A haverom kifőzdéje – Fóti út, Budapest

Facebookpinterest

Ahogy már egy korábbi posztban is írtam, nem tudunk időrendben haladni, mert a nyári időszak nagyobb lélegzetvételű eseményeinek megírására egyszerűen nincs elég idő, ezért a rövidebb, frissebb élmények megosztása kap prioritást. Ennek mondjuk három előnye is van, legalább halad a feldolgozás, vannak azért új bejegyzések az oldalon az időhiány ellenére is, illetve remek lesz majd a nyári élményeket utólag, esetleg a téli szünetben elővenni és megírni, legalább a forralt boron kívül is melegít majd valami a hideg napokon.

Meleg és kellemes napokról azonban sajnos most szó sincs, egy csúnya őszi, esős napon szomorú látogatást tettünk Újpesten így keveredtünk el a Fóti út irányába. Ha pedig már erre jártunk, felkerestük a Haverom kifőzdéje nevezetű vendéglátó helyet, melyről sokat hallottunk már.

A haverom kifőzdéje

Egy pár sarokra álló reklámautón még 790,- a menü, de bent már 890,-

Az internet hazudik, ne higgy neki

Pár helyen az interneten korábban már olvastunk erről a vendéglátó egységről, és szinte mindenhol azt írták, hogy hatalmas adagokkal és nagyon korrekt árakkal találkozik az, aki ide ellátogat. Ezt az étterembe való betérés előtt még nem tudtuk ellenőrizni, azonban egy másik elég kellemetlen tévedést igen. Tizenegy óra körül már közeledtünk a célállomáshoz, le is parkoltunk az étterem előtti 3-4 autónyi hely egyikén, és indultunk is volna befelé, azonban nem tudtunk. Nem voltak kétségeink az érkezéssel kapcsolatosan, mert az interneten mindenhol azt látom, hogy hétfőtől szombatig 7:30-tól 18 óráig van nyitva a Haverom kifőzdéje (vasárnap zárva), ami a legkevésbé sem fedi a valóságot!

A haverom kifőzdéje

a 7:30-as netes nyitvatartás valójában 11:30-tól indul

A Haverom kifőzdéje ugyanis minden nap 11:30-kor nyit, hétköznap 21, pénteken és szombaton pedig 22 óráig tart nyitva. A 7:30-as nyitást tehát nem tudom milyen ellenségük terjesztette el az interneten, de nagyon érdemes lenne minden létező felületen utána menni, gondoskodni a megváltoztatásról, és valós időpont feltüntetésről, mert ez az első rossz pont, ha az ember odaér, és fél órát várnia kell a nyitásig. Nem is pontosan értem egyébként, hogy egy kifőzde miért 11:30-kor nyit, ez azért inkább az a’la carte éttermek sajátja, de gondolom a kereslethez igazítottak. Esetleg régen korábban nyitottak, de talán nem jöttek be elegen délelőtt ezért történt a váltás és későbbi kezdés. Ez magyarázná a korábbi nyitva tartás elterjedését és fennmaradását az interneten, azonban a jelenséget amit az étterem előtt 11 órától tapasztalni lehet, azt nem.

A haverom kifőzdéje

letisztult belső tér

“Vérszagra gyűl az éji vad”

Ahogy elértük a 11 órát, elkezdett gyűlni a nép. A behúzott kerítésen kukucskál mindenki befelé, fogják a kis dobozkájukat, vagy csak úgy állnak és várják a nyitást. Főleg melós ruhában voltak sokan, és láthatóan nem ma jártak itt először, ami számomra egyértelműen jó előérzetet adott. Első körben arra gondoltam, hogy nem egyszerű mennyiségű és megterhelésű feladatot kell végezniük ezeknek a srácoknak nap mint nap, amihez nem kevés energia kell, főleg ilyen moslék időben, a nagy tányéron kis semmi puccparádé kaja vélhetőleg nem az, amiért újra és újra idejönnének, feltételeztem tehát, hogy az adagokkal nem lesz gond. A másik tény, hogy a kétkezi munkát végző embereket sajnos nem fizetik túl, pedig a manapság épülő kacsalábon forgó paloták és állami beruházások költségkeretébe gondolom azért beleférne, csak ez nyilván elakad valahol, és nem azok kapják akinek kéne. Ebből pedig azt a következtetést vontam le, hogy remélhetőleg az árak sem lesznek túlzottan elborultak, és korrekten az irányba nyit ez a hely, hogy tényleg mindenki meg tudjon engedi magának egy menüt.

A haverom kifőzdéje

Új rekord született

Menü tekintetében a fenti két feltételezés hozta is azt, amit az ember előzetesen elképzelt, illetve budapesti viszonylatban új csúcs született. Bár Pali Bácsi étkezdéje és borozója hosszú ideig tudta tartani  a legjobb ár/érték arány díjat a 900 forintos menüjével, azonban a Haverom kifőzdéje 10,- Ft-al aláment, és itt 890,-ért kínálják a leves plusz húst is tartalmazó főétel kínálatot. Ezek pedig nem is akármilyen ételek, ott jártunkkor csontleves volt a napi kínálat, valamint sertésborda, hagymás tört burgonyával, a mai napon pedig amikor a posztot írom zöldbableves és rántott borda betyárosan burgonyával illetve paprikás burgonya debreceni kolbásszal a választható kínálat. Mi végül nem menüt kértünk, de ahogy láttuk a tálcákon sokan mások igen, és nem kis adagok jártak ezért az összegért, valamint kinézetre is teljesen rendben volt az amit itt menünek hívnak. Mindez pedig 890,- Ft-ért a mai világban ingyen van.

A haverom kifőzdéje

jó, de picit nehezen érthető design

Két választható főétel is van minden nap a leves után, a másik ha jól emlékszem valami főzelék volt, ami nem örvendett túl nagy népszerűségnek, egy-két idősebb úr és hölgy választotta csak ezt. Így távolról látva az összképet elég nagy tisztelet innen utólag is az üzemeltetőknek. Mert nyilván egy építkezésen dolgozó igazi melósnak is jár a napi meleg étkezés, nem csak az irodai yuppeeknak még ha a kemény munkáért kapott összeg nem is nagyon teszi ezt lehetővé, mert sajnos sokkal többször látjuk, hogy zacskós tej, két kifli meg 10dkg párizsi a menü, amit nem neveznék túl igazságosnak. Illetve a nyugdíjjal nem túl jól ellátott, egész életüket végigdolgozott időseknek részéről is abszolút jogosan elvárható, hogy ne csak azt ehessék, amit ők főznek, vagy családtagok visznek, és kijön a szűk költségvetésből, hanem néha legalább ők is le tudjanak ülni egy ilyen szép, tiszta és igényes környezetben, és egy jó nagy adag, finom, meleg, két fogásos ebédet el tudjanak fogyasztani. Nem akarom túl szentimentálisra venni a figurát, de azért jó, hogy itt úgy vannak belőve az árak, hogy szélesebb közönség is megengedheti magának.

A haverom kifőzdéje

látványos kínáló pult, gyors és kedves személyzet

Burger vs menü

A 30 perc alatt amíg kint várakoztunk az esőben volt idő megnézni a táblákat, azonban mivel a napi menüről ekkor még nem volt információnk, ezért csak a már kint is hirdetett hamburger gondolata tudta magát befészkelni a fejünkbe. Talán túlzottan is, mert mikor bementünk, bár a kínáló pult kifejezetten jól nézett ki, de már nem tudtunk szabadulni a burger gondolatától. A nyitás után 6-8 perccel már úgy tele volt a hely, mintha vacsoraidő lenne egy ingyenes napot tartó, fine dining étteremben, komolyan keresni kellett a helyeket az újonnan érkezőknek. Volt kint is pár asztal, az utcafrontos teraszon, azonban olyan mértékben szakadt az eső, hogy hiába ért túl a tető a kinti asztalokon, simán bevert odáig a víz, ezért arra csak a merészebbek vállalkoztak. Összességében azonban mindenki elégedetten falta a nagy adag és finom ételét, időjárás ide, sorban állás oda.

A haverom kifőzdéje

a sokféle remek házi limonádé közül ez épp a zöldalmás

Kiszolgálás és házi limonádé

Nagyon jól néztek ki a menü kaják, és komolyan és hosszasan elgondolkodtunk, de végül mégis az eredeti tervnél maradva, a kifejezetten kedves felszolgáló lánytól megrendeltük a burgereinket . Az ár, a mennyiség és az íz mellett maga a kiszolgálás is igen fontos szempont, de sok helyen ezt nem tudják, vagy egyszerűen nem adnak rá. Itt azonban minden rendben volt, sőt, az a kis plusz is érkezett, ami többet ér, mint bármi puccparádé. A fiatal lány aki kiszolgált minket ajánlott is, képben volt az ételekkel, és barátságos, közvetlen viszonyban vette fel a rendelést, nem csak tárgyilagosan, fapofával, hogy “na ez megint egy rohadt munkanap”. Két burgert kértünk, én egy dupla húsosat, illetve rendeltük egy házi limonádét is, melyből szintén van vagy 6-8 féle változat. Zöldalmásat kóstoltunk, teljesen rendben volt, azonban rendelésnél érdemes képben lenni, mert itt egy adag az 6 deciliter, tehát ha csak nem 40 fok van odakint árnyékban, nem feltétlenül kell fejenként 1-1 pohár . Mivel éppen az eső szakadt, és nem rólunk a víz, ezért mi megelégedtünk egy pohárkával, csak kértünk hozzá két szívószálat.

A haverom kifőzdéje

nézzük meg előre, hogy mi nem fog burger után már belénk férni

Utána gondoltam bele, hogy na most beleszaladtam! Nem voltam résen, csőbe húztak, végem van. Nem néztem meg ugyanis előre a limonádé árát, és mint tudjuk, irdatlan pofátlanság manapság már az amit az éttermek ital fronton művelnek, 4-5-600 Ft 2-3 dl itóka, és ez még a jobbik eset. Mindegy, egyszer élünk, én is hibázhatok, gondoltam, de hogy ne rágjam magam ezen el is felejtettem a témát a számláig. Itt ért a döbbenetes felismerés, hogy még az itallal sem akarják túlzottan nyúzni az embert. Nem pontosan emlékszem, de azt hiszem 100,- Ft volt decije a limonádénak, így 600-ra jött ki a két személyes pohár, pedig meggyőződésem volt, hogy legalább 900-at legombolnak majd érte rólam. Minimum 150, inkább 180-220 már mindenhol egy deci ital, annak ellenére is, hogy limonádé esetén a belevaló nem áll túl sok mindenből. Ezért is egy jó pont tehát, a házi limonádét annyira alacsony áron adják, amennyire csak lehet, 100 Ft alatt egyszerűen már nincs sehol ital a városban (esetleg szóda vagy csapvíz).

a burger kínálat (van vega burger is)

Várakozás és burgerek

A rendelési lapon a hamburgerek mellé az is oda van írva, melyikre mennyit kell várakozni, és az előre feltüntetett 15-20 perc bár kellően tájékoztató jellegű, ezzel azonos mértékben elrettentő is. Értem én, hogy ez itt nem egy meki (szerencsére), és nem állnak a senyvedt szendvicsek a kiadó csőben hosszú percek óta, de azért a 15-20 perc várakozás egy hamburgerért első blikkre nagyon soknak tűnt. Mindegy, inkább friss legyen, gondoltam, azonban hozzátéve még szorzónak azt a 10-15 embert aki sorba állt menüért, és a kiadó lányok alig győzték az iramot, felsejlett bennem a gondolat, hogy lesz ez 30-40 perc is. De nem! Sőt, szerintem még 15 sem volt, és érkezett a két megtermett burger.

classic dupla

classic burger

Pufi “alap” classic burgert kért, amely szintén nem volt kicsi, én pedig dupla classic változatot, ami kifejezetten emberesre sikeredett. Árak tekintetében azonban sajnos a burgerek már nem olyan barátságosak, mint a menü, a legolcsóbb classic burger 1690,- Ft, ennek dupla változata pedig 2190,- ami azért egy szendvicsért elég sok lenne, még akkor is, ha méretes és valódi marhahúst tartalmaz, azonban a trükk itt abban rejlik, hogy nem csak egy szendvicset kap az ember, hanem egyből egy menüt. Így azért már nem olyan vészes a dolog, de ezzel egyből felmerül rögtön további két probléma.

classic dupla

classic dupla (majdnem) zöldség mentesen

Az egyik, hogy nincs lehetőségem nekem megválasztani, hogy kérek-e menüt vagy elég nekem a szendvics, mert nyilván a rendelési lapon úgy kerül feltüntetésre, hogy “minden szendvicshez jár” ergo mintha kicsit ajándék lenne, de mint látható bőven benne van az árban a két kiegészítő. A másik gond pedig, hogy a menü nem szendvics, krumpli és üdítő, hanem az itóka helyett itt is káposztasalátát kapunk, mint a Remíz Burgerben. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy az ugyan úgy “külváros”, mint ez, ami számíthat a bérleti díj tekintetében árképzési alapnak, sőt a Remíz frekventáltabb helyen is van, de ott az alap menü 1190,- Ft, szintén hatalmas burgerrel, salátával és krumplival, két hússal pedig +350,- Ft azaz 1540,- a vége. Ezzel szemben itt ugyan ezt 2190,- ért kapjuk meg, amit ezért én nem neveznék túl baráti árnak, de azért még tűréshatáron belül van, ha csak hajszálnyit is. És akkor az American Burgert még nem is említettem, ami egy hússal árul akkora burgert, mint más kettővel, ugyan úgy külváros, mint ezek, csak a másik oldalon, és ott az 1590,- es menübe giga nagy burger, nagy tányér krumpli, és még üdítő is belefér!

A haverom kifőzdéje

van benne cucc

Ár érték arány

A hamburger ahogy már írtam, hatalmas volt, még az általam rendelt zöldség mentes változatban is. Erről jut eszembe a következő probléma, itt sem sikerült ezt megoldani. Nem győzöm hangsúlyozni, tudom, hogy a hiba bennem van, de sok mindenkinek van valami perverziója, nekem épp a nyers zöldség fóbia, ezért így kértem. Még fel is soroltam, hogy hagyma, paradicsom, saláta ne legyen benne. Szerintem itt is én hibáztam, mert bár mondtam, hogy nyers zöldség nélkül, de a felsorolásból kihagytam az uborkát, így abból bele is került két szelet. Nem tudom hol sérült az információ, a rendelési lapon volt hogy mit nem kérek bele, és az ubi nem volt felsorolva, vagy a konyha döntött úgy, hogy azért valamit csak kellene belerakni, de nekem ez azért mindig nagy sérelem.

A haverom kifőzdéje

csendélet…

És bár tudjuk, hogy sok mindenben a méret a lényeg, azért étel esetén az íz sem az utolsó szempont és végre elérkezhetett a kóstolás ideje. Sajnos itt volt talán az első komolyabb visszaesés, mert bár a burgert egyáltalán nem mondanám rossznak, sőt, kifejezetten jó volt, azonban egy elég gyakori, illetve egy igen ritka probléma is felmerült vele kapcsolatosan, melyek nekem sajnos eléggé az élvezet rovására mentek. Az egyik, reklám zsargonban népbetegségnek számító probléma a túl kevés szósz és a kissé fojtó zsömle. Ez a kettő nagyon fontos összetevője a burgernek, hiába gondolja mindenki azt, hogy legyen benne nagy a hús és meg is vagyunk. Ez a buci nekem a régi retro puffancsok hangulatát idézte, az pedig messze nem volt a topp, valamint sokkal-sokkal több szószt tenni bele, mert nekem ez így kissé szárazra sikerült. Nem vészesen persze, de azért annyira igen, hogy említést érdemeljen.

A haverom kifőzdéje

azért ez könnyfakasztó látvány, nem?

Szó-Szó! Hála Imotepnek…

A másik probléma bár igen furcsa és ugyan ennyire ritka is, mégis az, hogy a húsnak hús íze volt. Mármint ez önmagában erény is lehetne, hogy nem ecet íze van mondjuk, mint egy steak ízűnek árult Chio chipsnek, de itt a probléma abban jelentkezett, hogy a húsnak “CSAK” hús íze volt, a lehető legnatúrabb formában. Mindennemű fűszer hiányzott belőle, és így sajnos elég íztelen volt, illetve picit talán túl is lett sütve, és ez így a kevés szósszal, és nem 100-as bucival együtt lényegesen fojtóbb burgert eredményezett, mint az ember szeretné.

A haverom kifőzdéje

ne feledkezzünk meg a remek krumpliról és káposztasalátáról sem

Félreértés ne essék, ez egyébként egy tök jó burger! Nagy, szépen elkészített, látszik, hogy van benne igyekezet, éppen csak pár apróság az, amitől erre én még csak azt tudom mondani, hogy “aha, jó”, és nem azt, hogy “úúúú bakker ez milyen király!”. És ez egyébként számomra jelen esetben igen szomorú, mert abszolút szimpatikus a hely az egész hangulatával, a hozzáállásával, menü áraival és kiszolgálásával, de ennek ellenére kénytelen vagyok azt minősíteni, amit ettem, és úgy, amilyennek éreztem. Persze ez szubjektív, mint minden tesztünk, de egy omlósabb bucival, több szósszal, kevésbé túlsütött, és rendesen megfűszerezett hússal, valamint 300-500,- Ft-al alacsonyabb áron ez lenne az ország egyik legjobb burgere, így azonban egyenlőre csak a dobogó (tágabb) környékén somfordál sajnos.

A haverom kifőzdéje

jön és bekap a monster burger

De ismétlem, azért abszolút ajánlott, egyáltalán nem lehet róla azt mondani, hogy kifejezetten rossz, ehetetlen, vagy bármi radikális probléma lenne vele, tehát nem egy Louis vagy Hamburger bár Gyula, éppen csak nem annyira kiemelkedő, mint azt első ránézésre gondolná az ember. Meg kell jegyezni azonban azt is, hogy a menühöz kapott káposztasaláta remek, és a rendelési lapon állítottakkal szemben nem chips, hanem korrekt házi sült burgonya jár a szendvicshez, melyek azért vitathatatlanul magas értéknövelő tényezők.

//Pufi véleménye//Fentebb kevés szó esett róla, de én mindenképpen külön írnék a házi sültkrumpliról ami a burger mellé jár, ez ugyanis szerintem egyedülállóan jó. Komolyan mondom, hogy nem tudom felidézni, hogy ettem-e valahol ennyire házias, az otthon ízeket hozó, friss krumpliból sütött krumplit. Általánosságban mindenhol a mirelit vackot kapjuk, néhol a silányabb, néhol a jobb minőségű fajtából, de friss sültkrumplival csak fehér holló jelleggel találkozhatunk (most hirtelen csak a Semmi Extra menüje jut eszembe, ahol házi a krumpli). Ráadásul a krumplit a hamburgerhússal ellentétben finom, kellemesen sós fűszerkeverékkel ízesítették, ami a frissesség mellett extra jópont!

A hamburger buci viszont tényleg nagyon száraz és fojtó, ráadásul szerintem túl vastag is. A hamburger szerintem gyönyörű, a fotókon is fantasztikusan mutat, de sajnos élményben nem hozta, amit vártam.

DE! Még egyszer: Bigbig like a Haverom kifőzdéjének a fantasztikus sültkrumpliért, amit a hamburger mellé felszolgálnak!//Pufi véleményének vége//

Pro: ha pár autós is, de van parkoló, nagyon korrekt menü árak és adagok, remek házi limonádék korrekt áron, hatalmas burgerek, kedves kiszolgálás, szuper, friss sültkrumpli
Kontra: kicsit magas burger ár, nincs “csak” szendvics rendelés, kevés szósz, kicsit fojtó buci és túlsütött hús, kevés fűszer

A Haverom kifőzdéjéről nem lehet rosszat mondani. Nem tudom mióta léteznek, elvből nem nézek utána nagyon a helyeknek, mert ha meglátnám, hogy a tulajnak hat saját gyereke van, meg még három örökbefogadott, szombaton önkéntes tűzoltó, vasárnap meg beteg kiskutyákat ment, akkor kitörölnék minden kritikus megjegyzést a burgerrel és annak árával kapcsolatban, akkor pedig sok értelme nem lenne a blognak, ha elfogult és őszintétlen vélemények gyűlnének csak rajta.

Szóval nem tudom mikor nyitottak, de kicsit olyan az érzésem, hogy nem olyan rég, most van abszolút felszálló ágban az étterem, most tart az útkeresési időszak. Szerintem az irány abszolút jó, ezt gondolom ők is látják az ebédidőben betóduló emberek hadán, azonban hogy ne csak a kifejezetten reális árú menüjéről, hanem a remek házi hamburgereiről is híressé váljon a hely, kérem fogadják meg a fent leírt tanácsokat, és akkor a város, sőt, az ország másik végéről is ide fognak seregleni a leginkább szőrszál hasogató kritikusok is, hogy ódákat zengjenek az itteni burgerekről. Addig is kitartás, csak így tovább srácok….

Cím: 1046 Budapest, Fóti út 88

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *