Szaftos brassói apró pecsenye

Facebookpinterest

Az “igazi”, eredeti brassói apró pecsenye hagyományosan sertés szűzpecsenyéből készül, annak ellenére, hogy különböző vendéglátó egységekben számtalanszor találkozhatunk csirkéből, pulykából, vagy láthatóan más fajta sertéshúsból (pl. comb) készült verziókkal. És az még a jobbik eset, ha fel is tüntetik, hogy miből készül, sokszor sajnos csak simán felszolgálják a brassóinak hitt ételt, szűzpecsenyés árban, aztán csak ámulhatunk, hogy valójában mit kaptunk. A hús fajtája mellett, az éttermekben felszolgált brassói apró pecsenyék különböző változataiban a belekevert krumpli, illetve a szaft/ragu alapja, lecsóssága, hagymássága, állaga is igen széles skálán mozog.

A házi készítésű verziókról is elmondhatjuk, hogy ahány ház, annyi brassói, nem is igen érdemes vitát nyitni arról, kinek melyik verzió az igazi. Mára már én is másképp készítem, mint ahogyan az anyukámtól tanultam. Először Ropi, majd a gyerekek igényeihez igazítottam kicsit a receptet, így alakult ki ez a végső verzió, amit mindannyian szívesen fogyasztunk, de abban továbbra is mélyen hiszek, hogy az étel alapvető jellegét három dolog határozza meg, amelyeken én sem változtattam, mert úgy gondolom, hogy akkor már más ételről beszélnénk. Ez a három dolog pedig: a szűzpecsenye, a fokhagyma és a jelleget adó fűszer, a majoranna.

Hozzávalók:

  • egy nagyobb szűzpecsenye
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. pirospaprika
  • 2 tk. majoranna
  • 1 tk. só
  • őrölt fekete bors
  • 1 ek. liszt
  • 4-5 szem nagyobb burgonya

Elkészítés:

1. A húsról egy éles késsel levágjuk a fehér hártyás, inas részeket.

a három alapvető elem – szűzpecsenye, fokhagyma, majoranna

2. Először szeletekre vágjuk, majd a szeleteket a hús rostjaira merőleges irányban vékony csíkokra vágjuk.

3. A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomóval áttörjük.

4. A húst megszórjuk a fekete borssal és kevés olajon átpirítjuk. Amikor már kifehéredett, hozzáadjuk a fokhagymát.

Együtt, kisebb lángon még kb. 2 percig pirítgatjuk.

5. Ezután félrehúzzuk a tűzről! Meghintjük a majorannával, elkeverjük, majd a pirospaprikát és a lisztet is rászórjuk. Jó alaposan elkeverjük, hogy a meleg zsiradékon a pirospaprika és a majoranna elkezdje kiadni az ízét.

6. Öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, adjuk hozzá a sót és közepes lángon kezdjük főzni.

7. Amíg a hús puhul, hámozzuk meg a krumplit és vágjuk kockára. Bő olajban, a közepesnél valamivel magasabb lángon, de ne a legmagasabb fokozaton süssük ki. Szedjük papírtörlőre, hogy felitassuk a felesleges nedvességet.

amíg a hús puhul, süssük ki a krumplit

amíg a hús puhul, süssük ki a krumplit

8. Miközben a krumplit sütögetjük, figyeljünk a húsra, ha kell mindig pótoljuk kevés vízzel, ami elfőtt.

9. Mire a krumplit kisütjük a hús is megpuhul (talán előbb is, kb. 20-30 perc elég neki, hogy omlósan puha legyen). Amikor úgy érezzük, hogy már elég puha, adagoljuk úgy a vizet, hogy az átlagosnál valamivel hígabb szaftot kapjunk (ha elfőtt pótoljuk, ha túl sok, hagyjuk még elforrni a kellő mennyiséget).

Kóstoljuk meg és sózzuk utána ha szükséges. Ilyenkor nem baj ha egy leheletnyit sósabb a szaft, mint amit szeretnénk, hiszen a krumplit nem fogjuk külön sózni, és az sok sót felvesz.

ropogós krumpli + omlós husi

ropogós krumpli + omlós, szaftos husi

10. Ezt a szaftot a friss sült krumpli magába fogja szívni, és kívül roppanós, belül krémes csoda válik belőle.

11. Keverjük össze a krumplit a hússal és már tálalhatjuk is! 🙂

kész a mennyei egytál étel

kész a mennyei egytál étel

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *