Stoczek Menza – Lágymányos

Facebookpinterest

Komoly elmaradásban vagyunk a posztok megírásával, és bár nyilván az őszi-téli időszakban messze nem történik annyi aktivitás nálunk sem, mint nyáron, de azért elég sok téma hever az asztalon, ami pótlásra vár. Voltunk a gyerekekkel a Szindbád és Anna hercegnő jégmusical előadáson például kint a világ végén az Origo filmstúdióban, illetve néhány új tapasztalatot is szereztünk éttermek, kifőzdék, burgerezők tekintetében, amik megírásra várnak, és akkor még nem is beszéltem a még nyárról elmaradt élménybeszámolók pótlásáról.

Jártunk ismét a Finomító Kantinban is, ez alkalommal Pufi is velem tudott jönni, és az eredmény valami letaglózóan brutál jó volt, ezt is biztosan megírjuk majd egy frissítésben a korábbi posztban. Ettem most ott például sajtburger LEVEST (!!!) amit még soha sehol máshol, és még ráadásul fantasztikusan jó is volt, szóvá is tettem már ott is, de ezt majd a posztban részletezem. Padlójuk szerencsére maradt a régi, remélem ez mindig így is lesz, ez a hely védjegye, de az isteni kaja és a nagyon kedves kiszolgálás mellett akár gumicsizmás, térdig sárban gázolós hely is lehetne, akkor is mennénk. Fogunk is! A legdurvább pedig, hogy készül végre a sport kamera poszt is, mert fél év kínlódással, de ez is összejött, illetve hogy a nyárig ne kelljen várni az akciós dúsabb írásokkal hozott nekem a Jézuska egy szélcsatornás ejtőernyős ugrós kalandot, amit szintén megosztunk majd. De most, a hosszú percekig tartó kedvcsináló és beharangozó ömlengés után, hogy mi mindent kellene még a korábbi illetve ezt következendő eseményekről megírni inkább bele is vágok a jelenlegibe, mert ezért nem haladok sosem, a túl sok rizsa és kitérő miatt.

Stoczek menza

Az elsőre döbbenetesen gazdaságosnak tűnő étlap

Sok-sok évvel ezelőtt, a messzi-messzi galaxysban…. ja nem, ez egy másik történet, mert bár sok-sok évvel ezelőtt volt, de szimplán csak Budapesten. Történt ugyanis, hogy zsenge ifjú koromban jó pár évet dolgoztam a BME egyik irodájában (hogy közelebbről hol, azt inkább nem részletezem, hogy ne legyen beazonosítható), és mint ilyen állatfaj, az egyetemi hallgatókkal és a koleszok lakóival kb. egy helyekre jártunk bulizni, inni és kosztolni is. Az egyik ilyen favorit volt akkor a Stoczek (meg az oda vezető úton a kis gyroszos is, ami ahogy láttam a múltkor, még mindig megvan). Így hát, mint mindenki más akkoriban, mi is csóró egyetemi lakók voltunk, még ha csak megtűrt, külsős változatban is, ezért azonos kondíciókkal kerestünk táplálékot, mint az aktív hallgatói állomány, nevezetesen olcsó legyen és sok, a Stoczek pedig éppen megfelelt ezeknek az igényeknek. De nézzük, hogy mit nyújt nekünk ez a hely 2015-ben.

Stoczek menza

A picit kaotikus kínálat, rajta olyan tételekkel is, ami már elfogyott.

Még az ünnepek előtt, néhány hete jártam erre, és volt időm egy gyors ebédre, amire azonban sokat költeni nem akartam, beugrottam hát egyet nosztalgiázni. Az épület maga, a bejárat és a belső tér úgy általánosságban olyan, mint a BKV. Nem, most nem a Pufi által számomra üzemeltetett Budapesti Kajainformációs Vonal, hanem az igazi BKV, itt ugyanis minden megállt az időben, és olyan, mint 10-15 évvel ezelőtt (BKV esetén ez inkább 20-25év). Vannak azonban érdekes furcsaságok is, melyek már az első pillanatban döbbenettel vegyes mosolyra húzzák az ember száját.

Az első ilyen, az étel bemutató pult. Máshol ez fix menü esetén fali fotó, képes étlap, vagy ilyesmi. De itt nem! Itt ilyen megúszós, gagyi kamu megoldásokat nem alkalmaznak, pláne olyan módon, hogy a kép csak illusztráció! Konkrétan a belépést követően 2-3, négyzetes alapú, több emeletes IKEA-s üveg vitrinbe bele van pakolva az aznap kapható ételek egy-egy lefőzött változata, hogy az ember pontosan tudja, mire számíthat. Nem tudom, minden megvan esetleg nagyon élethű műanyag változatban, vagy ezek a valós fogások, mindenesetre párját ritkító megoldás, az biztos. De ez amennyire korrekt tájékoztatás, éppen annyira döbbenetes is. Még jó, hogy nem tölcséres fagyit, vagy élő állatot árulnak!

Stoczek menza

A teljesen szürreális IKEA-s üveg vitrin, benne a napi lesütött/főzött ételek valós 3D változatával!

No de túlléptem az érzékletes étel bemutatás által okozott sokkon, és igyekeztem helyet keresni. Van ugye nekünk alsó és felső szintünk, ez emlékeim szerint már régen is volt, viszont akkor én mentem csak a csürhével, nem nagyon figyeltem merre, már a tálca vételnél néztem körbe először. Itt azonban a vitrin után ez a dilemma csapott arcon, alul vagy felül egyek, illetve van-e egyáltalán különbség? Kicsit olyanok voltak az emeletre hívogató táblák, mint egy TopShop vagy TV Shop ajánlat, gyere fel, mert az nagyon jó, az emelet remek lesz neked, sokkal jobb ott, mint bárhol máshol ebben a szürke kietlen világban, ezért engedtem is a gyengéd erőszaknak, és felmentem.

Az elrendezés miatt a lenti területet nagyjából el is takarja a bejárat utáni lépcső, így ott nem láttam mi volt a helyzet, de az emeletet mintha megszállták volna az oroszok, több száz ember burjánzott mindenhol. A lépcsővel szemben hatalmas táblák hirdették az igét, hogy mi az éppen aktuálisan fogyasztható választék, azonban úgy voltam vele, én inkább sorba állok, közben is tudom ezt elemezgetni, mert nem két perc lesz, mire a pulthoz érek, az biztos. Meglepő módon a jelentős sor ellenére azonban ez jóval hamarabb bekövetkezett, mint vártam, mert a pult mögötti hölgyek pörögnek mint a gép, de azért szerencsére volt elég időm, hogy eldöntsem mit ennék, és a gazdaságosság jegyében egy Stoczek menüre tettem a voksom, ami 2 szelet rántott húst jelentett, hasábbal és káposzta salátával, 970,- Ft-ért.

Stoczek menza

Egy fotó a nosztalgia kedvéért! 🙂

Ez elsőre nem hangzik rosszul, aztán utána gondoltam, hogy ez most akkor mitől is menü?! Ez egy étel körettel, sem leves, sem üdítő sem desszert nem jár hozzá, elég pofátlan húzás menünek nevezni. De ez még a kisebbik probléma volt vele, ugyanis az ára is csak elsőre tűnt jónak. Innen alig pár villamos megállóra (és blog bejegyzésre) a MOM Park mögött ott a Pali Bácsi, ahol egy retro méretű hatalmas tál tartalmas leves, húst is tartalmazó főétel és egy pohár szóda 900,- Ft, ami tényleg egy menü, és még olcsóbb is. Sem épület állagban és designban, sem pedig minőségben nem volt jobb a Stoczek, amit ugyan itt még nem tudtam, de az ár már itt is szembe tűnő volt. De nem is menjünk ilyen messze, 5 perc séta távolságra ott a Semmi Extra a régi Bartók mozi helyén, ott is kijön 990,-ből egy menü, ugyan desszert nélkül, de levessel és főétellel, mely még szintén egyetemi vonzáskörzet, azonban lényegesen kellemesebb a belső tér, és jóval minőségibb az étel.

stoczek_menza_3

A Stoczek menü bár nem tudom, miért menü, de 970-ért jó lett volna, ha még lett volna!

De ne szaladjunk ennyire előre. A kinézett két szelet húsos remek választásom reményében léptem a pulthoz, azonban jött a következő pofára esés. Hiába szerepelt még a táblán, a konyhás nénik pár perces ordibálás után megállapították, hogy nem tudnak nekem ilyet adni, mert már nincs. Még jó, hogy nem óvszert kértem, mert tényleg percekig ordibáltak a több száz fős tömegben, hogy az úr mit kér, van-e még! Én meg ott tipródtam a zúgolódó éhes sor elején, és éreztem, hogy három lehetőségem maradt: vagy a.: választhatok azonnal valami mást, vagy b.: gyorsan kiállok a sorból, ha még gondolkodni szeretnék, vagy c.: itt helyben meglincsel a feldühödött, korgó gyomrú horda! Nagy hirtelen az “a” megoldás alkalmazásával egy csirkemell kukoricapelyhes bundában nevezetű ételt választottam, joghurt öntettel és hasábbal. Ez ugyan volt még, és bár nem voltam boldog, de mehettem fizetni.

A véleményem szerint csekélynek nem mondható 1260,- Ft-ot kellett leszurkolnom ezért az egyetlen adag ételért, ami ráadásul nem is az volt amit szerettem volna. Sebaj, fizettem, leültem, belekezdtem. A képen is látható módon a sült krumpli a legolcsóbb, zsákos, ipari, legvékonyabb szálú változat, az is keményre és ropogósra sütve, de legalább adag az volt belőle bőven. Húsból azonban elég keveset, négy kis darabkát kaptam, ami szerintem egy korrekt nagy szelet húsnak alig felet meg. A joghurtos öntet pedig már végképp csak mutatóban került az egész kompozíció tetejére, pedig nagy szükség lett volna rá, mert az a kevés hús is erős mértékben túl volt sütve, és így igencsak száraz lett. Mire eddig a pontig eljutottam, a kezdeti öröm, gyermeteg nosztalgikus lelkesedés már sajnos sehol sem volt. Csalódottság és némi harag került a helyére, illetve a kérdés, hogy ezt komolyan gondolják így 2015-ben? Az egyetemváros mellett, egy teljesen lepukkant és low budget hely, ami még kifőzdének is csak erős jóindulattal nevezhető, sokkal inkább ipari konyhának, ezt az árat, mennyiséget és minőséget tudja nyújtani?! Elég nagy pofára esés volt ez nekem sajnos!

Stoczek menza

Ezt a komoly étel kompozíciót sikerült kapnom 2015-ben, egy olcsónak tartott diák menzán, 1260,- Ft-ért.

Azt voltam kénytelen megállapítani így 2015-ben, hogy a Stoczek egy DRÁGA hely! Azért írtam csupa naggyal, hogy nyomatékot adjak neki, mert ez az a gondolat, ami szerintem senkinek nem jutna eszébe a Stoczek-kel kapcsolatosan. Amit rendelni akartam nem is volt, ami helyette kaptam nem volt ugyan rossz, de a hús kis adag volt és nagyon túlsütötték, a köret sok volt de említésre nem méltó minőségben, szószt meg alig kaptam rá, árban pedig annyi volt egy főétel, mint máshol egy teljes menü, desszerttel vagy üdítővel. Bár tudom, itt van diák kedvezmény, máshol meg ritkán (bár a BME környékén gyakori), és van itt is dupla menü (leves+főétel) diákkal 7-800,- Ft körül, de nekem már diákom sincs, cirka ilyen árban meg máshol diák nélkül is jobb menüt kapunk. Bár csóró egyetemista ugyan már rég voltam / illetve csak egyetemista 🙂 /, de azt gondolom, akkor sem haltunk bele 100-150,- Ft különbségbe, manapság pedig gondolom főleg nem tétel. 900-990,- Ft körül pedig már bárhol máshol is van napi menü, még egy kis itallal vagy desszerttel is, sokkal nagyobb adagban és jobb minőségben is. Hogy mást ne mondjak, ha az egyetemisták idejébe belefér, pár villamos megállóval elmehetnek az Új-házi vendéglőbe, ahol 1100,- Ft-ért nemhogy csak egyetlen, menünek nevezett főételt kapnak, hanem annyit ehetnek amennyi csak beléjük fér. És ha arról van szó, hogy szűkös az egyetemi keret, akkor egy kiadós szalonnás tojásos koleszos reggeli után mondjuk 4 órára időzített estebéd 1100,- ért a napi két további étkezést is letudhatja ott, akkora mennyiséget be lehet termelni, úgy pedig az 550,- Ft/kaja árral semmi nem tud versenyezni. Így még kellő összeg marad az esti bulira és VBK-ra is, vagy nem tudom mi most a menő pia, 15 éve még ez volt.

Stoczek menza

250,- Ft egy mandarin, 590,- Ft egy torta szelet! Zöldségesnél 400-500,- Ft egy kiló, Daubner-ben vagy Frer-ben meg van olcsóbb torta szelet, nem pont ebben a minőségben!

És hogy miért tud működni a Stoczek mégis? A tömegpszichózis miatt! Ide jár mindenki 20-30 éve, akkor járjunk mi is ide. Lepukkant kis egyetemista hely, akkor biztos olcsó is, csak nem kérnek sokat, mert nem menne úgy. Haver is ide jár, közel is van, adnak diák kedvezményt is, akkor miért mennénk máshová. Rossz, hogy ezt kell mondanom, de mondjuk 15 évvel ezelőtt, mikor még csak drága éttermek, meg a Móriczon a meki volt az alternatíva, akkor simán nyerő választás volt. De mivel újraindult (újra? volt korábban valaha?) a minőségi utcai étkeztetés is, és jobb helyek is adnak 900-990,–ért 2-3 fogásos menüket, azt gondolom így 2015-ben már erősen átgondolást igényel a Stoczek. Főleg hozzá számolva a nyilván üzemi konyha jellegből adódó minőség teljes hiányát is. Privát véleményem szerint a Stoczek-et 2015-ben a megszokás tartja fent, azt gondolom ezért járnak ide az emberek, megszokásból, nem a remek ár és minőség miatt, és szomorú, hogy ezt kell mondanom.

Pro: mit is írjak? nosztalgikus talán? illetve vicces és egyben morbid az IKEA-s étel bemutató vitrin a bejáratnál
Kontra: bár a táblán még van de már nem rendelhető amit kinéztem, ugyan olyan jellegű étel más névvel 30%-al drágább, lepukkant környezet, nem túl baráti kiszolgálás, túlsütött íztelen étel, ipari tömegétkeztetés ami a látszattal ellentétben és a felfejlődött konkurencia ismeretében még csak nem is olcsón!

Stoczek menza

378,- Ft egy adag minőség nélküli hasáb, a drágább éttermekben adják 450-ért a nagyságrendekkel jobb steak burgonyát, de pl. a Black Cab-ben is 400,- Ft az ugyan kisebb adag, azonban csúcs minőségű házi sült krumpli

Arra készültem, hogy összehozok egy erősen nosztalgikus, puccos étterem ellen lázadó, Stoczek-et low budget kifőzde ellenére mennybe magasztaló írást, de ezt sajnos nem sikerült. Összességében a Stoczek nekem egy méretes csalódás volt, amin még a régi idők kellemes BME-s emlékei sem tudtak szépíteni. Az étel sem volt jó, és még csak az ára sem volt olyan alacsony, ahogyan azt gondolná és elvárná az ember egy ilyen helyen. Nekem s Stoczek menza 2015-ben olyan, mint a Meki: idejétmúlt, rossz minőségű és drága.

A street food forradalom közepén számos jobb és olcsóbb alternatíva van, minőségibb étellel és nívósabb környezetben, azonos áron, vagy akár olcsóbban is. Ha pedig minimálisan többért is belefér az ebéd, 100-200,- Ft plusszal, akkor 900-990,- ért egy remek menüt ehetünk már bárhol, de még akár a Dallas étteremben is, palóc levessel, brassóival, ipari adagban de nem ipari minőségben. Kedves egyetemista társadalom, irány a nagyvilág! Ti még okosak, fittek, erősek, lelkesek, és főleg lábon közlekedők vagytok, nem olyan tunya, lusta, autóban punnyadó disznók, mint mi öregek! Ti bármerre eljuttok a környéken pár lépéssel, ne olyan csürhe módon menjetek a többiek után, mint én tettem anno, hanem nézzetek körbe, mert jobb és olcsóbb alternatívákat találni már mindenhol, mint ami az itt kapható olcsónak tűnő tömegétkeztetés! És higgyétek el, én vagyok a legszomorúbb, hogy ezt kell mondanom…

Cím: 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 8-14

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Stoczek Menza – Lágymányos

  1. Egy kicsit azért megvédeném a Stoczeket. Ha az ember az a la carte részen eszik, az tényleg nem túl olcsó, de általában a minőség elég jó. A rendes menü meg most, 2017-ben, diák nélkül 890 Ft, jóllakik vele az ember és nem rosszak az ételek. A krumpli tekintetében igazad van, és amúgy a rántott hús se lett volna kevésbé száraz, mint amit kaptál, én nem is szoktam azt kérni.
    Az 590 Ft-os sütemény, ahogy a fotón is látszik, paleo. A normális sütemények 250-380 Ft között vannak.
    Egyébként az aktuális Stoczek (amiről te is írtál) pedig nem folytatása a réginek, mert más az üzemeltető, és fel is újították.

    • Kedves Nirriti!

      Köszönjük a hozzászólást. Abszolút elfogadom, hogy más véleményen vagyunk, de az enyémet továbbra is fenntartom. Még kb 15 éve mikor a BME-n dolgoztam én is sokat jártam oda, sokkal jobb minőségre emlékszem, mint amit manapság sikerült tapasztalnom. Ha jól emlékszem a cikkben is írtam példákat, de pl. legújabban Óbudán járok sokat, a MyCanteen-t tudom gyakran útba ejteni a Perc utcában (majd meg is írom ezt is, ha lesz rá időm), és mondjuk ezt sem mondanám egy filléres olcsó lepusztult kajáldának, de már itt is van 890ért napi menü, ami két fogás, bőséges, és azt gondolom minőségben is messze agyonveri a Stoczeket. Sokkal nagyobb a kajáltatási verseny szerintem, mint mondjuk 2000 körül, akkor még volt kb Meki junkfood meg a szocreál kifőzdék, de a világ kicsit elhaladt e mellett a felfogás mellett. Láthatóan a Mekik tömegesen zárnak be a legforgalmasabb helyen is, éppen azért, mert már a kutya nem kíváncsi rájuk, sokkal olcsóbban és sokkal jobb kajákat lehet kapni már lépten-nyomon. Éppen ebből a megfontolásból éreztem azt, hogy a Stoczek is megállt kicsit 2000 körül, mind épület, mind hangulat, mind pedig kaja minőség tekintetében, csak az árakban sikerült a jelen korhoz igazodni. De persze ez is csak egy vélemény, csupán annyit szerettem volna vele elérni, hogy aki esetleg csak bennük gondolkodott, mert hogy olcsó, annak esetleg érdemes körbenézni jobban, mert talán talál még olcsóbbat, ami talán jobb is….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *