SJCAM SJ4000+ Wifi-s sport és akció kamera

Facebookpinterest

Manapság boldog-boldogtalan akció kamerát vásárol, divat termék lett ebből is. Én, amikor egy márkából kultusz lesz, azt nehezen viselem, mert sajnálom az annak behódoló embereket, hogy ilyen mértékben manipulálni tudják őket a marketing zsenik. Ennek közismert iskolapéldája nyilván az Apple, mely évente ad ki új telefon modell-t, és mindegy, milyen paraméterekkel vagy technikai adottságokkal bír, mennyibe kerül, illetve kell-e egyáltalán az illetőnek, már a megjelenés előtt napokkal, hetekkel letáboroznak a szaküzletek előtt, és konkrétan sátorban az utcán laknak, hogy az elsők között legyenek, akik átveszik az új vallási kegytárgyukat (aztán meg első kibontásnál élő adásban leejtsék és széttörjön). Abszolút elfogadható, ha valaki szeret egy márkát, jónak tartja, és kitart mellette, de itt ennél többről van szó, már-már vallási fanatikusságról, ezért ezt nem szeretem. Aki persze csak simán szereti Az Apple termékeket, vagy bármi mást, mert elégedett vele, az tök rendben is van, csak az egymást agyonverő hetekig sátorozó tébolyultakra terjed ki a megvetéssel vegyes döbbenetem.

Sport akció kamera

Egy látványos Ebay kép az egyik rendelt kameráról, ami csak illusztráció volt! Nagyon illusztráció!

Na pont ezt a marketing zsenialitást sikerült megismételnie a GoPro-nak, és kis videó rögzítő kockáiknak árát ezzel fel is emelni a 100e Ft és a feletti nagyságrendbe is, mondván, hogy nem is ember, akinek nem ilyen van, nem is igazi akció videó, ami nem ezzel készült, és hogy ez a gép a sport kamerák alfája és omegája. Ez utóbbi talán így is van, vízálló, ütésálló, kimegy a világűrbe, vagy hetekre az óceán alá, aztán visszajön és működik, de akkor is őrület az épp aktuális, mondjuk GoPro Hero 4-nek az 529,- dolláros ára. Mire ez bejön az országba, rákerül a vám az adó és a sok közreműködő kéz haszna, 200e Ft felett is lesz. Elmebaj. Ugyan ez az Apple is a 200e Ft feletti készülékeivel. Itt is dübörög a marketing gépezet, és ha nincs GoPro-d nem is vagy ember, még akkor sem, ha egyébként 250 kilós amerikai vagy, egész nap a fotelben ülsz és tévézel, a legnagyobb sport amit megteszel pedig annyi, hogy elmész a sarki hamburgereshez meg vissza, akkor is legyen legújabb GoPro-d, rögzítsd ahogy megközelíted az étkezdét, és ahogy csöpög a ketchup a pólódra. Az még tolerálható, ha GoPro helyett a legújabb Apple Iphone-al veszed fel, de ha bármi mással, akkor egy kőkorszaki barom vagy és szégyelld el magad! (Ajánlanám figyelmébe mindenkinek a South Park ide vágó Apple epizódját, de persze csak kizárólag erős idegzetűeknek és 18 éven felülieknek. A videót éppen ezért nem illesztem be az oldalba, IDE kattintva lehet megtekinteni.)

Low budget action cam

Én ha ha annyi lenne a pénzem, mint Dagobert bácsinak, akkor sem költenék ennyit ilyesmire. Egyszerűen van az az összeg, amit elvből nem fizetek ki, illetve megvetem az efféle vallási fanatikus hozzáállást, amikor valaki szerelmes egy termékbe egy tárgyba, és alárendeli magát annak. (pl. a hírek szerint az Apple okos órának lesz 1 millió Ft feletti változata is, úgy, hogy egy napot sem bír az akku, de ütni fogják érte egymást az emberek, az biztos. Inkább eladják a házukat, de a megjelenés napján már abban fognak járni, mert különben (szerintük) rongy emberek. Nekem meg hozott a Jézuska múlt évben 40e Ft-ért Samsung Gear 2-t, ami mindenre jó, amire csak kell, nem volt 1 millió, de még 200 ezer sem, és tökéletesen kihasználható minden funkciója (fényképező, kamera, kihangosító, tv távirányító, alvás monitor, sport rögzítő, lépésszámláló, zenelejátszó, stb. stb.), majd talán írok is róla egy tesztet valamikor, ha utolérem magam) Szóval anyagi, erkölcsi és vallási okokból én emberi alternatívát kerestem akció kamerára is. Nem vagyok egy Bear Grylls, de még csak Tony Hawk’s sem, inkább én is a hamburgeresig elmenő akciózós fajtába tartozom, azonban gondoltam egy két rolli utat, vagy kalandparkos kötélpályán mászást-csúszást megörökítenék. De legalább van önkritikám, és ennek megfelelően kívánok áldozni is a történetre, és belátom, hogy nem kell erre egy 200ezres GoPro. Elhatároztam, hogy maximum, de nagyon maximum 10-15e Ft-ot vagyok hajlandó költeni erre, de inkább ez alatt. (Akit az ezzel kapcsolatos Ebay kálváriám nem, csak a kamera érdekel, az ugorjon le a “Hazai megoldás született” főcímre.)

sjcam-kamera-003

Akció kamera hátulról a vízálló tokban

Ebay

Ha bármi apróságot jó áron szeretnék, irány az Ebay. Egyszer majd ezt is megírom hosszabban, annak, aki nem ismeri, de ez az a világszinten egyik legnagyobb aukciós értékesítési oldal (meg az Alibaba), ahol zömében kínaiak cuccait (de van mindenki más is, USA, UK, Németország, stb.) lehet megvásárolni, fillérekért. Itthon pl. 3900,- és 5900,- Ft között van egy normális minőségű övre csatolható telefon tok, kintről 1 dollár, szállítással együtt (kb. 280,- Ft). Ugyan így akkuk, kábelek, töltők, csatlakozók, játékok, Barbie ruhák, RC repülők autók és helikopterek, stb. Tévét, számítógépet, komolyabb háztartási gépet nem vennék így. Se garancia nincs rá, se a minősége nem ellenőrizhető, nem akarom, hogy felrobbanjon otthon, vagy ha két hét múlva tönkremegy, futhassak a pénzem után. De hogy ugyan azt a telefon tokot veszem meg itthon, ötezerért, vagy kintről 300,- Ft-ért, az azért nem mindegy, ebben meg nincs mozgó alkatrész, és nem technikai eszköz, nem tud tönkremenni, max nem egy hetet várok rá, mint egy magyar webáruházból, hanem hármat, a világ másik végéről. Hozzáteszem, aki aktív Ebay felhasználó, jól láthatóan ugyan azokat a termékeket találja meg sok hazai webáruház vagy kisbolt kínálatában, sok helyen még azt is kiírják, hogy várható érkezés 3 hét, tehát azt egy az egyben az Ebay-ről rendelik be 300-ért, nekünk meg kiszámlázzák 5000-ért. (Illetve zárójelben jegyzem meg, hogy amit Amerikából, Angliából vagy Németországból rendelünk, annak is 80-90%-a Made in China)

Tudom, mindenki attól fél, hogy oké, de Kína, meg se jön, ellopják, átvernek, stb. Furcsán hangzik, de itt nem tudnak átverni. Illetve mégis, de végül mégsem. Hogy mit is értek ez alatt. Sok kis apróságot rendeltem már az Ebay-ről, még sosem vertek át, sosem csaptak be, csak most, de most kétszer is. A megrendelt akció kamerám és a drónom sem jött meg. Ilyen még sosem fordult elő, évek óta rendelek, és mindig minden korrekten és időben érkezett, vagy ha sérült volt, ingyen küldtek újat. De most bele futottam két csalóba, de mondjuk legyünk őszinték, jogosan. A kinézett drónnak és a kamerának is meg volt a több száz kereskedőnél látható átlag ára, akiket kiválasztottam, azok ennek kb. harmadáért adták. Eléggé borítékolható volt a csalás, de gondoltam, hátha egyszer szerencsém van. Nem volt. Két kamu felhasználó közül az egyik semmit sem küldött, a másik meg egy csomag gumikarkötős játék gumit (9500,- ért), csak hogy tudjon China Post csomagkövetési számot adni, és azt hihessem hetekig, az jön aminek kell.

sjcam-kamera-004

És csupaszon a másolat másolata, GoPro és SJCAM feliratok nélkül.

Mikor jött a postás, és láttam a borítékot már messziről, éreztem, hogy gond lesz. Mondtam is neki, ebbe a kis borítékba csak átverés lehet. Kérdezte, minek kéne lennie, mondtam, hogy egy drónnak. Ki is nyitottam, ott előtte, látta ő is, hogy gumi, teljesen kiborult. Főleg azon, hogy én nem borulok ki. Ekkor ugyanis már az Ebay előre jelzett, mindkét felhasználót a gyanús tranzakciók miatt letiltották és nekem már mindkét vételárat visszautalták, így csak nyerhettem volna a ügyön, ha esetleg mégis megjön aminek kell. Nem jött. De ezért mondtam, hogy nem igazán lehet átverni az embert, még akkor sem, ha igen, mert itt ugyan kamu emberektől kamu terméket vettem, de a magyar fő aukciós piactérrel ellentétben, aki nagy ívben tojik arra, ha megkárosítják az ügyfeleit, az Ebay résen van és figyel. Eleve kizárólag PayPal-al fizetek egy ilyen helyen (majd egyszer egy kereskedelmi leírásban ezt mind kifejtem annak aki nem ismeri), nekik is van biztonságos visszatérítési rendszerük, illetve elvileg addig meg sem kapja a címzett a pénzt, amíg én nem jelzem vissza, hogy minden oké, továbbá maga az Ebay is rendelkezik pénz visszatérítési garanciával, itt is ez aktiválódott, az első körös kamu rendelések esetében mind a kamera mind pedig a drón ára visszajött. Többen jelezték nekik, hogy nem, vagy nem az jött, aminek kellett volna, lenyomozták az embereket, kitiltották őket, törölték a termékeket és visszautalták a pénzt. Részletkérdés,  hogy az Ebay saját kontóra, vagy a címzettektől tudták visszaszedni, lényeg, hogy visszajött a pénz. Illetve tudom, eleve szűrni kéne, és észrevenni az ilyeneket, nem utólag okosnak lenni, de ennyi erővel egyetlen új ember sem jelenhetne meg az Ebay-en, ha minden 1000 eladott darab alattit egyből tiltanának. Lényeg, hogy ha utólag is, de legalább van megoldás.

sjcam-kamera-005

Tekintélyes mennyiségű kiegészítő alkatrész.

És bár mint a drón esetén, most is kicsit hurrá optimizmussal állok neki a bejegyzésnek, mert itt bár ugyan az első kamu szállítás után, de még mindig a termék megérkezése előtt kezdem el a leírást, az alap adatokkal és információkkal, bízva abban, hogy most már tényleg megjön. Ilyen azonban eddig sosem fordult elő, és bár ordított a termékről, hogy csalás, nekem nem kellett volna megvennem, de legalább teszteltem a rendszert és jól vizsgázott, nem károsítottak meg. Alapvetően az Ebay-ről olyan embertől kell rendelni, akinek több ezer, vagy inkább több tízezer eladása van, és 95% felett van a pozitív értékelési szintje. Ez alatt, mondjuk pár százas eladás tekintetében csak akkor szabad vásárolni valakitől, ha Ebay Top Rated Seller minősítéssel rendelkezik, ez egyfajta Ebay garancia, hogy korrekt az eladó. Most, a második rendelésemnél a drónos feladó közel 40 ezer eladással, és 98% körüli értékkel rendelkezik, ott szerintem biztosra mehetek, ez az a típusú eladó, amilyentől már sokszor rendeltem, és nem volt gond. A kamera eladója azonban megint kicsit rizikós, mert ugyan nem 80, de csak 400 eladás körül van és bár megjelent nála a Top Rated Seller jelölés, de gondolom azért ezt könnyebb kijátszani, mint 40 ezer eladott termék pozitív értékelését. De mivel azért rendelkezik az illető ezzel az Ebay minősítéssel, ezért már nagyobb a reményem a kamera ügyben is, annak ellenére, hogy még most is bőven az átlagos piaci, illetve még az átlagos Ebay ár alatt is sikerült ezt a remek kis sport kamerát megrendelnem. Az előző eladóim 80 eladással rendelkeztek, minősítés nélkül, tehát alkalmi csalókkal volt dolgom, itt majd meglátjuk mi és többet, a sok eladás és pozitív visszajelzés, vagy az Ebay garancia.

sjcam-kamera-006

A másik megrendelt termék doboza illusztrációnak, ami szintén nem jött meg.

A kínai alternatíva

Az elég komoly Ebay működési rendszer kitérő után térjünk vissza a lényegre, a kamerára. Létezik ugye az eredeti GoPro, 100-200e Ft körüli összegen, ez az úri huncutság kategória. Vannak a másodvonalas alternatívák, mint pl. a SJCam GoPro másolata, azonban még ezekből is az eredetik kint 15-25ezer Ft között mozognak az Ebay-en, idehaza meg az ismert okok (vám, adó, haszon) miatt egy kereskedőnél inkább már 40-50e között van, de még az is fele, harmada egy GoPro árának, annak ellenére, hogy hasonló tulajdonságokkal bír. Van azonban még lejjebb, van a másolatnak is másolata, tehát olyan, mikor a GoPro-ról mintázott SJCam-ot másolják. Félreértés ne essék, ezek nem hamisítványok, mert nem is állítják, hogy GoPro vagy SJCAM, nincs ráírva egyik márkanév sem a termékre, sőt, még azt is leírják, hogy a hivatalos SJCAM oldalról letölthető firmware-el ne frissítsük a kamerát, mert tönkremegy. Na ebből egyértelműen lehet tudni, hogy sok köze nincs a már eleve másolatnak nevezhető SJCam-hoz. Árban azonban ez a kategória van abban a tartományban, amennyit én hajlandó vagyok költeni rá, így ezen a területen kerestem.

sjcam-kamera-001

20.99 Dollár szállítással az elég remek ajánlat. Annyira remek, hogy nem is igaz.

Talán jobban is jártam

Az első körös, átverős, meg nem érkezős csak az SJ4000-esnek a koppintása volt, átszámítva 3600,- Ft-ért. Ezzel szemben most SJ5000-es koppintást találtam, 20,99 dollárért, azaz kb. 5700 Forintért. Ez ugyan 2000,- Ft-al drágább, de még mindig bőven az általam meghúzott 10-15e Ft-os határ alatt van. Minőségét majd meglátjuk, de teljesen felesleges számomra 50-100-150e Ft-os GoPro, akkora akcióhős nem vagyok, ha kihasználnám, talán költenék rá többet, de koca kamerásnak ez is bőven elég lesz. Amúgy azt írják róla, hogy 1080p HD felvételt készít, 170 fokos látószöge van, 30 méterig vízálló, és 60 FPS-os felvételre is képes. Majd meglátjuk megérkezést követően, mindezekből mit teljesít, ha tényleg megjön, teszek majd fel képeket és videót is, de addig is marad a reménykedés. Persze ha nem jön meg, vagy nem olyan, amilyennek írják, akkor is vissza lehet igényelni a pénzt, és vissza is küldik, de jó lenne már egy próba, mert az egy dolog, hogy a pénzem nem tudják ellopni, de termékre volna már szükségem, nem csak garanciákra.

Ez már a saját kamera, SJCAM SJ4000+ Wifi

Ez már a saját kamera, SJCAM SJ4000+ Wifi

Soha többé előre megírt Ebay poszt

Eddig egyetlen egy alkalommal sem volt gondom Ebay rendeléssel, de most, hogy rendelés után, de még megérkezés előtt elkezdem megírni a történetet, sorra átvernek. Az első 80 eladásos embernek küldött 3600,- Ft-os rendelés kamu volt, nem jött semmi, de még a második, 400 körüli eladással rendelkező elvileg Ebay Top Rated Seller is két nappal a rendelésem után törölte magát. Csodás! Kicsit kezdem már unni ezt! Oké, értem, alapvetően én vagyok a hibás, mert ez a kamera minimum 15-17e Ft, nem 3600 és nem 5700, tehát eléggé borítékolható az átverés. De az, hogy az Ebay Top Rated Seller védjegy sem ér már semmit, az számomra is újdonság, ezt nem gondoltam volna. Régen tényleg csak olyantól rendeltem, aki több tízezer eladással és 95% feletti pozitív értékeléssel rendelkezett, ezekkel soha semmi gond nem is volt, azt hiszem marad is ez, semmi más infó nem ér sokat. Ha fent van az illető 4-5 éve, és már eladott minimum 30-50 ezer terméket, azt lehet csak elfogadni, mást nem. Illetve nyilván olcsón, de azért reális áron kell rendelni, a fél és harmad ár itt is átverés, mint mindenhol máshol. El is indítottam már aznap a pénz visszafizetési igényt erre a kamerára is, amikor megláttam, hogy az illető törölte magát. 🙁

Kicsit Matrjoska baba feelingje van a sok dobozban a mégtöbb doboznak

Kicsit Matrjoska baba feelingje van a sok dobozban a mégtöbb doboznak

Az Ebay válasza

Nem az illető törölte magát, hanem az Ebay inaktiválta a felhasználót, mert vélhetőleg feltörték a fiókot. A leírás szerint azonban nem kell aggódni, mert ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem kapom meg a terméket, de azért ha nem fizettem ki, akkor már ne is tegyem.  Gondolom ez arra vonatkozna, hogy ha korrekt áron vásároltam az illetőtől, akkor azt még lehet, hogy ő tette fel, a fiókja feltörése előtt, és azt el is fogja küldeni, ha visszaállítják neki a hozzáférést. Én azonban nem mondható, hogy ilyen áron vásároltam, ez megint azért bőven ár alatti rendelés volt, tehát nyilván már az új, csaló ember kezelte az Ebay fiókot, és kihasználva azt, hogy Top Rated Seller jelzése volt, kamu eladásokat intézett. Nem pontosan tudom és értem, hogy ezt hogy oldják meg, mert elég összetett ez a folyamat. Az Ebay-hez hozzá kell csatolni a PayPal-t, mindenről külön megerősítő email is jön, sőt, a csatolt bankszámlára is beterhel 1 dollárt egy kóddal, azt is meg kell adni, stb. szóval nem egyszerű. Feltételezem inkább arra utaznak az ilyenek, ha van olyan, aki közvetlenül bankkártyával fizet, mert az bukta a pénzét. Én ismét nyerészkedni akartam az alacsony árral, és ismét csak pofára estem, várhattam az eredményt.

Tartozékokban nincs hiány

Tartozékokban nincs hiány…

Utána is olvastam kicsit, és kiderült, hogy mivel Kínában kőkemény cenzúra van az interneten, ezért otthoni net nem is igen jellemző, mindenki internet kávézóban oldja meg a dolgát, mert az könnyebben ellenőrzi a hatalom. Itt azonban egy felhasználó ha mögéd áll és figyel, a melletted lévő gépnél ül, vagy akár az előző vendég, akár a tulaj felrak egy billentyűzet figyelőt, akkor már meg is van minden bejelentkezési adatod akár ide, akár máshová. Ezek történtek tömegesen, feltörtek korrekt, rendes, és valósan tömeges pozitív értékesítéssel és értékeléssel rendelkező felhasználói fiókot és azok nevében árultak. Hogy mi lesz erre a hosszútávú Ebay stratégia, azt nem tudom, mert ez komoly probléma, ugyanis ha az emberek bizalmukat veszítik, drasztikusan csökkennek a vásárlások és így az ő jutalékuk is. Ennek okán nyilván meg fogják oldani a dolgot, és én is fogok még vásárolni, de most ennél többet nem akartam rákölteni, 10e Ft alatt meg mindenki csaló, ezért inkább feladtam.

És maga a kamera a víz és ütésálló tokban

És maga a kamera a víz és ütésálló tokban

Hazai megoldás született

Bár ez a poszt ismét sokszorosa lett annak, mint kellett volna, de fontosnak tartottam megtenni ezt az Ebay kitérőt, hogy még aki tart is az ilyentől és nem használja, mert átverik, az is láthassa, hogy más se csoda ember, mást is átvernek, még aki bátor és próbálkozik is, de pénz nem marad a rendszerben, az visszajön, így csak némi kellemetlenséget tudnak okozni. Itt azonban már elkövetkezett a nyár vége, és őszre, télre nem sok értelme lett volna kamerát vennem, úgy döntöttem, majd tavaszra visszatérek és akkor folytatom a keresést. Igen ám, de Jézuska megelőzött. Biztos látta, hogy mennyit szívtam ezzel az esettel, és megesett rajtam a szíve, hozott nekem hát egy SJCAM 4000+ WiFi változatot. Mint kiderült, az egyik nagy cég Black Friday akciójában szerezte meg nekem a Jézuska, elég jó áron, és bár még ez is sokkal durvább kategória, mint én hajlandó lettem volna erre áldozni, de legalább pont került az ügy végére. Mivel e sorok írásakor 4 nappal vagyunk karácsony után, így nagy bevetésben még nem vettünk részt együtt, de azért a pár eddig szerzett tapasztalatot már megosztanám, a többi meg majd később, aktív bevetés után, videó melléklettel.

...és mindegyiknek funkciója is van ám.

…és mindegyiknek funkciója is van ám.

A technikai adatok közül az első ami szembetűnő, az a WiFi jelölés, ami nem csak divat címke, hanem valós funkció is. Pl. okostelefon alkalmazással kapcsolódni lehet valós időben a kamerához, és látni az élő képét, a beállításait módosítani, és akár fotót vagy felvételt is készíteni, ezért kis megfigyelő kamerának is jó lehet. Van benne webkamera és autó kamera funkció is, illetve ugye alapvetően sport és akció kamera, rengeteg kiegészítővel. Kaptam hozzá például egy sisakot is a Jézuskától, mert előszeretettel mászom fára a kalandparkokban, és igen utálatos dolog mások összeizzadt sapiját hordani. Arra már fel is applikáltam az oda illő keretet, tehát egy következő kalandpark, vagy Sobri Mega Zipline csúszás már nem lesz olyan rázkódó és rossz minőségű módon megörökítve, mint az történt egy korábbi bejegyzésben.

SJCAM SJ4000+

A képernyő nem érintés érzékeny, de mondjuk ennek a tokban nehéz is volna érvényesülni.

Adatok és tartozékok

Az autós keretet is beszereltem már, amit ugyan nem adtak hozzá, de volt nekem szerencsére. Csak egy becsíptetős tokot kapunk, benne olyan csavaró foglalattal, ami a fényképezőkön van, mert magán a kamerán szerencsére nincs ilyen lyuk. Ebbe a foglalatba kell betenni a kamerát, és úgy lehet beszerelni az autó szélvédő mögé. Ehhez kell egy olyan tapadókorongos felfogató, melynek a végén egy fényképezőbe csavarható kis pöcök van. Volt ilyenem, beszereltem. Ment a rollira is egy változat, 2-3 hozzá kapott alkatrész igénybevételével, így egy következő városi utat is megörökítek majd, és felteszem. Illetve ugye ment a sisak tetejére is, így már alig várom, hogy jobb idő legyen, és mehessek mászni, csúszni, és tegyem fel a videókat ide.

SJCAM SJ4000+

No de visszatérve a kamerára: tartozék tehát van hozzá bőven, mindenhová fel lehet szerelni, határ a csillagos ég. A WiFi funkción túl pedig elég durva infó az, hogy nem “csak” FullHD, hanem 2K videót is tud rögzíteni. Ez tehát nem 1920×1080 pixel, hanem 2560×1440. Hogy ez mit ér, és hogy néz ki, még nem tudom, mert egy FullHD TV képe is elég szép, illetve monitoron is jól mutat az 1080-as, de majd meglátjuk. Mondjuk egy 8Gb-os kártyára komoly 50 perc körüli mennyiséget tud 2K méretben rögzíteni, tehát ezt túl gyakran nem biztos, hogy használni fogom, mert a világon nincs ennyi tárhely, ami a mai kütyüknek kellene. Mondjuk 1080-ban is van 30 meg 60FPS mód, melyből az utóbbi szintén csak 50 perc körüli mennyiséget tud tárolni a 8GB-os kártyán, de MicroSD helyre akár 32GB-ig tehetünk adathordozót, így van hová fejlődni. Érdemes persze ezekből elég gyorsat is venni, mert nyilván ekkora mérethez megfelelő írási sebesség is szükséges, mert mondjuk ha a 2K nem is, a 60FPS szükséges lehet akció közben, és az kb. ugyan annyit foglal FullHD-ben is.

SJCAM SJ4000+

A brutál felbontású videó rögzítésen túl 12 Megapixeles fényképezőgép is egyben a kis kütyü, de mondjuk optikai zoomot nem tartalmaz, tehát szerintem esküvő fotózásra azért ne ezt vigyük, de gyorsa alternatívának tökéletes. Az 1,5″-os kijelző épp elég, látszik rajta aminek látszania kell, illetve okosan ezt a gép ki is kapcsolja amint elindul a rögzítés, hogy kíméljük az akkut. Természetesen beépített mikrofon is van, illetve hangszóró a visszanézésre is. Gyárilag 900mAh-s akkuval érkezik, ami elsőre elég komolynak tűnik, tesztelés után kiderül majd, milyen használat közben mit bír. A kamera maga pedig elég kicsi, a hivatalos adatok szerint 29.8 × 59.2 × 41 mm, súlya pedig 44 gramm, ami igaz is, csak éppen akku nélkül, úgy meg nem sokat lehet kezdeni vele. Akkuval már 65 gramm, de még ez is keret és minden nélkül, tehát aki drone-ra akarja szerelni, az a minimális illesztésekkel és ütés valamint vízálló kerettel együtt már 165 gramm körül kell, hogy számoljon.

SJCAM SJ4000+

Nagyon kis cuki…

A fénykép természetesen JPG formátumba kerül mentésre, de szerencsére itt a videó is abszolút modern, MP4 változatot kap, ellentétben pl. a SYMA X5C drone kis 720p-s kamerája által készített igencsak elavult MOV állományával. A beállításoknak pedig se szeri se száma, 6 oldalon keresztül taglalja a kis képernyő a különböző lehetőségeket, mint például: video és fotó felbontás állítás, darabokra vágott rögzítés (pl. 3 percenként), WDR funkció (Wide Dynamic Range) a közeli és távoli objektumok árnyék és fény különbségének kiegyenlítéséhez, képstabilizáló, mozgásérzékelő (bekapcsoláshoz), dátum bélyegző, OSD adatok engedélyezése (On Screen Display, technikai infó képernyőn megjelenítés), videolapse funkció (1-2-5-10-30-60 másodpercenként kép készítés és ebből videó összefűzés, lassan változó objektum filmezéshez), fehér egyensúly, ISO (auto, 100-200-400-800-1600), autó mód, WiFi beállítások és még sok más egyéb.

SJCAM SJ4000+

de azért benne van aminek benne kell lennie.

A készüléken összesen 4 gomb található, az előlapon lévő a menü és funkció választó, a tetején az OK és felvétel indítás, oldalt pedig a menü léptetés és zoom gombok vannak. Ezen kívül a gép tetején van még egy fényérzékelő, oldalt pedig egy USB és egy HD csatoló, valamint egy MicroSD kártya hely. Nagyon kompakt kis eszköz, szerintem jól átgondolt, könnyen tanulható, praktikusan kezelhető kis jószág, remek technikai adatokkal.

SJCAM SJ4000+

Csatlakozók

Puding próbája

A sok rizsa után azonban jöjjön a kőkemény teszt. Hosszúra nyúlt már így is a bejegyzés, mind tartalomban mind pedig időben, mert kb. a 3500adik szót írom, és nem kellett volna ennyi, illetve még 2015 nyár elején kezdtem a szöveget, és már csak 3 nap van az évből, de nem is itt lesz vége a bejegyzésnek, mert csak a mindenre kiterjedő teszt után szeretném közzétenni ezt az írást. Ez pedig azt jelenti, hogy autóban, rollin, és biciklin is tesztelni fogom, valamint álló helyzetben történő fotó és videó készítésre is, különb9öző beállításokkal, hogy látható legyen, mikor hogy teljesít. Szeretném igazából a nyári kalandtúrákat is megörökíteni és belerakni a posztolás előtt, de ez további fél évvel kitolná a megosztást, amire már talán egy következő modell lesz a trend, ezért ezt nem fogom kivárni, amint megvannak a fent felsorolt teszt eredmények, közzéteszem majd, és a nyári kalandozós, mászó parkos, és zipline-os videókat majd fél év múlva pótoljuk.

SJCAM SJ4000+

Közben pedig ismét eltelt vagy másfél hónap, és nemhogy tesztelni nem volt igazán időm, még csak a blog bejegyzések sem nagyon haladtak, annyira a nyakunkba borult minden. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy az eddig megszületett és már így is irreálisan hosszú posztot így teszem közzé, képekkel, esemény leírással és technikai adatokkal, és a jobb idő, illetve remélhetőleg kicsit több szabadidő beköszönte után ide az oldal aljára majd kiteszem az elkészített videókat, a keletkezési körülmények megjelölésével.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *