Lekváros piskóta tekercs vajas piskótából

Facebookpinterest

Ezt a receptet az is imádni fogja, aki amúgy nem kedveli a bolti, fojtó, száraz piskótából készült, átlagos piskóta tekercseket. Mivel ez a tekercs vajas piskótából készül, a végeredmény egy sokkal szaftosabb, ízesebb, de mégis könnyű sütemény, amit alig lehet abbahagyni.

Ezt a tészta változatot amúgy is jobban kedvelem, nálunk ebből készülnek a különböző gyümölcsös piskóták is, és egy-egy torta is. Természetesen én is el szoktam készíteni nagymama klasszikus, 12 tojásos, piskótáját, amikor a hagyományos szülinapi tortákra van igény, de nálunk a család azt a fajtát sokkal kevésbé kedveli.

Íme, tehát a mindig nyertes, kedvenc vajas piskóta receptje:

Hozzávalók:

15 dkg vaj (nem margarin!)

15 dkg porcukor

4 db tojás

1 csipet só

18 dkg liszt

1 cs. sütőpor

1 cs. vaníliás cukor

1 ek. sütőrum, vagy 1 tk. rum aroma

1 tk. vanília kivonat, vagy aroma

250-300 g lekvár

Elkészítés:

A tojásokat ketté választjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.

A tojássárgákat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal egy kézi robotgép segítségével alaposan kikeverjük.

A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk és egy kanál, vagy spatula segítségével csomómentesre keverjük.

A tojásfehérje hab felét hozzáadjuk és erőteljes keveréssel fellazítjuk vele a masszát. Ekkor belekeverjük a rumot és a vanília kivonatot, vagy aromákat.

A tojásfehérje hab másik felét nagy, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tésztába, hogy ez már na nagon törjön össze, a massza állaga maradjon habos, levegős.

A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük és egyenletes vastagságban szétterítjük. Nem kell tőle megijedni, ha túlzottan vékonynak tűni, sütés közben picit meg fog dagadni, de egy vékony piskóta lapra van szükségünk.

Előmelegített sütőben, légkeveréses sütéssel 160 °C-on kb 20 perc alatt halvány arany színűre sütjük.

Amikor kész, kivesszük a sütőből, a sütőpapírral együtt lehúzzuk a tepsiről, és azonnal, még forrón feltekerjük.

Először a sütőpapírral együtt, és ahogy a formát megkaptuk, tekerjük ki, és húzzuk le róla a sütőpapírt, különben ráragad és kihűlés után már nem fogjuk tudni. Miután lehúztuk a papírt, tekerjük vissza és hagyjuk kihűlni.

Amikor a tészta teljesen kihűlt, óvatosan tekerjük szét és töltsük meg jó vastagon lekvárral. Ahogy visszatekercseltük, kicsit hagyjuk, hogy megszívja magát a piskóta, a tetejét szórjuk meg porcukorral, és már szeletelhetjük is.

Piskótatekercs vajas piskótából

 

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az időkorlát lejárt. Kérjük töltse újra a CAPTCHA kódot.