Szilvalekváros karácsonyi linzer

Facebookpinterest

Megrögzött karácsony rajongó vagyok! Ahogy elmúlnak az utolsó nyári meleg napok, már kezdem érezni a karácsonyi illatokat, a sütemények, a forralt bor, az ünnepi fogások ízét a számban.

A karácsony iránti rajongásom nyomában szorosan ott jár a listaírás iránti szenvedélyem. Bármiről, bármikor képes vagyok listát írni! Ilyen listák például, amelyeket évről-évre rendszeresen elkészítek, a karácsonyi sütnivalókról, illetve a hozzájuk szükséges alapanyagok beszerzéséről szóló listák.

Mivel természetesen már nekiálltam a listaírásnak, rábukkantam a karácsonyi linzer receptjére. Ez egy olyan recept, amit nem lehet lehagyni a listáról és ebből a linzerből még soha de soha nem sikerült elegendő mennyiséget készítenem!

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 40 dkg vaj (nem margarin!!!)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 púpozott teáskanál sütőpor
  • 50 dkg szilvalekvár

 

Fontos trükkök:

  1. Minden alapanyag legyen nagyon hideg! Én néha még az átszitált lisztet is beteszem egy órára a hűtőbe készítés előtt!
  2. A liszt átszitálása elhagyható, de ha igazán omlós linzert akarunk, inkább tegyük meg.
  3. A tésztát a lehető legrövidebb idő alatt dolgozzuk össze. Nem kell, sőt tilos agyon gyúrni! Éppen csak annyira nyomkodjuk össze, hogy ne essen szét a tészta! Ez nagyon fontos, ugyanis, ha “túldolgozzuk” akkor a linzer omlós sem lesz, illetve a tészta annyira ragadóssá válik, hogy képtelenség lesz vele dolgozni.Karácsonyi linzer szilvalekvárral

Elkészítés:

  1. Keverjük össze először a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a sütőport. Ez fontos, hogy később már emiatt ne kelljen a tésztát tovább gyúrnunk.
  2. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, a vanília aromát és a citromlét.
  3. Ezután gyorsan morzsoljuk bele a kis kockákra vágott vajat, vagy ha robotgéppel dolgozunk, tegyük a keverőtálba és magas fokozaton dolgozzuk össze.
  4. Amikor éppen csak összeállt a tészta, csomagoljuk frissentartó fóliába és tegyük a hűtőbe legalább egy órára pihenni.
  5. Ezután lisztezett gyúródeszkán, vagy pulton gyúrjunk rajta még egyet, majd (több részletben) nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra. (a maradék tésztát, amivel épp nem dolgozunk, mindig tegyük vissza a hűtőbe)
  6. Szúrjunk ki belőle formákat párosával (mindig két szívecskét, vagy két csillagot, stb.), Majd az egyik felüket középen is szaggassuk ki, hasonló forma kisebb verziójával, vagy egy szívószállal kis lyukat, stb.) Ha valaki speciális linzer kiszúróval dolgozik, annak jóval könnyebb a dolga, de anélkül is megoldható.
  7. Rakosgassuk őket sütőpapírral kibélelt tepsire és 180 fokon kb. 10 perc alatt süssük meg. Ha kezdenek barnulni, az már sok, azonnal kapjuk ki őket a sütőből. A tészta még éppen világos színű kell, maradjon.
  8. Miután kihűltek a formák, lekvárral ragasszuk össze a párokat.

Rakosgassuk őket tálra és hintsük meg porcukorral.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az időkorlát lejárt. Kérjük töltse újra a CAPTCHA kódot.