Lasagne, kész!

Lasagne recept

Facebookpinterest

Ez a recept cseppet sem autentikus. Nem állítja magáról, hogy eredeti olasz forrásból származik, hogy ez a legrégibb, a legtutibb, és mindenki hülye, műveletlen prosztó, aki nem így készíti, mert azoknak fogalmuk sincs az olasz konyháról. Neeeem, ez nem kívánja utánozni az amúgy is utánozhatatlan tésztacsodát, aminek a tésztáját kézzel gyúrják, és egy olasz kemencében sütik pirosra.

Ez a recept egyszerűen csak sajtos, krémes, lágy, fűszeres, könnyen elkészíthető, variálható és imádnivaló.

Hozzávalók:

  • 1/2 doboz lasagne tészta
  • 600-800 g bazsalikomos paradicsomszósz (attól függően, mennyire szaftosan szeretjük)
  • 500 g darált marhahús (comb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 tk. cukor
  • 2 tk. bazsalikom
  • 60 g vaj (nem margarin!)
  • 3-4 ek. liszt
  • 1,2 l tej
  • 2 mackósajt (La Vache qui rit)
  • só, őrölt fehér bors, őrölt szerecsendió
  • 15 dkg trappista sajt, vagy mozzarella

Elkészítés:

Először elkészítjük a sajtos besamel mártást.

1. A vajat egy magasabb oldalfalú teflon serpenyőben, vagy lábosban megolvasztjuk.

2. Megszórjuk a liszttel. Akkor elegendő a liszt mennyisége, ha nem marad por állagú, a vaj mindet felszívja, de nem marad folyós sem, hanem morzsalékossá válik.

3. Apránként, kisebb adagokban elkezdjük hozzáadni a tejet, közben egy szilikonos habverővel, vagy bármilyen habverővel, ami nem tesz kárt a teflon edényben, folyamatosan keverjük. Ahogy egy kis adagot csomómentesre kevertünk, jöhet még egy kis tej, azt is elkeverjük és így tovább.

4. Amikor az összes tejet hozzáadtuk, mehet bele a két mackósajt (mi La Vache qui rit-vel szeretjük), kisebb darabokra vágva, fél-fél tk. őrölt fehér bors és szerecsendió, és kb. egy csapott evőkanál só. Addig keverjük, amíg a Mackósajt teljesen elolvad. Ezzel kész vagyunk, félre tesszük.

Jöhet a paradicsomos-húsos mártás:

1. Egy kisebb fej vöröshagymát kockára vágunk és olajon megpároljuk (ne barnuljon, csak puhuljon, fehéredjen).

2. Rádobjuk a darált húst, és erős tűzön, kevergetve fehérre pirítjuk.

3. Megszórjuk a cukorral és a bazsalikommal. Elkeverjük.

4. Mehet rá a paradicsom mártás. Én legjobban a Spar S-budgetes, bazsalikomos paradicsommártását szeretem. Ha jól megnézzük a címkéjét, ez eredeti, Olaszországban gyártott termék, aminek tényleg nagyon jónak találom az ízét is és az állagát is és az ára is kedvező. De bármilyen más típus (Dolmio, Barilla, stb) megfelel.

Lasagne - paradicsomos mártás

5. Rotyogtatva főzzük 2-3 percig, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet, félrehúzzuk az edényt.

Itt jön a trükk, amitől annyira bársonyosan krémes, és szívet, lelket melengető lesz a lasagne-énk:

6. Fogjuk a botmixert és krémesre pürésítjük vele a húsos mártást. Ekkor még kóstolunk egyet, ha kell kicsit megsózzuk.

Tapasztalatom szerint a végeredmény akkor lesz tökéletes, ha a besamelt és a paradicsommártást is enyhén sósabbnak érezzük, mint kellene, hiszen a tésztával történő összesütéskor a tészta is felvesz a sóból.

Kezdődhet az összeállítás:

A besamelt újra alaposan átkeverjük, ha túlzottan sűrűnek érezzük, még öntünk hozzá egy kis tejet. (Én általában szoktam, még kb. plusz egy decit).

1. Egy tűzálló tál alját megkenjük a paradicsomos-húsos mártással.

2. Erre kerül egy réteg tészta, úgy hogy a lapok enyhén fedésben legyenek egymással.

3. Újra paradicsomszósz, arra besamel, majd ismét tészta. Szósz, besamel, tészta. Ameddig tart. Ehhez a mennyiséghez én általában csak egy fél doboznyi, vagy egy-két lappal több tésztát használok fel.

4. Legfelülre szósz és besamel, de legalább az egyik kerüljön. Amikor a rétegezés készen van, a tetejét szórjuk meg a reszelt trappista, vagy szeletelt mozzarella sajttal.

A sütési időt igazítsuk a felhasznált tészta dobozán található előíráshoz. Én légkeveréses sütőben, 190 °C-on, kb 30-40 percig szoktam sütni, amíg a teteje enyhén megpirul.

Ha túl sokáig sütjük, kiszárad, nem lesz krémes, ha viszont nem elegendő ideig, akkor a tészta marad ropogós.

Lasagne, kész!

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *