Kolping Hotel Spa & Family Resort – Alsópáhok

Facebookpinterest

2016 tavaszán jutottunk el az alsópáhoki Kolping hotelbe (ami webes cím szerint Alsópáhok, de a környéken csak Felsőpáhok táblákat láttunk), egy több napos “körutazás” részeként. Úgy alakult ugyanis, hogy kaptunk egy ide szóló egy éjszakás pihenést ajándékba, ahová rokonok is jöttek velünk, két kisgyerekükkel, így tehát ez az út adott volt. No de hogy ne kelljen “csak” emiatt az egy éjszaka miatt ekkorát utazni, gondoltuk kihozunk belőle még egy kicsit, és Pufi ráfoglalt még 2 éjszakát a sümegi Hotel Kapitányban is, ami innen 30 perc út, így akkor 3 éjszakát tudunk pihenni egy utazással. Oda is volt szerencsére kedvezményes kuponunk (meg eleve egy 10%-os Kapitány Kártyánk a sok visszajárás miatt), így az egyik szállást ingyen, a másikat 40%-os áron tudtuk megoldani, így még felhőtlenebb volt a pihenés. Majd a Hotel Kapitányról is írunk egy rövid frissítést a korábbi posztunkhoz, de itt és most alapvetően mint első alkalmas Kolping vendégek osztanánk meg élményeinket.

Kolping Hotel

A szálloda közvetlen környezete nyugodt és csendes, semmi nem utal arra, hogy itt egy 10 hektáron elterülő wellness hotel lenne valahol. De legalábbis torony épületet hatalmas csúszdákkal ne keressen senki a cél betájolására.

Ismét egy kis társadalomkritika, mert ezen sosem tudok túllépni (akit nem érdekel, vagy már unja, ugorjon a következő fejezetre)

Megmondom őszintén, nekem az elmúlt években hallott reklámok alapján nem tűnt túl szimpatikusnak a hely. Annyira túlerőltette ezt a családbarát feelinget, hogy az nekem már visszás volt. Két szempontból sem tetszett.

Először is azt hangoztatták, hogy ez az a hely, ahol még apu is veled nyaral. Erről mondjuk nem a szálloda tehet, de elég szomorú, hogy napjainkra elfogadott tény,hogy csak a szerényebb családok a normálisak, ott fordul elő apu is a gyerekek mellett, de akinek van pénze egy Kolping színvonalra, ott már alap, hogy manager, közép-, vagy felsővezető apu soha sincs a családdal, mert apu mindig dolgozik.

Apu egyetlen iskolai vagy óvodai programon sem vesz részt, mert apu dolgozik. Ha esetleg eljön, akkor is az egész ovis csoport, 40 szülő és 20 gyerek rá vár, mert apu nem tud 30 perccel hamarabb elindulni, mert bár ő a főnök, de valahogy akkor sem fér bele, mert apu dolgozik. Apu akkor is dolgozik amikor nem kell, mert otthon gyerek van akinek nem tud úgy dirigálni mint bent a melóban mindenkinek, ezért apu önvédelemből inkább mindig dolgozik, még akkor is ha nem, mert az a kényelmesebb.

Mélyen megvetem ezt a jelenséget, egyben megkérdezném ezeket az apukat, hogy bár tudom, az otthoni lét a fárasztóbb és küzdelmesebb, de arra akar majd emlékezni az öregek otthonában, hogy a gép előtt ült, illetve a bögyös titkárnővel jópofizott az ötödik kávé mellett, vagy arra, hogy örült a gyereke, hogy egyszer hajlandó volt részt venni vagy időben odaérni az iskolai, óvodai programokra?!

Kolping Hotel

Aztán a templom torony mellett egyszer csak megjelenik a hotel felirata, de itt még mindig nem lehet biztos benne az ember, hogy ez már tényleg a szálloda, vagy csak valami beharangozó reklám felület a település határában.

De mindegy is, sajnos igen mélyen gyökerezik a probléma, nem itt, nem most és nem én fogom ezt megoldani. Alapvetően ma már nem divat gyereket nevelni és rászólni a gyerekre, ergo egyre jobban elvadulnak (tisztelet a kivételnek), anyu nem bír velük, apu meg inkább a munkába menekül. Három-öt év, és válás, addig meg tömény szenvedés, és végül majd a gyerekre fogják az egészet, hogy az rontott el mindent, addig nem volt gond, amíg ketten voltunk.

Na ja, mert addig mindenki élhette az önző életét, nem kellett ilyen mértékben áldozatokat hozni és alázatosnak lenni, mehetett a senkihez sem alkalmazkodom, élem a társas magány típusú életet. Akinek ez nem megy, az szerintem csak a biológiai késztetés miatt ne is vállaljon gyereket, inkább vegyen magának egy zsebkutyát! Azt rángathatja magával mindenhová, vagy otthon hagyhatja akár fél napra is, nem kell lemondani mellette addigi önző életéről. No, de ennyire nem akarok ismét elkalandozni, csak mindig kiborulok ezen, amit manapság túl gyakran látok.

Kolping Hotel

…de aztán hamar rájön az ember, hogy igen, itt kell befordulni…

Visszatérve: a másik problémám a reklámmal és előzetesen az utazással az volt, hogy eljutottunk odáig, hogy jelenleg külön hangoztatni kell, ha egy hely család és gyerek barát, ergo előre jelzik, hogy eltűrik a nevetlen, agresszív, idióta gyerekeket is, némi felár ellenében.

Mert, tisztelet a kivételnek, de lássuk be, napjainkban nem szokás fegyelmezni, elmondani mi a rossz, mit lehet, és mit nem. Eleve eléggé kitolódott a gyerekvállalás, még 35-40-45 évesen is megy a mama hotel, senki nem mer egy ekkora felelősséget és terhet vállalni. Harmincas éveink végén, 40-es éveink elején, rosszabb esetben közepén pedig már nem ilyen állapotban kéne lenni, hogy 1-3 éves gyereket putyulgatunk, mert nem ilyen a biológia, ekkor már nincs se akkora vitalitás, se annyi türelem az emberben.

Kolping Hotel

Kívülről már első ránézésre is nagyon kellemes és hangulatos a hotel, de a korábban tipikus wellness helyeken járt egyszerű halandó itt még nem pontosan érti, ebből hogy lesz wellness szálloda.

Kis túlzással pár generációval korábban 45-50 évesen már nagyszülő korban voltak a férfiak és nők, manapság jó esetben pár éves gyerekkel küzdenek (illetve, éppen hogy nem küzdenek), rosszabb esetben ugyanez, csak a pasiknak már második, harmadik alom, az újabb családok meg mindig elhiszik, hogy jó fej a pasi, csak az előző nővel volt gond.

Nyilván a jelen kitolódott generációt ez már végképp nem érdekli, de ennek hosszútávon az lesz a további következménye, hogy konkrétan el fog tűnni a nagyszülő jelenség. Aki most 40-45 évesen vállal gyereket, és mondjuk ezt a jó szokást megtartva az ő gyereke is 40-45 évesen vállalna, akkor ő már 80-90 éves kellene, hogy legyen, ami sajnos azért picivel a magyar átlag életkor felett van. Ez pedig duplán rossz, mert először is nagy eséllyel ő sem fogja már ismerni az unokáját, másod sorban pedig a gyerekének sem tud majd olyan segítséget, támogatást nyújtani, mint, amit jó esetben a nagyszülők meg tudnak tenni egy-egy gyerek felügyelettel egy mozi vagy színház erejéig.

Na mindegy is, ennyire nem akarok elkanyarodni, és előre szaladni, mindenki látja úgyis, mi megy manapság, de a nevelés hiány az sajnos tényleg kriminális. Biztos elvárjuk, hogy a 4-5-6 éves gyerek magától találja ki, hogyan kell viselkedni, míg apu anyu elbújik a játszótéren, wellnessben, közösségi tereken, Alma koncerten, a gyerek meg nyilván ez esetben mit tesz, mindenki kárára jól kitombolja magát, de legalább nem anyunak és apunak kell vele otthon küzdeni, és lássuk be, ez a cél.

Verik az asztalt az étteremben, ordibálnak a közértben, széthordják az árut a boltokban, ez így tök rendben van, nem kell rászólni, szegény gyereknek nehogy sérüljön a lelke. Én most kicsit segítek, jó: DE, RÁ KELL SZÓLNI!!! Nem feladata a gyereknek tudni, hogy mi a jó és mi a rossz, mit szabad még megtenni, és mi az amit már nem, mi illik és mi nem illik. A szülő feladata ezt megtenni, de ha lusta rá, vagy már feladta, ne aggódjon, majd más idővel megteszi, mert több helyen látom, hogy már itt tart a helyzet.

A tarthatatlan állapotok miatt én is ráálltam erre, pl. mikor az ötödik gyerek löki félre az enyém a csúszdánál, amikor ordibál a közértben hiába áll mellette az anyja, amikor odajön hozzánk játszani és a gyerekem összes cuccát elvenni, akkor ezeket az IQ királyokat mind helyre igazítom, ha már a szüleik nem teszik, és mindenkit erre bíztatok! Régen is megtették ugyanezt az idősek, nem kell és nem feladat mindent eltűrni! Ettől nem mi leszünk a bunkó, hanem az az anyu és az az apu, aki nem neveli meg a gyerekét

Kolping Hotel

A szoba kártyának a tokja többfunkciós, egy brutális terület térképét tartalmazza, de ember legyen a talpán, aki ezen elsőre eligazodik.

 

Visszatérve tehát, sajnos jelen korban a baba barát hotel azt jelenti, hogy némi felár ellenében elfogadnak és eltűrnek mindent, amit jó esetben nem is kellene eltűrni. De mit lehet tenni, ilyen korban élünk. Egy ékes példája lesz ennek az önkiszolgáló étteremben felszámolt szerviz díj, ami szerintem a maga módján egyedülálló és formabontó, és szerintem a Kolping találta ezt fel, de erről bővebben majd később.

Illetve sajnos ennek hű példája már az is, hogy sok helyen inkább kutyabarát helyet nyitnak, mert az legalább fegyelmezett, illetve nem egy nem két helyen már nyíltan jelzik azt is, hogy nem látják szívesen a családos és a kisgyerekes látogatókat, éppen azért, mert a hotelek is tudják, hogy ez manapság mit jelent. Rettegtem tehát, hogy mi vár itt ránk, de úgy voltam vele, egy sima közért és játszótér is tele van agresszív és neveletlen gyerekekkel, majd itt is kibírjuk valahogy.

Kolping Hotel

És gyorsan kiderült az is, hogy mi bár naivan viszonylag új hotelnek gondoltuk a Kolpingot, idén egészen pontosan 20 éve léteznek. Természetesen ez szerencsére az épületen és a szobákon abszolút nem látszik.

 

A hotel és az első benyomások

Megérkeztünk tehát, és becsekkoltunk. Kedves, információban gazdag kiszolgálást kaptunk, és a bababarát jellegek már itt megmutatkoztak. Eleve a pulttal szemben a túloldalon volt egy kis asztal színezőkkel, ami nem hátrány, mert egy nagyobb csoport összeverődése esetén a gyerek idegbajt kap addig, amíg ki, vagy bejelentkezésre kell várnia. Illetve volt egy mókás bútordarab is, amit eddig én más szállodában még nem láttam, egy speciális lépcsős fellépő, amolyan mini változata annak, amivel az emberek a repülőkre szállnak fel a kifutóról. Szerepe pedig az volt, hogy a mikro manók, akik a pult magasságát még messze nem érik el, ne érezzék magukat kizárva az élményből, illetve anyu-apu keze se szakadjon le, ha itt fél óráig tartani kell a gyereket, amíg sorban áll, vagy tölti ki a bejelentkezési lapot. Ez tehát egy jópofa dolog, a baba egy magasságba kerül a pulttal, és belát a felnőttek világába, lehetne máshol is ilyen.

Kolping Hotel

Itt kiderült számunkra, hogy maga a szálloda és az egész terület nem egy szokványos wellness hotel, egy fő épülettel és egy hozzá tartozó fürdő komplexummal, hanem minden részegységükkel együtt összesen 10 hektáron terülnek el. Ez elsőre remekül hangzott, aztán összességében viszont csak rengeteg gyaloglást jelentett sajnos, mert minden elég távol volt egymástól. Illetve ugyan sok, és szépen ápolt a zöldterület, de ez a mai hiperaktív gyerekeknek sajnos már nem elég, hogy rohangálnak egy kicsit a fűben, és 200 méterenként van egy játszótér.

A másik döbbenet az volt, hogy én azt hittem (leginkább az elmúlt 2-3 évben hallott rádiós reklám kampányok miatt), hogy itt egy viszonylag új szállodáról beszélünk, de mint kiderült, pont jubileumi évben látogattunk a Kolpingba, ugyanis 1996-ban nyitottak, és éppen 20 évesek. Ez elsőre elég mellbevágó volt, de mindenki megnyugtatására közlöm, ez a szállodán abszolút nem látszik. Minden nagyon szép, tiszta és modern, nem egy lepukkant koszfészek feeling van, távolról sem.

Kolping Hotel

A szülői háló sem kevésbé igényes, tiszta, és minőségi berendezést kapott, illetve szállodákra nem jellemző módon még az ágy is elég kényelmes. Törölköző mondjuk egy darab sem volt sehol, de jeleztük a recepciónak telefonon, és perceken belül pótolták a hiányosságot.

A szobák

Családi lakosztályunk volt, amelynek az árát nem tudom, mert ajándékba kaptuk, de tartok tőle, nem lehetett olcsó. Azt azonban el kell ismerni, hogy tényleg minden igényt kielégített, nagyon tágas és szépen berendezett volt. Belépéskor egy előszoba szerűségbe jutottunk, ahol balra volt egy pados fotel szerűség, illetve egy kisebb pult szerű ebédlő asztal. Ezzel szemben pedig itt kivételesen nem csak egy hűtő vagy minibár állt, hanem egy komplett felszerelt konyha, mosogatóval, mikrosütővel, szekrénybe rejtett gyerek etetőszékkel együtt. Ez tehát minden szempontból abszolút elvárások feletti volt. A szülői háló is nagyon igényes, bár a falon szerepelt egy szerintem erősen 14-16+ -os idézet csiga vonalban felírva, de ha kisebb gyerekekkel jön az ember, aki még nem tud olvasni, akkor ez nem gond.

Kolping Hotel

A családi szobához a nagyon kellemes erkély és az itt látható panoráma is hozzá tartozott.

Az előtérből nyílt a szintén nagyon jól felszerelt fürdőszoba. Itt a szokásos zuhanyzós megoldáson túl volt a csap mellett egy masszív erős pult, felette egy zuhany fej, mely arra volt hivatott, hogy az alsó polcról elővarázsolható gyerek kádat itt lehetett megtölteni, és kényelmesen lefürdetni a család kisebb tagjait.

Innen jobbra nyílt a gyerekszoba, aminek szintén nagyon kellemes és poénos volt a berendezése. Az emeletes ágy oldalán alul voltak lyukak, amin át lehetett bújni, illetve volt egy babzsák fotel is, amin a gyerekek tudtak fetrengeni. Összesen három férőhely volt, két ágy szembe fordítva, illetve egy emeletes is félig ezek felett, így egy ötfős családnak is kényelmes helyet biztosít egy ilyen családi szoba. Persze minden abszolút modern és tiszta volt, a kor elvárásainak megfelelő minőségben.

Technikai szempontból is átgondolt volt a rendszer, a szülői hálóban volt két hőfok szabályzó a falon, melyből az egyik a szülői, a másik a gyerek háló klímáját kezelte, tehát abszolút korrekten, eltérő mértékben állítható itt ez is.

Továbbá szintén kiemelkedő volt a szobában a széf mérete. Utálom a megúszós széfeket, hogy beraknak egy 10x10x10 cm-es kis fém dobozkát, mert elvárás hogy legyen a négycsillagos helyeken, de haszna és funkciója semmi, mert két mobil már alig fér bele. Na itt nem erről van szó. Egy akkora széf volt a szobához, amibe egy 15,6″-os notebook is simán elfért, meg még az összes mobil, fényképező, pénztárca, iratok, és minden egyéb, ami oda való.

Nem hordok ékszert, nem arról van szó, hogy a kétkilós, 5cm vastag arany láncot nem tudom hová rakni amíg “gyúrok vazze”, de számomra a nyugodt pihenésnek az is a része, hogy az értékeket is biztonságban tudhatja az ember. És ma már mindenki minimum okostelefonokkal, fényképezőgépekkel vagy tabletekkel felszerelkezve utazik, aminek nem árt, ha van megfelelő méretű, biztos helye. Itt szerencsére ez abszolút adott.

Mind a szálloda recepciójával, mind pedig a szobával abszolút elégedettek voltunk, gyors átöltözést követően indultunk is a wellness-be, hogy ezt is teszteljük és véleményezzük.

Csúszdák és élménymedencék

Itt sajnos már nem volt ennyire felhőtlen a boldogságunk. A wellness rész (mint itt minden más) a hatalmas alapterület miatt az átlagosnál kiadósabb sétára volt a szobáktól. Bent a zárt részen egyetlen nagyobb méretű medencét találtunk, illetve néhány kiegészítőt, és ezzel cirka le is volt fedve a wellness.

Ennek a középső nagy medencének volt egy-két részén csobogó, bugyogó, masszírozó rész, de csúszda ide egyetlen egy sem tartozott, sőt, bent sehová máshová nem érkezett felnőttek által használható csúszda, merthogy nem volt ilyen. Ez nekem elég komoly csalódást jelentett. Mivel gyerekkorunkban még semmi ilyen hóka-móka nem volt elérhető, a gyerekekkel aktívan utólagosan, egy második gyerekkor szintjén szoktam igénybe venni ezeket a lehetőségeket, de itt erre nem kínálkozott alkalom.

Igyekszem azért persze nem hülyét csinálni magamból, és a 3 éveseknek szóló elefántos csúszdára nem rohanok fel mindenkit félrelökve, de azért szeretek kicsit őrültködni a gyerekekkel, és ha van olyan csúszda, amit a teljes család használhat, nekem az minősül családi wellness-nek.

Itt azonban ez egyetlen egy mini gyerek csúszdában kimerült, ami egy szimpla, balra kanyarodó csavart változat volt, melyet mondjuk már egy 9 éves is csak nehezen tud használni, a szűkös méretei miatt, így én már meg se próbáltam. Ráadásul ennek az egy csúszdának a kiépítése is úgy történt, hogy utólag lehetett idepréselve, mert konkrétan a kifutó része a korlátoknak tartott, és olyan közelről, hogy azokat szivaccsal be is kellett vonni, de még így is egy-egy nagyobb gyerek neki-neki csapódott. Ez tehát totálisan átgondolatlan, és abszolút nem család barát, tulajdonképpen csak a kisebb gyerekek tudnak csúszdázni odabent.

Kolping Hotel

A wellness részleg tágas, és első ránézésre kellemesnek tűnik, de sok esetben sajnos nagyon átgondolatlan, és messze nem elég jól kihasznált.

Itt a csúszda korlátja mellett volt még egy közepes méretű kör medence, itt azonban semmi élmény elem nem került beszerelésre, se csobogó, se bugyogó, se hát masszírozó, se semmi, itt csak úgy simán punnyadhatott és ázhatott az ember, illetve testközelből nézhette, ahogy a gyereke fejelgeti a csúszda alján a korlátot.

Kolping Hotel

A belső tér egyetlen csúszdája, ez is inkább csak a kisebb gyerekeket szolgálja ki, leérkezésénél pedig bár szivacsozottan, de garantáltan korlátnak csapódás várható.

A medence tér túloldalán van még ugyan egy kisebb gyerek medence, de oda tényleg csak az egészen picik tudnak bemenni, 1-2 éves korig max. Van ott is egy mini csúszda, de az inkább csak a lépcsők mellett egy lejtős bejárónak tudható be, illetve van még ott sok egyéb játék és csobogó is, a legpicibbeknek, de ezek egy jelentős része általuk elérhetetlen és így élvezhetetlen magasságban, szintén igen átgondolatlanul. Mi azonban ezt a kort már bőven kinőttük, ezért ezt sajnos nem tudjuk használni.

Kolping Hotel

A középső legnagyobb medencének ez kb az egyharmada, balra hátul a sárga részen pedig a baba részleg látható.

A legérdekesebb terület azonban e mellett foglalt helyet, egy amolyan vizes játszótér szerű, ami szerintem a láb, derék és nyaktörésen kívül sok minden egyébre nem volt alkalmas. Itt ugyanis nem volt medence, csak pár helyről jött a víz, és voltak edények, meg forgatható lapok, amikkel lehetett ez terelgetni. Illetve egy mászó alagút is, amit lehetett fröcskölni egy vízágyúval, és pofán lőni azt a szerencsétlen gyereket, aki kinézett egy ablakon.

Ez mind szép és jó, csak nyilván tiszta víz a padló, és ha össze vissza rohangálnak a gyerekek elég durván balesetveszélyes. Erre pedig még rá is teszünk egy lapáttal azzal is, hogy a lerögzített berendezéseknek jó pár centit kiálló, brutál csavarjai semmivel nincsenek borítva vagy betakarva, aki erre rálép, az komoly fájdalommal távozik innen.

A belső wellness tehát megvan, mert kötelező, de a középső nagy medencén kívül cirka használhatatlan. A kis csúszda a korlátnak megy, az oldal medencében nincs semmilyen élményelem, a gyerek medence jó, de csak nagyon picik tudják használni mert bokáig sem ér a víz, a nedves játszótér meg maga a tömény balesetveszély, csak úgy alapból is a vizes felületekkel, a kiálló csavarokkal meg főleg.

Kolping Hotel

Ez pedig a szélső medence, amiben semmilyen wellness megoldás nem található, de legalább áztathatjuk magunkat.

Megnéztük mi a helyzet kint. Itt is van egy nagyobb és két kisebb medence. Az egyik kisebb egy amolyan jakuzzi szerű, ide nem jutottunk be, illetve tőle balra egy gyerek medence szintén bokáig érő vízzel, amit szintén kihagytunk, mert jéghideg volt benne a víz, és eléggé szeles volt az idő.

Az itteni nagy medencét gondoltam bepróbálom, kárpótlásul a benti szegényes kínálatért, de gyorsan ki is menekültem, ugyanis volt benne vagy 5 fokos a víz, csakúgy mint a kinti gyerek medencében. Május utolsó hétvégéjén voltunk, tehát értem én, hogy nem süti még 2 hónapja a 40 fokos nyári nap, de jobb helyeken erre gépészettel valahogy rágyúrnak, ha már család és gyerekbarát helynek hirdetjük magunkat. Itt ez, vagy nem is létezik, vagy nem kapcsolták be mert sokat fogyaszt, de lényeg a lényeg, jéghideg volt a külső medence, csak 1-2 elvetemült úszkált benne, de ők se sokáig, így ennek tehát ismét nem sok értelme van sajnos.

Kolping Hotel

Ez pedig a bébi részleg egy remek megoldása, egyetlen probléma vele hogy kb egy méter magasan van, és akit még érdekel, az nem éri fel, aki meg már feléri az kinőtte. Mondjuk ugyan ezt kéne beszerelni ide, csak 20 cm magasra, hogy a dekorációs hatáson túl valami egyéb haszna is legyen.

Kint van ugyan még egy csúszda, de ez is olyan, mint 1983-ban voltak a strandokon, kb. 5 méter hosszú, és tök egyenes, ráadásul ebbe a jéghideg vízbe csobban bele, így ebben sincs sajnos túl sok köszönet.

A wellness részleg összességében tehát inkább csalódás mint pozitív élmény volt számunkra, sajnos messze nem nyújt annyit, mint, amit manapság az ember egy bármilyen átlag wellness szállodában megszokhat, és nagyon távol van kínálatban a 4-5, sok csúszdás top élményparktól, amit az országban találhat az ember. Kicsi gyerekeseknek jó, de nekik is csak bent, mert ha nagy kánikula van azért nem fogják kihozni a gyereket, ha meg kellemes késő tavaszi idő, akkor meg jéghideg kint még a gyerek medence is, azért maradnak bent.

Kolping Hotel

Na ez az a részleg, aminek aztán végképp nem értettem a létjogosultságát. Vizes játszótér, síkos, folyamatos elesésre tökéletesen alkalmas padlóval, egymás képen fröcskölési lehetőségével, pár víz terelő forgatható lapkával.

Ezek a vizes mókák tehát sajnos nem eléggé átgondoltak, és abszolút nem olyan mértékben család és felhasználó centrikusak, mint amit gondolna az ember azok alapján, ahogy hirdeti magát a szálloda. Sőt, sok esetben nem csak hogy nem elég ötletesek, logikátlanok vagy rosszul kihasználtak, véleményem szerint esetenként még konkrétan fokozottan baleset veszélyesek is.

Kolping Hotel

No de az előző tömény balesetveszély vizes játszóteret még lehet fokozni, ilyen nem kis méretű csavarok állnak ki a földből, melyre nem egyszer léptünk rá. Iszonyat fájdalmat okoz! Tömény bababarátság! Ilyen padlóból kiálló csavarokat még olyan helyen sem láttam eddig soha, ami nem szajkózza magáról, hogy végtelenül család barát. Ha itt a csúszós padlón elesik egy gyerek, és ne adj isten pont ezt fejeli meg, abból nagyon csúnya dolog is történhet.

Étkezési lehetőség

Egy éjszakát voltunk csak a Kolpingban, ezért egyetlen befizetett vacsoránk és egy reggelink volt, de ez is elég merítést adott a kínálat teszteléséhez, erről azonban később. Az érkezés napján a wellnessezés közben ugyanis az ottani ebéd lehetőségeket teszteltük, a medencék melletti étkezdében. Ez erős jóindulattal is a régi típusú önkiszolgáló éttermek kategóriáját nyújtja, amivel nem is lenne gond, mert zömében ilyeneket találunk a wellnessek mellett, sőt, még a berendezés és a kínálat is átlagos illetve korrekt volt.

Leginkább persze “gyerek” kajákra kihegyezve (paradicsomos tészta, dinó husi sült krumplival, stb.), de azért mi felnőttek is találtunk kedvünkre valót. Az étel minőség abszolút átlagos volt, nem nevezhető rossznak, de kiemelkedőnek sem, a mindenki által ismert mirelit dinó husi, hozzá tartozó krumplival, és egyéb hasonlók. Nem ezért a konyháért fog idejárni senki, de éhség csillapítónak éppen megfelelő.

Kolping Hotel

A wellness melletti éterem kínálata: standard gyerek menü, mirelit dinó husival, és a legvacakabb szálas mirelit sült krumplival. Nem tudom egy amolyan mai trendi 100% BIO és 100% képmutatás anyu itt fordul le a székről infarktussal, vagy mi?

Nekem nem is ez vágta ki a biztosítékot, hanem az, amit a rendelések után vettem észre a falon, amikor visszamentem még evőeszközökért. Itt ugyanis egy teljesen új találmányt vezettek be, amivel még sehol nem sikerült találkoznom, ez pedig az önkiszolgáló étteremben felszámított 12%-os szerviz díj!

Igen, megismétlem, önkiszolgáló étterem, 12%-os szerviz díjjal. Ezt mégis hogyan? Ugye. Merülhetne fel a kérdés. Aztán gyorsan meg is jön a válasz. És kénytelen vagyok visszatérni az első, mindenki által átugrott bekezdésemhez, amivel kapcsolatban természetesen nem az 1-2 éves, egyedül enni még csak próbálgató babákról beszélek, mert ott ez természetes, hanem a 3-5 éves agresszív, nevelést és okító szót hírből sem ismerő kölkökről, akik nem egy esetben poént csinálnak belőle, hogy kit tud nagyobb mocskot csinálni a kajából.

Kolping Hotel

Gyros tál rizzsel. Nem volt vészes, abszolút vállalható, de mondjuk csak ezért nem jövök vissza ismét ide.

Anyu-apu persze nem szól, hagyja, mert szegény gyereknek ki kell bontakozni. Gyorsan megérkezett tehát a válasz mind a szervízdíj mind pedig a baba barát kifejezés mibenlétére. Mert, hogy nem a wellness részleg a gyerek barát, az biztos, meg nem is a 10 hektáros Southfork Ranch, ahol még az edzettebb gyerek is rinyál amíg eljutunk a játszótérig, hanem leginkább abban gyerek barát a hely, hogy némi felár ellenében elviselik a mai kor embereit, a neveletlen kölykeikkel, akik heccből csinálnak mocskot, és rendeznek kaja csatát, az IQ-king fater meg mindezt még poénnak is tartja. Szomorú.

Kolping Hotel

Pufi ezt a valamit ette, aminek nem tudom mi volt a neve, de azt mondta, nem volt rossz. Persze minden ételben ott figyelt a 12%-os szerviz díj, annak ellenére, hogy a kutya nem szolgált ki minket az asztalunknál, mi vonultunk végig a tálcákkal a pultnál, mint az út széli kifőzdékben.

Erre az ebédelési lehetőségre azonban szerencsére mérföldeket ráver az esti felhozatal. Persze ott is marad a nulla fegyelem, rinya és nyafogás mindenhol, meg, hogy 5 éves Pistike magának szed sütit meg desszertet, de annyit, ami a vízilabda és foci válogatottunknak összesen elég lenne egy hosszabb edzőtáborra, és persze össze trutymákolás után a tizedét se eszi meg, de apu-anyu szerint nem gáz, mert “Fizettünk érte, he! Azt csinálunk amit akarunk, nem?”

Kolping Hotel

És persze nem csak a főételek, de a pultnál átvett és teljesen máshol elnyalt fagyik is tartalmazzák a 12%-os szerviz díjat. Trehány gyerekek ide, szemetelés oda, ez azért akkor is erősen pofátlan húzás.

Ami azonban mindezek ellenére üdítő változás a svédasztalos vacsoránál, az az étel minősége. Mert, míg a wellness melletti étkezdében az abszolút átlag volt kapható, itt a szálloda éttermében abszolút átlag feletti minőséget kaphat az ember.

Főétel válaszékban talán minimálisan kevesebb a kínálat, mint, ami máshol szokott lenni, de számos egyéb hideg étel, vagy sörkorcsolya kiegészítőt talál itt az ember, és összességében így a teljes kínálatot tekintve csaknem az összes egyéb wellness szállodát maga mögé utasítja a hely a választékban, pedig nem kevés helyet teszteltünk már eddig is (még főleg a blog előtti években). Kifejezetten finom, ízes és minőségi ételek közül válogathatunk, abszolút kellemes tálalás mellett.

Kolping Hotel

Az egész étterem és a vacsora a logikátlan wellness után szerencsére visszatér a szobák átgondolt igényességéhez. Abszolút prémium környezetben és abszolút prémium ételeket fogyaszthatunk el.

Nekünk, leginkább a Hungest Hotelekben szokott az az érzésünk lenni, hogy a minden tekintetben abszolút prémium kínálat mellett a konyhára már nem fordítanak kellő figyelmet, és íztelen, csak funkcionális, éhség csillapító megoldásokat kapunk, itt azonban messze nem erről van szó.

Sőt, még olyan extrák is előfordultak, mint például a panna cotta, mely nagy gyengém, és ezt eddig ilyen 30 kilós adagban kirakva még sehol sem láttam. Horror áron kis kóstolókat kaphatunk jobb éttermekben ebből a finomságból, itt pedig abszolút kiváló minőségben ki volt téve egy szakajtóval, melyből tetemes mennyiséget el is fogyasztottam, sok más igen finom étellel egyetemben.

Ami azonban döbbenetes: szinte sehol, egyetlen helyen sem láthatunk táblákat, hogy melyik melegítő milyen ételt takar. Ez nyilván egy zöldség köretnél, rizsnél van krumplinál nem gond, de mondjuk egy rántott ételnél már nem egyértelmű, hogy az most csirke, vagy hal, illetve egy érdekes öntetnél hogy az most tejfölös, tartár vagy fokhagymás, valamint egy beforgatás csak zsemlemorzsa vagy éppen dió, mert mondjuk ez utóbbitól családunk két tagjának is kétszeresére dagad a feje, és nem mutatna jól egy családi dráma a szálloda címével lehozva a helyi lapokban. Kéretik tehát kitenni a táblákat, hogy melyik edényben milyen ételt találunk, még akkor is, ha egyértelmű, mert úgy illik és úgy szokás.

A reggeli is hasonlóképpen alakult, külön kiemelni itt semmit nem tudok, de itt is hatalmas választékból, és kifejezetten minőségi ételekből választhatott magának az ember. Ki volt rakva például számos remek sajt, illetve többek között egy hatalmas rúd kenőmájas, ami a friss pékárukkal megtámogatva remek szendvicsekkel örvendeztette meg a családot.

Étkezés tekintetében tehát abszolút nem lehet ok a panaszra, az önkiszolgáló étteremben alkalmazott 12%-os szerviz díj elég durva, de legalább ízben azt kapja az ember, amire számíthat, vacsoránál és reggelinél viszont messze az előzetes várakozások  felett teljesített a hely. (Mentségükre legyen mondva, a 12%-os szervíz díj alapból benne van a táblán feltüntetett árakban, tehát nem sunyin, utólag számítják fel, mint számos egyéb helyen, itt inkább csak olyan tájékoztató jellegű, hogy ha valaki sokallja az árat, az ezért ennyi.)

Külön említendő jó pont, hogy az étterem hátsó része igen vicces, edény székekkel és fedő lámpákkal van berendezve, illetve a bejárat is két részből áll, felnőttek lépcsőn, gyerekek csúszdán juthatnak be az étterembe, ami szintén egyedülálló a maga nemében. Ráadásul itt egy elkerített “dühöngő” is van, így a gyerekvállalást már megbánt, masszívan önző anyu és apu is nyugodtan vacsizhat, amíg berakják és itt hagyják a ketrecek között a kezelhetetlen (de valljuk be túl sok nevelési próbálkozással nem is zaklatott) Pistikét.

Kolping Hotel

Ez pedig már a reggeli kínálata, ahol szintén igen impozáns választékot lehetett átnézni. Egyetlen óriási probléma és hiányosság, hogy étel leíró tábla vagy nagyon ritka, vagy egyáltalán nincs, lehet találgatni, hogy melyik edényben és pohárban mi van, illetve melyik pékárú mivel van töltve. Különösen jó ez a barkóba játék az ilyen-olyan étel allergiásoknak

Délutáni, kora esti programok

Wellness után, vacsora előtt az embernek még lehetősége nyílik néhány kültéri programot is használni, ha elég merész a távolságok bevállalására. Mert mint ahogyan azt a bejegyzés elején is írtam, az elsőre remeknek tűnő 10 hektáros terület egy egész napos wellness után inkább átok, mint áldás, jó 5-10 perc gyaloglás ugyanis egy korrekt méretű játszótér, amin nem csak 2 évesek tudnak játszani, mert ez utóbbi található közvetlenül a szálloda mellett is. A nagyobb játszóterek pedig bár messzebb vannak, de ezekből legalább találhatunk 2-3 darabot is, amik a viszonylag változatosnak mondható játékok miatt akár fél-egy óra kikapcsolódást is nyújthatnak még a nagyobb gyerekeknek is.

Persze, azért hogy kicsit ironizáljak, nem a Kolping lenne, ha nem csúszna be itt is hatalmas mennyiségű szervezetlenség, és rugalmatlanság. Miről is beszélek? Még indulás előtt bekészítettem a karácsonyra kapott profi védősisakom (hogy végre ne kelljen a mászó parkokban mindenki által összeizzadt darabokat felvennem), amit azóta sem sikerült kipróbálnom. Máskor június végéig már legalább 2-3 kalandparkot megjártam, idén azonban mindenhol mindenről lemaradtunk, már bezártak, megszűntek, későn értünk oda, vagy nem maradt idő útba ejteni.

Itt még a szobában rácsörögtem a recepcióra, hogy ne cipeljem feleslegesen a sisakom, és mennyire jó volt a megérzésem! A telefonban hallottakat utólag egy házirend papíron is megtaláltam (csatolom is majd lent), melyek ismeretében nem túlzás azt kijelenteni, hogy a Kolpingban az egyéb szabadidős programok szervezése állhatna az “átgondolatlanság” szó mellett az értelmező kéziszótárban.

Kolping Hotel

A szálloda belső területe hatalmas, sok ilyen sétáló résszel és “üres” zöld területtel, amit azért jobban is ki lehetne használni, vagy legalábbis a különböző szabadidős egységeket nem kéne a terület túlsó végébe rakni.

Mit is értünk ez alatt? Feltételezem télen sok ember nem jön erre, vagy ha igen, akkor beltéren pihen. Tavasszal és nyáron a melegben pedig jó esetben mindenki a wellnessben punnyad, még akkor is, ha az sem túl felhasználó centrikus. Amíg pedig mi ott pihenünk, titokban és párhuzamban további frontokon is zajlik a szervezetlenség.

Ugyanis a mászó és kaland park felnőtteknek minden nap kizárólag 13:00 és 14:30 (!) között vehető igénybe, vagyis egészen pontosan a wellness idő közepén, a 40 fokos melegben, rosszabb esetben szemfülesebb embereknek tele hassal ebéd után. Profin átgondolt szervezés! A lehető legrosszabb időpontban, és egészen brutálisan másfél órát nyitva is tart ez a program.

Kolping Hotel

A szálloda és a wellness közötti területen vannak kirakva ilyen hatalmas trambulinok, amik remek időtöltést kínálnak, főleg ha már minden más szabadidős lehetőség zárva van.

Ugyanez a helyzet a gyerek mászással is, szintén másfél óra, és nem is egy időben a felnőttekkel, nehogy közös családi élmény legyen. A pedálos gokart pálya pedig 10:00 – 11:30 között, szintén remek időpontban érhető el, a tűző napon az aszfaltpályán. Mindez persze iszonyat távolságra a fő épülettől és a wellnesstől, tehát ha ez időre meg akarja szakítani az ember a medencézést, az egy komplett több órás program, fel a szobába, átöltözés, futás a mászóparkba, mászás, vissza a szobába átöltözés, futás vissza a wellness-be.

Ez végtelenül átgondolatlan, és abszolút nem vendég centrikus. Nehogy elérhető legyen egy ilyen program egész nap, vagy esetleg délutáni, kora esti időpontban, amikor már a wellnessen túl, de még vacsora előtt van mindenki, és már a nap se tűz annyira.

Kolping Hotel

Az egyik nagy csalódás nekem: a mászó park zárva van. Illetve a kapu nyitva, erősen gondolkodtam, hogy bemegyek felszerelés nélkül mászni, de ki volt írva, hogy nyitvatartási időn túl bemenni szigorúan tilos, ez azonban napi 1,5 óra.

Értem én, hogy kevés az alkalmazott, magasak a bérek, és nem állhat ott egész nap egy ember, hogy 2-3 óránként oda tévedjen valaki. De azért ma már van ám technika is! Akár szoba kártyával nyitható gokart tároló, akár hasonlóan működő mászó park is lehetne. Nyilván így is ki van írva, hogy mindenhol minden csak saját felelősségre használható. Akkor már miért nem használható felügyelet nélkül is? Konkrétan nem is kéne ide ember soha!

Arra a 3x másfél órára amire ember van bérelve, egy havi béréből meg lehetne oldani azt a technikai fejlesztést, amivel mindig használható lenne a terep. A gokartok eleve rács mögött voltak, kell oda mondjuk 5-6 gokart 5-6 külön rácsos ajtó mögé (vagy akár csak olyan befogató pont mint a Bubi bringa bérlésnél), ami szobakártyával nyitható. Ha nincs ott a gokart, lehet lekérdezni a rendszerből, hogy ki nyitotta az ajtót, és ki vette ki utoljára.

Továbbá már pl. Németországban, mikor Aldiban vásároltunk tavaly, ott is a bevásárló kocsikban van egy kis chip (feltételezem vagy 10 éve), és a közért körül vonalakkal jelölt területig lehet elvinni, utána befognak a fékek és sípol. Ott meg volt csinálva vagy 50 kocsira, vagy 200 Aldiban, feltételezem nem 100e Ft / db a technika, itt is beleférne 4-6 gokartra valami hasonló. De mondok egy durvát. Bármi más helyen kéne tárolni őket, sokkal közelebb a fő épülethez, akár a recepció mögött, és szobakártyával mondjuk el lehetne kérni egy órára, és vissza kellene hozni fejvesztés terhe mellett. Nulla százalék beruházás, 100% élvezet! A gyerek meg tekerhetne a parkban a kilométeres távolságokon gokarttal, nem rinyálna hanem még élvezné is, és én sem szidnám a szállodát, hogy minden zárva és még cipelhetem is a gyereket.

Kolping Hotel

A másik nagy csalódás: a gokart pálya is zárva. Hátul azért láthatóak az elzárt járgányok, amiket szintén minden nap (vasárnap kivételével) a nap közepén a tűző melegben lehet 1,5 órát használni a kb 5×10-es betonpályán.

A másik fájdalmam a mászópark. Ez eleve kerítéssel van körbevéve, és ki van írva, hogy használat csak saját felelősségre. Ha valaki tehát átmászik a kerítésen, és felszerelés nélkül bemegy őrültködni, az értelem szerűen nem a hotel felelőssége, ha kitöri a nyakát, de a “saját felelősség” felirat miatt akkor sem a hotel hibája, ha teljesen szabályosan és szervezett körülmények között történik ugyan ez.

És ez már mindenhol ki van írva, érthető, elfogadható, nem lehet vele gondunk, ha valaki ezt csinálja, vállaljon érte maga felelősséget. De könyörgöm, akkor legalább had csinálja már! Ha már fizet a szállásért a vendég, és ha már hirdetik ezt a programot is, akkor miért kell lesni, hogy nehogy lemaradjon róla?! Mert konkrétan nálunk ez történt. Szombaton érkeztünk, akkor egész nap wellness volt, lemaradtam a programról, este láttam mik a szabályok, mikor lett volna és milyen röviden, vasárnap azonban egyetlen ilyen program sem érhető el, tehát konkrétan nem vehettem igénybe. Érthető ugye? A vasárnap az a vendéglátás szempontjából olyan elhanyagolható nap, hogy akkor nem kell vendégprogramokat szervezni, még azokat sem, amik máskor egyébként mennek?!?! Erre már nem is tudok semmit mondani.

Kolping Hotel

A szigorú, és nem túl ügyfél centrikus program, pontosan rögzítve, hogy mit mikor és meddig lehet használni. Gyöngyfűzés az van pl. orrvérzésig, még vasárnap is 3 órán keresztül, de mászó park az csak hétfőtől szombatig, és szigorúan 13:00 és 14:30 között.

Szóval nem értem, miért nem lehet pl. azt megoldani, hogy egy vendég a recepción felveszi a mászó felszerelést, szoba számra, és oda le is adja a mászás után, miközben persze aláírja, hogy minden felelősséget ő vállal mindenre, a szállodát semmi sem terheli ha kitöri a nyakát. Egyetlen kültéri ötezer forintos időjárás álló wifis kamerát meg fel lehet szerelni a mászó park szállodához közel eső pontjára, hogy látható legyen ha Pocak Marci fennakadt a fán és menni kell menteni, hogy ne csak reggel találják meg, mikor már a madarak belefészkeltek a fülébe.

Nem tagadom, én ezen a ponton már konkrétan haragudtam a szállodára. Bent alig van csúszda, állnak ki a csavarok az amúgy is veszélyes vizes játszótéren, felnőtt csúszda egy sincs, kint meg jéghideg minden víz, és akkor még az egyéb programokat is úgy kell lesni, és vagy elmegy az ember fixen meghatározott 1,5 órában, lemondva addig a közös családi wellnessről és szétolvadni a napon, vagy konkrétan kimarad az egészből. Dühítő az egész, na!

Kolping Hotel

Illetve a további kiegészítő programok.

Van még bent az étteremhez közel egy gyerek játszóház is (ezt nevezik Bobo országnak), ami az a szokásos mászó torony, mint amit minden játszóház alkalmaz, és még csak nem is olyan kicsi, azonban mint mindig, itt is az emberi tényező a problémás, amiről persze a szálloda nem tehet. Mert a mai anyukáknak és apukáknak a játszóház zömében ugyan az, mint a wellness, nem egy közös játék a gyerekkel, de még csak nem is értelmes és kulturált szórakozás külön, úgy, hogy mások is élvezhessék.

Sokaknak ez sajnos arról szól, hogy tombolja ki magát a gyerek, adjon bele mindent, lefekvés előtt, hogy a szobában már csak elájuljon. (Bár ez sajnos még a jobbik, tavaly azért szóltam le 23:30-kor a Hotel Kapitány recepciójára, mert két hülye gyerek a szomszéd szobában konkrétan focizott, míg fater kint nyomogatta a telefont az erkélyen. Az ajtó volt a kapu, zengett az egész emelet.) Szóval sajnos itt is az általánosan tapasztalható jelenség fogadott minket, zömében normálisan próbáltak játszani a gyerekek, de Sima Pista és Kaffer Öcsi megvadult 3-4 fiú gyereke rettegésben tartott mindenkit.

Kolping Hotel

Van kisállat simogató is, 2-3 árva kis kecskével, és olyan magas kerítéssel, hogy akit még érdekel a simogatás, azt ez meg is akadályozza ebben. Még én is alig tudtam behajolni rajta.

Azonban meglepő, hogy manapság már nem is onnan jönnek ezek a gyerekek, ahonnan gondolná az ember. Itt is az észjáték pénzes apukák kölkei voltak a legnagyobb balhézók, nem pedig a kétajtós kopaszok porontyai. Ez utóbbi ugyanis érdekes módon együtt volt anyuval, és néha még rá is szóltak a gyerekekre, míg majomarcú manager barátunk ájfon 9 készülékébe feledkezve igyekezett eltűnni a terepről.

Nyilván önző paraszt, anyu már rég lepattant, mert vele se foglakozott semmit, oda is már csak a pénzt kell nekik küldeni a válás után, a gyerekek meg ezen a hétvégén éppen apuval vannak, aki belepusztul ebbe, és inkább ilyen helyekre jár velük mindig, hogy addig se kelljen a kölkökkel érdemben foglalkozni, mint ahogyan azt nem tette a házasság évei alatt sem, azért tart itt ahol. De ő az áldozat, ő a szegény, mert a belét kidolgozza de mindenki csak kihasználja és mindenhová csak a pénzt kell küldenie. Mármint mindhárom családba, aki még hitt neki, hogy az előző nő volt a hülye.

Szóval sajnos a játszóház azon túl hogy szintén egy széleskörű szociológiai tanulmány, sajnos értelmes, szolid, jól nevelt gyereknek nem igazán használható, a mindig beszabaduló pár agresszív vadállat miatt, akinek ilyenkor olyan csőlátása lesz, és visszasüllyed egy csimpánz szellemi színvonalára, hogy írd és mond az egy éves unokatesókon átgázoltak volna, ha nem állítom le őket. Kedves top-manager apu! Tudjuk hogy fáj, de húzd ki a fejed légyszi a telefonból néha!

Kolping Hotel

Vannak ilyen jópofa sátrak is, csak éppen nincs bennük semmi, pár koszos zsepi és eldobott pille palack kivételével.

Ambivalens érzések

Lenne még mit írnom bőven, de muszáj zárnom lassan, mert a közel ötezer szóból álló bejegyzés már így is abba a kategóriába tartozik, amit csak én fogok végigolvasni, de én is csak egyszer, lektorálás miatt. A Kolpingból összességében abszolút vegyes érzésekkel távoztunk. A hely maga remek lenne, de messze nem optimális a kihasználtsága, sőt, számos olyan helyzet van, mikor a vendég úgy érezheti, hogy kifejezetten akadályozzák (hogy csúnyább szót ne használjak). Remek lehetőségek vannak itt, és lenne is még mit fejleszteni, de ennek ellenére a Kolping Hotelt azért inkább ajánlani tudnám, mintsem lebeszélni róla bárkit.

Pro: kedves kiszolgálás, remek és kiválóan felszerelt szobák, kiváló reggeli és vacsora kínálat, csend és nyugalom,
Kontra: szegényes a wellness és esetenként veszélyesnek is nevezhető megoldásokat alkalmaz, hatalmas üres távolságok, sokat kell gyalogolni, nagyon rövid és logikátlan idő intervallumban meghatározott programok, melyek ráadásul vasárnap nem is elérhetők

Kolping Hotel

Illetve ül a padon egy ilyen cuki víziló is, lehet vele fotózkodni.

Kicsit olyan érzés, mintha több csapat állt volna össze, és ők alkották volna meg ezt a helyet. Mert míg a szobák kialakítása és felszerelése kifejezetten igényes, átgondolt és vendég centrikus, valamint az étterem kínálata is abszolút felső kategóriás, addig a wellness és az egyéb programok nem jól szervezettek, logikátlanok, nem kellően átgondoltak és messze nem használják ki a hely adta lehetőségeket. Zárójelben, de abszolút nem mellékesen annyit még hozzátennék, hogy a távozásunk napja éppen gyereknap volt, de az ég világon semmiféle programmal nem készült a szálloda erre a napra. De nem csak hogy nem volt giga hepaj, arcfestés, Alma koncert, vagy bármi külön szervezett program, hanem pontosan ugyanúgy zárva volt és nem működött pl. sem a mászópark, sem a gokart pálya, mint az egyéb átlagos vasárnapokon.

Ez azért eléggé árulkodó, mennyire komoly a tényleges szervezési és program tartalom a marketing szempontból erősen túltolt gyerek barát hozzáállás mögött. Ettől függetlenül persze akinek lehetősége van, erre jár, vagy bármilyen okból itt tud tölteni pár napot, mindenképpen jöjjön, összességében kellemesen fogja érezni magát, azonban ezt az aranybányát sokkal jobban is ki lehetne használni, számos egyéb programmal, az üres helyek jobban feltöltésével, és a már meglévő programok tekintetében a vendégek nem agyon korlátozásával.

Cím: 8394, Alsópáhok, Fő u. 120,

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *