Remetekert étterem – Budapest II. kerület

Facebookpinterest

A budai külső kerületekben fellelhető elegáns, kerthelyiséges éttermekkel az ember erősen kétesélyes. Vagy kap kellemes környezetben egy kellemes ebédet, korrekt áron és kiszolgálással, vagy egy talán még ehető vackot, irreálisan túlárazva, lesajnáló hozzáállással. Bár mondjuk ugyan ez az esély máshol is fennáll, azonban vitathatatlan, hogy olyan területeken, ahol a vendéglátósok, boltosok, illetve akár még a benzinkút is tudja, hogy a környező lakosság átlagosan talán jobban el van eresztve, ott ehhez is igazítják az árakat. Mi azonban bátrak vagyunk, és bepróbálunk ilyeneket is, jelen esetben a Remetekert éttermet teszteltük, hogy ez a két lehetőség közül melyikbe tartozik.

Az első benyomás

A II. kerületben jártunk munka megbeszélésen, ami eléggé elhúzódott, így 13 óra körül már nagyon éhesek voltunk. Nem messze volt innen az American Burger, amit imádunk, de délutánra volt ott megbeszélve családi összejövetel, ezért egy nap kétszer túlzás lett volna, más helyet kerestünk. A Remetekert abszolút útba esett, az útról láttuk meg, és bár elsőre hozta az ellenszenves külalakot, adtunk neki egy esélyt. Odaléptünk a bejárathoz, szerencsére volt kihelyezett étlap, két oldalon is, már ez szimpatikus. Ahol ilyen nincs kirakva, az a hely egy zsákbamacska, főleg árak tekintetében, messze elkerüljük. Sőt, külön pozitívum, hogy itt még arra is odafigyeltek, hogy a bejárat két oldalán elhelyezett tájékoztató étlap már a füves rész fölé nyúlt, de 2-2 kültéri járólapot fektettek le alá, hogy az ember ha nem akar a porba-fűbe lépni, akkor is megtekinthetők legyenek.

Remetekert étlap

Terasz

Remetekert gyerek játszóA kert és a terasz nagyon szép, és nagyon kellemes összhatást kelt. Szimpatikus például hogy nem raktak tele mindent asztallal, van elég sok abból is, de ennek ellenére a fél kert egy nagy, szépen ápolt füves rész. A kert másik felében pedig nem nagy és sok, de egy gyerek játszó felépítmény is van, éppen elég arra, hogy kicsit lefoglalják magukat a legifjabbak. Az étterem kifejezetten kutya barát, ami a kutyásoknak biztosan jó, illetve az is, hogy egyre több ilyen hellyel próbálják odavonzani az embereket, azonban ez is lehet megosztó. A pincér hölgy a 2-3 kutyával érkezőt kis tányérban vízzel köszöntötte, hogy az ebek se maradjanak szomjan, azonban más számára lehet kellemetlen akár egy irdatlan hangos lefetyelés is, mikor a poharat a számhoz emelem, a kutya meg hörögve-röfögve iszik, mindenki közben engem néz, mekkora disznó vagyok.

Nagy állatbarátnak tartom magam, gyerek koromban volt is kutyám, azonban ahogy látjuk, nagyon sok öleb gyerek helyett van tartva a 35-40 körüli szingli lányoknál, és olyan szinten el vannak kényeztetve, hogy konkrétan más ember agyára mennek velük. Odajön az asztalunkhoz, szagolgat, kicsit megharapdálja a táskát, koldul az asztalról, első két lábát a gatyámra rakva próbál jobban látni, hogy mi van az asztalon, és feltűnőbben jelezni, hogy adjak már valamit, mert onnan hús szagot fogott, míg trendi szoli gazdi csak salit eszeget a barátnővel. Épp csak le nem vizeli a gatyám, bosszúból, hogy nem dobálom neki a falatokat. Ezen tehát erősen elgondolkodnék az éttermek helyében, és mértékkel alkalmaznám csak, mert amit az egyik oldalon nyerhet, a másik oldalon talán elveszíti. Az ilyen húzások a kutyásokat bevonzzák, a kutyátlanokat vagy kisgyerekeseket pedig éppen elriasztják. Nem is maga az a jelenség, hogy bejön egy-egy jól nevelt kutya, csendben fekszik a gazdája lábánál, hanem a mindig bekerülő 1-1 ilyen gyerek pótlék öleb, aki az összes vendéget zavarja, mert kiskirálynak érzi magát, anyukája pedig a legújabb divat trendekkel úgy el van foglalva a barátnővel, hogy nem is veszi, vagy nem is akarja észrevenni, hogy mindenhol koldul a jószág.

Várakozás

Amint leültünk, egy-két percen belül jelentkezni szokott valaki étlapokkal, és ital kérdéssel. Itt ez nem történt meg, de még csak pincért sem láttunk. Aztán 6-8 perc múlva megjelent egy alacsony hölgy, még észlelt is minket, de akkor sem oda jött, hanem az alsó teraszon ült egyedül egy szőke hölgy, akkor már dobozba csomagolt kutyával, és oda ment asztalt leszedni, meg a fizetés ügyében érdeklődni. Utána még szintén percek teltek el, mire ismét megjelent nálunk, és kaptunk étlapot. Ez mondjuk elég nagy rossz pont volt, mert éhesek is voltunk, és siettünk is, de mondjuk tény, hogy talán ez volt az egyetlen kellemetlenség (a kolduló és szagolgató kutyákon kívül), illetve aztán kedvesek is voltak és a kiszolgálással sem volt semmi probléma, tehát ez csak valami átmeneti fennakadás lehetett.

Remetekert étterem terasz

Van menü

A mai válságos időszakban a menü jelenti a túlélést az éttermek számára, azonban ennek ellenére ezt sokan nem alkalmazzák, nyilván nem fér bele az étterem image-be. Itt ez nem okozott gondot, a kifejezetten elegáns környezet ellenére volt menü. Ára 1190,- Ft egy főre, tartalma pedig húsleves zöldségekkel, és töltött dagadó hagymás tört krumplival, tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy megúszósra veszik a figurát tartalom tekintetében, és az ár sem mondható a legkevésbé sem elszálltnak. Figyelembe véve azt, hogy ehhez még +2dl házi szörp is jár, és egy igen kellemes környezetben tölthetjük el mindezt, megdőlni látszik Pali Bácsi ár/érték rekordja. Ott mondjuk egy 900,- Ft-os menü, szintén két fogást +1 dl szódát ad, itt 290,- Ft-al fizetünk többet, de 2 dl szörp, és azért talán nem sértek meg senkit azzal, hogy jóval impozánsabb környezet is vár minket. Ettől persze Pali Bácsi kifőzdéje is remek, azonban az más hangulat és lelkiállapot, inkább egyedül vagy haverokkal ajánlott, míg a Remetekert munkaebédre is abszolút vállalható.

Remetekert menü

Az árak

A menü nem hangzott rosszul, de húslevesre nem vágytam, és a dagadó sem a kedvencem, ezért a la carte rendeltünk. Pufi bár nem rajongója ennek az ételfajtának, most kényszer döntés alapján egy csirkés cézár salátát választott (1490,- Ft), én pedig egy napi krémlevest kértem, ami jelen esetben zeller krémlevest jelentett, az abszolút vállalható 650,- Ft-ért, illetve egy sertés java fokhagymás tejben pácolva, paprikás lisztben sütve, házi steak burgonyával nevezetű kompozíciót 1890,- Ft-ért. Ez utóbbi szerintem kis túlzással kifejezetten olcsónak mondható. Egy átlag étteremben 1700-1800,- Ft egy főétel, de zömében köret nélkül, azok még 350-550-es árak jelentenek hozzá, tehát egy emberesebb adag hús étel inkább 2000,- Ft felett van. Itt a kétfogásos menü 1190,- Ft szörppel, de még az étlapról rendelt két fogás is “csak” ennek duplája, kb. 2500,- Ft. Ez ilyenkor elsőre azért mindig mellbevágónak tűnik, de mindig eszembe jut, hogy a junkfood árus gyorséttermekben 1890,- Ft körül van egy nagy menü, és folyamatosan tolakodnak az emberek hosszú tömött sorokban, hogy kifizessék, azt valahogy nem tartják soknak.

Remetekert zellerkrém leves

Az ételek

Nem kellett sokat várni, a leves pillanatok alatt érkezett, és tűz forró volt. Ez mondjuk az első pár percben gondot is jelentett, de inkább ez legyen, mint langyos vagy hideg, azonban mikor kicsit már hűlt, az ízét is éreztem, és nagyon rendben volt. Sózni sem kellett, abszolút kellemes íze volt. Én húsleves alapúnak éreztem, Pufi mustárosnak, de abban megegyeztünk, hogy kellemes és finom étel. Nem nagy tál volt, kis csészés változat, de krémlevesből nem is elegáns egy menzás tányérban kínálni, mint pl. gulyás esetében, és elég is volt az adag, bőven.

Remetekert tejben pácolt sertés paprikás lisztben

A sültem egy kicsit váratott magára, de ez nem az ő hibája volt. Közben befutott egy másik munka megbeszélés is, azonban ez személyesen, és ki kellett mennem az étterem kapujába, éppen akkor, mikor a fő ételemet az asztalra tették. Nagyon ritkán van lehetőségem hétköznap ebédelni, főleg ilyen normális módon, azt hittem a szívem szakad meg, hogy ez sem jött most össze, hideg és állott kaját fogok fogyasztani a 10-15 perces beszélgetést követően. De nem. Az pincéreknek bár nem jutott eszükbe maguktól (de mondjuk jogos, honnan kéne tudniuk, meddig fog tartani nekem ez a beszélgetés), de Pufi kérésére bevitték az ételt, és melegen tartották, se gondot nem okozott, se pofavágás nem járt mellé. Mikor visszatértem, üres asztalt találtam. Elsőre azt hittem, a szomszéd asztalnál ülő hölgy zsebkutyusa most már végképp úgy érezte, hogy a parlagon hagyott sertés szelet őt illeti meg, de aztán Pufi jelezte, mi történt, megnyugodtam, és érkezett is egyből az ételem.

Ennek az akciónak köszönhetően abszolút olyan maradt, mintha akkor hozták volna ki frissen, se kihűlt se kiszáradt nem volt, tehát valóban melegen tartották, erre alkalmas berendezésben, és nem újra mikrózták. Az étel nagy adag is volt, és ízre is hozta az elvárhatót. A pácolás valóban érződött, illetve a paprikás bevonat is éppen kellemes volt rajta. A köret is illet hozzá, abszolút minden szempontból finom és jól elkészített fogást kaptam. Az étlapon feltüntetve nem láttam, de járt még hozzá egy közepes adag csalamádé is, ami külön kedves húzás. Én mondjuk erről lemondtam, de máshol még a köret sem fér bele egy 1890-es kajába, nemhogy még egy kis adag savanyúság is. Itt már be kellett látnom, a kezdeti ellenszenv alaptalan volt, korrekt helyen vagyunk, kedves kiszolgálással, és abszolút barátságos árakon ehetünk, finom ételeket.

pufi_velemeny_start

Cézár saláta

Már az elnevezés melengette a szívemet, hiszen ritkán látunk olyat, hogy bármilyen magyar vendéglátó egységben ne éreznék rangon alulinak, hogy az ételeknek rendes magyar nevet adnak, illetve még ha idegen neve is van, annak a magyar megfelelőjét írják az étlapra. Semmilyen helyen, főleg nem egy elegánsabb étteremben, de itt meg merték tenni és már ez elismerést váltott ki belőlem.

Kaptam tehát egy Cézár salátát csirkével. Épp aktuális diétámat már ezzel is földbe döngöltem, de legalább az illúzió megmaradt, hogy salátát eszem.

Remetekert csirkés cézár

Az első kellemes meglepetés akkor ért, amikor a felszolgáló lány letette elém a tányért. A következő kérdés hagyta el a száját, teljesen önszántából, hangsúlyozom!!! semmilyen jellegű ráutaló magatartás, kérés, kényszerítés, fenyegetés nem irányult felé: “Hozzak mellé még parmezánt?” Annyira váratlanul ért a fordulat, hogy hirtelen nem kértem, de tulajdonképpen nem is volt rá szükség, hiszen a saláta teteje így is vastagon meg volt vele szórva. A parmezán sajt borsos árára való tekintettel kevés hely van, ahol kérés nélkül hoznak az ételhez plusz rászórhatót, még kevesebb, ahol ha mégis hoznak, nem a gyárilag porrá zúzott, parmezánnak álcázott, gyatra minőségű ipari sajtot teszik elénk. Itt nem erről volt szó. Láthatóan kézzel, nagyobb tömbből reszelt, finom, minőségi parmezánnal volt dolgunk.

A saláta összetétele jól eltalált arányban tartalmazott grillezett csirkemell kockákat, fűszeres, pirított zsemlekockát, és friss, ropogós zöld salátát. Kihagytak minden egyéb zavaró tényezőt, amiről sok helyen úgy érzik, hogy muszáj vele “feldobni” a cézár salátát, mint a kígyóuborka, vagy hagyma. Ezeknek semmi keresnivalójuk ebben a nagyszerű ételben, és itt ezt jól tudják. A tetejét is mindössze egyetlen aprócska koktél paradicsom díszítette a vizuális élmény kedvéért.

Az öntet is pont olyan visszafogott és elegáns volt, amilyennek lennie kell. Szépen összeforgatva a salátával, enyhén mustárosan, lágyan majonézes változatban.

Ha tehetem, én is a kalóriadúsabb fogásokat választom, de most ez a tál saláta is kiválóan vizsgázott teljes értékű főételként nálam. Könnyű volt, mégis kiadós, nagyon jól esett és kellemes ízt hagyott a számban.

pufi_velemeny_end

Összességében

A Remetekert étterem szerintem egy nagyon jó hely. A felszolgálás elején volt egy minimális fennakadás, azonban ezt követően átlag feletti kedvességet és kiszolgálás minőséget kaptunk, illetve az ételek jó ízűek, finomak, megfelelő adagok, és árban egyáltalán nem elszálltak ezen a helyen. Aki az útról, első ránézésre ítélne, az ne tegye, 1190,- Ft-ért pl. kaphat egy korrekt két fogásos menüt 2 dl szörppel, ami teljesen barátságos ár, és bár nem ezt ettünk, meggyőződésem hogy finom és adagban is jóllakat. Látványra nem ezt gondolná az ember erről a helyről. Megszoktuk, hogy ha egy hely elegáns, azt csak a pénzesebbek engedhetik meg maguknak. Márpedig a Remetekert étteremmel kapcsolatosan ismét csak az az összehasonlítás jut eszembe, hogy akinek a meki belefér a keretbe 1890-ért egy erősen megkérdőjelezhető tartalmú menüvel, annak az 1190-es is feltételezem, hogy megfelelő lesz, finomabb elkészítésben, nagyobb adagban, elegánsabb környezetben.

Pro: nagyon kellemes terasz, kedves és figyelmes kiszolgálás, korrekt árak, finom és nagy adag ételek, van gyerekjátszó
Kontra: az elején sokat kellett várni egy étlapra, kutya kérdést én valahogy úgy kezelném, hogy kutyátlanokat se zavarjon

Abszolút reális áron, minőségi környezetben minőségi étel, ez a Remetekert étterem. Amint lesz módom, biztosan ellátogatok még ide.

Cím: 1029, Budapest, Máriaremetei út 186

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *