Star Wars 8 – Az utolsó Jedik (filmkritika)

Facebookpinterest

Jó szokásunk szerint ma ismét sikerült megoldanunk az utolsó iskola napok egyikén a Star Wars 8 – Utolsó Jedik egyik első IMAX vetítését. Hatalmas várakozással ültünk be ismét a moziba, de ez alkalommal sajnos kicsit csalódnunk kellett. Jöjjön egy természetesen abszolút szubjektív Star Wars 8 filmkritika.

Szerencsére időben értünk az Arénába, volt még idő nézelődni és beszerezni a relikviákat, 2 féle SW8 pohár, BB-8 és Chewbacca figurával, és egy BB-8 kulacsot is. Kukoricával, nachossal és italokkal együtt 7e Ft felett fizettünk a büfében, ami kicsit horror. Ezzel a BB-8 “kulacs”-al indult például a csalódás. Először is kulacsnak nem nevezném, mert egy lapos talpú félgömb, tetején egy szívószál hellyel, és kb ennyi. Még egy menet sincs a robot fej alatt, csak egy kiálló műanyag pöcök, a megfelelő helyre fordítva úgy húzhatjuk le a fejet, és önthetjük be az italt, a kb tusfürdős flakon kinézetű nyíláson. Elég illúzió romboló, pláne 2.500,- Ft-ért, kb 1 dolláros anyag és munkaköltségével iskola példája annak, hogy egy jól csengő branddel mindent el lehet adni, horror áron. Én megszállott vagyok, megvettem, de aki nem akar erre ennyit költeni, ne bánkódjon, nem veszít vele sokat, az alján ott az SW felirat, de amúgy olyan, mintha egy olcsó kínai másolat lenne, sajnos semmit minőséget nem vittek bele. A két pohárhoz meg a büfés nem adott szívószálat, és most nincs akcióban a menühöz sem, ergo 1000,- Ft / pohár, szóval megy sajnos a rablás rendesen, csak a 3 brand termék volt 4.500,- Ft, de mindegy, egyszer élünk.

SW8 BB-8 “kulacs”, saját fotó, de a képen sajnos messze jobban néz ki, mint a valóságban

Megvettük nekem a nachost Pufinak a kukoricát az italokkal (nekem hideg volt a sajtszósz pl.), majd várattak még mindenkit vagy 20percet, hogy bemehessünk, szóval nem indult felhőtlenül a boldogság. Ezt a várakozást mondjuk nem is értettem, reggel 10-es előadásra mentünk, ez előtt úgy tudom nem volt előadás, nem hiszem, hogy a takarítás húzódott el, szóval ennek oka végig titok maradt. (Azt reméltem bent lesz Mark Hamill, és őt készítik elő, de nem)

Sok-sok reklám, és felvezetés, majd végül elindult a film, a jól megszokott távolba úszó szöveggel, amiben megtudhatjuk az aktuális epizód közvetlen előzményét, mégpedig hogy a lázadók lelepleződtek, és most menekülniük kell, és ez az előzmény szöveg sajnos tartalom tekintetében ki is teszi kb a film 80%-át. Valahogy a 7. részben és a Zsivány 1-ben viszonylag hamar az akció közepébe csöppentünk, és már az első 15-30 perc után beszippantott a film, itt ez valahogy nem történt meg. Nyilván SW filmről beszélünk, és ezt elfogultság nélkül nem lehet, ennek ellenére Pufi pl. azt mondta, hogy az első egy órában több alkalommal is unatkozott, és azért ezt “nemá” egy SW film esetében. Én azért lelkesebb voltam, de nem mondhatom azt én sem, hogy odavágott a film a székhez az első órában.

A brand termékeknek se vége se hossza, mi is bevásároltunk belőle rendesen. Illetve hogy próbáljuk a cukiságot és a humort is belevinni a filmbe, az jó, de nem a feszültség és akció helyére, hanem ezek mellé kéne, hogy ne csak az legyen a vége, hogy BB-8 kulacsokat és szőrös pingvineket lehessen árulni a végén.

Spoilerezés nélkül nyilván elég nehéz beszélni a filmről, szóval most kénytelen vagyok a storyba is belemenni, az olvasson tovább, aki már látta a filmet, vagy nem zavarja a spoiler. Hol is hagytuk abba az előző rész végén: Rey elutazott megkeresni Luke-ot aki a világ végére bujdokolt, mert elbukott Kylo Ren kiképzésével. Keveseknek árulok el vele titkot szerintem, hogy Kylo Han Solo és Leia fia, ergo Darth Vader unokája, és nyilván a nagypapa vérvonalát örökölve átállt a sötét oldalra. Én titkon bíztam benne, hogy Han Solo visszatér, és igazából nem halt meg, de úgy tűnik, ebben tévedtem, Kylo ténylegesen megölte őt, és nem kapunk belőle többet a SW rendes részeiben (bár elvileg jövőre jön a SOLO c. köztes epizód, reméljük nem csak CGI lesz hanem Ford is igazából játszik majd benne), ami szerintem elég jelentős hiányosság. Értem én, hogy Harrison Ford már nem mai gyerek, de agyonver bárkit színészi játékban a maiak közül is, szóval nem hiszem, hogy ne fért volna még meg ebben a 3 részben végig, de kérdés, ki akarta így, lehet, hogy már ő nem akart többet vállalni.

Jó hír, hogy nincs kiesés, a 8. rész ott veszi fel időben a fonalat, ahol a 7. rész abbahagyta, Rey nyújtja a lézerkardot Luke felé, és ez sajnos egyben a film egyik legkomolytalanabb pillanata, és kb haza is vágja az első pillanatban az egészet. Luke megfogja a kardot és a háta mögé vágja, mint egy bolond, majd elsétál. Értem, hogy kiábrándult, értem, hogy legyünk viccesek, de azért ez túlzás. Ahol feszkó kéne, ott zömében ilyeneket kaptunk a filmben, el-bagatelizálták a dolgot. Elég lett volna annyi is, hogy elsétál Rey mellett, faképnél hagyja, vagy hasonló, nem kell minden katartikus SW jelenetben marha viccesnek lenni, mert súlytalan lesz az egész film így sajnos. Ez nem egy Marvel, ne akarjunk azok lenni, mert nem áll jól, inkább giga nagy csalódás. Már itt az első percben arcon lett köpve a Star Wars fanok szerintem kb. 80%-a (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

Szóval Rey elment megkeresni Luke-ot, majd mikor megtalálta, megkérte térjen vissza, és segítse a lázadókat, de Luke ellenáll. Ezt itt valahogy szerintem nem igazán sikerült komolyan vehetőre megoldani, kicsit inkább olyan hiszti feeling, hogy ő márpedig nem megy vissza, mert be van durcizva és most depis. Luke Skywalker igenis egy hős, az utolsó Jedi, és menjen vissza az első szóra, ha a testvére és a még megmaradt lázadók kérik, és ne hisztizzen mint egy idióta gyerek. Ez tehát számomra ismét eléggé kiábrándító volt, és a dobálom a lézerkardot hogy vicces legyek, meg nyafizok de nem harcolok többet témával 20 perc alatt sikerült lerombolni a 40éve felépített Skywalker mítoszt! Párhuzamban azt látjuk, ahogy a lázadókat lövik szét, de szinte végig folyamatosan az űrben haladva egyik bazi nagy Első rend űrhajó üldözi a másik bazi nagy lázadó űrhajót, és lövöldöznek rájuk folyamatosan. Ez eléggé ötlettelen, hogy elfogy a hajtóanyag a gépből és ha leállunk végünk. Mi ez, Féktelenül c. film 1994-ből? Már a mai tengeralattjárók is saját atomreaktorral mennek, és nem nagyon állnak meg tankolni, akkor gondolom jó reális, hogy egy messzi-messzi galaxisban van folyékony lézernyaláb kút, ahol tankolni kell. Ez nagyon komolytalan megoldás. Feltételezem, ha majd már űrhajóval járunk, akkor valami száraz hajtóanyag paneleink lesznek, amit 5-10 évente cserélni kell, azt kész. De hogy kifogy a hajtóanyag, nemá! Pláne az összes lázadó gépből. Komolyan. Ennél jobb ötletet nem dobott be senki? Időközben a kísérő hajók szintén azonos okból egymás után állnak le (mert megyünk átköltözni új bolygóra és bázisra, de mindenki elfelejtett tankolni), és szép lassan lövik szét őket, arra várva, hogy a fő hajónak is elfogyjon a hajtóanyaga, lő távon belül érjenek, és őket is le lehessen lőni. Ez szerintem egy SW filmben 2017-ben már nagyon kevés a kellő szintű feszültség eléréséhez, sőt, teljesen komolytalan. Közben mennek a belső konfliktusok a fedélzeten, de ezek is inkább cicaharc formában, hogy most akkor van terv vagy nincs terv, illetve Leia megsérülése után az átmeneti vezér Holdo admirális akkor most áruló vagy sem. Szigorúan privát magán véleményem szerint az erre a szerepre kitalált Laura Dern döbbenetesen rossz választás, egy pillanatig sem tudtam komolyan venni sem mint tábornokot, sem mint SW karaktert, pláne a lila hajával. Ilyen szempontból abszolút támogatnám pl. az Avatar zömében noname színészekkel dolgozó megoldását, mert óhatatlanul is kategorizál az ember, és hasonlítgat, mint ahogy egy-egy keresztnév is jelent mindenkinek valamit, kb olyan jellemet, amilyen embereket ismer az adott névvel.

Laura Dern, mint Holdo admirális, egy kicsit kinyúlt anyu-otthonkában, annyit sikerült űr stílusra venni benne, hogy lila a haja. :/ (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

Na most nyilván az én szegénységi bizonyítványom, de én nem igazán ismerem Laura Dern munkásságát, és nekem folyamatosan az ugrott be, ahogy idióta rövid gatyában a Jurassic Parkban visít félelmében a dinók elöl rohangálva, meg a Triceratops kakiban könyékig túrva, és így elég nehéz volt kemény kezű admirálisként elfogadni, pláne abban a kinyúlt garbóban, amit ráadtak. Amúgy is inkább egy anyuka karakter, családi komédiákban elfogadhatóbbnak gondolnám, szerintem egyszerűen hiteltelen volt ebben a szerepben, de ismétlem, ez csak magánvélemény.

Úr isten, ilyen rosszul öltözött leszek a jövőben, és még a hajam is lila lesz?!?!?

Miközben tehát üldözzük a lázadókat és lődözünk rájuk, a szigeten Rey és Luke évődik, és megy a szenvedés, hogy akkor most jöjjek vissza vagy ne jöjjek vissza. Közben megkapjuk az áthallásokat, hogy Rey egészen biztosan a jó oldalon áll-e, vagy rá is hat-e már a sötét oldal, illetve egy idő után előjönnek az amolyan telepatikus beszélgetések Kylo és Rey között, ami informálisan és tartalmilag talán szükséges, de ennek a kivitelezése nekem nem igazán tetszett. A végén kiderül, hogy Snoke (aki E.T. bratyója is lehetne kb annyira félelmetes) a legfőbb vezér gondoskodott az összekapcsolásukról, és éppen azért, hogy Rey-t tőrbe csalja és Kylo-t pedig próbára tegye, de ennek ismeretében ez így kicsit még furcsább, hogy egyik félben sem merült fel a kérdés, hogy mi célból és hogyan jött össze ez a beszélgetés az aktuális szuperjó és szupergonosz között, nem csapda-e stb. Illetve sajnos erre is azt tudom mondani, mint a kifogyó hajtóanyagra, hogy eléggé ötlettelen, és ez a két motívum nagyon meghatározza a filmet (mármint a hajtóanyag elfogyás és ezek a beszélgetések, az első 1,5óra kb erről szól). Lényeg a lényeg, megtudunk közepesen fontos információkat a kettejük kapcsolatáról, és feldobjuk ezzel együtt azt az érmét, hogy akkor most Kylo áll majd át a jó oldalra, vagy Rey a gonoszra.

Luke nagyon filózik végig, hogy akkor most mi legyen? Menni vagy nem menni, ez itt a kérdés. De sem menni sem kiképezni nem hajlandó, tehát kb. minden SW fan bálványából egy hisztiző kisfiút csináltak. Szomorú… (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

Közben sikerül beleerőltetni a történetbe egy szerintem szintén teljesen értelmezhetetlen mellékszálat, hogy Finn és Rose elmennek egy futurisztikus Monte-Carlo-ba, ahol fényűzés és pompa látható minden mennyiségben Finn meg is jegyzi, hogy milyen frankó kis hely, mire Rose elmeséli neki árnyoldalait ennek a csillogásnak, hogy ez itt mind gonosz és velejéig romlott fegyverkereskedő, sőt, még az is kiderül, hogy nem egy és nem kettő a jó és az gonosz oldalra is értékesít. Több problémám is van ezzel: 1.: a világban amúgy is divat a “gazdagok mind gonoszok” felfogás, ami sok esetben lehet, hogy igaz, de sok esetben meg nem, mert nem csak korrupt politikusokból áll a világ, meg apu birodalmát megörökölt 20 éves idiótákból, szóval mint megannyi más területen, talán itt sem célszerű az általánosítás, de sajnos tény, hogy e tekintetben ez széles körben elterjedt és elfogadott felfogás, hogy akinek pénze van az csak egy köcsög lehet, nem tett érte semmit, csak szerencséje van, jó időben volt jó helyen. Igen, tudom, valóban rengeteg ilyen is van, tudjuk, hogy milyen a világ, de azokat, akik azonban munkát és fáradtságot nem kímélve felküzdik magukat, vagy elérnek bármit, nem hiszem, hogy utálni kéne, ergo kerülendő a “minden pénzes egy köcsög” általánosítás, mert az már csak egy lépésre van a vallási meg faji és/vagy egyéb gyűlölködéstől, ami meg ugye a csapból is folyik, hogy nem túl szép dolog. Azt már mindenki megtanulta, hogy valakit ne nézzünk le azért és ne bántsuk, mert szegény, már csak azt kéne, hogy azért se gyűlöljük alapból, ha több pénze van 5 Forinttal, mint nekünk, de ez még idehaza kb 100-150év (és nem, én sem vagyok unatkozó milliomos, nem azért mondom, napi 12-14 órázok én is mint az átlag). A 20 éves Pistikéket akinek meg ölébe hullott minden nem kell irigyelni. Sajnos ezek apja zömében munka mániás és láncdohányos, jó ha megéri az 50et, túl sok szeretetet és törődést nem is ad a gyerekének addig sem, aki közben persze azt sem szokja meg, hogy tenni kell a dolgokért, ergo ha a fater eltávozik, és nem termeli tovább a végtelen lóvét, akkor Pistike 5 év alatt simán felél bármekkora vagyont, aztán alkesz lesz és megy a híd alá.

Kylo és Rey évődése is eléggé meghatározó eleme a filmnek, melyet feleslegesnek és haszontalannak semmiképpen sem gondolnék, de ezt is kicsit ötlettelennek és kidolgozatlannak érzem. (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

Na mindegy, ennyire nem akarom osztani az észt, de abban biztos vagyok, hogy senkire nem kell irigykedni, mindenkinek megvan a maga baja, azért pedig mert valakinek van pénze, még nem feltétlenül egy velejéig romlott szemétláda, szóval ez a siker pompa fény és csillogás ilyen formán bemutatása nagyon korlátozott gondolkodásmód, főleg egy SW filmben. Pláne, hogy sok esetben a “szegények” vagy teljesen átlag emberek sokkal boldogabbak, mint az itt bemutatott ultra gazdagok, mert valós szeretet és törődés van az életükben (ha már így karácsony környékén lehetek kicsit szentimentális), nem oldják meg egy 200ezres gyémánt gyűrűvel a karácsonyt, hanem ha akár csak pár ezres ajándékkal is, de sokkal kedvesebbet és szívhez szólóbbat adnak a családnak és a barátoknak, az ultra gazdag üres életűeket inkább tehát csak szánni kell, sem mint utálni vagy pláne irigyelni! Persze csak ha mindenképpen muszáj kategorizálni, de szerintem ettől inkább tartsuk távol magunkat, ami a filmnek sajnos nem sikerült, a gonosz és gazdag fegyverkereskedő bolygóval. Egyik részről azt sugallja tehát a film a fiatalságnak, hogy sose add fel, legyél kitartó a legszarabb helyzetekben is, a másik oldalról meg, hogy aki pénzes az gonosz. Ergo ha a fiatalság kitartó lesz, akkor talán sikeres is, ha sikeres, akkor talán pénzes is, ha pénzes, akkor pedig elrohad a lelke, szóval nem tetszenek túlzottan a film áthallásai a valós életre, de talán nem is kéne ennyire mögé gondolni. Azonban kicsit azért vagyok mégis mérges és csalódott, mert nem ritkán az SW filmek valós életből vett problémákat is boncolgatnak, mint alapjaiban ugye a birodalom vagy az első rend totális diktatúrája, amit bölcsen lát mindenki, hogy nem jó, és kerülendő, azonban ilyen egyéb valós életre áthallásokban pedig eléggé korlátozott és elmaradott gondolkodást tükröz a film.

A Canto Bight bolygó, ahol a világ ultra gazdag, és természetesen egyben velejéig romlott felső tízezre gyűlik össze. Monte-Carlo lakosságának helyében én perelnék a kategorizálásért! (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

A másik ami nagyon nem tetszett és ötlettelen: ha itt vannak olyan kereskedők, akik a jó és a rossz oldalra is értékesítenek, akkor nyilván ők gyártották a fegyvereket, ergo ismerik az alaprajzokat. Mi a francért keresünk akkor hackert, hogy megkerüljük a biztonsági rendszereket, miért nem kerítünk egy fegyverkereskedőt, verjük ki belőle a tervrajzot, és keressük meg a kiskaput. Szóval ez is fantáziátlan, mert ugyan itt vagyunk azok között, akik gyártották ezeket a cuccokat, nyilván ezek a létformák 20 Forintért az anyjukat is eladják, de azért nekünk kell egy hacker, mert nem film az a film, amiben nincs egy hacker. Szóval ez már a sokadik olcsó húzás volt sajnos a filmben, amiken elég nehéz volt átlépni.

Mindenesetre a cukiság faktor fokozásáért a Luke szigetén látható szőrös űrpingvinek után az űr-Monte-Carlo-ban láthatunk félig nyúl félig ló állatversenyt majd az ő megmentésüket is, miközben Finn és Rose keresi a hackert a gonosz gazdagok között, ez idő alatt pedig Kylo és Rey évődik tovább, hogy akkor most ki hová álljon, Luke meg az instennek sem akar többé harcolni, mert durcis és fáj a lelke. Kicsit belefullad ebbe a dologba a film, és nem nagyon halad előre a történet, csak időkitöltésnek érezzük ezeket a fordulatokat.

A Canto Bight bolygó nyúl-ló lényeiről mindenki döntse el, hogy cuki vagy gáz, mindenesetre Jar-Jar már megbukott korábban, de most talán elég lesz két lapát fül az édibédiséghez… (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

De a ki hová áll át kérdés feszültségét legalább sikerül az utolsó pillanatig fenntartani, annak ellenére (vagy éppen azért), hogy vannak olyan jelenetek, amiben épp egyik vagy másik menti meg ellenfele életét, és már-már úgy tűnik, eldőlt, ki hová áll, aztán mégsem. Persze mindenki marad a saját oldalán, és harcol egymás ellen tovább. Az első egy óra csaknem eseménytelenségét követően Finn és Rose kis kitérő után visszatér, hogy egy frissen szerzett hackerrel feljussanak az első rend fő csatahajójára, kiiktassanak egy biztosítékot, hogy ne tudják bemérni hiperugrás közben a lázadó hajót (az sem derül ki, hogy miért tudják bemérni hiperugrás közben, mikor eddig nem tudták, de apróságokkal nem foglalkozunk, biztos lejött egy Windows update a csatahajó bemérőkéjére), de közben az üzemanyag is elfogy, és a hacker is elárulja őket, szóval nem marad más, az elsőre látszólag ok nélkül a fő hajón maradó Laura Dern szembe fordítja az első rend fő csatahajójával a lázadók vezér gépét, és hiper ugrással kettévágja az egészet.

Ez mondjuk jó húzás, és látványos is, de nem értem, miért kellett ezzel megvárni kb az összes menekülő szállító hajó lelövését, kizárólag a drámaiság fokozásáért (meg hogy maroknyi túlélő maradhasson a végén), holott Laura Dern már úgyis csak élő csalinak maradt ott az űrhajón, amíg a többiek menekülnek, ergo a figyelemelterelés végén a kifogyott üzemanyag miatt számára úgyis vége lett volna a dalnak, tehát kb az első leleplezett és kilőtt szállító hajó után lehetett volna a félbevágós hiperugrás, amiben legyünk őszinték a gonoszok pusztulása mellett kicsit annak is örülnünk kellett, hogy Laura “JurassicPark” Dern nem erőlködik majd tovább ebben az admirális szerepben a 9. részben. Zárójelben kérdezném csak meg, hogy egészen biztos jól képzett és hatalmas taktikai és stratégiai múlttal rendelkező admirálisokat szoktak hagyni veszni a nyilvánvalóan pusztulásra ítélt hajón? Vagy esetleg erre jó lett volna egy utolsó 120éves beteg és öreg futrinka szerelő is, aki fogja a kormányt, hogy egyenesen haladjon a hajó a végtelenbe és tovább, vagy esetleg egy űrhajónak már nem is kéne ember aki irányítja, csak megy bele a vakvilágba amíg van hajtóanyag, csak úgy nem lett volna olyan drámai a hatás?! A sokadik gagyi hollywoodi húzást láthattuk ezzel sajnos, és ezekből egy is több, mint ami egy igazi SW filmbe elférne.

Ő a gonosz hacker, aki két kapura játszik, de nem, kérjük ne fotózzák, mert ő nem Antonio Banderas! (Benicio Del Toro) (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

Szóval sajnos ilyen és ehhez hasonló tipikusnak mondható filmes klisé megoldások megvetették a lábukat ebben az epizódban, és bár a SW sorozat eléggé a katartikus megoldásokra épít, azért ilyen értelmetlen és olcsó húzásokat, pláne ilyen mennyiségben én eddig még sosem éreztem az eddigi filmekben (na jó, pl az EP 1-2 tömény nyáltenger volt, azt kb ne is tekintsük SW filmnek). Ami még kicsit zavart, hogy több mint egy órán át üldözzük a hajót, és közben túl sok minden nem történik, a végén meg lenyomjuk pikk-pakk az űrcsatát, aztán még az új lázadó bázis ütközetet is kb 30percben. A SW filmek a fél filmnyi véget nem érő akcióról és feszültségről voltak híresek, több szálon, több helyen, itt pedig messze nem erről van szó, sőt, olyan érzés, mintha spóroltak volna az akció jelenetekkel, mert túl költségesek. De még ezzel sem lett volna baj, ha a nem akció jelenetekben tapintható a feszültség, mint megannyi alkalommal volt már ez más epizódokban, de itt sajnos ez is csak eléggé lightosan jelentkezett, illetve szinte kivétel nélkül mind elszúrták. Az SW7 végén Rey tartja a lézerkardot Luke felé, az komolyan vehető volt, fent maradt a hangsúly, két éve vártuk a folytatást. Most Luke a háta mögé vágja a kardot, mint egy féleszű idióta, csak hogy viccesek legyünk. Ez akkor és ott ad 3másodperc szórakozást, de utólag, mikor a film leülepszik, csak mérhetetlen csalódás az eredménye. Kb mintha egy nyeretlen kétéves stand up humorista rendezte volna ezt a rész. Miért nem lehetett azt, hogy komoran néz, mond egy olyat pl, hogy “ez a kard már nem jelent számomra semmit, jobban teszed ha elmész”, és elsétál Rey mellett. Ugyan úgy pofára esett volna mindenki, csak nem poénkodtuk volna el az egészet iszonyat erőltetetten, mert oké, ott röhögtünk egyet, éljen, csak éppen story szinten nem maradt bennünk semmi, egy poén jelenet elszáll, egy feszültséggel teli pedig megmaradna sokáig, mint élmény. És szerintem ez a nyitó jelenet, ennek megoldása és hangulata jellemző sajnos az egész filmre, túl viccesek akartak lenni sok helyen, és ezt nem kellett volna, ez nagy hiba volt. Értem én, hogy nagyon nyomul a Marvel Studio, és pl. egy Galaxis Őrzői majdnem végig egy totál kabaré, meg Ironman és Amerika Kapitány, sőt a félisten Thor is poénkodik, csak ezeket így ismertük és így szoktuk meg, ezeknek a sci-fiknek jól áll, jó időben és jó helyen sütik el a poénokat, és ott a feszültség sem marad el, itt azonban durván a tartalom rovására ment a kéretlen és erőltetett poénkodás. Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem halnék bele, ha egy SW film közben egyet sem tudok röhögni, inkább besz@rok a feszültségtől. Na itt ettől nem kell tartani.

Sajnos a film komolyan vehetőségét már az első percekben sikerül nagy mértékben lerombolni azzal, hogy Luke eldobja a lézerkardot. (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

De mondok jó példát is. Mikor Rey tesztelni kezdi azt, hogy tudja-e érezni az erőt, és kinyújtja a kezét csukott szemmel, Luke meg odatart egy növény ágat és bizgerálja a kezét, Rey meg örömködik, hogy “jaj, érzek valamit, ez az??? jaj”, aztán kinyitja a szemét, Luke meg vág egy pofát rá, hogy gagyi vagy kislány, az erőt nem így kell érezni. Na ez vicces, korrekt és helyénvaló poén. Egy Luke Skywalker is lehet vicces és poénos ilyen módon, kicsit lefikázva egy nyeretlen kétévest. Ezzel nincs gond. De magából nem csinálhat hülyét. Ez meg eleve nem egy feszült jelenet volt, el lehetett bohóckodni, aztán azonban mégis meg tudták csinálni fél perccel később, hogy valóban feszültség van, látja mindenben az erőt, de nem látja Luke-ot. Miért nem, benne már nincs erő? Luke meg csak szótlanul néz vissza komor fejjel, fent marad a hangsúly, nem tudjuk mi a helyzet, és ott van a feszültség. Mintha nem ugyan az az ember rendezte volna a film minden jelenetét. Vannak benne tehát ilyenek is, amiben akár még a poén és a feszültség is megfér egymás mellett két percen belül, ízlésesen és tudatosan, de ebből van kb 3-4, a többi olyan, mint egy elefánt a porcelánboltban.

Kaptunk közben utalásokat arra is, hogy Luke talán megőrült, és a világ ellen fordult, meg akarta ölni pl Kylo-t álmában, aztán megtudjuk Luke verzióját is, hogy megérezte Kylo képzése során a benne lakozó rengeteg rosszat, és megingott ugyan egy pillanatra, de képtelen lett volna megölni, azonban onnan már nem volt visszaút. Ez mondjuk szerintem szintén eléggé jól ki volt dolgozva, ez a film talán leghitelesebb pontja, hogy lényegében még sem Kylo nem állt át a sötét oldalra, sem Luke nem bukott el, csak megérezte Kylo-ban a gonoszt, felmerült benne egy pillanatra, hogy véget vethetne ennek mielőtt eleve elkezdődne, Kylo pedig észrevette, hogy Luke felette áll a lézerkarddal, és innen már nem volt visszaút, a tanítvány elszakadt, és mestere ellen fordult. Ez hiteles, jól adaptált megoldás volt, ez jellemző a SW univerzumra, nem Laura Dern hősi halála barna otthonkában lila hajjal, mint giga admirális a süllyedő hajón, nem a velejéig romlott Monte-Carlo gonosz ultragazdag népe, és nem a telepatikus társalgás fél órákon át a jó és a rossz oldal között, miközben éppen csak Lipton teával és terefere keksszel nem kínálják meg egymást, meg nem a kifogyó űrhajó üzemanyag problémája, ezek gagyi húzások voltak, nem méltóak a SW-ra.

Hogy a magyar filmcím kitalálóknak teljesen zéró a humoruk és a kreativitásuk, azt már megszoktuk az elmúlt 30-40 évben, de hogy hogyan lett a “The Last Jedi”-ből az “Utolsó Jedik” az végképp nem értem. A JEDI szónak az angolban nincs többes száma? Vagy simán úgy gondolták az okos névadók, hogy az most lényegtelen, hogy Jedi vagy Jedik?!?!?! Egyem az agyukat! (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

Egyetemben azzal, ami szerintem szintén nem volt jellemző az eddigi SW filmekre, nevesítve az a bődületes technikai hiba, vagy tárgyi tévedés, hogy akkor most Luke-nak van ereje vagy nincs. Mert Rey-nek a szigeten vannak látomásai, látja mindazt amit áthat az erő, de nem látja Luke-ot, ergo arra a következtetésre jut, hogy Luke önként lemondott az erejéről, feltételezhetően hogy jobban el tudjon rejtőzni, és hogy többet ne tudjon jedit képezni és többé ne valljon kudarcot. Már első körben ez is szerintem borzasztó nagy gond. Értem, hogy giga klisé lett volna, de szerintem sokan megbékéltek volna vele, vagy még inkább elvárták volna, hogy ismét család viszály jelleggel kiderüljön, hogy Rey valamilyen módon Luke leszármazottja (vagy eleve nem a névtelen roncsvadász Rey kellett volna pozitív hősnek), és ő szálljon szembe Kylo-val Leia fiával, ergo Darth Vader unokái egymás ellen, úgy, hogy mindkettőben vívódik a jó és a gonosz. Biztos gondoltak erre a készítők is, de gondolom elvetették, mert túl fantáziátlan, de én akkor is szívesen nézem volna, ahogy Luke kiképez egy Jedit, az utódját, mint eddig az 1-2-3 előzmény részekben is mutatták akár Obi-Wan Kenobi-val akár Anakin-al, a 4-ben meg cirka Luke-al, éppen csak Luke nem képzett ki senkit, amire szerintem a fél világ 40 éve várt, és úgy halt meg, hogy a szó szoros értelmében nincs utódja a fél világ által bálványozott Jedi legendának, mint pl. ahogy Darth Vadernek Kylo lett az. Szerintem ez döbbenetesen nagy hiba és hatalmas kihagyott ziccer, akkor is ha klisé, azt gondolom nagyon sokan elvárták volna ezt. Elég nehéz úgy azonosulni Rey-el, hogy ebben a részben is kifejtik, hogy egy senki, egy alkesz roncsvadász család leszármazottja, míg a fő gonoszban maga Darth Vader vérvonala csörgedez, és elég hitelesen is hozza a néha vívódó, de alapvetően dühöngő elmebeteget. Persze értem én, üzenet a fiataloknak ismét, hogy jöhetsz te bárhonnan, és a legyőzendő gonosz lehet bármilyen, akkor is csak kitartás kell, és te leszel a király. No de minek is, mert a végén meg egy Monte-Carlo-i velejéig gonosz gazdag leszel. 🙂

Kanyarodjunk kicsit vissza. A film közepén Luke maga sem tagadja, hogy lemondott az erejéről (bár igaz, azt sem állítja, hogy megtette), a film végén azonban olyan erőről tesz tanúbizonyságot, amelybe maga is belehal. Oda idézi magát a lázadó bázisra, melyet egyébként több mint egy órás vontatott és eseménytelen felvezetés után 5 perc alatt rommá lőnek, erre értem én azt, hogy lehetett volna kicsit több esemény, szóval itt jelenik meg Luke a semmiből, és tér vissza elvileg maga fizikális és testi valójában a lázadók öt perce kinevezett bázisára. Felmerült a kérdés az egyszerű halandóban, hogy oké, értjük, itt kell lennie, de elég gagyi ez, most hogy került ide, aztán azonban kiderül, nincs is ott, csak oda idézi magát. Ez jó megoldás, sokkal hihetőbb, minthogy hirtelen odatalált, és magyarázza azt is, hogy hat AT-AT-vel és egy vadászgéppel lövik a sósivatagban álló Luke-ot, mégsem görbül meg a haja szála sem. Bár számomra az is hihető volt, hogy ő a legerősebb jedi (a Last Jedi), és nem fog rajta a lézer, az ő esetében, azt hiszem, ez a legkevesebb, ilyen Luke kell nekünk (nem kard dobáló és hisztiző idióta), erre vágytunk, és alig kaptunk belőle ebben a részben is, a továbbiakban meg már nem is fogunk sajnos. Lényeg a lényeg nagyságrendekkel jobban ki lehetett volna játszani ezt a Luke adukártyát. Mint a 7. részben is éppen csak megjelent, itt is messze nem volt olyan jelentősége, mint lehetett/kellett volna, és a halála is teljesen méltatlan hozzá szerintem. Obi-Wan Kenobi stílusosan távozott, Luke szerintem nem.

A só sivatagos jelenet látványos volt, de nagyon rövid sajnos, mint ahogyan az öncélú poénkodáson, és a 9. rész előkészítésén kívül minden más nagyon rövid volt ebben az epizódban. (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

Lényegében megvív egy hologram harcot Kyloval, úgy, hogy ő ott sincs (ráadásul még abban is veszít, mert Kylo félbevágja), ül fent a hegytetőn és szuszázik, majd ebbe úgy kifárad, hogy meg is hal. Ez most komoly? De tényleg! Ez számomra végtelenül illúzió romboló. Elvesztettük a 7. részben Han Solo-t, most meg Luke-ot is, és megmondom őszintén nem értem azt az átütő erőt sem Rey-ben sem Finn-ben (pláne nem a kis KungFu Panda Rose-ban), aki tovább tudna vinni a hátán egy ekkora franchise-t, és bár szomorú ezt kimondani, de a végtelenül ellenszenves Kylo még a leginkább az, aki meg tudja tölteni tartalommal jelen pillanatban ezt a számomra eléggé üresen maradt keretet. Han-t megölték az előző részben, Luke belehalt most az erőlködésbe (persze értem én, hogy már öreg is volt, meg minden, és amúgy is meghalni ment a szigetre, mint a Madagaszkárban a zsiráf a haló gödörbe, de ez akkor is gáz), teljesen Jedi-hez nem méltó módon ment el szerintem, és ugyan Leia életben maradt a filmben, azonban az őt alakító Carrie Fisher sajnos a való életben hunyt el, szóval az én privát véleményem szerint a teljes hármast elveszítettük, akinek a játékát én még örömmel néztem volna sokáig, akiknek még ki kellett volna tartania erre a három részre (vagy még többre), vagy legalább akiknek valamilyen módon át kellett volna adnia a stafétát az új generációnak, ami Kylo kivételével szerintem a másik oldalon nem történt meg, nincsenek meg azok az átütő karakterek, akik méltó utódai lennének Han, Leia és Luke hármasának a lázadók oldalán. Persze lehet, hogy én vagyok már csak öreg, szentimentális és szűk látókörű, mert végül is a Zsivány 1-esben is a semmiből jött és a semmibe távozó névtelen karakterek is maradandót tudtak alkotni, sőt, sajnos maradandóbbat, számomra, mint most a 8. epizód, ezért bár van egy kis félelem bennem, ennek ellenére azért bízom/biztos vagyok benne, hogy a 9. részre minden rendbe jön majd, és olyan befejezést kapunk, amit megérdemlünk. Ennek azonban ez is a velejárója, hogy ez a 8. rész csak sajnos egy amolyan előkészítő epizódnak sikerült, rossznak semmiképpen nem nevezném, de a sok hiba és klisé miatt kiemelkedőnek sem. Remélem a 9. részben nem kérik majd fel tanácsadónak a most segédkező gagyerák stand up humoristát sem, és nem erőltetünk majd poénokat a poént legkevésbé sem igénylő jelenetekbe.

“United Colors of Benetton”??? Ezeket az arcokat ezzel a képpel fiatalos sport márkának meg tudnám venni, de másnak nehezen. Ez az új TRIO, akinek el kéne vinnie a hátán a brandet, Leia, Luke, és Han halála után a lázadó oldalon. Döntse el mindenki, kinek mennyire hiteles. (Nekem kicsit olyan, mintha Robert De Niro életrajzi filmjében Justin Bieber alakítaná a színészt) (fotó Copyright LucasFilm, Disney)

Ez a cikkem ugyan eléggé negatívra sikeredett, de összességében a filmet semmiképpen sem nevezném döbbenetesen rossznak vagy feldolgozhatatlan csalódásnak, egyszerűen csak jóval magasabb volt benne a nem tetsző megoldások aránya nekem, mint ahogy azt egy Star Wars filmben az ember megszokhatta, illetve nem vágta oda annyira a nézőt talán, mint kellett volna, de készséggel elismerem azt is, hogy ez már talán a túlzott elvárások következménye. Egyszerűen túl nagyot ütött nekem a 7-es és a Zsivány, ez a rész pedig elmaradt mögöttük, de azért nyilván abszolút elfogadható a film, és csak azért nem nevezhető rossznak, mert nem annyira jó, mint a két korábbi. Én ha értékelni kellene, akkor 6/10 pontra tudnám, ami engem is meglep, azonban kár volna hazudnom, főleg magamnak. Mondjuk még azért ez is elég jó, főleg, hogy nyilván ezt csak SW filmekhez hasonlítva teszem, az átlag sci-fi filmekhez képest 9/10 az érték (bár azért a Marvel Studio mostanában eléggé ott van a szeren ezen a területen, és ők ráadásul jó helyen kezelik a viccet és megint jó helyen az akciót, talán éppen ők sodorták ebbe a bajba a SW-t, hogy meg akartunk felelni ennek az elvárásnak, de köszönjük nem kell, nem baj, ha egy SW film nem vicces), illetve mondjuk SW filmekhez képest ez SW1 vagy 2 nyáltengere 1/10 vagy 2/10 szóval csak mondjuk az utolsó 2 filmhez képest mondanám gyengébbnek, a 4-5-6 illetve kb a 3. rész szintjét abszolút hozza. Vagy legalábbis majdnem hozza.

Hangsúlyozom: minden film nyilván abszolút szubjektív, ez csak egy vélemény és csak az én véleményem, ettől még az SW8 is kötelező darab, nyilván ez is filmtörténelem lesz, és nekem is cirka jó élmény volt, de kívánom, hogy mindenkinek ennél csak még nagyobb élmény legyen. Szinte biztos vagyok benne, hogy mindent elárasztanak majd az égbe magasztaló pozitív kritikák, hogy mekkora isten király volt a film, ez volt eddig a legjobb, de pár hónap, fél év múlva, vagy a következő résznél megjönnek majd a teljesen őszinte hangok is, hogy hát azért láttunk már jobbat, mint amilyen a 8-as volt. Így szokott ez lenni sok nagy márka és név esetében, nincs is ezzel gond. Én azért elmondtam már most az őszinte véleményem, de egyben kérném is, aki olvassa és nem ért egyet, nem kell nekem esni, hogy mekkora hülye vagyok és mennyire nincs igazam, és oldalakon keresztül bizonyítani, hogy miért ez a valaha volt legjobb SW film. Hangsúlyozom, ez csak egy vélemény, és csak az én véleményem, és a film pedig nem rossz, sőt jó. Egyszerűen csak ennyi: jó. Ez pedig sajnos egy Star Wars filmnél nem elég…

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

3 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Star Wars 8 – Az utolsó Jedik (filmkritika)

 1. “A másik ami nagyon nem tetszett és ötlettelen: ha itt vannak olyan kereskedők, akik a jó és a rossz oldalra is értékesítenek, akkor nyilván ők gyártották a fegyvereket, ergo ismerik az alaprajzokat.”

  Egyáltalán nem “nyilván”. Simán lehet, hogy nem ő gyártja, hanem nagy tételben vásárol termékeket különböző fegyvergyártóktól és azokat árulja.

  “miért nem kerítünk egy fegyverkereskedőt, verjük ki belőle a tervrajzot”

  1) A fegyverkereskedőnek nem kell feltétlenül ismernie a tervrajzot.

  2) Feltételezve mégis, hogy a fegyverkereskedők mind ismerik az általuk árult fegyverek tervrajzait: Annyi különböző típusú és fajtájú fegyver van, hogy elég kicsi az esélye annak, hogy random pont egy megfelelő fegyverkereskedőt sikerül a tömegből előkeríteni, azaz egy olyat, aki az adott dolgot gyártotta, eladta ezért ismeri a tervrajzát.

  A fegyverkereskedő nem adná el 20 forintért az anyját, egyensúlyoznak a két oldal között. Ha nagyobb arányban segítik az egyik oldalt, akkor elveszítik a másik oldalt mint felvásárló piacot. Ha az egyik háborúzó fél elrabol egy fegyverkereskedőt vagy fegyvergyártót, akkor ennek az lehet a következménye, hogy a többi fegyvergyártó vagy fegyverkereskedő nem ad el nekik több fegyvert, mert felmerül bennük, hogy a jövőben velük is ezt fogják tenni.

  “Monte-Carlo lakosságának helyében én perelnék a kategorizálásért!”

  Ok, akkor kaszinó és gonosz gazdag lények nem szerepelhetnek a Star Wars világában. Ezzel csak az a probléma, hogy akkor teljesen életszerűtlenné válik az egész. A Star Wars világában állandó konfliktusok vannak, ezért mindig jövedelmező a fegyvergyártás és ha már meggazdagodtak, akkor szeretnék élvezni a vagyonukat ezért járnak például kaszinóba.

  Persze lehetett volna az is, hogy nem fegyverkereskedők vagy fegyvergyártók szereplnek a filmben, hanem virágkereskedők, akik ingyenkonyhákat finanszíroznak. Bár szerintem a fegyvergyártók jobban illenek a történetbe.

  “végtelenül korlátolt és beskatulyázó a “gazdag gonosz a szegény pedig jó””

  Semmi ilyesmi nem volt a filmben. Voltak a kaszinóban olyan emberek, akik fegyverkereskedelemből gazdagodtak meg, ennyi.

 2. Tényleg felháborító, hogy a fegyverkereskedők nem kedves, érzékeny, melegszívű emberekként vannak megjelenítve. Szerintem úgy lett volna jó a film ha ezek a fegyverkereskedők akik, nagy vagyonra tettek szert, nem kaszinóznak, szórakoznak, hanem kórházakat és különböző rehabilitációs intézeteket finanszíroznak a háború sérültjeinek, valamint luxus gyermekotthonokat építenek azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei elestek a háborúban. Ezzel csak azt a szemét hagyományt folytatták ami az eredeti trilógiában elkezdődött, ebben a csempészésből, fegyver- és rabszolga-kereskedelemből, kalózkodásból meggazdagodott Jabba, a hutt is valami gonosz lénynek van ábrázolva, aki egy szörnyeteg elé veti azokat, akik nem tetszenek neki.

  “nyilván ezek a létformák 20 Forintért az anyjukat is eladják”
  Igen, valószínűleg a fegyvereket is 20 Ft-ért árulják….

  • Kedves XXYY avagy Kalapácsfej!

   Bár ugyan nem sok értelmét látom, de azért köszönöm szépen a hozzászólást. Feltételezem fiatal életkorodra való tekintettel nem ismered ezt a kifejezést, hogy “nyilván ezek a létformák 20 Forintért az anyjukat is eladják” ez kb azt jelenti, hogy pénzért bármit, és igen gyakran használatos. Amúgy feltételezem szintén igen fiatal korod okozhatja ezt, és talán meglepetést fogok vele okozni, de ne áltasd magad, a legtöbb esetben éppen a fegyverek gyártói, a háborúk kirobbantói foglalkoznak legtöbbet az ápolással és rehabilitációval is, és igen, szintén nem szívjóságból, hanem pénzért, ergo egyik és másik oldalról is bevételt szereznek. Összességében amennyire én értelmezni tudtam, a hozzászólásodnak annyi értelme volt, hogy kioktatsz engem, mit vagyok kiakadva ezeken a gonoszokon, hogy gonoszok, mert a gonoszok persze, hogy gonoszok. Azon az apróságon akkor szintén átsiklottál, hogy itt a gonoszok nem csak a sötét oldalra, hanem a lázadóknak is értékesítettek fegyvert, ergo nem az egyik vagy a másik oldal győzelmében, kizárólag a háborúban és az ebből származó pénzben érdekeltek, ezért írtam, hogy “nyilván ezek a létformák 20 Forintért az anyjukat is eladják”, mert ez fejezi ki legjobban, hogy tök mindegy kinek mit adnak el, csak pénz legyen belőle.

   De szintén ha figyelmesebben olvastál volna, és nem éreznéd magad ilyen végtelenül bölcsnek, akkor az egész anyagi kitérőm mögött kihallottad volna azt is, amiről az egész szólt, mégpedig azt, hogy nem biztos, hogy ennek a SW sorozatban ilyen formán meg kéne jelennie. Elég sok társadalmi problémát boncolgat amúgy is, alapvető tétele ugye a totális diktatúra elleni harc, de nem hiszem, újabb frontot kéne nyitni benne, pláne nem a végtelenül korlátolt és beskatulyázó a “gazdag gonosz a szegény pedig jó” gondolkodásmóddal. És ha kicsit figyelmesebben olvasol, ezt nem csak én akkor, hanem azóta megjelent számos írás és kritika kifogásolta, hogy nem ide való, és nem méltó a SW szellemiségéhez.

   Rengeted gazdag lehet rendes, korrekt adakozó, és rengeteg szegény lehet egy velejéig romlott bűnöző. Hogy egyik vagy másik ilyen vagy olyan, attól már nem messze áll a bőrszín vagy vallás alapján történő megkülönböztetés, gondolom ezt azért Te sem túlzottan támogatnád. Szóval kérlek, ha nem tetszett a kritikám, vagy nem értettél vele egyet, akkor legközelebb ezt írd, hogy nem értek egyet ezért meg azért, de ilyen mondva csinált indokokkal ne köss belém, amibe ha jobban belegondolnál, te is rájönnél, hogy mennyire alaptalan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *