Louis gyorsétterem – Budagyöngye

Facebookpinterest

avagy gyere ide, ha még a mekinél is rosszabbra vágysz…

Sorra tűnnek el a McDonald’s-ok

Épp a napokban olvastam, hogy a meki több száz étterem bezárására készül. Állítólag ez csak az USA-t és Japánt érinti, de láthatóan évek óta itthon sem dübörög a biznisz. Sajnálni nem tudom őket, nem 1-2 évük volt, amíg az irreális haszonkulccsal és kaja minőséggel nálunk is jól megszedték magukat, de talán eljött a pillanat, hogy eljárt felettük az idő. Mondjuk állítólag még így is növekszik a cég, azt jelentették, hogy világ viszonylatban 1-2 százalék közötti fejlődést mutatott a hálózat, és a bezárásokra csak azért van szükség, mert az elmúlt jó pár évben átszerveződtek a főbb közlekedési útvonalak, és ezért az éttermek áthelyezése is szükségessé vált. Ez még hihető is lenne, ha az történne, hogy valahol bezár egy meki, máshol meg nyit egy új, de nem erről van szó.

Bezárt egy már jó pár éve a Balaton északi parton, kb. egy éve a Kolossy téren és a Budagyöngyén is, és ezek csak azok, amiket én láttam, feltételezem a jelenség szerte az országban tapasztalható. Azt azonban nem láttam egyik étterem esetén sem, hogy pár száz méterrel vagy 1-2 km-el odébb nyitottak volna helyette egy másikat, mert most már ott vonul a tömeg. Sőt, egyáltalán sehol nem láttam vagy hallottam olyat, hogy az utóbbi években bárhol meki nyílt volna. A Kolossy tér pedig nem az a kimondott forgalom mentes hely, sem gyalogos sem autós szemmel nem mondható elhagyatottnak, de hát ha ők azt mondják, hogy eltűnt innen a forgalom máshová, akkor biztos az van. Az ottani meki ráadásul drive is volt, ami főleg ritka a városban, ennek ellenére bezárták. Ahogy láttam, ott is nyitott valami helyette, azonban azt még nem volt módom kipróbálni, de a Budagyöngyén a napokban jártam, és az ott megjelent Louis-t teszteltem. Bár ne tettem volna.

louis_hamburger_12

Ártábla, vélhetőleg 2 megapixeles fényképezővel + MS Paint programmal létrehozva

Sufni-tunning meki

Az étterem teraszán szinte mindig ül pár ember, de ez ne tévesszen meg senkit. Engem megtévesztett. Azt gondoltam, ez azt jelenti, hogy ehető kaja van itt, de tévedtem. A belső tér olyan, mintha a meki kivonulása után semmit nem csináltak volna, csak mondjuk a képeket lecseréltek a falon, illetve persze kirakták a saját ártáblákat. Ez csak kinézetben és minőségben tér el a meki tábláktól, árakban ugyan olyan borzalmasan drága. Oké, tudom, hogy a mekiben az árlapokon cirka teljesen más, agyon editált képek jelennek meg, és köze nincs a kapott szendvicsnek ahhoz, amit a képen látunk, de ez itt a másik véglet. Az ártábla képei fakók, színtelenek, életlenek és kivehetetlen, hogy mit ábrázolnak. Kb. olyan, mintha én fotóztam volna őket, és Windows Paint-ben editálom. Siralmas.

Az árak sem túl barátságosak, volt alap hamburger, ami még viselhető, de már a kép alapján is eléggé nyomott, ami azonban tartalmaz is valamit, az pedig már 890-990,- Ft, és ez csak egy szendvics. Aki erre jár, áldozza inkább rá azt a plusz időt, és menjen tovább Hidegkútra, és egyen ugyan úgy 990,- ért egy szendvicset az American Burger-ben, mert az háromszor ekkora, sokkal tartalmasabb, és nagyon finom. Javasolnám ezt a Louis vezetőségének is, hogy menjenek el, és kóstolják meg, hogy mit árulnak ott 990,-ért, és mit van pofájuk nekik az ember elé tenni. Ez az egész hely olyan, mintha egy kínai piacon vásárolt meki lenne. Kicsit fakó, kicsit nyomi, kicsit íztelen és nagyon gyenge minőség, de árban azért sikerült már utolérni a nagyobb franchise hálózatokat. A gyerek menü is vicces, ki van írva, hogy mi hány pont. Ezt megkérdeztem, hogy működik. Van kis Matchbox ami 6, és kis Barbie, ami 12 pont. Ez azt jelenti, hogy ennyi gyerek menüt kell venni, pontot gyűjteni, és utána kapható meg az adott játék. Isten ments, hogy itt 12 menüt egyen az ember, még egy is sok.

De azt hiszem voltak apróbb kacatok, amik már akár egy gyerek menü mellé is kérhetők, de azok kb. olyanok, mint a 20-25 évvel ezelőtti majálison, a gyerek horgászóban a választható játékok legalsó sora. Eléggé retro élmény ez az egész, és nem a szó jó értelmében. Első körben az ezer éves CityGrill jutott eszembe róla, de aztán gyorsan elhessegettem ezt, mert nem akartam megsérteni a CG-t, az összehasonlítással.

louis_hamburger_10

Desszertek és egyebek, leheletnyivel sem látványosabban

Nem túl régi hely de már akcióznak

Egyszer pár napja rollival is jártam arra, és egy utcára kirakott tábla hirdette, hogy kettő sajtburger 390,- Ft. Ez elég mellbevágónak hangzott. Akkor siettem a dolgomra, nem tudtam kipróbálni, de gondoltam, majd bepótolom. Úgy voltam vele, ennyit akkor is megér, ha nem annyira jó. Tegnap jutottam el oda ismét, és be is mentünk, nem kellett volna. Meglepő módon éppen most nem volt akció, tehát nem tudtam jelentősebb összeg kockáztatása nélkül kipróbálni az étterem minőségét. 2380,- Ft-ot fizettünk, egy szendvicsért és egy menüért, és még csak olyan nagyon jól sem laktunk. A minőség pedig….

louis_hamburger_14

Louis Smoky és sajtburger extra. Ez a megfelelő távolság tőlük, ezt kéne megtartani.

Nem olcsó és nem is jó

louis_hamburger_5

Blokk, WC kóddal

Egy Smoky burgert és egy dupla sajtburgert kértünk, egyiket menüben. Az első, ami szembe tűnt, hogy a krumpli próbál hiteles lenni, vékonyra és hosszúra van vágva, mint a meki krumpli, de héj, vagy annak tűnő darabka van mindegyik végén. Nem tudom eldönteni, hogy ez valóban azért volt, mert krumpliból készült, ipari feldolgozás nélkül, vagy csak a gasztro technika újabb vívmánya, hogy utólag egy gép héjnak látszó darabokat ragaszt rá, de ettől mondjuk nem lett jobb sajnos. Sőt, a mekiben sokszor elég vacak, néha keserű is volt a krumpli, de talán ennek minőségét sem érte el ez itt.

A Smoky burger elég nagy volt, de nem hasonlított arra, amit róla állítottak. A tábla szerint a húsba bele sütött sajt darabkák vannak, amit mi nem találtunk. Mondjuk ennek az is lehetett az oka, hogy olyan iszonyatos mértékben túlsütötték, hogy azt nehéz lenne szavakkal leírni. Kívül is volt sajt, ezt papír keményre száradt a szendvics alján, és pergett le az oldalán, mint a pernye. A sajtburger ugyan ez. Kicsit volt, és szánalmas. Szósz és sajt alig volt benne, és a hús itt is olyan mértékben túl lett sütve, hogy szinte ehetetlen volt. Száraz, kemény és rágós lett. Úgy tűnik, a tulaj felvett pár fiatal alkalmazottat, általános végzettséggel, akik vihetik a boltot, és kész. Ez a kiszolgálásnál nem gond, mert oda csak kedvesség kell, és az meg is volt, de hátul a sütésnél nem ártana némi szakács vagy vendéglátó ipari végzettség, még akkor is, ha csak junkfood-ról beszélünk, mert a húspogácsák úgy voltak megsütve, mintha egy 5 éves csinálta volna, játék gyárban, játékvasút üzemanyagnak. Minősíthetetlen itt az étel!

A gyulai hamburger bárban végül nem ettünk burgert, csak pizzát meg hot-dog-ot, ennél fogva az nem indul a versenyben, így egészen biztos, hogy jelen pillanatban a Louis gyorsétterem hamburgere a legrosszabb, amit életemben ettem. Kritikán aluli, de komolyan. Vicc nélkül mondom, hogy sokkal rosszabb, mint a McDonald’s-ban, pedig az is a legrosszabb (volt eddig) a nagy gyorsétterem láncok közül.

Alternatívák

Divat manapság a gyorsétterem ellenesség, és szidni ezeket a létesítményeket. Nem leszek álszent, én is járok gyorsétterembe, csak a mekit utálom és bojkottálom, a közelmúltban kiderült balhéi, és a régóta ismert minősége miatt. Ennek ellenére BurgerKing-be mondjuk simán elmegyek, ha útba esik. Ott a húsnak azért lényegesen több köze van a marhához, a saláta tényleg friss és jól néz ki, a narancslé konkrétan dobozos Hohes C, amit a gyerekmenühöz adnak, nem felvizezett narancslére hasonlító moslék, mint a mekiben, a kávé meg Segafredo, nem fekete kátránylé, mint amit a sárga bohóc ad.

A KFC is abszolút vállalható, ott konkrétan csontos hús is van, rendes valódi csirke, nem a 100%-os csirke és marhahúsnak hazudott kémiai úton lebontott majd újraépített bőr, porc, és egyéb nyesedék. Nem véletlen tehát azt gondolom, hogy az ilyen étterem láncok közül éppen a meki az, aki ilyen iszonyatos hanyatlásnak indult. Nyilván ebből volt a legtöbb, ezért is ennyire észrevehető, másrészt pedig véleményem szerint a legmesszebbmenőkig a meki a legrosszabb. Illetve volt eddig, mert őszintén mondom, hogy a Louis bőven alatta van. Ha a meki moslékot is árul, legalább az szaftos, és könnyen lenyelhető moslék, itt ugyan ez van, csak még rondább, és száraz is. Fél órával az étterem után is még a torkomban volt az utolsó falat, és nem tudtam eldönteni, mi lenne jobb, ha befelé, vagy ha kifelé távozna. Az ember tehát ne legyen álszent és képmutató, járjon gyorsétterembe ha tud és akar, bár jobb, ha nem, de ez is az élet része, azonban szerintem a mekit és a Louist messze kerülje, járjon KFC-be, BurgerKing-be, vagy sokkal inkább Hidegkútra az American Burger-be, ott olcsóbban, jobbat és többet kapunk, kedves kiszolgálással, mint bármelyik nagy hálózatnál.

Mondjuk szemmel láthatóan ezt is van a Louis-ban, az egész hely kongott az ürességtől, csak a teraszon ül az a pár ember, mint valami fizetett statiszta. A tegnapi Louis élmény olyan mellbevágó volt, hogy ma muszáj volt újra elmennünk az American Burger-be, hogy a kellemetlen hamburger élmény kellemesre cserélődjön a fejemben. Ebben ismét nem csalódtunk, és az enyhe kifejezés, a 990,-kapható szendvicsbe háromszor négyszer beleférne a Louis 990-es hamburgernek nevezett szörnyűsége, egy lapon nem emlegethető a kettő, de komolyan, nem tudom és nem is akarom ezt tovább ragozni. Kiborító volt ez a Louis, ilyenért nem lenne pofám pénzt kérni.

Pro: könnyen elérhető helyen van a Louis, van egy kellemes terasz, a kiszolgálás kedves

Kontra: minden más, drága mint a meki, rosszabb annál, silány minőségű és méretű szendvics, iszonyatosan túlsütött hússal, minimális túlzással ehetetlennek lenne nevezhető

A Louis nem egy ajánlott hely. Nem jó az étel, és nem is olcsó. Ha valaki elcsípi az azt hiszem kedden és pénteken elérhető akciót, amikor két szendvicset kap 390,- Ft-ért, azt talán megérheti, de az is csak éhség csillapítónak. Vagy annak sem. Kíváncsi vagyok, mi lesz itt a Louis után, mert sok jövőt nem jósolok nekik. Remélem a várhatóan fél-egy éven belüli váltás után egy KFC vagy BurgerKing nyílik itt, ha már úgyis gyorséttermi kialakítása van a helynek, azzal mindenki jobban járna. A környéken lakók, az erre közlekedők és szerintem a Louis is.

Cím: 1026 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 121.,

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

5 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Louis gyorsétterem – Budagyöngye

 1. Egyszer ettem itt kipróbálni, én sokat kibírok, de a hányinger kerülgetett.
  Ma láttam (azt nem állíthatom, hogy a döbbenet különösképpen kerülgetett volna), hogy bezárt.
  Okos döntés…
  Már csak az a kérdés, mi lesz itt ezután…

 2. Tegnap jártam náluk először, és valószínűleg utoljára.
  A hely egy teljesen átlagos gyorsétterem, amiről látszik, hogy nem szerették volna lepukkanni hagyni. A mosdó tiszta, jó benyomást keltett. A választék nagyon nagy, az árak némileg húzósak.. A vendégtérben az asztalok alatt, a székeken, mindenfelé szemét, és ételmaradék, amit nem lehet nem észrevenni. Egy viszonylag tiszta asztalt mégsem nehéz választani, mivel összesen hatan vagyunk csak, egy délutáni órán. A kiszolgálás átlagosan segítőkész, kérik, hogy az elkészítés idejére foglalj helyet. A választott ételek kb.: 5-6 perc alatt elkészülnek, utána szólnak, hogy készen van. Nem, nem hozzák ki, fáradj oda. Nem pofára megy, nem jönnek ki a koszos vendégtérbe, mehetsz oda a pulthoz. A tálcát visszavittem a tartó kocsihoz, amin lehetett talán 7-8 korábban odarakott másik tálca. A kocsi alsó része összefröcskölve valami szósz maradvánnyal, rászáradás közeli stádiumban.
  Nem vágyok vissza, és ha ezzel mások is így lesznek, a Louis nemsokára be fog zárni.

  • Kedves Zsolt!

   Köszönjük szépen a hozzászólást. Mi régebben jártunk, akkor még nem volt ennyire rossz a helyzet, de érezhetően voltak gondok. Az árakat mi sem pontosan értettük, de a fő gond nekünk az étel minősége volt, melyről Ön most nem írt, de tartok tőle, sokat az sem változhatott, ha már az általános állapotok is ilyenek. Mi is megfogalmaztuk már akkor, jobban örültünk volna egy kézműves burgerezőnek itt, de akár még egy Burger King-nek is, mert ennek így tényleg nincs sok értelme.

 3. Helló!

  Én személy szerint régóta járok ide, na nem a kifogástalan kaja miatt, hanem mert én szereltem náluk a villanyt.
  A mekinél, és társainál rengeteg ember foglalkozik azzal, hogy a megfelelő ízeket, állagokat eltalálják, és azokat piacra dobják. Itt más a helyzet. Emlékszem, még mi is kostolgattunkk hátul, mikor próbálkoztak a szendvicsekkel 🙂
  Több- KEVESEBB sikerrel. Akkor még ehetőek voltak.
  Miután elkészült többször visszamentünk ezt-azt csinálni. Elöl rendeltünk, mint mindenki más, és bizony volt nem egyszer, mikor odamentem a szendvicsemmel a tulajhoz, hogy ezt csak akkor árulja, ha nagyon gyorsan be akar zárni. Ehetetlen volt, túl volt sütve, és szerintem sokáig állt a melegentartóban is. Meg sem fordult a fejemben, hogy csak enni menjek oda. A megnyitóra a cég vendégei voltunk családosan, rendeltem egy big luiziánát egy halas szendviccsel. a big nagyon felejthető volt, a halasban a hal verte a mekist, de a szósz nem.
  Próbálkoznak a látvány sütögetéssel. Múlt héten azt hiszem kedden jártunk náluk valami grillezett csirke szendvics volt akcióban 1et fizetsz 2 kapsz… éhesek voltunk a kolegámmal, így kaptak még egy esélyt, mivel elöttünk csinálták, tehát tuti friss, és tudtam, hogy már külön shéfet is alkalmaznak ( láttam is múltkor a milliomos szakácsban)
  sok fajta gyorskaját ettem már, szeretem őket, de az a szendvics verte mindet.
  Érezhetően megtette a shéf a magáét. Összhangban volt benne minden a hús, a saláta a zöldég a fűszerek, a tetején a tükörtojás.
  Fenséges volt. Kellemesen csalódtam bennük Visszamentünk pénteken is, hisz ezen a két napon van akció.
  Akkor grillezett sajtos szendó volt akcióban. Nekem nagyon ízlett, a kolegám hiányolta a húst 🙂
  Én azért betoltam még kettőt 🙂 Az íze nagyon jó volt hús ide vagy oda…
  Ma kedd van, solymárról jövet útba esik, benéztünk ma onion burger volt akcióban. A srác a rostlap mögött elöttünk tépte fel a zacskót, kértem tőle, hogy hagy szagoljam meg a kakukfűtől hagymától fenséges illata vol, csurgott anyálunk míg sütötte pikk-pakk lenulláztuk a 4 szendót.
  Mióta a “friss” szendvicseket kipróbáltuk, nem vettem a classik szendvicsekből, így azok fejlődéséről nem tudok nyilatkozni, de az újjítások megérnek még egy esélyt! Bónuszként múltkor még megleptem magam egy halapenós szendviccsel, nem volt kutya 🙂 Többel nem, mert nem volt akciós… megvárom az akciót, majd akkor jól lakom vele.

  1-2 háttér infó, amit szerintem nem árt ha tudtok.
  Ezeket csak azért írom le, mert látom az erőfeszítéseket, ami a háttérben zajlik.
  A kajáról:
  Bármilyen ehetetlen is volt és kicsi a húspogácsa több húst tartalmazott, mint a hasonló éttermeké. tényleg fúsból készült, nem ipari felfújt, hátul saját maguk gyártják!
  Manapság ez ritka.
  A húspogácsát, és a bucit is maguk gyártják.
  határozottan fejlődnek vele. Egyre jobbak

  A Helyről:
  A hely adott volt, a mekitől megörököltek szinte mindent.
  Próbálták, próbálják barátságosabbá, családcentikusabbá tenni.
  Ezt lett volna hivatotta gyereksarok is szolgálni. Ez a kézzel festett mesefal lenne 🙂
  Sok fejtörést okoztak mindenkinek, hogy nem túl drágán, de át kell alakítani a helyet az ő szájízük szerint.
  Volt velsőépítész, szerintem csak az asztalokat elválasztó üvegparaván volt valamire is használható ötlete.
  Az alapötlet szerint este átalakult volna a hely egy esti kiinduló pontnak, ilyenkor csak a lelógó szines lámpák világítottak volna, és egy hangulatosabb hellyé változott volna.
  Ebböl a mai napig nem lett semm (sajnálom (sokat geccsöltem azokkal a házi gyártású lámpákkal))
  Folyamatosan alakítgatják a helyet a mai napig.
  Kb fél éve került le a mekitől örökölt menütábla, és került fel a ma is látható menütábla. Szerintem léptékekkel jobb, mit az elődje.

  Ezek a sorok csak azért kívánkoztak ki belőlem, mert kíváncsiságból rá kerestem ma az étteremre, és mindenho (nem ok nélkül) csak rosszat írnal a Louis ról.
  Gondoltam leírom a véleményem, mivel belátok a kulisszák mögé, és tudom, hogy jót akarnak csinálni, és tesznek is érte.
  szerintem adjaton nekik még egy esélyt, és próbáljátok ki az újdonságokat!
  Bízom benne, hogy ti is úgy fogtok csalódni mint én. 🙂

  ( nem náluk dolgozom, és nem tudnak arról, hogy ide írtam)

  • Kedves Gergely!
   Köszönjük a kiadós méretű hozzászólást. Első olvasásra nekem ez úgy tűnt, mintha az étterem tulajdonosa írta volna, de persze tudjuk, hogy nem. Amúgy pedig ha a tulaj írta volna, külön elismerném neki, hogy nem egy lekezelő és fröcsögős hangú levelet fogalmazott meg, hanem önkritikus írást. De így, hogy egy vendég írta meg, mit lát a színfalak mögött, még inkább ösztönző, hogy adjunk a Louis-nak egy új esélyt. Első körben biztos, hogy én is valamilyen akciós napot keresek majd az újra próbálásra, hogy ha mégsem jönne be, ne veszítsek sokat, de már eleve az dicséretes, hogy nem adják fel, igyekeznek és próbálnak változni, fejlődni. Köszönjük a hozzászólást és tájékoztatást, nekem ez elég annyira, hogy tényleg adjunk neki még egy esélyt, és mást is erre buzdítsunk. Persze ha ez részünkről megtörténik, frissítjük is majd a posztot az új információkkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *