Kelt tésztás kakaós csiga

Kakaós csiga – kelt tésztából

Facebookpinterest

A házi kakaós csigának nincs párja. Ez nem a boltban kapható, porlós tésztájú, kőkemény változat, hanem kelt tésztás, pihe-puha csoda, ami még 2-3 nap múltán is puha marad. Bőven van rajta töltelék és viszonylag olcsó is, hiszen ebből az adagból kb. 15-20 csiga is kijön, a teljes bekerülési költsége pedig elég bőven számolva, még egy kis sütési energiaárat is hozzáadva nagyjából 1000,- Ft.

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj (nem margarin!)
  • 3 db tojássárgája
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 5 dkg porcukor + 1 teáskanál (az élesztő felfuttatásához)

A töltelékhez:

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg szoba hőmérsékletű porcukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

1. A tejet egy egyenes falú bögrében, a mikróban meglangyosítjuk, csak éppen annyira, hogy ha az ujjunkat beledugjuk, se hidegnek, se melegnek ne érezzük. (Ha a tej túl forró, az élesztő tönkre megy, ha túl hideg nem fut fel jól.)

2. Belekeverünk egy teáskanál porcukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.  A bögrét félre tesszük, nem kevergetjük, nem piszkáljuk, csak várjuk, hogy az élesztő felfusson, addig kimérjük és összedolgozzuk a többi alapanyagot.

3. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a vajat, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a porcukrot.

4. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk az élesztős tejet a lisztes keverékhez, és az egészet összedolgozzuk, amíg egyenletes tésztát kapunk. Nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen, duplájára kelesztjük. (Erre a célra 40 fokra előmelegített, és kikapcsolt sütő is megteszi. A kelesztés kb 40-60 percet vesz igénybe.)

5. Amíg a tészta kel, összedolgozzuk a tölteléket. A margarint, cukrot  és kakaóport összekeverjük.

6. A tésztát a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk. Próbáljunk téglalap alakot létrehozni.

7. A tésztát egyenletesen lekenjük a töltelékkel, majd a téglalap hosszabbik felénél feltekerjük.

8. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt, 180-190 fokra előmelegítjük. Amíg bemelegszik, még kicsit pihentetjük a feltekert tésztát.

9. Két ujjnyi szeleteket vágunk a tésztából, sütőpapírral kibélelt tepsibe toljuk és addig sütjük, amíg a tészta széle aranybarnára pirul. Ez kb. 20-30 perc, sütőtől függően.

10. A végén a csigákat porcukorral megszórjuk.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az időkorlát lejárt. Kérjük töltse újra a CAPTCHA kódot.