Kovászos uborka hozzávalók

Kovászos uborka

Facebookpinterest

Itt az ideje, hogy elkészítsük ezt az igazi, nyári finomságot! A kovászos uborka elkészítése nagyon egyszerű, de van egy-két pont, amin elcsúszhatunk. Mindig friss uborkát használjunk, várjuk meg a tényleg meleg, napos időt és tartsuk be a hozzávalók arányait.

Literenként 3,5-4 dkg adagoljunk a vízhez, és kb. 2 kg uborkához használjunk 1 csokor (4-5 szál) kaprot. Tiszta üvegedényekbe rendezzük be az uborkát és használjuk a zsömlét, mint egy “dugót”.

Hozzávalók:

2 kg uborka

7-8 dkg só

1 csokor kapor

2-3 zsömle, vagy ennek megfelelő mennyiségű kovászos kenyér

4 gerezd fokhagyma

pár szem bors és mustármag

Elkészítés:

1. Az uborkákat egy erős dörzskefével, körömkefével alaposan lesikáljuk.

Kovászos uborka alapanyagok

2. Kb. 2 liter vizet 7-8 dkg (kb. 2,5 evőkanál) sóval felforralunk.

3. Az uborkák két végét levágjuk és egyik végétől kezdve hosszában, kereszt alakban behasítjuk.

Kovászos uborka4. A kaprot, a fokhagymát és a fűszereket egyenletesen elosztjuk a befőttes üvegekben, amikbe az uborkát fogjuk rakni.

5. Az uborkákat nyílt végükkel felfelé szorosan egymás mellé berendezzük az uborkákat.

6. A tetejére rátesszük a zsömlét és mindegyiket feltöltjük a forróvízzel. (Ha szükséges, a zsömlét kicsit arrébb húzzuk egy kés hegyével, hogy a víz le tudjon folyni.) Mivel a zsömle magába szívja a vizet, néhányszor szükség lehet rá, hogy után töltsük, hogy az üveg teljesen tele legyen.

Célszerű az üvegeket egy tálcára állítani, és azzal együtt kitenni a napra, hiszen a nagy melegben, a napon a víz sokszor kiforr, így pedig csak a tálcát kell elmosogatni utána. Ha sok víz kifolyik, nyugodtan pótoljuk sós vízzel.

Ha elég meleg van, a kovászos uborka 2-3 nap alatt elkészül.

Kovászos uborka

7. Ezután halásszuk ki az uborkákat az üvegből, tegyük át őket egy tiszta, jól zárható edénybe és szűrjük rá a kovászlét.

Tapasztalatom szerint van néhány hiba lehetőség, amiket ha elkövetünk, a végeredmény nem lesz az igazi.

Hibalehetőségek:

1. Túl sok fűszer. Lelkes, kezdő háziasszonyként úgy gondoltam, hogy ha jól telenyomom sok fokhagymával, kaporral, borssal, attól csak jobb lehet. Ez nagyon nagy tévedésnek bizonyult. Az uborka hihetetlen könnyen felveszi az ízeket és ha túlzásba visszük a fűszerezést, a végeredmény kellemetlen ízű lesz.

2. Túl kevés só. Ha a vízhez nem adjuk hozzá a fent megadott mennyiséget (literenként legalább 3,5-4 dekagramm), akkor az uborka íze minden fűszerezés ellenére jellegtelen marad.

3. Túl hosszú érlelés. Ha elég meleg az idő, ennek ellenére túl sokáig hagyjuk az uborkát érlelődni, teljesen “elázik” elveszti roppanós állagát.

4. Az uborka, amit veszünk mindig legyen friss és kemény! 🙂 Na de tényleg, ez nagyon fontos. A kovászos uborkánk csak friss zöldségből készítve lesz finom, ropogós. Ha a zöldségesnél megnyomkodva kicsit is plöttyedtnek, vagy puhának érezzük az uborkát, illetve, ha a végénél (általában a szár felőli oldalon) kis penészképződményt (fehér, vatta szerű anyag) látunk, ne vegyük meg!

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *