Syma X5C RC 2,4 Ghz drone

Facebookpinterest

…avagy hogyan legyen jól használható drónunk, elfogadható áron.

Történelmi alapok

Mint minden fiú gyermek, én is lelkesedtem iskolás koromban a távirányítós autókét, repülőkért, helikopterekért, és úgy általában minden elektromos gyerekjáték kütyüért. Főleg azért, mert a 80-as 90-es években nem minden sarkon árultak ilyeneket, csak nagyon kevés gyereknek jutott. Leginkább azoknak, akiknél minimum egy kamionos családtag vagy külföldi rokon volt. Ilyen forrásokkal én nem rendelkeztem, így távirányítós kütyükkel sem, csak csorgatni tudtam a nyálam, ha valakinél láttam a téren.

Ahogy érzékelem azonban ez generációs betegség, tele van az internet is olyan videókkal, ahol 30-40 vagy akár 50 éves urak távirányítós cuccokkal bohóckodnak. Érthető. Erre ugyanis a mi gyerekkorunkban vagy nem volt keret, vagy az idősebb korosztály esetében még fizikálisan nem is léteztek. Azonban igencsak igazságtalanság lenne ezért nekünk lemaradni erről a remek mókáról, ezért mint sokan mások, én is most igyekszem ebbéli örömeimet utólag bepótolni. Van is rá lehetőségem, mert a kínálat közel végtelen, a 10 dolláros fém kétszázas méretű infrás mini dróntól, a 300.000,- Ft-os DJI Phantom-ig minden elérhető a mai világban, ami szem-szájnak ingere.

Syma X5C drone

internetes illusztráció a gép dobozáról

Előzmények

Mivel fiú gyerekem nincs, csak két lány, így rájuk fogni nem tudom, kénytelen vagyok tehát beismerni hogy az enyém a gép, amikor ilyennel látnak. Régen ezek az RC cuccok elérhetetlen összegekért voltak, és bár hiába hogy az ember már magára keres, attól még ugyan nem lettek barátságosabbak az árak, de legalább van némi mozgástér, milyen játékszer és mikor fér bele a keretbe. Mindig figyeltem az akciókat, leértékeléseket, vagy akár az esetleges csomagolás sérült, teljes áron el nem adható, de egyébként hibátlan termékeket, és így elég sok távirányítós jószágra sikerült szert tennem az idők során. Ezek folyamatosan rotálódtak, ha valamit vettem, egy másikat eladtam, egyszerre nem igen volt 3-4 járgánynál több, de azért előfordult a sorban mindenféle.

Syma X5C drone

internetes illusztráció: Syma X5C drone bal oldal

Volt jó néhány távirányítós autóm, illetve kisebb-nagyobb repülők és helikopterek is. A két csúcs, ami csak egy ideig volt, egy Messerschmitt ME-109 RC repülő, csaknem egy méteres fesztávval, és egy Parrot AR Drone okos telefonnal vezérelhető quadro-copter. Mindkettő remek vétel volt a maga idején, de igazán kihasználni egyiket sem tudtam. Eleve elég szeles helyen lakunk, így ritkán volt lehetőség repülni, mikor az időjárás engedte akkor meg nem volt szabadidőm. A Messer-t féltettem is, hogy földhöz vágom és összetöröm, a dronnak meg fizikai korlátai voltak. Remek netes reklámspotok jelentek meg róla, ahogy az erdőben röpködnek, a vezérlő ember meg sehol. Éppen csak annyi volt a gond, hogy az nem is RC de még csak nem is infra, hanem Wifi kapcsolattal csatlakozott a telefonhoz (illetve a telefon a drone-hoz, mint egy wifi routerhez), tehát volt vagy 25 méter a hatóköre, az meg nem volt világra szóló élmény, hogy a fejem körül repkedek vele.

syma-x5c-drone-004

internetes illusztráció: Syma X5C drone méretek

Kell egy gép

Így vagy úgy, de végül mindegyik gép az eladás sorsára jutott, leginkább kihasználatlanság okán, mert porfogónak drágák voltak, inkább legyen másnál, aki tényleg kihasználja. A múlt évben már egy sem volt meg, így egy teljes szezont kihagytam, a kocsikra rá is untam, azonban mivel a röpködés már hiányzott, úgy döntöttem, keresek erre valami kombós megoldást. Egyetlen gépet akartam, ami elég kicsi akár beltéri használatra is, de azért nem annyira, hogy élvezhetetlen legyen a röpködés vele a mezőn, legyen tehát kül- és beltéren egyaránt alkalmazható. További elvárásom volt a korábbiakból okulva, hogy nem lehet infrás, vagy bluetooth, vagy wifi, hanem valóban és kizárólag 2,4Ghz-es RC változat kell, aminek azért minimum 100-200 méterben mérhető a hatótávolsága. Illetve mivel a Parrot-on volt egy vga kamera, ami ugyan túl profi képet nem csinált, de azért néha hasznosnak bizonyult, ezért a sor végén egy kamera is szerepelt a szempontok között.

syma-x5c-drone-003

internetes illusztráció: Syma X5C drone a levegőben

Beltéri használat miatt a repülő egyértelműen kizárt, autó már unalmas, maradt a drone. Magyarországon és Európában mint minden más cucc, ez is kétszer-háromszor annyiba kerül, mint a világban bárhol máshol a valós ára, ezért nyilván külföldi oldalakon néztem körbe. Itt azonban vigyázni kell, mert azt hiszem 50 Eur körül van a határ, amíg még ÁFA és VÁM mentes, így érdemes figyelni. 50-150 EUR között VÁM mentes de ÁFA terheli (ezt mondjuk konkrétan nem értem hogyan, ad róla a NAV ÁFA-s számlát ha kérek, vagy csak számla nélkül fizessen meg nekik az ember egy ÁFA összeget? Mert ugye a kínaiak nem adnak róla számlát, ha adnának az ember kérhetne cégre, és visszajárna az ÁFA), 150 Eur felett pedig már ÁFA és VÁM is terheli, az komoly többlet teher és ügyintézés, tehát érdemes 50 Eur alatt keresni (persze ezek a számok lehet, hogy már változtak mióta én utoljára néztem).

Syma X5C drone

Ebay.com: a megnyert gép

Más szempontból sem hátrány tartani az 50 Eur alatti összeget, nevezetesen azért, mert akkor még viszonylag olcsón hozzájut az ember a kívánt termékhez. Hatalmas vágyam, de a korábban már említett iszonyatosan profi DJI Phantom lehetőségét ezen a ponton veszítettük el. Bár sajnos nem csak az ÁFA és VÁM összeghatár tart vissza ennek a megvásárlásától, pedig bár úgy lenne. Talán jelenleg ez az egyik csúcs drone, FullHD kamerával, ami külön karokkal, minden irányba forgatható, a távirányítón élő képet adó tablet csatlakozással, és nyilván ehhez társuló remek repülési teljesítménnyel, mindösszesen potom 1200 dollárért. Van még tehát hová fejlődni, de jelen anyagi helyzetem mellett ez nem választható alternatíva, így tovább kerestem. Az első nagy lemondás után pedig rögtön tovább kesereghettem, mert nagyon sok helyen láttam különböző drónokat, de 50 alatt elég kicsik voltak, illetve vacaknak is tűntek. Egyre több Youtube videot nézve és típust keresve a Syma X5C került elő leggyakrabban, mint öszvér gép, és ár/érték arányban kifejezetten jó darab. Ráadásul ezen is van HD videokamera (bár nem 1080-as csak 720-as), ami nem hátrány, lehet pár jó légi felvételt készíteni vele. A videók tanulsága alapján túl sokat nem repül (5-8 perc), de legalább közepes mérete miatt kint és bent is használható, és fillérekért vannak hozzá alkatrészek az Ebay-en. Igen ám, de sztandard 56 Eur volt az ára mindenhol (kb. 17e Ft), amit soknak is tartottam, illetve meg haladta az 50-es bejelentési határt, amit nem szerettem volna átlépni.

Megérkezett a termék

Megérkezett a termék

Vaktyúk is talál szemet alapon rendszeresen néztem, sok helyen sok oldalon, és egyszer csak megtaláltam akciósan 33,99-ért, ingyen szállítással, ráadásul nem Euróért hanem Dollárért (kb. 9600,- Ft volt akkor). Gyorsan ellenőriztem a tartozék listát, mert rendszeresen ezzel csalnak, hogy nincs benne távirányító, vagy kamera, vagy akku, de ebben minden volt, azonnal rendeltem is. Csak az összehasonlítás végett, itthon is kapni már, 29-36e Ft között árulják, nyilván a szokásos módon, a külföldi ár háromszorosáért, mint minden más termék esetében. Épp a napokban láttam az csoportos.vásárlás.webáruház.hu kínálatában akciósan, fél áron 18.990,-ért, persze csak ha hozol még magaddal 49 embert, aki szintén ilyet akar venni. Ők meg nyilván szintén közvetlen Kínából hozzák, gondolom a leesett a teherautóról változatot, egyszerre 100-150 darabot fillérekért, itthon meg etetik a népet hogy ez 50%-os ár, és a mai napig van aki beveszi. Senki, semmit soha nem ad el féláron, ha csak nem végkiárusításról beszélünk, kizárólag figyelemfelkeltésnek használja ezt. Ha pedig tényleg azt mondja, hogy 50%-os áron adja el, akkor gyorsan menjünk be és verjük meg, mert nyilván még azon is keres, tehát ezek szerint átlagos esetben több, mint 100%-os haszonnal értékesít ilyen több tízezer Forintos tételeket. Na mindegy, ezt hagyjuk is, térjünk vissza a gépre.

Első információk

A rendelés után a termék érkezéséig csak a leírás alapján tudtam reménykedni, hogy minden benne lesz a csomagban, az impozáns kiegészítő lista pedig az alábbi volt:

1 x SYMA X5C Quadcopter
1 x 720p HD kamera
1 x Távirányító
4 x Propeller védő keret
8 x Propeller (ebből 4 tartalék)
1 x 3.7V 500mAh akku
2 x Leszálló talp
1 x Csavarhúzó
1 x USB töltő kábel
1 x 4GB memória kártya
1 x Memória kártya olvasó
1 x Felhasználói kézikönyv

A csomag tartalma

A csomag tartalma

Ez a terebélyes lista egyben gyanakodásra is okot adott, mert még az 56 Euros változat is csak a sima, alap kiszerelés volt, nem volt hozzá memória kártya és olvasó, meg plusz négy tartalék propeller sem. Hiszem, ha látom, gondoltam, ezért mint mindig, most is PayPal-al fizettem, ami vissza tudja utalni a pénzt, ha át lennék verve.

És át is lettem verve

Sokadik Ebay vásárlásom volt, hosszú évek óta veszek itt mindenféle apróságot, telefon tokot, akkut, kábelt, stb. de még nem vertek át soha. Most kétszer is. Tudni kell, hogy az Ebay-en több ezer vagy inkább több tízezer eladással és 95% feletti értékeléssel rendelkező eladó számít megbízhatónak, vagy ha ennél kevesebb, pár százas érték, akkor a Top Rated Seller Ebay minősítés adhat csak okot bizakodásra (ezt is majd hosszabban kifejtem valamikor). Akiktől most egy akció kamerát és drónt rendeltem, azoknak volt vagy 80 eladása, mindenféle minősítés nélkül. Ennyit világ viszonylatban 12 óra alatt összeszednek, tehát olyan, mintha tök új embertől vásárolnánk. Ennek ismeretében rendeltem, azt remélve hátha szerencsém van, de nem: átvertek, tényleg csalók voltak, nem jött semmi. Illetve jött, pár befőttes gumi, egy borítékban, hogy legalább feladjanak valamit és tudjanak csomagkövetési számot adni, és legyen 2-3 hét eltűnni. De a PayPal és Ebay korrekt, minden pénzt visszaadtak, szóval anyagi kár nem ért, csak lelki sérülés, hogy átvágtak, és újra várni és keresgélni kell.

Syma X5C

Syma X5C

Az új vadászat eredménye

A 33,99-es gép tehát átverés volt, de nem adtam fel a reményt, hogy találok ismét hasonló árban. Fix áron nem volt olcsóbb, még csak hasonló sem, ezért licitálásra adtam a fejem. Ez sok időt és figyelmet igénylő műfaj, folyamatosan számolni is kell, hogy hány Forintnál járunk, mert több licit fut párhuzamban, egyik dollárban, másik euróban, harmadik fontban, stb. Mindig meghúztam magamnak egy határt, meddig megyek el, de más mindig tovább ment, 15-20e Ft-ot meg nem fogok adni egy ilyen gépért, annyiért már majdnem itthon is van, garanciával, számlával, 49 baráttal.

Na de eljött az én pillanatom is. 10 dolláros szállítással 16 dolláron állt egy termék, és már csak 5 perc volt hátra a licitből. Remegő kézzel figyeltem, és már mint rutinos, kivártam. Előre felszoroztam, hogy ha mondjuk 32 dolláros licitig megyek (30-35 dollár kerek összeget felesleges nyomni, mindenki olyat ad), akkor a +10 dollár szállítással 42 dollár lenne a vége, az akkori árfolyam mellett kb. 11e Ft volt, az még talán belefér. Az utolsó 30 másodpercben rá is nyomtam a 32 dolláros maximum ajánlati licitemet, és bár túl korai volt, licitáltak még utánam egyet, de alacsonyabb összegben 28,5 dollárt, a vételár csak addig ment fel, hogy én nyerjek, és a 32 dolláros max ajánlatom alatt, 29 dollár nyertes licittel vihettem a gépet.

+2 akku lapult még a távirányító elem házában

Így történt, hogy 29 dollár +10 dollár szállításért megrendeltem immár második Syma X5C drónomat. Ez alkalommal azonban már rutinosan (mint azelőtt mindig) 39ezer eladás feletti, és 98%-os értékelésű embertől, így remélem ez már megérkezik, ezekkel a kaliberű emberekkel eddig nem volt gondom. Így ez most sajnos 9.600,- Ft helyett már 10.800,- Ft-ba került, azonban még mindig nem az átlag 15-18e Ft-os Ebay és pláne nem a 25-36e Ft-os magyar ár. Így tehát némileg drágábban, de még mindig elég jutányosan sikerült beszerezni a drone-t, reméltem ez már meg is érkezik és akkor jöhet az éles teszt is az elmélet után.

És meg is érkezett

Közben kicsit utána olvastam, nem az eredeti Ebay userek voltak csalók, hanem feltörtek rengeteg felhasználói fiókot a közelmúltban, és visszaéltek a már sok év alatt jó értékeléssel rendelkező eladók online boltjával. Mindenki rendelt tőlük, mert több tízezer eladásuk és 95% feletti pozitív értékelésük volt, de ekkor már nem az eredeti felhasználók, hanem a csalók kezelték a fiókot, és nem küldtek semmit. Nagy kisöprés volt most az Ebay-en úgy tudom, rengeteg fiókot töröltek, de kellett is, soha nem volt még ilyen gond, és leginkább nekik az érdekük, hogy ne is legyen. Bár nem tudom mennyire garantálható a hosszú távú biztonság, ha a kínai felhasználók uralják az Ebay-t, ők pedig zömében internet kávézókból intézik az ügyeiket, amit pedig nem nagy kunszt bárkinek ellátni egy billentyűzet leütés rögzítővel. De mindegy, ennyire ne is menjünk bele, lényeg a lényeg, megjött a drónom, és neki is estem a tesztelésnek.

A távirányító

Kézbevétel után

Ahogy már írtam, átszámítva 10.800,- Ft-ra jött ki szállítással együtt, ami nem kevés, de másfélszer ennyi az Ebay átlag ár, és több, mint háromszor ennyibe kerül itthon. Ehhez még figyelembe véve azt is, hogy az összes korábbi RC cuccomat már eladtam, és ennek sokszorosa jött össze, úgy gondolom elég jó üzletet csináltam. Megfogadtam, hogy amíg minden gép nem megy el, nem veszek újat, és utána is csak egyet, költség és helytakarékosság okán. Ugyan a korábban azokból befolyt összegek már rég elmentek villanyszámlára, de a rendszerben azért benne voltak, így megérdemeltem ezt a kicsi játékocskát magamnak, legalább egy ilyenem legyen végre.

Syma X5C Tartozékok

Az eredeti színes csomagolás sajnos nem érkezett, csak hungarocell doboz, és az is elég kicsinek és könnyűnek tűnt. Tartottam tőle, nehogy papír forgács legyen benne, mert első ránézésre nem gondoltam, hogy belefér abba az egész gép. De belefért. Ott volt végre, a hónapok óta hajkurászott Syma X5C drone, fizikális valójában, és az enyém volt. Érkezett hozzá minden, ami a fenti leírásban szerepelt, sőt, még több is annál. Benne volt maga a gép, a távirányító, a négy propeller védő, a 4 eredeti +4 tartalék propeller, az akku, a talpak, csavarhúzó, töltő kábel, 4GB MicroSD kártya, kártyaolvasó és kézikönyv. Ennyi látszott elsőre. Az igazi meglepetés azonban akkor jött, mikor be akartam üzemelni az egészet, és kinyitottam a távirányító elem tárolóját, itt ugyanis további két akku lapult, ebből így összesen 3-at kaptam. Nem tudom, ez eredetileg is így volt-e tervezve, vagy csak véletlenül került oda, de az így kapott 3 akkuval háromszor annyi játékidőm van, ami nagyon nem hátrány.

Syma X5C a levegőben

Az első benyomás

A gép első ránézésre kicsinek tűnhet, de nem az. Nagyon szép, formatervezett, strapabíró főként puha műanyagokkal, hogy ütődéskor ne törjön, hanem csak hajoljon. A távirányító is eléggé Made in China hatású volt (naná, mert onnan rendeltem), de aztán jobban megvizsgálva ez is nagyon korrektnek bizonyult. Van minden irányba trimmelő, átváltható jobb és balkezes irányítás, Low és High (lassú és gyors) irányítási mód, 3D flip gomb, és még egy quartz kijelző is, a gép adatokkal. Madarat lehetett volna velem fogatni, az összeszerelés után mentem is ki azonnal egy próbára.

Kezdő szárnypróbálgatások

Bár az akkuk csak félig töltött állapotban lehetek, de a hárommal együtt összesen 15 percet biztos sikerült repülni, közben folyamatos kamerázás mellett. Ahogy olvastam, ez súlyban is és energia fogyasztásban is terheli a gépet, tehát aki hosszabban akar repülni és jobb figurákat csinálni, az szerelje le. Ehhez csak egy pöcök, és két kis csavar kivétele kell, 1 perc alatt megoldható. A gép könnyen a magasba emelkedik, és olyan szinteket értem el vele, mint a Parrot változattal soha. Jó magasan csináltam egy körképet a házakról, és letöltve megnézve nagy élmény volt mindent felülről látni. Nyilván még sem a gép sem a felvétel indítás kezelésem nem tökéletes, de 10 perc repülés és egy év szünet után nem is elvárható. A lassabb módban próbáltam, de így is elég szórakoztató, azonban menet közben is átváltható a gyors sebességű üzemmódba, egyetlen gombnyomással, és úgy igencsak megindul a kicsike, azonban még ilyenkor is nagyon jó a pozíció tartása, és kifejezetten élvezetes vele repülni.

Syma X5C a levegőben

Syma X5C a levegőben

Stabilitás és strapabíróság

Ahogy egyre jobban felbátorodtam, fogtam egy két talajt meg egy fát is. Szerencsére le tudtam szedni, és baja sem lett. Nagyon-nagyon könnyű a gép, ez több szempontból is előny. Nem mozgatnak nagy testet a motorok, így alacsonyabb az energia igényük és többet bír az akku, illetve még magasról leesve sem keletkezik kár a gépben, mert könnyű és puha. A Parrot testes és nehéz volt, és folyamatosan meg is jelentek rajta a sérülések minden durvább landoláskor. De persze előfordulhat, hogy egy ilyen kicsi és könnyű gépet egy elröppenő lepke szele is megbillent, de nem. A rövid és egyszerű trimmelés után az X5-ös is szépen mozdulatlanul állt a levegőben akkor is, ha hozzá sem nyúltam a karokhoz, akár korábban a Parrot. Ráadásuk a kis kijelző mindenről tájékoztat, mennyi még az akku, mekkora a tolóerő, és melyik irányba mekkora trimmelést alkalmaztunk. De a móka még csak itt következett.

Különleges szolgáltatások

A magassági kormány melletti függőleges trimmelő mivel értelmetlen funkció lenne, ezért ez kapta a kamera vezérlés lehetőségét. Felfelé nyomva egy fotót készítünk, lefelé pedig elindítjuk a video felvételt, és ugyan így lefelé állítjuk le. Ezt lehet akár a levegőben, akár a földön indítani, akár folyamatosan a teljes repülés alatt futtatva, akár rövidebb felvételeket készítve is. Terveztük már egy Youtube csatorna indítását is az oldalhoz, lehet, hogy ez lesz az egyik első, amit majd feltöltünk oda, mert érdemes megnézni a géppel belülről, illetve a gépről kívülről készített videókat. Nem kifogástalan, nem ezzel fogja innentől a légi felderítéseket végezni az USAF, de egy tízezer Forintos géptől szép teljesítmény. Akinek ez nem elég, picit több spórolással vehet egy phantomot 300 ezerért, vagy felrakhat erre egy extra kicsi FullHD kamerát, de az is minimum +10-15e Ft költség. Nekem ez éppen megfelel.

Syma X5C fényei

Syma X5C fényei

De a móka itt még nem ért véget. A távirányító jobb felső gombja az úgynevezett 3D flip, amit ha lenyomunk, utána egy irány megadásával, akkor a gép arra dob nekünk egy 360 fokos fordulatot. Oda voltam a gyönyörűségtől. Illetve kicsit lelombozó is, hogy itt tartunk, hogy csupán két gomb lenyomásával magától olyat csinál a gép, amit manuálisan nekem vélhetőleg csak hónapok tanulása után sikerülne. Végeredményben persze a látvány és a kunszt számít, no meg az, hogy a hirtelen összegyűlt pár fős cserek csapat azt hihette, mekkora isten állat vagyok, hogy csak úgy dobálom a szaltókat a levegőben. 🙂

Összességében

Azt gondolom, a gép remek vétel volt. 10.800,- Ft-ért semmilyen valamire való dront nem kapunk, főleg nem itthon, ebben pedig HD kamera, flip funkció, és kül-, valamint beltéri használati lehetőség is van. Kicsi, de nem élvezhetetlenül, épp akkora, hogy kint is élmény legyen használni, de egy nagyobb szoba is elég legyen neki egy kis figurázásra. Kamerával is ment 5-6 percet, pedig így nehezebb és plusz energia fogyasztó, kamera nélkül szerintem simán bír akár 8-10 percet is, a 3 akkuval pedig az közel fél óra móka és kacagás. Lezúzni pár borulással sem sikerült, még nyomot hagyni sem rajta, mert könnyű és puha, de ha ne adj isten ez bekövetkezne, az sem tragédia, mert fillérekért minden alkatrészt lehet kapni hozzá az Ebay-en.

Syma X5C

Syma X5C

Pro: szép, kint és bent is használható, könnyű kezelés, jobb és balkezes irányítás, gyors és lassú mód, HD kamera, 3D flip mód, viszonylag hosszú üzemidő, LED fények a gép alján
Kontra: lassú töltési idő, kamerával gyorsabban merül és kicsit lomhább, világosban nem látszanak a jelzőfényei és messziről nem látszik, merre áll az eleje

A Syma X5C egy remek gép. Könnyű kezelni, sok funkciója van, esztétikus gép, és jól használható távirányítóval érkezik. Ha valahol egy jó vételt kifogunk, 10e Ft körüli áron már a miénk is lehet, ami nem kevés pénz, de egy ekkora méretű, RC vezérlésű, és HD felvételre alkalmas drón ennyiért szinte ingyen van.

Tippek & trükkök

Végezetül néhány tipp a bejegyzéshez, mind magát a tranzakciót és a beszerzést, mind pedig a drone-t illetően

 1. Ne gondold, hogy egy remek áras ajánlat az Ebay-en épp rád várt, még ha nem is alapból csaló a regisztrált, akkor is lehet egy feltört fiókos átverés.
 2. Azonnal jelentsd az Ebay-nek és a PayPal-nak is ha gyanús a tranzakció, nem jön a termék, nem kapsz választ a leveleidre, vagy törölte magát a felhasználó.
 3. SOHA ne fizess sehol a neten bankkártyával, főleg ne külföldi oldalakon. Regisztrálj a PayPal-ra és mindig használd azt.
 4. Ha megjött a gép, a csavarjait jól húzd meg, de ne húzd túl, különben a puha műanyagban kárt tehetsz.
 5. Kül-, és beltéren egyaránt érdemes fent hagyni a propeller védő kereteket.
 6. Ha lezuhantál a fűbe, mikor már látod, hogy elkerülhetetlen lesz az esemény, állítsd le a rotorokat, mert különben begyűrik a füvet, és nehéz maradéktalanul kiszedni.
 7. A 3D flip gombbal csinálj jó figurákat, de ezt csak magasabb repülésnél, távol minden környezeti tárgytól, ellenkező esetben a gép házfalnak vagy a földbe csapódhat.
 8. A kamera eléggé lefelé néz, ha valamit fel akarsz venni, magasabban kell fölé repülnöd, mint az elsőre logikusnak tűnne.
 9. Szedd le a kamerát, ha nem akarsz felvételt rögzíteni, így a könnyebb gép test mozgatása, és a plusz energia fogyasztó egység megszűnése hosszabb repülési időt eredményez.
 10. Ha van rá mód, repülj kora este, így még a gépet is látod, de már a fényeit is, mely nagyban segít megállapítani, hogy merre áll a távoli gép orra.
 11. Ha már biztosan kezeled a gépet, válts át a lassú L módról a gyors H-ra, és irány a légtér.
Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Syma X5C RC 2,4 Ghz drone

  • Üdv!

   Nem, nem kell!
   Eleve ez a poszt több, mint 5 éves, ergo nyilván erre még nem lehetett felkészítve a bejegyzés, mert még szó nem volt drón törvényről, de ha szigorúan vesszük, akkor még most sincs.
   2020.07.01.-től kellett volna minden EU-s országnak a saját drón törvényét bevezteni, de akkor is fokozatosan, 1 év türelmi idővel, de ez a határidő is el lett tolva 2020.12.31.-re, tehát nem, jelen pillanatban nem kell légtér engedélyt kérni a szabályok szerint, mert még nem léptek életbe, de köszönöm a hozzászólást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *