Kocka büfé – Balatonfüred

Facebookpinterest

A közelmúltban olvastam valamelyik nagy forgalmú internetes oldalon egy balatoni kaja tesztet, melyet eléggé felületesnek ítéltem. Valami olyasmi volt a hangzatos és szenzáció hajhász címe, hogy nem könnyű a Balatonon jót enni, de azért lehetséges. A cikk pedig felsorakoztatott kb. 4-5 olyan helyet Balatonfüredről és környékéről, melyet mindenki tipikusan végiglátogat, akkor is, ha életében egyetlen alkalommal jár itt. Szerepelt benne pl. a szinte teljesen ismeretlen Bergmann Cukrászda, illetve a jelenleg igencsak agyon hype-olt Malackrumpli, melyeket a cikk segítsége nélkül biztos senki nem talált volna meg soha.

Mondjuk ez utóbbit mi is egész nyáron terveztük kipróbálni, mert akkora hírverést kapott, hogy a csapból is ez folyik (családi vállalkozás, biogazdasággal rendelkező házaspár, saját remek készítésű ételek, stb.), de nekem sajnos ilyenkor már éppen ez okoz kellő mennyiségű ellenérzést. Főleg, hogy több olyan barátunk is ajánlotta, akik saját bevallásuk szerint is sznobok, tehát nem vitt rá a lélek, hogy betérjünk ide, de ezt jövőre biztosan pótoljuk és megírjuk, mert látatlanban nem illik ítélkezni.

Kocka Büfé Balatonfüred

kicsit retro logó, de ez a hely védjegye

De addig is, hogy ne legyünk olyanok, mint a vezető portálok sztár cikkezői, akik az egy hetes Balatoni tartózkodásuk mellé megkapják az instrukciót a főszerkesztőtől, hogy “Béla, bármerre jársz, írd meg, foglald össze, és kerekíts köré egy cikket, mindegy milyen csapból is folyó, közismert helyeken kajálsz majd”, mi egészen kicsi, legkevésbé sem agyon reklámozott büfékkel is foglalkozunk, amikre azért ennek ellenére igencsak érdemes rátalálni.

Jó példa a rossz példára – összehasonlítási alap Örvényesről

Ebben az említett cikkben egyetlen dologgal értettem egyet, az pedig a lángos probléma volt. Ez valóban komoly krízis kérdés a magyar tenger mentén, mert sok a kókler, aki úgy van vele, a német turistának úgy is mindegy, milyen kemény és zsíros tészta maszlagot kap.

Ebben nekem egyik mélypontom az Örvényesi szabad strand volt. Itt egy egyébként kedves és szimpatikus család látja el a strand büfé üzemeltetését, cserébe a partszakasz rendben tartásáért, de sajnos sem ezt sem azt nem sikerül túl magas szinten ellátni. Sok alkalommal jártunk itt az elmúlt években, a kuka sokszor dugig volt, körülötte állt a szemét, a víz pedig hínáros és zavaros, ezért be is ritkítottuk a látogatásokat. Persze azért voltunk egyszer idén is, nyár elején az alábbi párbeszéd játszódott le köztem és a büfé között, egy 20 perces sorban állás után, miközben végig ott lógott rajtam az egyre türelmetlenebb 3 éves lányom:

 • Jó napot, kérnék 4 palacsintát.
 • Palacsinta az még nincs!
 • Hogyhogy még nincs? Készül? Mikor lesz?
 • Nem lesz, nem csináltunk, előszezon van, nem viszik.
Kocka Büfé Balatonfüred

van itt minden, mi szem-szájnak ingere

Meg kellett hát tudnom, hogy június utolsó napjai még olyan brutál előszezonnak számítanak, hogy nem fér bele ez a radikális beruházás, ha esetleg rajtuk marad 5-10 palacsinta, mert az tuti csőd.

No mindegy, kicsit mérgesen ugyan, de csendben tovább álltam. Mentünk vissza a helyünkre, gyerek szólt, hogy akkor nem kaphatna-e helyette lángost. Valamit enni kell, és bár tudom, hogy talán az északi part egyik legrosszabb lángosát árulják itt, azért a gyerek miatt visszamentem. Ez a 2 perces eltávozás éppen elég volt ahhoz, hogy nyilván nem állhat már vissza az ember a sor elejére, ismét kiálltam a 20 perces sort, majd megkíséreltem újra a rendelést.

 • Jó napot, két lángost kérnék szépen.
 • Milyen legyen?
 • Egy sima fokhagymás, és egy sajtos tejfölös.
 • Rendben, de azt tudja ugye, hogy legalább 40 percet kell rá várni?

Na itt durrant el az agyam! Még viszonylag szalonképesen, de azért kellő hangerővel közöltem a tisztelt konyhás hölggyel, hogy nagyon tudok nekik gratulálni a vendéglátási képességeikhez. Palacsinta eleve nincs, lángosra meg minimum 40 percet kell várni. Persze még neki állt feljebb, hogy hát mit csináljon, csak ketten vannak a konyhán. Oké, én kérek elnézést. De esetleg ha korrekten rendben lenne a part, tisztán tartva a víz, és gyors kiszolgálással nem alul sütött, érthetetlen minőségű félnyers lángost árulnának, valamint beruháznának napi 500,- Ft-ot 40-50 palacsinta lesütésére, akkor talán jó híre lenne a helynek, és jönne annyi ember, hogy előszezonban se csak két konyhás néni mennyiségű rendelést kelljen feldolgozni. Ez egy ördögi kör, de elég rossz, ha ezt nekem kell magyarázni egy elvileg profi vendéglátós csapatnak.

Kocka Büfé Balatonfüred

a kínálat egyik fele

De ahogy mondtam, itt amúgy egy szimpatikus és illedelmes család üzemelteti a strandot és a büféztetést, de azt sajnos olyan módon teszik, amivel “a hogyan ne üzemeltess strandot és büfét” című kézikönyvet lehetne illusztrálni.

Feltételezem vendéglátóipari végzettségről csak egy fényképet láttak egyszer valahol, mert borzalmasan nehézkesen és rosszul működik itt a konyha. A jó szándék érződik, de ez néha nagyon kevés. Persze jöhetne a frappáns válasz a részükről, ha nem tetszik, nem kell idejönni. Nem is tesszük, csak már sok ismerősünk és barátunk sem, a rossz hír pedig gyorsabban terjed sajnos mint a jó, és mi lesz akkor így ezzel a hellyel? A következő generáció a családban már nem biztos, hogy meg tud élni majd ebből. No de mindegy is, ennyire ne is vesszünk el itt, csak nem tudtam szó nélkül elmenni az idei nyár, de talán életem eddigi legfelháborítóbb Balaton parti kaja élménye mellett.

Van azért jó alternatíva

Az imént említett kitérőt csak azért tartottam fontosnak megjegyezni, hogy pontosan tisztában vagyok vele, nem minden talponálló, büfé, kifőzde és étterem azt kínálja, amit az ember elvárhatna, de azért nem is csak a tipikus mindenki által látogatott, túlreklámozott tömeg helyek léteznek.

Mi Füreden az elmúlt jó pár évben már csaknem minden lángosozót leteszteltünk, de végül mindig egynél kötöttünk ki, és az a Kocka Büfé.

Kocka Büfé Balatonfüred

a Kocka Büfé verhetetlen sajtos tejfölös lángosa

Az étkezdének (mint itt a többi társának is) két kiadó ablaka van, a strand és az utca felé is kiszolgálnak, tehát akár napközben két csobbanás között, akár délután vagy kora este a sétányon évődve is be tud térni az ember hozzájuk egy lángosra.

Mi sok évvel ezelőtt ettünk itt először, elég kudarcos lángos események után, végre egy jó változatra kiéhezve, és szerencsével jártunk. A büfét egy idősebb úr és vélhetőleg felesége üzemelteti, mindketten kifejezetten kedvesek és figyelmesek, mely láthatóan a személyzettől is alap elvárás.

Zömében dugig van a hely, de ennek ellenére sem kell sokat várni, az ember pedig azt, és úgy kapja, amit és ahogy kért. A megrendelés után a hatalmas árnyékos padokon tudunk helyet foglalni, az ételt kihozzák (kivéve a halat, mert azt még mérni és fizetni kell a pultnál), és olyan dolgokra is figyelnek, amire még a legjobb helyeken sem.

Kocka Büfé Balatonfüred

és ugyan ez fokhagymás változatban…

Kifejezetten figyelmes tulaj és személyzet

Első ittjártunk alkalmával szintén elő vagy utószezonban voltunk (mondjuk Balatonon ma már majdnem minden csak elő meg utószezon) és elég kevés ember volt. Megkaptuk a rendelést, elkezdtük enni, sótlan volt és nem volt az asztalon sószóró. Még el sem jutottunk odáig, hogy keressünk, felálljak, intézzük a megoldását a dolognak, a büfés úr már oda is lépett az asztalhoz, és lerakott egy sószórót.

Cseppet ledöbbentünk. Oké, nyilván ehhez az is kellett, hogy tényleg nem voltak sokan, nem volt elhavazva, és hangzavar sem volt, tehát meg is hallotta amiről beszélünk, de remek teszt a hozzáállást illetően. Ha hallja a hiányt vagy valami problémát, azonnal lép, konkrétan kijön a pultból körbe, és tesz is az ügy megoldása érdekében, nem derogál ilyen látszólag apróságokat sem elintézni a vendég érdekében.

De ez csak egy kiragadott eset, sok egyéb kellemes élményünk volt még itt, de ami a lényeg, és amiért minden évben visszajárunk ide, az a remek lángosuk. Minden szezon elején tartok tőle, hogy jaj, csak legyen ugyan olyan, mint múlt évben volt, ne új szakács és ne új tészta gyártó legyen, illetve az süsse aki eddig, de szerencsére idén nem kellett csalódni. Hatalmas, habos-babos, kívül puha, belül ropogós, de nem kemény és szétrobbanós lángost árulnak, egyszerűen verhetetlen. A palacsinta is kb. ugyan ez, jó vastag pufi tésztás, nem a lyukacsos papírvékony megoldás, rendesen megrakva töltelékkel, ahogy a nagyi készítené.

Kocka Büfé Balatonfüred

bénáztunk a lángossal, azonnal kaptunk műanyag kést, hogy pizza szeletekre vágjuk a gyerekeknek

Ez itt nem egy egynyári csapat, nem az egyszeri német vendégekre alapoznak, és a legkevésbé sem az “elég ha egyszer itt eszel aztán nem érdekelsz” hozzáállást követik. Akár az úr akár a hölgy szolgál minket ki, mindig van pár kedves szava, valami kiegészítő információ vagy poén, egyszerűen sajátjukként, szívügyüknek kezelik ezt az egészet, és nem valami szükséges rosszként, hogy legyen miből megélni. Mostani látogatásunkkor éppen azt sikerült megtudni, hogy milyen kupac gyűlik össze nyár végére az ötforintosokból, mert hiába teszik vissza az apró tárolóba mindig, az ügyfél nem kéri, nem viszi el.

Persze a remek lángoson és palacsintán túl egyéb táplálékok hada is választható náluk, hamburger, hot-dog, gyros, kolbász, egytálételek és miegymás, de mi amikor idejövünk, mindig kötelezően lángossal és palacsintákkal indítunk, aztán pedig más már nem fér belénk, így sajnos csak igen szűk merítésünk van az itteni ízekből, de ezek, a hozzáállás, valamint a mindig tömött asztalok alapján úgy gondoljuk, másban sem lehet itt kifogást találni.

Kocka Büfé Balatonfüred

és még egy lángos kép, mert a palacsinták nem maradtak annyi ideig az asztalon, hogy lefotózhatóak legyenek

Pro: korrekt árak, gyors és szívélyes kiszolgálás, széles választék, hatalmas és finom lángos, remek palacsinta, két oldali kiszolgálás,
Kontra: a lángost és palacsintát nem tudjuk kihagyni, utána meg másra nem marad befogadó hely

A Kocka Büfé remek étkezde, kedves emberekkel és szívvel-lélekkel készített kajákkal, örömmel benevezném őket a Balaton Lángosa versenyre, ha lenne ilyen. Illetve inkább mégsem nevezném be, mert látom mi történt a Kalóz Büfével is, akik nyertek egy idei strand kaja első helyezést, és ebbe úgy bele is borult az egész hely, hogy az utolsó nyári hétvégén több, mint másfél órát vártunk a kajánkra, a díjnyertes Hal és chips már az ebédidő elején elfogyott, és mindenki csak hőzöngött. De ez már egy másik történet, majd ezt is megírjuk hamarosan, addig is mindenki menjen és egyen lángost Füreden a Kockában. Meg mást is, ami még utána belé fér.

Cím: 8230 Balatonfüred, Tagore sétány

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Kocka büfé – Balatonfüred

 1. Sajnos az idén már nem találtuk a helyén. Megszűnt. Nem tudom, miért. Talán a munkaerőhiány, talán nyugdíjba mentek, talán valami más, de mi nagyon csalódottak voltunk. Építettünk rá, hogy ott fogunk ebédelni, aztán vacsorázni is abban a pár napban, amíg Füreden nyaralunk. Csak ténferegtünk ott. Nem tudtuk hova menjünk ebédelni, mert a többi büfét nem is nagyon ismerjük. Már évek óta a Kockába jártunk. Végül a szomszéd büfét választottuk.

  • Kedves Ágota!

   Ezt szomorúan halljuk. Mi is voltunk idén Füreden, de nem mentünk el oda, de azért még titkon bízom benne, hogy esetleg csak átmeneti távollét volt, és remélem jövőre ismét előkerülnek, de tartok tőle, hogy nem.
   Ha így van, akkor tényleg egy nagyon értékes és korrekt családi vállalkozást veszítettünk, remek lángossal és nagyon kedves kiszolgálással.
   Bízom benne, hogy találunk majd másik hasonlót a környéken.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *