Tihanyi szabadtéri színpad – Legyen a felségem

Facebookpinterest

Még nyáron láttuk ezt a darabot a Tihanyi Szabadtéri Színpadon, és már akkor tudtam, hogy egyhamar nem lesz időm ezt megírni a sűrű nyár, utána pedig a kimaradó munkaórák pótlása miatt. Egyben arra is számítottam, hogy kellemes nosztalgiával tölt majd el ennek későbbi leírása, azonban némi kesergés is vegyül ebbe ezeken a csúnya őszi ködös napokon a napsütéses nyárra emlékezve. Sebaj, nyár lesz jövőre is, meg remélem ismét látunk majd valami jó darabot a Tihanyi Szabadtéri Színpadon, de addig is megosztjuk mindenkivel az idei látogatáson szerzett élményünket.

Legyen a felesegem Tihany

saját fotónk a színpadról az előadás megkezdése előtt

(Az előadás alatt mi érthető módon nem igen fotóztunk, a bejegyzésben szereplő képek zömében az interneten elérhető Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldaláról származnak, melyeket Máthé András készített. Ezek forrását minden képnél jelöljük.)

Eleve nagyon szeretünk a tihanyi szabadtérire járni, mert egyedi hangulata van, illetve akkor ez egyben azt is jelenti, hogy a Balatonon vagyunk, és pihenünk végre. Ezzel egybekötve persze gasztro állomásokat is rendre betervezünk, így jártunk már többször például a Retro pizzériában is, amit már megírtunk és nagyon szerettünk, valamint a Levendula fagyizóban, amit szintén. Egy kellemes vacsora és finom fagyi után pedig nincs is jobb, mint a langyos nyári estén ellátogatni ide, és megnézni egy jó darabot. E mellett ha másért nem is, már ezért megéri ezeket az élményeket “papírra” vetni, mert legalább már most könnyebben felidézem a kellemes élményeket, illetve majd 30-40 év múlva az öregek otthonában is, a hologram kivetítőmön olvasva.

Legyen a felesegem

egy gyors ima a remek vacsora előtt (Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András)

No de szorítkozzunk a darabra. Parádés szereposztást kaptunk, általam több nagyon kedvelt színésszel, mely az alábbi volt:

Jim Watt                     NAGY SÁNDOR
Helen Foster              PATAKI SZILVIA
Edna Chapman          KOVÁCS PATRÍCIA
Terri Pringle              LÉVAY VIKTÓRIA
Bill McGregor            GÁLVÖLGYI JÁNOS
Nancy McGregor       TÓTH ENIKŐ

Mint szerintem sokan mások, a szereposztás láttán egyből azt feltételeztem, hogy Gálvölgyi János fogja majd a legfőbb szerepet hozni, azonban messze nem így történt. Persze ő is remekül játszott, mint mindig, ahogyan a többi szereplő is, de Kovács Patrícia ebben az előadásban valami olyat alakított, amit szerintem talán más darabban még soha. Láttam már őt több filmben és színpadon többször, jó színésznek tartottam eddig is, de most valami olyat ütött, amit nem felejtek el egyhamar. No de ugorjunk vissza az elejére egy kicsit.

Legyen a felesegem

Jim éppen asszisztense elmélkedését hallgatja (Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András)

A történetről pár szóban: A Nagy Sándor által megformált főszereplő Jim Watt valami menő cég irodavezetője, akinek azonban “csak” barátnője van (Helen Foster, azaz Pataki Szilvia), felesége nincs. Azért nagy baj ez, mert érkezik család látogatásra az anya vállalat fő-fő főnöke Bill McGregor, azaz nem más, mint Gálvölgyi János, feleségével Nancy McGregor-al (Tóth Enikő). A megrögzött házasság párti fővezérről az a hír járja, hogy a világ végére helyezteti át, és kirugdalja azokat a területi irodavezetőket, akik nem a hagyományos értékrendek szerint és családi modellben élnek, ezért Jim-nek sürgősen feleséget kell kerítenie, ha csak egyetlen éjszakára is.

Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András

Bill és felesége cívódik valamint (Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András)

Első kézenfekvő gondolat a barátnő, aki azonban valódi lánykérés nélkül ezt nem vállalja, sőt, faképnél is hagyja Jimet, hogy csak egy estére kéri feleségül, pedig ő már egy valós lánykérésre vágyna régóta. B verziónak befut Jim asszisztense, a félőrült Terri (Lévay Viktória), aki bár boldogan vállalná a felkérést, mert nem kicsit szerelmes a főnökébe, továbbá különösen is testhez álló lenne neki a feladat, mert amatőr színtársulat tagja, azonban este éppen előadása van, így nem tud jönni.

Marad Edna (Kovács Patrícia), a házvezetőnő, akit tulajdonképpen nem is Jim kér fel, hanem a nő maga ajánlja fel, hogy kellő fizetség ellenében hajlandó kihúzni főnökét a csávából, Jim pedig jobb alternatíva hiányában rááll a dologra. Az este folyamán természetesen befut Helen és Terri is, mert végül mindenki segíteni akar Jimnek, közben kiderül, hogy azért Bill McGregor sem annyira szentfazék, mint ahogy azt mutatni próbálja, és ebből az egészből egy félreértésekkel és vicces feszültséggel töltött fergeteges komédia kerekedik.

Legyen a felesegem

Edna egy kellemes kis masszázzsal üdvözli Jim főnökét (Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András)

Ez pedig még csak az alap történet, azonban a darabban a kiemelkedő színészi játékok miatt sokkal több van. Szerencsére minden évben számos alkalommal eljutunk színházba, de sajnos vannak elég középszerű, felejthető darabok is, még akár nagyobb színészekkel is (melyekből szándékosan egyetlen egyet sem fogok megemlíteni), ezért szereposztás ide vagy oda, igenis becsülni kell, ha egy előadás messze az átlag feletti, és kifejezetten szórakoztató.

És itt maximálisan erről volt szó. Kovács Patrícia valami olyat alakított, ami nem emberi, a szó legjobb értelmében!

Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András

pillanatkép a kellemes és finom vacsora alatt (Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András)

Az általa megformált Edna ugyanis egy eléggé tenyeres-talpas, és igen szabad szájú bejárónő, iszonyatos tájszólással, mellette természetesen folyamatos kioktatással és magyarázással mindenről mindenkinek. Megmondom őszintén nekem ez az első 5-10 percben nagyon furcsa, nehezen emészthető volt, nagyon túlerőltetettnek, túljátszottnak tűnt, de rövid idő elteltével, mikor az ember ráérzett a stílusra és a hangulatra pusztultam a röhögéstől minden megszólalásakor.

És nem csak a stílus volt fantasztikus, ahogy ezt a nem túl kifinomult hölgyet eljátszotta, hanem olyan dumákat is nyomott közben, hogy az ember a térdét csapkodta. Sosem láttam még korábban ekkorát alakítani, valami egészen elképesztő volt, és kétség nélkül állítom, hogy ezt a darabot ő vitte el a hátán. Egyszer sem esett ki a szerepéből, egyszer sem szólalt meg a saját hangján, végig az ormótlan és kellően tapintatlan lepukkant takarítónő állt előttünk, mindeközben mégis hatalmas bájjal és szerethetőséggel.

Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András

Nancy folyamatosan azt sérelmezi, hogy Bill már nem tekint rá nőként, aki pedig Nancy folyamatos flörtöléseit teszi szóvá (Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András)

Persze voltak olyan pillanatok, amikor már ők sem bírták, és meg-megálltak a vastaps alatt pár pillanatra lesütött fejjel kiröhögni magukat, de ez csak tovább emelte az egész darab fényét, valamint pont ettől egyedi és szerethető a színház, mert nem ugyanaz, mint a folyton állandó mozi.

Mindehhez pedig érkezett még egy olyan fizimiska, durva smink és frizura, hogy sokáig felismerhető sem volt, hogy tényleg Kovács Patrícia van a vakolat alatt, pláne az elváltoztatott hang mellett. Annyira szórakoztatóan formálta meg ezt a karaktert, és annyira hitelesen, hogy esküszöm én egy tv sorozatot forgatnék belőle, valami kitalált országban és környezetben, Jóbarátok vagy egyéb sorozathoz hasonlóan, ami Edna kalandját mutatná be hétről hétre. Lehetne pár fix család ahová járna takarítani, vagy alkalmi felkérések is, különböző életeket lehetne bemutatni és kikarikírozni. Ezzel az alakítással tuti kasszasiker lenne, szerintem még a külföldi csatornák is átvennék (feliratozva, mert ezt meg is ölné a szinkron). Fantasztikusan személyesítette meg a karaktert, de tényleg.

Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András

remekül sikerült a vacsi (Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András)

Nagy Sándor is remekül alakított, és bár főszerepet játszott, mégsem volt olyan hangsúlyos a karaktere, hogy minden figyelmet magára vont volna, csakúgy, mint Gálvölgyi János, vagy Tóth Enikő. Minden szerep és figura persze nagyon jól ki volt dolgozva, nem volt senki háttér szereplő, és a színészi játékok is fantasztikusak voltak, meglepő módon mégis, akit ki tudnék emelni még Kovács Patrícia mellett, az Lévay Viktória, az asszisztens lenne. Ő is valami olyan elképesztő átéléssel és profin hozta a külsőre decens, visszafogott, értelmiségi, de a látszat mögött komplett pszichopata nőt, hogy egyből egy régi barátnőm jutott eszembe róla.

Viccet félretéve, az ő alakítása is fergeteges volt. Eleve ugye színészi játékot látunk, ezen belül neki el kellett játszania egy olyan kicsit zakkant hölgyet, aki megjátssza magát egy teljesen átlagos kulturált személyiségnek, hogy a társadalom jobban befogadja. Közben persze hiányzik néhány kereke, és dúl benne 2-3 személyiség, melyek közül 1-1 azért rendre felszínre is tör. Persze ez az őrület nagy részben főnöke iránti rajongásába fojtva érkezik, hogy még fűszeresebb és szórakoztatóbb legyen, ami maximálisan el is éri a célját. Mindezt pedig olyan hiteles és profi tálalásban kapjuk, hogy az embernek egyetlen percre sem jut eszébe, hogy színházban ül, színészeket lát, sokkal inkább az, hogy reality showban egy család életébe nyert most valós bepillantást.

Az ember legszívesebben elmesélne minden poént, és elárulná a teljes történet menetet, de nyilván nem lenne ildomos, azonban annyit elárulhatunk, hogy a figyelmet és jókedvet mindvégig sikerül fenntartani, és nem kis mértékben megtornáztatni a közönség rekeszizmait az előadás alatt. Persze ez biztos nem általános, sőt, még az Őrült nők ketrecén is ült előttem egy pár, aki még akkor is teljesen mereven és rezzenéstelenül ült, mikor a színpadon Mihályfi Balázs Boney-M frizurájában vonaglott, és velem együtt mindenki más szó szerint már a térdét csapkodta a röhögéstől. Tehát, nyilván, hogy kinek mi a vicces az is szubjektív, de mind Kovács Patrícia mind pedig Lévay Viktória olyat alakít, hogy ember legyen a talpán, aki artikulálatlan röhögés nélkül kibírja.

Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András

Edna megvillantja női bájait Jim előtt (Forrás: Nagyerdei Szabadtéri Színpad weboldal Készítette: Máthé András)

Anélkül tehát, hogy az egész történetet elárulnám, bizton állíthatom, hogy ez egy remek, nagyon szórakoztató és kifejezetten vicces darab. Nem is nyújtják túl, éppen olyan hosszú, hogy folyamatosan fel van töltve tartalommal és történéssel, nem kell üresjáratokkal húzni az időt a végéig. Úgy tudom Budapesten a Játékszínben szokták játszani, de biztosan lesz még jövőre is Tihanyban, tehát aki akár itt, akár ott jár, és meg tudja nézni, ne hagyja ki, felejthetetlen darab.

Kis technikai kitérő

A modern kor eszközeit, a technikát és annak lehetőségeit ismerő és használó ember vagyok, de azért vannak nekem is pillanatok, mikor meglepődöm. Ilyen volt talán, mikor minden csinnadratta nélkül egyszer csak megjelent az amúgy is ingyenes Google navigációban a hang vezérelt cím keresés, 100%-os pontossággal, illetve 360 fokban körbe forgatható utcaképpel az érkezéskor, illetve talán még akkor is elgondolkodtam, hol is tart a világ, mikor két éves gyerekemmel az ölemben, még további 600 millió emberrel együtt néztük végig online élőben a Youtube-on Félix Baumgartner StratoJump-ját. Ha nem is ennyire radikális, de ennél sokkal hasznosabb felfedezést tettem itt a színházban, amit annak hasznossága okán szeretnék szintén megosztani.

Legyen a felesegem Tihany

saját képünk a darabról a finom vacsora közben

Mert ugye mint mindenki, mi is bekészítettük indulás előtt a szúnyogriasztó spray-t, és mint mindenki, mi is otthon hagytuk. A darab haladt, a sötétség érkezett, vele pedig a szúnyogok is. Eszembe jutott, hogy az okos telefon PlayStore-ban ezerszer láttam már MosquitoKill és egyéb remek fantázianevű, állítólagosan szúnyog riasztásra szolgáló alkalmazásokat. Mindig is azt gondoltam, hogy ez egy baromság, megcsinálják a reklámfelület megjelenésért és kész. Itt ülve is azt gondoltam, hogy ez egy baromság, azonban nem volt vesztenivalónk. Jöttek és ettek a szúnyogok, azt gondoltam, ha tényleg nem működik, a helyzet változatlan marad, de ha 5-10%-ot javít, már jók vagyunk.

Le is szedtem gyorsan egy ígéretesnek kinézőt a mobil nettel, és el is indítottam. Azt olvastam a hozzászólásokban, hogy 16Khz a jó, azt utálják a lények. És totál döbbenet volt, de működött!!! Addig az arcunkba, fülünkbe, szemünkbe röpködtek a kis nyavalyások, aztán, mintha egyik pillanatról a másikra kiirtották volna őket, de tényleg. Teljesen eltűntek a közelünkből, és 2-3 sorral előttünk láttuk csak a továbbiakban, hogy csapkodják az emberek magukat mindenhol.

Legyen a felesegem Tihany

saját fotónk a darab végén Tihanyban

Persze nem csak én, a család többi tagja is kétkedéssel fogadta ezt, és hiába meséltem úgy, hogy sosem hittem benne, sosem próbáltam volna ki, csak most, kényszerből, de működik. Egészen addig nem hitték, míg másnap este kerti sütögetést nem tartottunk, és onnan is távol tartották a telefonok a lényeket. Sok vacak van persze ezek között is, de ha korrekten működik, a 16Khz valóban távol tartja a szúnyogokat. Ellenőrizhető is, ha közel hajolunk, azért kell hallani a zúgását, és akkor működnie is kell. Érdemes tenni egy próbát vele, vesztenivalója senkinek nincs, még ingyen is van, csak nyerni lehet vele, ha a vízközelben ragad az ember, riasztó spray nélkül.

Végezetül pedig szerepeljen itt egy a neten talált hangulatcsináló video a darabról. Nem saját készítésű sajnos, a videoban megjelenő esetleges reklámok ez esetben sem minket gazdagítanak.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *