K-208 Kézműves Burger Műhely – Budapest

Facebookpinterest

Múlt héten járt nagyobbik lányom a nagyszülőkkel az ÓZ a csodák csodája című darabon a Vígszínházban, és elmondásuk szerint a Kentaur által díszletezett darab fantasztikus volt. Mivel én ezen sajnos nem vettem részt, ezért ezt az élményt nem tudom megosztani sem (másik két színházi kaland vár megírásra, csak sosincs elég időm), azonban tekintettel arra, hogy a darab este 10 óra utánig tartott, nekem addig egyéb elfoglaltságot kellett keresnem, amit viszont le tudok írni.

(Mivel a késői órán fotózni már nem tudtam, a nyitó képünk az étteremről nem saját készítésű, hanem a K-208 hivatalos Facebook oldaláról származik.)

Azt mondjuk nem tudom, hogy külön odafigyeltek-e arra, hogy az őszi szünetben nem gond, ha ilyen későn van vége a darabnak, vagy más sima hétköznap is eddig tart, mindenesetre bár sok munka volt aznap is, azért sikerült előbb végeznem, így a késői óráig kiegészítő elfoglaltságra volt szükség. Eleve én gondoskodtam a csapat odaszállításáról is, aztán folytattam a városban a feladatokat, végül mindenkit nekem is kellett hazavinnem, viszont már jóval 10 óra előtt visszaértem a színházhoz, ezért igencsak sokat kellett várnom. Igyekeztem ezt hasznosan eltölteni, és mivel a család másik fele otthon már vacsorázott, a gyerek pedig még a darab előtt a nagyszülőkkel, ezért, hogy ez már ne legyen gond a várható fél 11-es hazaérkezéskor, adta magát a helyzet, hogy egyek én is valamit. Ismét a Pufi által üzemeltetett BKV-hoz fordultam (Budapesti Kajainformációs Vonal) és támpontot kértem, merre irányuljak.

K-208 kézműves burger műhely

a kevés általunk készített fotó miatt itt egy kép a K-208 hivatalos Facebook oldaláról, hogy mindenki lássa, kb. miről is beszélünk

Első körben az onnan egy köpésre lévő 42 Gastro & Art címét kaptam meg a Vígszínház utcában, el is sétáltam addig, azonban bent tök sötét volt. A FB oldaluk szerint nyitva voltak, az étlap táblák világítottak is, illetve bent mászkált egy ember és fel-le kapcsolgatta a lámpákat, de mivel egy lélek sem volt bent ezért ezt a helyszínen gyorsan leszavaztam. Kaptam utána egy másik címet három utcával odébb, de félúton a netről kiderült, hogy az 3 éve bezárt, szóval ezt is skippeltem. Harmadik javaslatnak érkezett a K-208 kézműves burger műhely, ami mondjuk egy kiadósabb sétára volt (főleg hogy a Vígszínháztól addig a Duna felé haladtam, ez meg a Nyugati irányába van), de mivel idővel bőven el voltam látva, és nem keveset mentem már a két lyukra futással addig is, ezért minden mindegy alapon célba vettem a Katona József utcát.

A helyet még az előzetesen vártnál is nehezebben találtam meg, főleg, hogy mert először még rossz irányba is indultam el az utcában, a kettes számot ugyanis minden forrás a Nyugati felé eső nyúlfarknyi szakaszra írja, azonban nem ott van, de végül miután majdnem elmentem mellette, sikerült felfedeznem a helyet. Ebből adódóan jutott eszembe, hogy esetleg valami látványosabb tábla vagy felirat nem ártana, mert így eléggé belesimul az utcaképbe, és azt sem látni, hogy van itt egy hamburgerező. Mondjuk az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem elhanyagolható módon voltam fáradt és beszűkült szemű, mert volt már vagy este 9 és nem könnyű nap volt mögöttem, de ennek ellenére is azt gondolom, hogy egy nagy fényes tábla nem ártana, ami az este erre tévedő, hozzám hasonló vakegereket is bevonzza.

K-208 kézműves burger műhely

és egy újabb kép, ami ahogy írni szokták: “nem csak illusztráció” a K-208 hivatalos FB oldaláról

Pillanatra megálltam a kinti táblánál és elkezdtem átnézni a kínálatot és árakat, aztán rájöttem, hogy most ezzel nem akarom fecsérelni az időt. Először is mert úgysem állok neki negyedik helyet keresni, másodszor pedig megfagyok közben. Ha nem tetszik valami, vagy elborultak az árak, még mindig ki tudok jönni. Igen ám, de megelőzött egy amolyan éjszakai kóbor lélek forma fazon, aki szintén az utcában téblábolt, aztán, mint kiderült, bent egy pofa sört rendelve a mellettem lévő asztalnál ülve töltött el 30 percet az életen merengve. Kicsit olyan volt, mint a Gyűrűk ura első részében Aragorn, a kósza. Csak ült a sarokban a félhomályban, kortyolgatta a sörét, és senki nem tudta honnan jött, mi a célja, és hová tart innen tovább. Persze azért ennyire nem volt misztikus a dolog, csak eléggé mélyen hatott rám ez az éjszakai magányos bolyongás, és megszaladt a fantáziám.

Meggyőződésem, hogy az étterem személyzete is látott egy mitikus figurát az illetőben (valamint bennem is), csak egy kicsit valósabb világból. Mivel addig senki nem volt bent, azonban hirtelen ketten is beléptünk, azonnal felpezsdült a kis hely vérkeringése, valamint nyilván, egy elég átlátszóan és rosszul szervezett NAV akciónak tűnhettünk, eljátszván, hogy mi nem is ismerjük egymást, véletlenül jöttünk be épp egy időben ketten. Pedig tényleg így volt.

Átfutottam gyorsan az étlapot. Illetve nem tudtam gyorsan, mert fáradt is voltam, elég sötét is volt, és nem kevés lehetőség közül lehetett választani, így végül be is néztem a rendelést, mert baconös változatot akartam rendelni, de nem azt sikerült. Eleve elég sokféle burger változat közül lehet választani, de cirka minden van normál (100g hús, 160g buci), normál dupla (2x100g hús, 160g buci), nagy (200g hús, 220g buci) és nagy dupla változatban (2x200g hús, 250g buci), illetve még emeletes továbbá csirke és sertés burgerek is, tehát ember legyen a talpán, aki gyorsan tud választani első látogatásakor, a még addig sosem látott étlapról. Én végül egy K-208 duplát rendeltem, szokásomhoz híven nyers zöldség nélkül, azonban tudtam kapni remek pirított hagymát, aminek kifejezetten örültem.

K-208 kézműves burger műhely

Ez azonban már egy saját kép, a séf srác engedett egy fotót Pufi elviteles burgerénél, mert teljesen ledöbbentem a lángokon, mikor az én burgerem készült, akkor azonban elmaradt a dokumentálás. Ez tehát valódi lángon sütött marhahús!

Két fős személyzet volt az étteremben belépéskor, a helyfoglalásomat követően hamar jött is a hölgy a rendelést felvenni, ezt követően a srác pedig azonnal állt neki összekészíteni a hamburgert. Kicsit fáradtnak tűnt mindenki (velem egyetemben), illetve kicsit lelombozó volt a környék hangulata, főleg, hogy éjszaka tök egyedül bolyongtam a városban cirka fél órát, ami nem szokásom. Nem gyakran örülök előrehaladott koromnak, de az utcán lődörgő céltalan fiatalok, klubok előtt depis fejjel bagózó egyetemisták, és kocsmákban egymással ordibáló érettebb korú urak látványa ismét rádöbbentett, hogy azért milyen remek is az, ha az embernek van családja, gyereke, és kicsit tartalmasabban, kellemesebb környezetben telnek az esték otthon. Biztos túl szentimentális lettem vénségemre, de nekem nagyon lehangolóak voltak az üres esti mellékutcák, és az este kilenckor céltalanul, magányosan lődörgő emberek. Erről persze az étterem mit sem tehetett, ők ott voltak, nyitva voltak, kedvesek voltak, és azonnal készítették a rendelést, csak az első percekben én még az éjszakai magányos vándorút hatása alatt álltam, ami elég lelombozó volt. Közben meg folyamatosan sandított rám a kósza is.

Már belépéskor is, valamint az ételre várakozás alatt végig egy méretes TV-n az RTL-en az Éjjel Nappal Butapest ment, benne valami jó képességű fazon éppen hamburgerező kocsit nyitott, és ehhez kapcsolódó kínrímekkel bőven megáldott dalt énekelt, hogy jöjjenek a vendégek. Kicsit Truman Show feeling volt, néztem is körbe, hol van kamera. Mellettem a Kósza nagyokat húzott a söréből, közben egy pillanatra azon is elgondolkodtam, neki mi lehet a története. Valószínűleg nem a gyűrűt kíséri (bár ki tudja), de nem is úgy nézett ki, hogy neki is a gyereke a Vígszínházban van, és őt kell hazavinni, de legalábbis a gyorsan fogyó sör nem erre utalt, illetve túl vidámnak és életkedvvel megáldottnak sem láttam szegényt. Ebből a merengésemből néhány villanás szakított ki, melyet első körben nem tudtam hová tenni, azt hittem a TV-ből jön vagy fotóznak kint, de nem ez történt.

K-208 kézműves burger műhely

A megérkezett “kis” adagom! A sötétben készült rossz minőségű kép és a hatalmas kosár nem adja vissza jól a méreteket, de emberes burger és hatalmas mennyiségű remek burgonya érkezett.

Hallottuk már sok helyen jól meghirdetve, hogy igazi lángon sütött hamburger kapható, csak látni nem nagyon láttunk még ilyet a valóságban. Na itt speciel egyetlen felületen sem láttam, hogy ezzel kérkedtek volna, azonban a villanásoknak ez volt a kiváltó oka. A srác aki a burgert készítette, nekiállt ugyanis a hús sütésének, és ezt valóban hatalmas lángok felett tette. Egy pillanatra el is gondolkoztam, hogy csináltam már én is ilyet életemben, otthon a konyhában, de annak nem sok jó vége lett. Azért reménykedtem, hogy itt ennél hozzáértőbb végeredmény fog születni, és így is lett.

A K-208 dubpla burgerem mellé (1175,- Ft) rendeltem egy adag házi steak burgonyát (300,- Ft), és egy bodzás limonádét is (ennek az árát nem néztem meg, 3dl kb. 500ft körül volt), mely utóbbi pillanatok alatt meg is érkezett, és kifejezetten kellemes volt. Se túl édes, se túl savanyú, nem volt telenyomva jéggel, reagálva értelmesen a kinti 5 fokra. Éppen olyan volt, amilyennek lennie kellett, és úgy is kifejezetten jól esett, hogy nem a nyári kánikula volt odakint.

No de az igazán nagy élvezet csak akkor indult, mikor a megrendelt ételem is megérkezett! Egy hatalmas méretű fonott kosár került az asztalra, kibélelve zsírpapírral, és abba volt bele helyezve a hamburger, mellé pedig a gigászi adag burgonya. Már a látványtól is ellágyultam. Egyből kirántott az éjszakai magány depi feelingjéből. Nekem eleve nagyon bejön ez a kosaras megoldás, nem tudom miért, de lazább szerintem hamburger esetében, mint egy tányéron kínálás, illetve mindenki jobban is jár vele, mert a látványon túl nekem csak az egyszer használatos papír az amivel érintkezik a buci (de azért mégsem eldobható műanyag tányér), az étteremnek pedig nem kell mosogatni.

K-208 kézműves burger műhely

A pufinak hazavitt legkisebb méretű burger a maradék burgonyával…

Az ott készült fotóim sajnos nem lettek túl jó minőségűek. Ennek fő okozója, hogy csak sima átlag polgár vagyok, nem valami ismert celeb, hot-dog hadvezér vagy burger pápa, mint más blog oldalak szerzői, ezért nem tudom illetve nem is akarom leleplezni magam, hogy aztán a tulajokkal pacsizva pózoljak az ingyen kaja mellett a jól készült fotón. Az inkognitó megőrzése érdekében a vaku eleve kizárt volt, a sötét helyen kevés világításnál meg jó kép nem születhetett, így az posztot illusztráló képek közül pár a K-208 hivatalos Facebook oldaláról származó nyilvánosan elérhető fotó, de minden ilyennél természetesen jelezzük a forrás megjelölést. Szóval az általam készített kép ha nem is látványos, azért jól visszaadja a burgonya mennyiségét, és az igen kellemes látványát ennek az egésznek.

A látványon túl pedig a következő élmény az íz és az állag volt, mert ez a krumpli bár elég szabályos darabokban volt, tehát vélhetőleg mirelit, de ennek ellenére az egyik legjobb, amit hamburger mellé eddig kínáltak. Vastag, kellemesen fűszeres forró és friss darabkákban érkezett, iszonyatos mennyiségben, melynek éhségem ellenére bő harmadát még haza is vittem Pufinak. A hamburger pedig túlzás nélkül állítom, jóval nagyobb valójában, mint ahogy a kép visszaadja, és tényleg benne van aminek benne kell lennie. Nem akkora mondjuk, mint egy Dallas burger, de az ára sem annyi, és ez még csak a második méret volt, van még hová fokozni, ha valaki nagyon éhes lenne, de ezzel a hatalmas mennyiségű, és remek burgonyával nekem ez a méret is bőségesen elegendőnek bizonyult.

K-208 kézműves burger műhely

…és annak tartalma a hús felett…

A szendvics zsömle pedig valami egészen elképesztően jó a K-208-ban, olyan volt mintha ott sem lett volna, légies könnyedséggel vette körbe a tartalmat, mellette pedig még a melegítésről, átpirításról sem feledkeztek meg, ezért tuti, hogy dobogós a buci is a tartalom mellett.

A hús pedig a már korábban látottaknak megfelelően remekül grillezett, pont jól átsült, kellően füstös ízű változat, amit tényleg csak szabad lángon lehet ilyen mértékben elérni. Fűszerezéssel sem volt gond, a hagyma darabok is érezhetőek voltak a húsban, illetve szószban és sajtban sem szenvedtünk hiányt. Egy csaknem tökéletes burgert sikerült megalkotni.

Illetve nekem tökéletes is volt, Pufinak volt némi kritikája, aki ugyan nem volt jelen, de folyamatosan online értesült az eseményekről, és mindenképpen bejelentkezett ő is egy szendvicsre. Neki egy kis méretű bacon&cheddar változatot vittem, az ő esetében eredeti változatban, zöldségekkel.

A jégsalátán akadt fent egy kicsit (amin én nem tudtam), mondván hogy ebbe a remek burgerbe az nem illett bele túlzottan, a maga szálas, erősen mekis jellegével. De a zsömlével, a hússal, és úgy egyáltalán az egész jelenséggel ő is maximálisan elégedett volt, még 1 órával később, újra melegítve is hozta az élményt az itt készített szendvics, főleg hogy a nagy adag miatt még burgonyát is tudtam hozzá biztosítani. Az otthon, általa, kellő megvilágítás mellett készült képek azért már mutatósabbak. Az igazi lángon sütésen megdöbbenve, bár az én burgeremnél még lemaradtam, de Pufi változatának készítésekor lőttem erről egy szintén gyenge képet, amin azért maga a jelenség legalább bizonyított, és látható (épp csak a lángok martalékává vált hús nem vehető észre túlzottan, de mindenki elhiheti, ott volt).

K-208 kézműves burger műhely

…és a hús alatt.

Pro: nagyon finom fűszeres hús tökéletesen és igazi lángon sütve, döbbenetesen könnyű és kiváló buci, hatalmas adag és szintén messze átlagon felüli fűszeres burgonya
Kontra: kicsi a belső tér, nehéz megtalálni a helyet, illetve nekem legnagyobb ellenérv, hogy túl messze van számomra sajnos ahhoz, hogy minden nap itt egyek 🙂

Összességében a K-208 Kézműves Burger Műhely egy remek hely. Még egy megfáradt szerda este kilenc órakor is olyan minőséget hoz a konyha, amit sok, magát nívósabbnak tartó étterem egy hétvégi ebédidőben is megirigyelhetne. Árban abszolút viselhető, egy nagyobb és egy kisebb burger, a nagy adag burgonya és a 3 dl üdítő összesen 2990,- Ft volt, ami szintén tipikusan bárkinél elmegy egy meki kajára, ennél jóval több is, de ott nem méricskél az ember.

Pedig kéne, mert ez burger és krumpli minőségben és adagban is akkora különbség, amit nem lehet kellő mértékben kifejezni. Aki erre jár és teheti, mindenképpen térjen be ide, és lehetőleg ne csak egy megfáradt hétköznap estén. Az tuti, hogy én is visszatérek még, de lehetőleg napsütéses jobb időben, és az akkor elérhető külső asztalok egyikénél idézem majd fel a hideg őszi napon tett első látogatásom és élményem. Csak így tovább K-208, minden nagyon finom volt!

Cím: 1137, Budapest, Katona József u. 2.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *