Trattoria dal Napoletano – Olasz pizzeria Balatonföldvár

Facebookpinterest

Az elmúlt sok-sok évben jártunk már ebben a pizzériában és eddig mindig nagyon szerettük. Igazi autentikus olasz ízeket érezhetett itt az ember a hazánkba szakadt olasz tulaj és egyben szakács jóvoltából. Alapvetően az északi partra szoktunk járni, de amikor a gyerekek miatt az élmény kedvéért komppal megyünk át, mindig megállunk itt egy tésztára vagy pizzára. Most is így történt, megosztanánk tapasztalatainkat.

pizzeria_napoletano_balatonfoldvar

Földvár felé félúton

Folytathatnám úgy is, hogy “ott állt a lány, az út jobb oldalán”. A tulajdonos felesége szolgált ugyanis ki minket, ez is nagy élmény volt, de erről kicsit később. Az éttermet amúgy nem nehéz észrevenni, magyar szemmel a giccs csúcsa, mellszobrokkal, pálmafákkal, kaktuszokkal, kerti törpékkel áll az út jobb oldalán, földváron áthaladva, az üzemagyag kúttal szemben. A lekanyarodó igen trükkös, jóval az étterem előtt be kell menni egy szervizútra, és egy belső kis gyalogútnak tűnő szakaszon kell végiggurulni, hogy bejusson az ember a parkolóba, az étterem magasságában erre már nincs mód.

pizzeria_napoletano_balatonfoldvar_1

Az első benyomás

…tartós. Sajnos ez jó és rossz értelemben is így szokott lenni. Ebben az étteremben az épület körül lévő hatalmas teraszon tolongani szoktak, most konkrétan egyetlen egy ember sem sem volt, senki nem ült az étteremben. Ez már eleve ellenérzéseket keltett, bennem, de azért leültünk, és kértünk étlapot. A tulaj hölgy már eleve egy kicsit furcsa volt, de ez az ott tartózkodásunk alatt csak egyre fokozódott. Engem igazán akkor vetett szét az ideg, mikor megláttam az árakat. Sokszor jártunk már itt, a múlt év azt hiszem kimaradt, de nem emlékszem, hogy ilyen összegeket kértek volna egy tészta ételért. Oké, minden évről évre drágul, és már Budapesten és környékén is 1500-1700 egy pizza, de azért itt még ezt is felülmúlták.

pizzeria_napoletano_balatonfoldvar_5

Az árak tengerében

Persze annyira irreálisan nem volt drága az étel, azonban nekem éppen ingerküszöb feletti, ugyanis ha 2400-2590 körül van egy sima tészta étel szerintem az sok. Ha valahol 1800-1900 + köret egy húsétel, és 2200-2300 körül kijön, még egy átlag feletti ízű vagy összeállítású étel is, akkor pl. egy négysajtos farfalle 2500,- Ft-ért drágának mondható. A másik kellemetlen szájízt a tök üres étterem okozta. Az úton is alig volt forgalom, szemben a kihalt benzinkút, az étteremben egy lélek se rajtunk kívül, kicsit Mad Max feelingem volt, hogy mindjárt ránk ront valami motoros banda.

A kicsit magasabb ár mögött korábban az volt az ideológia, hogy igazi olasz szakács és olasz alapanyagok adják az étterem gerincét. A tulajt én most nem láttam (Pufi szerint ott volt), illetve a túl sok olasz alapanyagot sem tudtuk most tesztelni, a kellemetlen élmény által okozott hirtelen ötlet okán.

pizzeria_napoletano_balatonfoldvar_4

Ez így nem túl hangulatos

Három felnőtt és két gyerek részére kellett étet választani, de mind a hangulat, mind pedig az aktuális árak alapján úgy döntöttünk, hogy most inkább csak egy uzsonna szerűt ejtünk meg, és majd később, máshol tartunk kiadósabb, tartalmasabb estebédet.

Erre rátett még a felszolgáló hölgy igen érdekes stílusa is. Papucsban és cirka otthonkában csoszogott az üres széksorok között, és néha kicsit úgy éreztem, mintha 2-3 limoncello-val több lenne benne a kelleténél. Egyszer még mellettünk elhaladva fokhegyről oda is bökte, hogy “na mizu”, mellyel gondolom arra próbált utalni, hogy hogyan haladunk, ízlik-e az étel. Nekem egyből beugrott, hogy mivel elvileg olasz gyökerekkel rendelkeznek, még az is lehet, hogy valami rokonságban állnak Joey Tribbiani-val. “Na mi a helyzet???”

pizzeria_napoletano_balatonfoldvar_7

Minimál fogyasztás de az sem túl oszlopos

Összesen két pizzát rendeltünk, szeletekben, több tányéron, uzsonnának, a fenti okok miatt, illetve persze még italokat. Ami szintén nem volt szimpatikus, hogy bár az étlapon nem szerepelt, hogy gépi kólát árulnak, az mégis ital pohárban érkezett, nem előttünk lett nyitva az üveges, mint ahogy illene.

Egy sima margherita-t kértünk plusz kukoricával, és egy sonkás, gombás pepperonis változatot. Ez utóbbit nem én ettem, sokat nem panaszkodtak rá, de a margherita nem volt nagy szám. Hamar jött az étel, sokat nem kellett rá várni, de ezt gondolom az is indokolta, hogy nem kellett nagyon a rendelés mennyiséggel küzdeni a konyhán. Három szelet jutott rám, és ha bár kifejezetten rossz nem volt, nagyobb élményt sem adott, mint bárhol máshol egy bármilyen másik pizza, azonban ez kihalt, zavaróan üres környezetben, és átlag feletti áron érkezett. És ez baj. Régen itt valóban hangulat volt, tömeg volt, olasz illat volt a levegőben és ízek a szánkban, illetve nem ilyen ár dimenziók, mint most. Drága volt és lehangoló.

pizzeria_napoletano_balatonfoldvar_10

Ez így nem tart majd sokáig

Korábban nem ezt kaptuk, nem ezt tapasztaltuk, de most kifejezetten gyenge volt a hely és a kiszolgálás, illetve a minőség sem volt olyan, mint amilyenre emlékeztünk. Nagyon remélem, hogy ez egy átmeneti állapot, vagy csak még nem indult be a szezon, vagy előző nap egy 200 fős olasz csoport volt itt és attól tűnt ilyen viharvertnek az egész, de ez a fajta éttermi színvonal, amit ma tapasztaltunk, nem tudja sokáig tartani magát, az biztos. Mivel múlt évben nem voltunk itt, akár az is lehet, hogy ezek az új árak és új hozzáállás a tavalyi év szüleménye, az üres étterem pedig idén már ennek a következménye. Kár lenne, mert nem egy-két éve alakult, hanem igen nagy múltú étteremről beszélünk, de minden elkezdődik és véget is ér egyszer. Azért nagyon remélem, hogy nem erről van szó, de sajnos a mostani látogatás nekünk is elég nagy csalódás volt, így kétszer is meggondoljuk, mikor jövünk ide legközelebb.

pizzeria_napoletano_balatonfoldvar_9

Pro: hangulatos környezet, útba esik ha délre, vagy komppal északra megy az ember, van parkoló
Kontra: magas árak, nyegle kiszolgálás, a korábbiakkal köszönő viszonyban sem lévő minőség

pizzeria_napoletano_balatonfoldvar_11

A Trattoria dal Napoletano sok-sok évig hozta a tőle elvárható minőséget, és a megjelenése ellenére nem egy ál, hanem egy valódi olasz éttermet jelentett. Ez ma nem volt így. Arra a szintre süllyedtünk, mint amint egy átlag magyar étterem által közepes eredménnyel utánzott olasz hangulatú étterem jelentene. Ez pedig kevés, főleg egy új látogatónak, akit nem motivál a korábbi szép emlék.

Remélem ez átmeneti állapot, és bár nem a közeljövőben, de majd egy esélyt valamikor még biztos adunk a Trattoria dal Napoletano-nak, és reméljük, hogy akkor nem kell majd csalódnunk, mint ahogy ez most történt.

Cím: Balatonföldvár, Balatonszentgyörgyi u. 57

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Trattoria dal Napoletano – Olasz pizzeria Balatonföldvár

  1. Én régebben szerettem ezt a helyet. Most kritikán aluli minden. Az ételek, de a kiszolgálás legfőképpen. Óriási csalódás.

    • Kedves Szili!

      Igen, sajnos mi is pontosan ezt tapasztaltuk, és a neten is több helyen ezt olvastunk. Mikor meg mertük írni, jól érezhetően a tulaj rokona nekünk is esett a Facebook-on, hogy szó nincs erről, az étterem szárnyal, mindig tele van celebekkel, stb, de a netes kommentek nem erről árulkodnak sajnos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *