Majorka Kávézó – Budapest II. kerület

Facebookpinterest

Két hete jártam a Szilágyi Erzsébet fasor felé, mert arra volt dolgom, viszont előre tudtam, hogy várnom kell majd, ezért időben tájékozódtam, mivel érdemes elütni az időt arrafelé. Persze annak érdekében, hogy kicsit a kellemest a hasznossal elvet is kövessem, leginkább valami gyors és egyszerű kaja területén gondolkodtam, hogy a gyomrom se legyen üres, és írni is legyen miről. (Nem mintha amúgy nem várna legalább 5-10 téma megírásra.) Rátaláltam a Majorka Kávézó nevére, hogy ez a környék egyik legjobban felkapott helye, és ide mindenképpen érdemes betérni. Engedtem hát a gyengéd erőszaknak és irányba álltam a Majorka felé.

Majorka Kávézó

A terasz nagyon kellemes, de sajnos szemből a villamos forduló, jobbról a 2×2 sávos autó út, balról meg a fogaskerekű vasút, illetve ezek menetzaja veszi körül az embert.

Az első problémám a parkolással akadt. Itt van a Városmajor utca, annak elején a János Kórház, ahol eleve rengeteg autó állt, illetve pont itt a kereszteződés sarkán még egy izmosabb útmunkálat is zajlott, ezért mentem vagy 4-5 kört, mire helyet találtam. Ráadásul nem is túl közel, egy felfelé haladó úton a Kútvölgyi kórház környékén lehetett csak szabályosan megállni, de itt legalább akadt hely bőven, és még fizetős sem volt, javaslom tehát mindenkinek, hogy válassza ezt. Vagy a tömegközlekedést, mert azzal jól megoldott a Majorka környéke. Talán túl jól megoldott!

Lesétáltam tehát az étteremig, miközben erősen lógott az eső lába, és komolyabb imákat mormoltam el, hogy ne ázzak bőrig. Oda is értem, kb. 11:40-re, mert még a vártál is korábban végeztem az előző programommal, így hosszabb ebéd időm is maradt. Láttam előre, hogy 12 órás nyitás van kiírva, de mivel ült már a teraszon egy idősebb hölgy, illetve egy fiatal pár is, ezért úgy gondoltam, akkor nekem is szabad. Le is tettem magam egy kényelmes árnyékos asztalhoz, de jött is 3 percen belül a pincér, hogy 12 órakor nyitunk! Erre megkérdeztem, hogy azért addig beülhetek és átnézhetem az étlapot?! Erre korrekten pozitív választ kaptam, tehát kerek 20 percem volt, hogy eldöntsem mit akarok enni.

Majorka Kávézó

Az árak abszolút vegyesek, de vannak kifejezetten jó ajánlatok is.

Jó fej volt azért a pincér srác, meg a konyha is, mert ezt a döntést meghoztam kb. 5 perc alatt, aztán csak ültem és nézelődtem, ezt pedig ők is érzékelve jó pár perccel 12 előtt már jöttek is felvenni a rendelést, és neki is álltak a burgerem elkészítésének.

Árakban igen vegyes a felhozatal, de én azért összességében inkább barátságosnak nevezném az étlapon feltüntetett összegeket, mintsem riasztónak. Mondjuk egy adag sült krumpli 680,- Ft, padlizsán torony 1.560,- Ft hús nélkül, egy csirkemell szendvics pedig 1.960,- Ft, amiket azért mellbevágóan diszkont árnak nem neveznék, de persze lehet azért okosan választani is. Vannak ugyanis Business menük, amelyek szerintem elég jó ajánlatok. Üdítő, és egy fogás 1.960,- Ft, az egy fogás azonban tetszőleges főétel, burger esetében például bármelyiket választhatjuk, melyhez köret is jár, ergo ez egy komplett menü, kicsivel 2.000,- Ft alatt. Nem a legolcsóbb, tudom, de nem is a külvárosban, hanem egy drágább kerületben vagyunk, egy felkapott helyen. Illetve azért messze nem az érdemtelenül túl-hypeolt Malackrumpli 2.690,- Ft-os burger ára sajt, bacon és üdítő nélkül, olajtól tocsogó sült krumplival.

Majorka Kávézó

Akinek az autó forgalom vagy a vili fordulás nyikorgás nem volna elég, 10 percenként még ez a nosztalgikus piros csoda is bedübörög. 🙂

 

Lehet persze még tovább fokozni a Business menü tartalmát, üdítő +2 fogás 2.390,- Ft de még az üdítő + 3 fogás is csak 2.790,- Ft. Szerintem ez utóbbi kifejezetten barátságos ár, és bár én az első látogatás miatt még nem voltam ennyire bátor, de legközelebb simán bepróbálom. Ez ugyanis tartalmaz 3dl rostos üdítőt, levest, választott főételt (csirke ételt, hamburgert körettel vagy salátát), illetve desszertet is, és bőven megáll az összeg 3.000,- Ft alatt.

Szerintem ezt a kombót rosszabb esetben egy belvárosi kifőzdében sem tudja megoldani az ember, tehát abszolút érdemes igénybe venni, mert tartalmas és korrekt áron kínált változat. (bár tény, hogy csak hétköznap 12-16 óra között érhető el, de valamit valamiért)

Majorka Kávézó

A terasz másik fele nyitás után most még üresen állt, de el tudom képzelni milyen élet van itt esténként, pláne ha meccs is van. Azért vetnék egy pillantást ezekre az asztalokra és székekre, meg egyet közvetlenül utána a Malackrumpli ál-trendi retro lepukkant hulladék bútoraira is. Utána meg elgondolkodnék, hogy tényleg megéri sznobnak lenni?

Berendeltem tehát az alap menümet, hamburgerrel, krumplival és üdítővel, majd amíg vártam, elemeztem a terepet. Összességében a környezet igen kellemes, mert szép tiszta, kényelmes és rendezett teraszon ülhetünk, hatalmas fák között (…gomba házakban lakunk és mindig vidámak vagyunk…). Engem az egyetlen, ami kicsit, illetve egyre jobban zavart, az az iszonyatos zaj terhelés, ami itt éri az embert. Nyilván hiába egy parkos kellemesebb rész ez, attól még a városban vagyunk, értem én, de valahogy itt különösen összetetten kompenzálódnak a forgalmi zajok.

Alig pár méterre van tőlünk ugyanis a 2×2 sávos, forgalommal erősen terhelt Szilágyi Erzsébet fasor, egy további 2 sávos út szintén nem messze a Városmajor eleje, már ezekkel tehát elég jól le vagyunk fedve. De ha ez nem lenne elég, telibe kap minket a kb. 10 méterre lévő villamos végállomásban nyöszörögve, csikorogva, recsegve forduló 40-50 éves szerelvények zaja is. És ha mindez egy picit alábbhagy, és már azt hinnénk, lesz egy kis csend, akkor következik mindezt messze felülmúlva, elementális erővel balról a domboldalról a fogaskerekű vasút semmivel össze nem hasonlítható, arcunkba csapódó, dobhártya szaggató kattogása. Nem, nem a Tibeti hegyekben élek, szokva vagyok a város morajához, de azt gondolom, amit csak bele lehet adni, azt a környezet itt beleadja nekünk. Ennél durvább csak az lehetne talán, ha a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2-es kifutója mellett nyitott volna meg a Majorka.

Majorka Kávézó

Nem akarok tippeket adni, és az étterem ellen beszélni, de aki napközben (12-16) téved erre, és egy sima akár legalapabb burgert rendel, a business menü helyett, az nagy hibát követ el.

Amíg ezen merengtem, és párszor kirázott a hideg a kellemetlen csikorgások miatt még az is eszembe jutott, hogy van itt egy hatalmas vászon és kivetítő, azon jól láthatóan meccs nézések szoktak folyni, abba nem zavar bele ez a brutál környezeti zaj? Mert nyilván a 3. pohár után nem olyan vészes és lehet a hangerőt is a végletekig fokozni, de akkor meg a szembe lévő házban gondolom a 70 éves Pali bácsi és a 90 éves Mici néni szól egyből a rendőrségnek, hogy a vandál huligánok itt tivornyáznak, mert persze az nem gond, hogy leszakad a feje az állandó zajoktól, de nehogy már jól érezze magát valaki. Mint ahogyan az lenni szokott sajnos. De mindegy is, ez van, ez a környezet adott, lépjünk ezen túl, főleg mert meg is jött a szendvicsem.

Első benyomásra elég vegyes érzések fogtak el. Kaptam egy elég korrektnek tűnő burgert, amelyből minden irányba kilógtak a gyönyörű baconök, azonban már ránézésre is ezek kicsit többet töltöttek a grillen, mint kellett volna. Utálom a plöttyedt nyeklő-nyakló puha bacont, nincs annál rosszabb, de kisvasút sem vagyok, itt pedig azért jelentkezett némi szenesedés. Szerencsére azonban nem vészes mértékben, tényleg éppen csak egy picit kapott oda, nem rontott vészesen az élményen, de nem lett tökéletes sajnos.

Majorka Kávézó

Akkor egy business menüt fogok kérni, vili??

Amin azonban egyből felderült az arcom, az az volt, hogy konkrétan leraktak elém két teljes tubus majonézt és ketchupot, de ez utóbbiból ráadásul nem is akármilyet, hanem minőségi Heinz paradicsom szószt, amit ráadásul érezhetően nem olcsó és savanyú Metro-s 10 kilós ipari változattal töltöttek fel, hanem valóban az volt benne, amit a címke is hirdetett.

Ajándék szósz eleve ritkán jár a hamburgerek mellé, de azt, hogy két féléből is kihoznak korlátlan mennyiséget, azt én még sehol nem tapasztaltam. Nagy respekt ezért a Majorkának. Én is elővettem még az átlaghoz képest is a legjobb formám, hogy ne éljek vissza a lehetőséggel, és sokáig maradjon ez a jelenség az étteremben, ezért vagy nyolcszor öntöttem magamnak a ketchupból. Gondolhatja most magában mindenki, mekkora egy tirpák vagyok, de itt éppen nem a mennyiség miatt történt a sok adagolás, hanem azért, mert olyan pár cseppet szedtem mindig, hogy ne pazaroljak, hogy néhány szem krumplival el is fogyott, ezért kellett gyakran újra töltenem.

Majorka Kávézó

Alap mirelit, de legalább sok burgonya, never ending szósz, 3dl+ üdítő, és szaftos, sajtos baconös hamburger! Az igyekezet abszolút látszik, az biztos!

A korlátlan és grátiszban kapott végtelen mennyiségű szósz tehát kiváló húzás volt, nem úgy azonban az, amihez tartozott, mert ez sajnos a teljesen alap mirelit sült krumplit jelentette, de mondjuk abból legalább adtak bőven. Illetve további jó pont, hogy olyan kérdést is kaptam még előre, hogy milyen összeállításban kérem a köretet. Csak saláta, saláta és krumpli, vagy csak krumpli, a Majorka tehát ilyen tekintetben is igyekszik a vendég kedvére tenni.

Beleharaptam a szendvicsembe. Azt kell, hogy mondjam sajnos, hogy továbbra is megmaradt az a kettősség, amit eddig minden másban is tapasztaltam. Nagyon kellemes árnyas a terasz, de iszonyatosan erős a zaj. Remek szószokat kapunk korlátlan mennyiségben, de teljesen alap krumpli jár hozzá. Most pedig egy kifejezetten kellemes, szaftos és ízletes húspogácsát kapok, sajttal és kellő mennyiségű szósszal, de nagyon alap a buci, és kicsit túlsült a bacon.

Szerettem volna már egy teljesen tökéletes pillanatot, de sajnos itt sem sikerült. A húspogácsa is elbírt volna még egy kis fűszert, de ettől függetlenül persze abszolút a jobbak közé tartozott, és ismételten megfogalmaztam magamban, hogy kifejezetten látszik az igyekezet a Majorka részéről, éppen csak egy kicsi hiányzik még, hogy valami igazán átütőt alkossanak.

Majorka Kávézó

A krumpli nem vágott földhöz, a zsömle kb. a gyerekkorom puffancsait idézte, és a bacon is odakapott kicsit, a Majorkának a hozzáállása azonban olyan, hogy ezeket az apróbb hibákat is könnyen tolerálja nekik a vendég.

Összességében természetesen pillanatok alatt elfogyott a burgerem, mert nagyon kellemes volt, hozzá a krumplinak is a nagy része, mert még ezt a legalapabb szálas, mirelit sült krumplit is élvezhetőbbre sütötték, mint a Malackrumpli a saját, trendi, háztáji, újburgonyás olajtól tocsogó chipsét. Legurítottam hozzá a maradék üdítőmet, amiből szintén kiemelném, hogy a 3dl itt is, mint a jobb helyeken nem vonalban, vagy 3dl csík alatt, hanem fél ujjnyival a jelzés felett volt, ami bár apróság, de szintén sokat elárul a hozzáállásról.

Végeredményben egy nagyon kellemes ebédet költöttem el a Majorkában, és bár tökéletes nem volt, de azért messze átlag felett teljesített, abszolút gyors és kedves kiszolgálással és korrekt árakon.

Pro: kellemes környezet, gyors és kedves kiszolgálás, jól átsütött hús, korlátlan szósz ajándékba, barátságos menü ajánlatok,
Kontra: eléggé zajos a környezet, sajnos csak alap mirelit a sült burgonya, a hamburger zsömi picit túl átlagos, bacon kicsit túlsült, nehéz a parkolás a közelben

Majorka Kávézó

Alul-felül szósz, középen hús, sajt és bacon. Istenem milyen gyönyörű!

A néhány negatív észrevétel ellenére azt gondolom, a Majorka az a hely, ami megérdemli a visszatérést és a vendégek bizalmát. Még ugyan nem tökéletes, de nem áll messze tőle. Ha nem is tudnak házi krumplit alkalmazni, mint pl. a Semmi Extra, akkor legalább egy jobb minőségű mirelit steak burgonya kellene, ez már iszonyatosan sokat dobna az egészen. Illetve maga a hamburger zsömle is cserére szorulna, vagy külön rendelni és csináltatni kéne, vagy beszállítót váltani, mert ez bár mellékesnek tűnhet, de nagy mértékben meghatározza a szendvics végeredményének minőségét. De úgy gondolom, kb. ez az a két fontos szempont, ami változtatásra szorulna csupán, és ezzel olyan átütőt tudna adni a Majorka, amiért még távolabbi kerületekből is idejárna az ember.

Majorka Kávézó

Jól láthatóan sajnos a Majorka csapatának nem kedvence Freddie Mercury – The Show Must Go On című dala (a sónak mennie kell). Pici technikai javaslat, amit nulla vendéglátós múlttal ugyan, de még én is tudok: ha teszünk pár szem rizst a sóba, az összeszívja a nedvességet, és nem lesz ilyen használhatatlan a tároló.

Persze az összhatás így sem rossz, abszolút átlag feletti, és bár nagyon nem szeretném, de nem tudom elkerülni az összehasonlítgatást sem. A közelmúltban voltunk ugyanis az agyon sztárolt Malackrumpliban, és elég érzékelhetően kijön a két hely között a különbség. MK-ban eleve nincs menü, mert az prosztó, és 2.690,- Ft egy malac burger, amiben se sajt se bacon nincs. Itt mindezt tartalmazza a szendvics, és bár nem mangalica húst kapunk, ami értem, hogy drágább, de marhahús, jár hozzá egy tonna sült krumpli, szemben a kis kupac olajtól tocsogó chipsszel, illetve kapunk korlátlan mennyiségű szószt, és 3 dl rostos üdítőt is, mindösszesen 1.960,- Ft-ért.

A Malackrumpli tehát mintegy másfélszeres áron dolgozik a Majorkához képest, mely utóbbi szintén nem egy lepukkant külvárosi koszfészek, sőt, ez sokkal inkább az MK-ról volna elmondható, az 1960-as évekből visszamaradt székeikkel és asztalaikkal. Ott a pofátlan hozzáállás és slendrián kiszolgálás miatt például már az ital kérdéssel be sem próbálkoztam, ami itt alapból jár, ergo nem is korrekt az összehasonlítás, mert egészen biztosan legalább 600-at elkértek volna 3dl üdítőért, úgy pedig egy 3.290,- Ft körüli árral, hasonló tartalommal, de sokkal gyengébb minőséggel kb. 70%-os felárral nyomul vidáman a Malackrumpli, egy másik, abszolút versenytársnak tekinthető hellyel szemben.

A Majorkában döbbenetes módon ráadásul nem kell állva rendelni az ajtóban, mint az MK-ban, sőt, előre fizetni sem, hovatovább igen földhözragadt módon az asztalnál szolgálják ki az embert étellel, sőt még itallal is. Ugyan az a pincér. Mindent. Az asztalnál. De tényleg. Így 2016-ban. Durva mi?

Majorka Kávézó

A bacon éppen egy picit több sütést kapott, mint kellett volna, de legalább volt, meg sajt is, és még így is ezerszer nagyobb élményt nyújtott mint pl. a Malackrumpli fonnyadt hagyma kupaca a hús tetején.

Egészen biztos vagyok benne, hogy rövidesen előkerül majd egy kommentben egy-két MK védelmező, azonban azt gondolom, ez a posztom is alátámasztja azt, hogy sem árban, sem minőségben, sem emberi hozzáállásban nem 2016-os színvonalú az, amit ott kap az ember. Mert amíg pl. egy Majorkán kifejezetten látszik az igyekezet, és tényleg nem sok választja már el őket az átütő sikertől, melyet egészen biztosan mi is visszatéréssel fogunk jutalmazni, addig egy MK-ba akkor sem mennék vissza, ha fizetnének.

Na jó, de! Csak attól függ mennyit. Majorka neked pedig köszike, ha olvasol és esetleg lesz egy krumpli meg zsömle update, akkor kélek jelezz, de ettől függetlenül is ha felétek járunk legközelebb, biztosan beugrunk egy kibővített business menüre! Csak így tovább!

Cím: 1126 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 16,

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

0 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Majorka Kávézó – Budapest II. kerület

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *