Juicy Lucy házilag, titkos hozzávalóval

Facebookpinterest

Ropival egy időben rendszeresen néztük a Spectrumon futó, Fald fel Amerikát! című sorozatot, amelyben egy Adam Richman nevezetű, akkoriban még igen termetes méretű (azóta orvosai tanácsára lefogyott) fiatalember járja körbe Amerika legjobb gyorséttermeit, falatozóit, bemutatja a helyi specialitásokat és nem mellesleg mindenhol benevez egy helyi evőversenyre, amit persze rendre meg is nyer.

Jellegzetes megnyilvánulása, amikor beleharap valami mennyei finomságba és csukott szemmel, átszellemült ábrázattal közli, hogy “Hmmm, az ízek szétrobbannak a számban!”, mára nálunk is családi szállóigévé vált.

Man vs Food

Ebben a műsorban találkoztunk először a Juicy Lucy elnevezésű hamburger specialitással, amelyet azóta itthon is felkapott egy-két vendéglátó egység, és több helyen megtalálható az étlapon. Viszont mi Adam műsorából ismerjük, ami annyira érzékletesen mutatja be a különböző finomságokat, hogy az első pár rész után elhatároztuk, hogy amint a gerekek nagyobbak lesznek nekivágunk kettesben egy amerikai körutazásnak, és az útvonal tervet a “Man vs Food” (ez a műsor eredeti címe) epizódjai alapján fogjuk összeállítani, és egy igazi gasztro túra jelleggel, mi is felfaljuk Amerikát!

No de ez még odébb van, addig is megpróbálunk egy-két fogást itthon reprodukálni. Ennek jegyében született meg a következő Juicy Lucy recept, ami valójában nem más, mint egy sajttal töltött, dupla hamburger húspogácsa.

Juicy Lucy házilag, titkos hozzávalóvalHozzávalók:

0,5 kg darált marhahús (zsírosabb fajta: lapocka, vagy lábszár)

1 tojás

1 ek. mustár

egy nagyobb csipet őrölt bors

kisebb burgonya

cheddar sajt ömlesztett lapka, vagy normál változatban

4-6 hamburger zsemle

ketchup, majonéz, vagy hamburger szósz

paradicsom, hagyma, uborka, saláta ízlés szerint

Elkészítés:

1. A darált marhahús mindenképpen zsírosabb részből legyen és ha tudjuk, kérjük meg a hentest, hogy darálja át kétszer. A fél kiló húshoz adjuk hozzá a tojást, a mustárt, egy nagyobb csipet borsot, valamint a titkos hozzávalót.

A titkos hozzávaló a reszelt krumpli! Tádá! Ettől a húspogácsa nagyon puha lesz, összefogja a húst, az íze viszont nem érződik, aki nem tudja, hogy benne van, nem mondja meg! Nem kell belőle sok, a fél kiló húshoz egy kisebb krumpli fele-háromnegyede bőven elegendő, viszont nagyon fontos, hogy a lehető legkisebb lyukú reszelőn reszeljük finomra.

Több só kell, mint a hagyományos húspogácsa recepteknél

Több só kell, mint a hagyományos húspogácsa recepteknél

2. A húst egy villával, vagy kézzel jól dolgozzuk össze a többi alapanyaggal.

3. Idáig előre is dolgozhatunk pár órával. Ezt követően, de csak sütés előtt adjuk hozzá a sót. A krumpli miatt valamivel több sóra van szükségünk, mint a hagyományos hamburger húsnál, használjunk tehát egy jó nagy csipettel, akár egy teáskanálnyit is.

4. Ezután nedves kézzel formázzunk a masszából páros számú  nagyobb dió nagyságú gombócokat. (ekkora adagból 4-6 húspogácsa jön ki, tehát 8-12 gombócunk legyen)

5. Lapítsuk ki őket tenyérnyi korongokká, így kialakulnak a húspogácsák.

6. Minden második húspogácsának a közepére tegyünk egy 4 felé összehajtogatott cheddar sajt lapkát, vagy megfelelő méretűre vágott sajtot.

A húspogácsa közepére rejtjük a sajtot

A húspogácsa közepére rejtjük a sajtot

7. Ráhelyezzük a sajt nélküli húspogácsát, és a tenyerünkbe véve, körbeforgatva jó alaposan összedolgozzuk a korongok szélét. Ez nagyon fontos lépés, ez biztosítja, hogy sütés közben ne folyjon ki a sajt!

Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

8. Ezután egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és közepesnél erősebb hőmérsékleten (nálam a főzőlap 9 fokozatából 7-esen) belehelyezzük a húspogácsákat a serpenyőbe.

Mindkét oldalon 2-2 percig sütjük, vagy amíg szépen meg nem pirul mindkét oldal, DE… NAGYON FONTOS, hogy NE FORGASSUK A HÚSPOGÁCSÁKAT!! Mindössze egyetlen egyszer fordítsuk meg, különben elkezdenek szétesni.

Sülnek a husik

Sülnek a husik

9. Tehát, miután mindkét oldalon 2-2 percig sütöttük, grillrácsra, vagy tepsire tesszük őket és betoljuk a sütőbe. Itt 200 fokon további 10 percig sütjük.

10. Ez a 10 perc pont elegendő, hogy előkészítsük a zsemléket, a bacon-t és a zöldségeket. A serpenyőben ropogósra pirítjuk a bacont, ahogy kész, kivesszük.

11. Ezután vágott felükkel lefelé beletesszük a serpenyőbe a hamburger zsemléket, és azokat is megpirítjuk.

12. Ha közben letelik a 10 perc, kivesszük a husikat a sütőből, egy tálra tesszük, és alufóliával letakarva hagyjuk őket 5 percig pihenni.

13. Ezalatt összeállítjuk a zsömléket: ízlés szerint rétegezzük a bacont, sajtot, paradicsomot, hagymát, zöldségeket, stb. A pihentetési idő végén közé teszünk egy-egy húspogácsát, ketchupot, mustárt, majonézt nyomunk rá.

14. Azonnal, frissen, házi sült krumplival tálaljuk.

Tádáááá!!!

Tádáááá!!!

 

Ez pedig egy zöldségmentes változat Ropi kedvéért:

Juicy Lucy házilag, titkos hozzávalóval

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az időkorlát lejárt. Kérjük töltse újra a CAPTCHA kódot.