, és deviza hitel mellett is, de valószínűleg csak amolyan Dr. Csernus módon tudnám, kíméletlen őszinteséggel, meg nyilván senki nem kíváncsi rá, mert csak nagyképű vagyok és mire vágok fel, na meg persze csak szerencsénk van. Ismerjük.) Na szóval mentünk és nagyon rákészültünk, legalábbis én, mert Pufit ez annyira nem hatotta meg, pont mint engem az Amerika Kapitány, de ( és az első tanács: ) nyitottak vagyunk a másik érdeklődési körére, ős is eljött velem pl. James Blunt koncertre, pedig nem a kedvence, meg én is vele Robbie Williams-re, aki meg nekem “too much” egy kicsit.

Warcraft – The beginning – Copyright Blizzard Entertainment

Nem fogom sokáig húzni, lelövöm a poént, nekem elég nagy csalódás volt a film. Már elég régi, aki akarta már látta, ezért nem gondolom, hogy probléma lenne a spoilerezés, de azért majd igyekszem kerülni ezt amennyire lehet. Biztos csak túl sokat vártam, nem tudom, de komolyan mondom, még az Amerika Kapitány Polgárháború is jobban lekötött. Voltak olyan pillanatok, mikor az órám néztem, szerintem sajnos nagyon nem sikerült jól a film. Mondom is, hogy miért gondolom ezt.

A látvány persze atombrutál, ez nem kérdés, de ez már el is várható 2016-ban egy videojátékokat fejlesztő cég bábáskodásával megjelent film esetében. Azonban még ennek ellenére is több alkalom volt, ahol látszott, hogy hol ér véget a valóság, és hol kezdődik a CGI, ami azért ilyen múlttal megdöbbentő (főleg Dark Portál körüli ember mentős jeleneteknél voltak gagyiságok szerintem). A fő gondom, tehát nem is ezzel volt. Sőt, még csak nem is a történettel. Ez nyilván azért zömében adott, már korábban megírták a játékhoz, jelentősen eltérni tőle nem lehet, bár az amerikai filmekben, jól fejlett történelem tudásuk miatt még az sem ritka, hogy egy-egy valós történelmi csatát nem az nyer a vászon, aki a valóságban tette, de ezt most hagyjuk is. A fő gondom nekem a kivitelezéssel, az események sorozatának kialakításával volt, és talán a gyenge színészi játékkal. Nem vagyok témabeli, és hozzáértő, de szerintem ezt a forgatókönyv határozhatja meg, és azt gondolom, itt ezzel volt a legnagyobb probléma.

Warcraft – The beginning – Copyright Blizzard Entertainment

Miről is beszélek. Nézze meg mindenki a trailert, belinkelem ide is, hogy hangulatot hozzon. Nem tudom, egy laikus, kívülálló mit gondol róla, de nekem borsózott tőle a hátam, a szó jó értelmében. Ez a beharangozó pont azt nyújtotta, amit a filmtől vártam. Izgalmat, lendületet, hatalmas csatákat. És a film számomra pedig éppen ennek ellenkezője volt.

Én azért félig meddig ismerem a Warcraft világát, de még nekem sem volt tiszta minden pillanatban, hogy épp most ki kicsoda, honnan jött, kit utál, ki a barátja és miért. Értem én, hogy ez egy több tízezer oldalas háttér story, amit nem nagyon lehet beletolni egy két órás filmbe, de úgyis lesz több rész, akkor miért nem lehetett kisebb adagokban? Miért nem lehetett kicsit korábbra visszamenni, kicsit lassabban mesélni, bemutatni a karaktereket, kis háttér storyval, stb. És akkor a film közepétől kiélezünk valamit konfliktust, a végén meg agyonvágjuk egymást. Kicsit persze erre a sémára próbált hajazni a film, de szerintem csak kevés sikerrel.

Jóval egyszerűbb, vagy akár háttér story nélküli akciófilmek is azzal kezdenek, hogy az első 10-15-20 percben bemutatják a karaktereket. Lehet azt gyorsan is, egy-egy pár perces snittel, párhuzamosan futó jelenetekkel, stb. Itt kicsit azt érzem, eleve feltételezték az alkotók, hogy úgyis mindenki ismeri az egész storyt, nem magyarázunk, aki nem érti, harapja meg a hasát, és ez ha nem dilettáns viszont akkor eléggé arrogáns hozzáállás, és nehéz eldöntenem, melyik a rosszabb. Csúcsidőben ugyanis van vagy 9-11 millió WOW játékos, de ennek szerintem jó, ha 10 %-a hardcore gamer, a többi koca, és akkor így marad kb 1-2 millió ember, aki talán betéve tudja az egész történetet. Azt gondolom, talán azért nem rájuk kéne alapozni, hogy megfinanszíroznak egy több száz millió dolláros beruházást. Számomra tehát sajnos még úgy is felületes és nehezen érthető volt a film, hogy nem most találkoztam először a Warcraft világával. Utólag utána olvasni mindennek meg se időm, se kedvem. Egy jó kommentben valahol azt láttam, hogy a Gyűrűk Ura filmre is a legtöbb ember úgy ült be, hogy nem olvasta, fogalma nem volt a történetről, mégis értette, külön-külön és egyben is. Ott működött a rendszer itt nem, és ez egy igen jó és érzékletes hasonlat. Sajnos egy lapon sem említhető a két mű, annak ellenére sem, hogy nekem is nagyon fáj ezt kimondani.

A történetvezetésen és mesélésen túl a másik fő problémám pedig a kivitelezés, mely számos helyen véleményem szerint tömény hozzá nem értésről árulkodik. Mert oké, hogy történet adott, de nincs minden harc és jelenet az utolsó szögig megírva a könyvekben, lehetne jó húzásokkal kellően hatásvadász filmet gyártani legalább, de ez is abszolút elmard, szemben a fenti előzetessel. Egyik fő problémám, mikor a főhős, Arthas látványosan griffre ugrik, közben csatajelenetet látunk, az egésznek a filmben meg cirka semmi köze nem volt egymáshoz. A fő harcosunk egy toronyban küzd két töketlen mágussal, míg zajlik a csatajelenet, ahol csak noname katonák ütik egymást, az orc vezért meg már jóval ez előtt, egy sima gagyi verekedésben megölik. Olyan iszonyat bénán adaptálták ezt, amennyire csak lehetett. Akármennyire is klisé (meg pont azért klisé, mert az kell a népnek) én azt vártam volna, hogy a töketlen varázsló a másik töketlen varázslóval harcol a toronyban, az orc és az ember fővezér pedig vállt vállnak vetve megy neki az ellenségnek. Kb. mint a Baveheart végén Hamishék fehér-kék arccal és “WALLAS!!!!” felkiáltással a sokszoros túlerőnek. Tipikus húzás, értem én, de működött volna. Én is ott üvöltöttem volna a moziban! Ez viszont nem működött. Legalábbis nekem nem.

És még ha az eredeti történet így is volt, mielőtt ez a fantáziátlan ketté osztott harcjelenet és szimpla bunyós meghalás megtörténik, lehetett volna egy ilyen együtt harcolós tömegjelenet is, amit én fent leírtam. Haragszom a készítőkre, olyan döbbenetesen remek nyersanyagot kaptak, olyan mérhetetlen mennyiségű kiváló jelenetre lett volna lehetőségük, és kivétel nélkül mindet elbaltázták. Teljesen széttöredezett történetmenetet és jeleneteket kapunk, nem vagy alig megismert szereplőkkel, melyet nehéz nem kívülállóként szemlélni. Ha gonosz akarnék lenni, azt mondanám, olyan, mintha a “kezdetek” alcím nem arra vonatkozna, hogy itt indul be az egész történet, hanem hogy ez még csak egy munkaközi, béta verzió, de majd pár év múlva jön a most csak gyorsan egymás mögé pakolt jelenetekből egy már véglegesre összeállított, profi és hangulatos film is. Kicsit munkaközi hangulata van az egésznek sajnos. Amit pedig utálok, hogy most többé- kevésbé elismerően beszél róla a szakma, mert túl nagy brand, és a készítők is pozitívan nyilatkoznak, aztán majd ha jön a második rész, már mindenhol azt lehet majd olvasni, hogy tanultak korábbi hibáikból, meghallgatták a rajongók és nézők véleményeit és visszajelzéseit, új rendezőt és forgatókönyv írót kértek, és a második rész már ütős lesz. Úgy legyen! Ámen!

Warcraft – The beginning – Copyright Blizzard Entertainment

Most azok, akik a Biblia helyett a WOW történelmet tartják szentírásnak, biztos felhördülnek, hogy mekkora egy barom vagyok, ez így volt megírva régen, ez a WOW History, ennek így kellett lennie, nem is lehetett másképp, és fogjam már be, mert dilettáns kretén vagyok. Oké, értem, és tiszteletben is tartom, az is egy vélemény, és ez is. Illetve ahogy már írtam, a WOW játékosok zöme biztos meg is nézte, de ennek feltételezem jó ha 10-15%-a keményvonalas gamer, a többi casual, aki nem vágja fejből a WOW mitológiát, illetve sok egyéb, WOW-ot nem játszó népcsoport is megnézte a filmet (mint pl. velem Pufi), akinek meg aztán főleg tök mindegy, hogy mit írtak meg korábban, a filmek kellene jónak lennie, a filmnek kellene önállóan is működnie, de jelentős Warcraft ismeret nélkül sajnos nem működik. Illetve azt gondolom, rögzített történettől függetlenül is lehetett volna pörgősebb, ütősebb, lendületesebb. Engem sajnos nem kapott el.

Warcraft – The beginning – Copyright Blizzard Entertainment

A tartalmi kritikáim, hogy ki hol és kivel harcolt, és hol halt meg, csak egy kiragadott tétel, de számos hasonló volt a filmben, amit nem úgy és nem olyan módon kellett volna megoldani, ahogyan azt a készítők tették. Összességében nem mondom azt, hogy nézhetetlen, abszolút vállalható, még szórakoztató is, de nem vágja oda az embert, kicsit sem. Azt sem aki koca, vagy kívülálló, de még azt sem, aki abszolút elfogult. És ismétlem, egészen biztosan hatalmas elvárásokkal mentem neki, de az SW7-nek is, ami azonban úgy odavert, hogy megszólalni sem tudtam utána.

Javasolnám tehát a Blizzard-nak, hogy ezt a forgatókönyv írót küldjék át a Dark Portal-on, de sürgősen, és kerítsenek valaki olyat, akibe tehetség is szorult, mert meggyőződésem, hogy bármilyen vacak történetből is egy profi csapat olyan adaptációt ír, hogy az arcunk leesik. Itt meg azt hiszem minden mondható az alaptörténete, csak az nem, hogy vacak és eseménytelen, a film nekem mégis folyton megakadó, zsákutcákba futó és erőtlen lett sajnos.

Warcraft – The beginning – Copyright Blizzard Entertainment

Na most a cikk eddigi részét már jóval korábban megírtam, csak nem került posztolásra, azonban most, hogy be is fejeztem, volt elég időm utána nézni, és ahogy látom, abszolút elmaradt a várakozástól a film teljesítménye, mind a mozilátogatók mind pedig a kritikusok tekintetében. Eddig tehát meggyőződésem volt, hogy én vagyok hülye, hogy épp rossz napom volt, és nem tudtam átélni, de tömegesen panaszkodásokat láttam és olvastam mindenhol, a rajongók többségében inkább csalódottságuknak adtak hangot. És értem én, illetve csak megismételni tudom, nyilván iszonyatosan nagy az elvárás, aminek nagyon nehéz megfelelni, de nem egy és nem két ilyen szórakoztató terület vagy alkotás van még a világon, és egyre-másra azért ez sikerülni is szokott produkciós irodáknak. Itt ahogy én gondoltam, és ahogy másoknál is látom, ez nem igazán jött össze sajnos.

Warcraft – The beginning – Copyright Blizzard Entertainment

Ha kijön DVD-n, biztosan megveszem, még talán a 3D BluRay-re is beruházok, és esküszöm, adok neki még egy esélyt, de őszintén szólva nem igazán bízom benne, hogy a moziban ugyan nem kapott el, de otthon majd iszonyatosan odaver. Sajnálom, többet vártam. Nem nézhetetlen, rajongóknak azért még így is kötelező, és témán kívül érkezőknek is szórakoztató lehet (sőt, Pufinak jobban tetszett, mint nekem), de azért túl sokat ne várjon tőle senki. Kár érte. Ha lesz folytatás, reméljük tudnak majd szépíteni.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *