Levendula fagyizó – Tihany

Facebookpinterest

Most olyan leszek mint az egyszeri újságíró, aki végigjárja a tipikus helyeket egy Balatoni településen nyaralása alatt, és a főnöke utasítására kénytelen-kelletlen cikket kanyarít belőle, hogy fogyjon az üres hely. Mármint nem az eset hátterét, illetve motivációmat, csupán a témámat tekintve leszek ilyen, mert a közelmúltban, valami neves portálon olvasott hasonló cikk is kizárólag mindenki által ismert helyeket sorolt (“nehéz jót enni a Balatonon, de lehet” címmel), és úgy vélem ilyen lehet a Levendula fagyizó is Tihanyban. S bár az ismertség és hypeolás sokszor fordított arányban van a minőséggel, főleg manapság a reneszánszát élő street food világban, de itt szerencsére nem erről van szó.

Levendula fagyizó Tihany

Színház és Retro pizza után

Mint rendesen, most is a szabadtéri színpad és a Retro pizzéria után voltunk, és a kellemes meleg nyári estén valami hűsítő desszertre vágytunk. Nyilván minden sarkon van egy fagyizó, ezzel nincs is gond, de az ember szeret valami újat és érdekeset is kipróbálni, és bár sok helyen a legcifrább ízeket is kínálják, sajnos gyakran inkább túlerőltetett, mintsem élvezetet is nyújtó változatban, ezért mi igyekszünk az arany középutat keresni. Ezen az estén ezt a Levendula fagyizó jelentette.

Ez egy nagyon kellemes kis hely, közvetlenül a Tihanyt átszelő főút mellett, néhány kis asztallal, és egy környezetbe abszolút illeszkedő, fából készített kiszolgáló pulttal. Mondjuk az út közelsége inkább hátrány, mert parkolni is csak messzebb lehet, illetve az izgága gyerekekkel könnyebb egy sorban állás a füredi sétányon, mint itt, mert nem kell minden másodpercben attól rettegni, épp merre kínlódnak, de ez azért ne tartson vissza senki attól, hogy elsétáljon erre egy remek fagyiért.

Levendula fagyizó Tihany

Pisztácia kifogyott, csoki nem is volt

Amikor az ember a fagyis pulthoz lép, igyekszik mindig gyors és hatékony lenni, mindent végigolvasni, memorizálni, választani és rendelni, hogy ne tartsa fel a sort. Ezt azonban némileg megbontja az iménti bekezdésben megfogalmazott hozzáállás, ha az ember olyan helyet keres, ahol érdekességek is vannak, nem csak a szokásos csoki, puncs és vanília. Mert ha mondjuk miközben pásztázzuk a szemünkkel az elnevezéseket, és olyat címkét látunk a fagyi felett, hogy búzasör, Tihanyi visszhang, kenyér vagy rózsa, akkor azért csak rákérdez az egyszerű halandó a kiszolgáló lánynál, hogy elnézést, mi is ez pontosan?!

Érdekes ízek tárháza

Érdekességekben tehát itt sincs hiány, és ha mondjuk a kenyér fagyit nem is kóstoltuk, Pufi bevállalt egy gombóc sört (ez de hülyén néz ki leírva), és sajnos engem is megkínált vele. Mármint azért sajnos, mert én utálom a sört, 80% alkohol tartalom alatt nem iszom semmit. Háhá, csak vicc volt, nekem inkább a bor és a cider jöhet, a keserű sör nem a világom. Ebbe pedig belenyaltam egy embereset, és valami olyan brutál durva sör íze volt, hogy totál rosszul lettem tőle. Abszolút hozza tehát az elvárhatót, annak ellenére, hogy ez nekem nem jelentett ebben az esetben túl nagy élvezetet, de az emberiség igen elhanyagolható kisebbségéhez tartozom (ebben is), a földi populáció fennmaradó 80-85%-a nagy örömmel fogja fogyasztani ezt a fagyit is, mert tényleg olyan mint egy jó hideg sör.

Levendula fagyizó Tihany

Utólag már bánom, hogy a kenyér fagyit nem kóstoltuk meg, de majd bepótoljuk, azonban amiket ettünk, az mind remek volt. Szicíliai pisztácia, karamellizált füge és rózsa volt még amit kóstoltunk, az érdekesebb nevek közül, de volt még bodza, gorgonzola, ruccolás erdei gyümölcs, mentás málna, levendulás citrom, levendulás étcsokoládé, tihanyi camembert, meggy homoktövissel, chilis étcsokoládé, és még számos extra, az alap ízeken túl, amik miatt majd vissza kell még ide térnünk, nem is egyszer.

Nyilván fagyizóból Dunát lehet rekeszteni, ez kábé olyan nyáron, mint a pékség egész évben, tuti megélhetés (vagy legalábbis elsőre annak tűnik). És mondjuk ahogy nem egyszer 2-3 pékség is van cirka egymás mellett a városban, mégis mind megél valahogy, a fagyizók is ugyan így vannak ezzel, de azért ne mi legyünk azok, akik az átlag, egynyári megélhetési vállalkozót támogatjuk, együnk ott ahol tényleg jó. És bár nyilván nem árultunk el egyikkel sem nagy titkot, de mind a már korábban megírt füredi Korzó fagyizó, mind pedig a tihanyi Levendula ezek közé tartoznak.

Levendula fagyizó Tihany

Árak

Nyilván a minőségnek ára van, ezt mindenhol máshol is tapasztalhatjuk, de ez még a jobbik eset, mert sok helyen a rossz minőségnek is ára van, kell a pénz a marketing hype-ra. Itt azért ez az extra költség érezhetően a minőségbe van beleforgatva, és azért annyira nem is megfizethetetlen a 250,- Ft / gombóc. Főleg, hogy ez itt igazából nem is gombóc, hanem kenés, és szerintem jóval nagyobb, mint máshol egy átlagos gombóc méret. Sok fagyizóban ezt a kenés megoldást azért találták, ki, hogy “olaszosabbnak” tűnjön, meg hogy ne kelljen kiadni egy gombóc mennyiséget, mert éppen csakhogy belenyomják a lánykák a fagyiba a kanalat, aztán percekig húzogatják le az edény szélén, folyamatosan faragva a mennyiségből. Itt nem érezhető ez a szőrözés, kap az ember egy méretes kenést, és bár ennek ára is van, de az íz és a mennyiség is kárpótol ezért. Máshol simán beküldök 3-4 gombócot, itt a két kenés is kifektetett (bár tény, egy erős vacsora után).

Levendula fagyizó Tihany

A cukormentes változatok ennél még egy kicsit drágábbak, 280,- Ft ebből egy adag, de legalább itt nem csak 1-2 féle volt elérhető ebből sem. Roletti, édes tölcsér, sétáló pohár egységesen 50-50 Ft, tehát ingyen nem kapunk semmit, de mégis inkább ez legyen, mint grátiszokkal megtűzdelt kis adag vacak fagyi olcsón.

Pro: finom kézműves fagyik, széles választék,  egyedi ízek, kedves kiszolgálás, szép panoráma, néhány leülési lehetőség, apukáknak sör fagyi!!!
Kontra: nyilván árban is a minőséghez igazodik, az út szélén nagyon kell figyelni a gyerekekre sorban álláskor a forgalom miatt, elég messze van csak rendes parkoló

A tihanyi Levendula fagyizó egy remek kis hely. Legközelebb ha erre járunk, biztosan ismét betérünk, és bár a hónapot és az időjárást elnézve ez sajnos nem a napokban lesz, de legalább annál nagyobb lelkesedéssel vetjük majd bele magunkat ismét a Balatoni forgatagba, minél többet kell várni rá.

Cím: 8237, Tihany, Kossuth Lajos u. 31

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *