Irdalt hátú krumpli, azaz hasselback potato

Facebookpinterest

Az irdalt hátú krumpli nem az én találmányom, egy trendi amerikai életmód oldalon találkoztam vele először, és azonnal elkezdte birizgálni a fantáziám. Az eredeti receptben csak sajttal töltötték meg a krumplit, de én persze rögtön tovább gondoltam, “egy kis bacon” nem árthat felkiáltással.

Az eredmény nagyszerű, de a sütés maga igen tanulságos volt. Rájöttem ugyanis, hogy kizárt, hogy az eredeti recept szerinti, 200 fokon 30 percig történ sütés elég legyen! Én egy jó minőségű sütőben, fólia alatt sütöttem 45 percig, majd további 30 percig pirítottam, és a krumpli közepe még így is, mondjuk, hogy “határeset” lett, kicsit roppanós maradt. Ettől függetlenül, aki szereti a krumplit, sajtot, bacon-t, és sós, fokhagymás fűszervajat, (létezik, olyan aki nem????) annak mindenképpen ajánlom, hogy próbálja ki!

 

Hozzávalók:

4-5 közepes krumpli

10-15 dkg bacon

egy nagyobb darab sajt

50 g vaj

só, bors

fokhagyma por, vagy

2 gerezd friss, zúzott fokhagyma

sültkrumpli fűszerkeverék

Elkészítés:

A burgonyákat alaposan megmossuk, egy éles késsel sűrűn beirdaljuk, azaz óvatosan bevágást készítünk rajta, de nem vágjuk teljesen át, alul egy kb. ujjnyi helyet kihagyunk.

A bevágásokba felváltva bedugdosunk apró sajtszeleteket, bacont, de nem muszáj mindegyikbe, egy-kettőt ki is hagyhatunk. (Bár, Ropi szerint a bacon adagot kb. meg kellene triplázni :), de ezt mindenki ízlése szerint döntse el.)

A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a fűszereket. Fontos, hogy a burgonya nagyon “eszi” a sót, ezért az 50g vajhoz legalább 2 teáskanál sót keverjünk hozzá. Tényleg nem érdemes spórolni vele.

Egy ecsettel kenjük meg a krumplik tetejét az olvasztott vajjal, és a kihagyott résekbe is kenjünk belőle.

Fedjük le fóliával, és a krumplik méretétől függően mehet a sütőbe 200 °C-ra, kb. fél órára, 40 percre. Ezután vegyük le a fóliát és még kb 20 perc alatt pirítsuk jó ropogósra. Ezek az idők persze a sütők egyedi teljesítményétől is függnek, nézzünk rá gyakran.

Önmagában, vagy salátával is fogyaszthatjuk, de mi köretként ettük fincsi chili con carne-val. 🙂

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az időkorlát lejárt. Kérjük töltse újra a CAPTCHA kódot.