Régimódi spenót főzelék

Régimódi spenót főzelék rántás nélkül

Facebookpinterest

Mindenkiben él a spenóttal kapcsolatban valamilyen gyermekkori élmény. A spenót mellett nem lehet csak úgy, érzelmek nélkül elmenni. Az igazi, menzás retró változat nem tartozik legkedvesebb gyermekkori emlékeink közé, de van olyan is aki egyenesen imádja!

Büszkén jelentem, hogy az én gyermekeim és Ropi is (aki amúgy nem tartozik a leglelkesebb zöldség rajongók közé) ez utóbbiak közé tartoznak. Gyakran hangzik el, hogy anya, főzz spenótot! Kikísérleteztem ugyanis egy olyan változatot, ami minden kívánalomnak megfelel. Nincs nyers íze, nincs berántva, kellemesen fokhagymás és krémes állagú és az elkészítése is időtakarékos. Általában rántott hallal, sült virslivel, fasírttal esszük, de én csak úgy önmagában is imádom.

Ez a recept régimódi annyiban, hogy hagyományosan beáztatott zsemlével készül, ugyanakkor modern, hiszen nincs berántva, vagy habarva, csak pürésítve. A nagyon elszántak friss, leveles spenótból is készíthetik, azzal ugyanúgy működik a recept, de én mindig Iglo zsenge parajpürét használok, hiszen a mirelitben úgyis több a vitamin. 🙂

Hozzávalók:

1 cs. Iglo zsenge parajpüré

1 kisebb fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 zsemle, vagy egyenlő mennyiségű kenyér

1 dl főzőtejszín

kis tej és víz

só, bors

Elkészítés:

1. A vöröshagymát kockára vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük (nem kell túlzottan kicsire, mert turmixolni fogunk)

Régimódi spenót főzelék

2. Kevés olajon, alacsony hőfokon puhára (üvegesre) pirítjuk, vagyis inkább pároljuk, mert megpirulnia nem szabad.

3. Rátesszük az előzőleg kiolvasztott spenótot. (ha még fagyos, akkor sincs gond, mindössze többet kell kevergetnünk, fél percenkét megfordítva a spenót tömböt úgy, hogy a fakanállal mindig lekapargatjuk a felolvadt részt a kockáról)

4. A három zsemlét, vagy a kenyeret hideg vízbe áztatjuk, amikor átázott kinyomkodjuk belőle a vizet és beletépkedjük a spenótba.

5. Jól elkeverjük, majd hozzá öntünk kb. 1 dl főzőtejszínt.

6. Sózzuk, borsozzuk, és mehet is bele a botmixer! Jó krémesre, csomómentesre turmixoljuk.

7. Ekkor a főzelék a kenyértől és a tejszíntől még ragadós, túl sűrű állagú. Kis tejjel és kb. ugyanannyi vízzel apránként addig hígítjuk, amíg a kellemes, krémes főzelék állagot eléri.

8. Ezután egy rottyanásig felforraljuk, megkóstoljuk, ha kell még sózzuk. Spenótfőzelék KÉSZ!

Régimódi spenót főzelék

 

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az időkorlát lejárt. Kérjük töltse újra a CAPTCHA kódot.