Huszár vendéglő – Örvényes

Facebookpinterest

Hosszú évek óta járunk az északi partra Füredre, illetve szállás tekintetében Aszófőre és Örvényesre, ezért sokszor elmentünk már e mellett az étterem mellett, azonban eddig egyszer sem tértünk be. Nekem sosem volt szimpatikus, tipikus turista kopasztónak tűnt, vacak kaja sok pénzért, mert az útszélén úgy is mindegy alapon. Most azonban (2015. június vége) betértünk kipróbálni, hogy mit kínál az éhes utazónak az örvényesi Huszár Vendéglő.

Huszár Vendéglő Örvényes

Az alapok

Ez már eleve problémásan indult, mivel igazából nem voltunk éhesek. Három napja folyamatosan ettünk különböző vendéglátó helyeken, illetve ezen a napon még az ütemezés sem jött ki túl jól, legalábbis ezt gondoltuk előre. Barátokkal találkoztunk itt vacsorára, azonban nekünk az ebéd kimaradt, így négykor már megejtettünk egy estebédet a Halászkertben Füreden, így sok kapacitásunk nem maradt.

Ezt először problémának gondoltunk, de később áldásnak bizonyult. Én itt csak egy hortobágyit rendeltem, mert erre napok óta vágytam, illetve egy túrós palacsintát vanília öntettel, de volt még hagyma leves, húsleves, hagymás rostélyos és egyéb rendelése is a csapatnak.

Huszár Vendéglő Örvényes

nem tudom pontosan mit emel a szájához a huszár

Kiszolgálás

Nekem a halálom, amikor az van az étlapon, hogy Coca vagy Pepsi, és kihoz a néni egy pohár kólát, aminek nyilvánvalóan köze sincs egyikhez sem, hanem TesCola, vagy PensaCola vagy egyéb 79 Ft / 2,5 liter árkategóriájú nedű.

Oké, értem én, a Coca és a Pepsi sem egészséges, de ha az ember azt rendel és azt fizet, jó volna azt is kapnia. Itt pohár kóla érkezett, érezhetően a 79 Ft-os változatból, bár az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy legalább az ásványvizet az asztalnál nyitották.

Az ételre elég sokat kellett várni, a főételek után pedig a desszertre még többet, de már kifejezetten zavaró mértékben. Ráadásul sajnos az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy véleményem és megítélésem szerint az egyik pincérnek nagyon erős dohány, a másiknak pedig ha enyhe is, de érezhető alkohol szaga volt, ami nem emelte túlzottan a hely fényét.

Huszár Vendéglő Örvényes

Az árak

Az étlap olyan, mintha több helyről lenne összeollózva, legalábbis az árak tekintetében biztosan. Alapvetően átlagos díjszabásúnak mondható a hely, de vannak kifejezetten olcsó és kifejezetten drágának tekinthető ételek, mintha kicsit koncepciótlan lenne az egész.

A hortobágyi 790,- Ft volt, a levesek átlag ára is e körül, tehát ezeket magasnak nem mondanám, azonban ezzel még csak fél sikert értünk el, a minőség teszt még hátra volt.

Az előétel

Mivel nem voltam túl éhes, hortobágyi húsos palacsintát kértem főételnek. Ezt elég sokféle módon el lehet rontani, vagy kevés a szaft, vagy a mindent bele töltelék miatt csont és porcogó darabokat talál az ember, vagy túlsütik az egészet és száraz lesz maga a palacsinta és ráég a szaft.

Itt két új fajta problémát ismerhettem meg. Először is teljesen száraz volt a töltelék, nem egy szaftos egyben lévő massza került bele, inkább a hentestől kijött éppen csak kicsit átpirított darált hús jellege volt, fűszer és minden egyéb nélkül, nem is a legjobb minőségben. A szaftból kívül ugyan volt elég, de nekem iszonyatosan zsíros volt, és ami főleg meglepett, hogy konkrétan csípős öntetet kaptam.

Úgy gondolom, itt egyértelműen más ételek alapanyagaiból rakják össze a hortobágyit, nem fáradnak ezzel mint önálló külön étellel, és ez meg is látszik. Sajnos életem egyik legrosszabb hortobágyi palacsintáját kaptam itt. A legnagyobb gond azonban az volt, hogy a gyerekeknek is ezt rendeltük, és mindketten szintén csípősnek találták (ott ezt én nem mondtam, maguktól nevezték annak) így pár falat után ott is hagyták, tehát hiába csak 790,- Ft egy nem kicsi adag, ez közel 100%-ban pénzkidobás, ha gyerek vagy csípőset egyáltalán nem kedvelő ember kapja. Egy hortobágyi palacsinta a legkisebb mértékben sem lehet csípős! Soha életemben nem hagytam még ott hortobágyit, ezzel azonban sajnos megkezdtem ezt a sort is.

hortobágyi palacsinta

hortobágyi palacsinta, száraz töltelékkel, csípős szafttal

Levesek

A túloldalon hagymaleves fogyott, melyhez rásütött sajttal pirítós is érkezett ami nem nézett ki rosszul, illetve állítólag a leves is teljesen rendben volt. Semmi extra, de gond sem volt vele.

Kértünk azonban egy húslevest is és a fogyasztója szerint annak majdnem olyan hatása volt, mintha forrt volna, mármint a szó rossz értelmében, a félig megbuggyanás határán lévő állapotban. A képen is látható, hogy az amúgy is zavaros húsleves a csésze szélénél furcsán gyöngyöződik (habzik?). Ezt nem én ettem, de hallani is mellbevágó volt, meg is maradt csaknem az egész. Más közülünk levest nem fogyasztott, de ezek után is maradt sajnos az inkább elégedetlen, mint pozitív vélemény.

Huszár Vendéglő Örvényes - húsleves

húsleves eléggé zavarosan

hagymaleves

hagymaleves, ez abszolút korrekten

Főételek

Én sem sültet, sem egyéb, a főétel kategóriába tartozó kínálatot nem teszteltem, de a társaságból többen igen, és ők nem panaszkodtak rá. Mondjuk egy hagymás rostélyoshoz külön mustár lett rendelve, én ebből arra következtettem, hogy talán száraz is volt, és sok íze nem lehetett, ennek ellenére szőröstül bőröstül elfogyott, tehát az biztos, hogy kifejezetten rossz sem volt.

Az étel egyébként jól nézett ki, és nagy adag volt, mind a hortobágyi mind pedig a főételek és a desszertek tekintetében, ezzel tehát nincs gond, inkább csak a minőség, frissesség és az alapanyag felhasználás ami szerintem kívánni valót hagy maga után.

hagymás rostélyos

hagymás rostélyos

A desszert előtt

Nagyon-nagyon sokat kellett várni a desszertre, de komolyan, talán 15 perc is volt, 4-5 alkalommal mentünk ki a gyerekekkel csúszdázni, mert legalább egy minimál gyerek játszó van, egy hinta paddal és egy 8 éves által is felemelhető csúszó felületű (tehát nem túl biztonságos) csúszdával, de legalább gumitégla fölött.

Nekem ennek ellenére halálfélelmem volt végig, mert a főúttól csak kb. 5 méter, egy árok és egy alig térdig érő kőfal választott el, a sebességi korlátot pedig kb. minden tizedik autó tartotta be. Bár minden híradó tele van a rémhírekkel, hogy melyik hétvégén épp hány, magát halhatatlannak tartó motoros vagy autós halt meg, ennek sok hatása nincs az emberekre, úgy éreztem itt bármelyik pillanatban bevágódhat közénk egy autó.

A gyerek jásztó részt én nem a balatoni út mellé tenném pár méterrel, ha éttermet nyitnék, azt biztos. Ez ráadásul az étterem felől nem, csak a parkolón keresztül közelíthető meg, mert az étteremtől is le van falazva ezért jó nagy kört ki kell sétálni , a gyerek meg egyedül nem mehet, mert rá se látni rendesen, illetve a parkolóban elcsapják az autók, míg odajut. Játszó sarok tehát van, de bár ne lenne.

A desszert

Hosszas várakozás után végre megérkezett a túrós palacsintám vanília öntettel. Jól nézett ki, méretes adag volt, nagy reményekkel indultam neki, hogy elhomályosítja a gyengén szereplő hortobágyi emlékét, és ez sikerült is neki.

Sajnos azonban nem a szó jó értelmében, ugyanis ez annyira rossz volt, hogy visszasírtam az előételt. A méret és mennyiség itt is rendben volt, két megtermett dundi henger érkezett, és még a vanília öntet is kellő mértékben volt jelen, azonban ez utóbbi már teljesen jellegtelen volt.

Érezhetően porból vagy nagyon rossz minőségű alapanyagokból készült, sárga volt, de ennyi, nem volt vanília íze, és sok helyen rá is volt sülve a tányérra. De ez volt a kisebb probléma.

A palacsintában a töltelék ugyanis sajnos kifejezetten nem volt jellegtelen, olyan borzalmasan savanyú volt, hogy szó szerint összerándult tőle a szám. Alig bírtam pár falattal enni belőle, és ezt is ott kellett hagynom. Vagy nagyon rossz minőségű túrót használnak, vagy tán lejárt a szavatossága, vagy csak ezt is teljesen feldolgozatlanul, ízesítés, cukrozás nélkül teszik bele a palacsintába, mint a hortobágyi töltelékét, de mindenesetre minimális túlzással ehetetlenül savanyú volt az egész, és ezen nem segített az íztelen vanília öntet sem. Két három falat fogyott belőle, és ez nekem itt már kicsit sok volt, hogy sem az előétel, sem a leves, sem a desszert nem tartozik az általam örömmel fogyasztható kategóriába.

túrós palacsinta vanília öntettel

túrós palacsinta vanília öntettel

Összességében

A sok várakozás közben a mellékhelyiséget is sikerült tesztelnem, ez is átlagon aluli volt. Rossz szag mondjuk nem volt bent, mert az átható illatosító mindent elnyomott,  de a padló ragadt és tócsákban állt minden, és a piszoár is koszos volt (Pufi szerint a női wc teljesen rendben volt).

Mindehhez még hozzájött, hogy amint már írtam, a kiszolgálás sem volt megfelelő sem pincér minőség sem sebesség tekintetében. Az egyik kiszolgáló szerintem a korai esti időpontra való tekintettel már eléggé italos állapotban volt, a másiknak pedig annyira erős és kellemetlen bagó szaga volt, hogy már csak az is passzív dohányzással ért fel, ha fél percre odaállt az asztal mellé. Sajnos az általam fogyasztott ételek enyhén szólva is hagytak kívánnivalót maguk után, illetve mindezt lassan és átlagos vagy az alatti kiszolgálással kaptuk.

palacsinta

palacsinta

Pro: könnyen megközelíthető, van parkoló, nem vészesen drága, az ételek látványosak és az adagok rendben vannak
Kontra: nem finom, félkész ételeket kapunk, hiányzó vagy éppen rossz minőségű alapanyagokkal, szerintem halálfélelem a gyerekjátszó az út mellett, ami ráadásul csak a parkolón keresztül lehet megközelíteni, sokat kell várni, nem tiszta férfi wc, pincérek furcsa állapotban vannak

Sajnos a Huszár csárda számomra hozta az előzetes elképzeléseknek megfelelő eredményt, jó szívvel nem tudom ajánlani senkinek. Bár én fő ételt nem ettem, simán lehet, hogy az a hely erőssége, ezért csak annyit állíthatok biztosan, hogy előételt, levest és desszertet ne kérjen itt az ember, mert csalódni fog.

Kizárólag akkor jöhet szóba a hely, ha nagyon éhesek vagyunk, nem túl drágán akarunk valami nagyobb adag főételt enni, aminek a minősége nem az első szempont. Persze ez is, mint minden más bejegyzésünk abszolút privát és szubjektív vélemény, lehet, hogy csak rossz napja volt a szakácsnak, lehet, hogy a főételek kifejezetten kiválók, de én sajnos ide akkor sem szívesen jönnék vissza többet.

Cím: 8242, Örvényes, Malom u. 2

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *