Hatan Pizsamában, avagy plusz egy Hugo!

Facebookpinterest

Az idei nyárnak lassan vége (2016-ban kezdtem a posztot, most sikerült befejezni), és alig írtunk valamit. Ennek sajnos több oka is van, de elsősorban persze a tömény idő hiány. Szerencsére azért most is volt elég mászkálás és élmény, de a mellette mellékesen jelentkező hatványozottan megnövekedett munka mennyiség nem adott arra lehetőséget, hogy ezt meg is írjuk. No mindegy is, ne erről beszéljünk, igyekszünk pótolni a megélt élmények megosztását, kezdem ezzel az egyik utolsó színházi élménnyel.

Minden nyáron igyekszünk legalább egyszer látogatást tenni a Tihanyi Szabadtéri Színpadnál (ami most már Bujtor István Szabadtéri Színház), melyet mindig különösen élvezünk, főleg mert jár hozzá gyerek felügyelet is, és bár imádjuk a kölköket, de azért nem árt évente 2 óra külön. Idén (2016) a Hatan Pizsamában című darabot tudtunk megnézni a Játékszín előadásában, nagy örömünkre.

Semmit nem tudtam előre sem a szereplőkről, sem a sztoriról. Jellemző az idei évünkre, hogy cirka beestünk a színházba. Eleve csak pár órával korábban értünk le Balatonra, lecuccoltunk, és kb indultunk is. Ennek ellenére most még gyorsan enni is sikerült előtte valahol valamit, így gyrosért se kellett rohannom most a Retro-ba, szépen nyugisan tudtunk helyet foglalni. Elkezdtem böngészni a szereposztást, és egyből felderültem. Főszereplőnk pl. Hajdú Steve, aki a színházak Gesztesi Károlya (ha nem sértem meg Steve-et ezzel a hasonlattal), mert míg egy TV filmet vagy sorozatot nem tudnak elképzelni Gesztesi nélkül (bár mostanában már egyre inkább), addig manapság nincs színdarab Hajdu Steve nélkül, mondjuk én ez utóbbit nem is bánom. Zárójelben jegyzem csak meg, hogy Hajdu Steve agyát érdemes lenne klónozni, vagy legalábbis elemezni, de hogy miképpen tud 60-80 színdarabot fejben tartani, az számomra rejtély. További darabok is várnak megírásra, tavasszal láttuk a Gyalog Galopp c. film színpadi feldolgozását a Spamalot-ot, melyben szintén az egyik főszereplő Steve, illetve kb. 2 hónapja sikerült a Mamma Mia előadására is eljutni, és ott is remekül alakít. Ez most kettő hirtelen, ami eszembe jutott, de olyan mondjuk nem jut eszembe, amiben nem láttam (na jó, a Testőrben nem volt benne). De mondom, én bírom, jó arc, jöhet minden mennyiségben.

Színpadi kép a darab előtt

Ezen kívül még Németh Kristóf, az ország Kertész Gézája is egyből ismerős volt, bár nem tudom, megy-e még a Bariközt, de 10 éve még úgy tudom ő volt az ügyeletes rossz fiú, és remekül alakította, de azért ennél pl. egy komolyabb szerepben is láttuk a közelmúltban épp egy Agatha Christie darabban, melyet Pufi írt meg. Vándor Éván és Barabás Kiss Zoltánon túl itt volt azonban még Fábián Anita, aki esetében azonban már az én szegénységi bizonyítványom, hogy így név alapján nem ugrott be egyből, pontosan ki is ő. Arcról azonban már igen, szintén a sok évvel ezelőtt látott Jóban Rosszban csapatában ő alakította az elmebeteg szőke feleséget, aki mindig depizik, akinek mindig baja van. Szörnyű, mennyire működik az Izaura jelenség. Pontosan azt gondoltam, ez egy ilyen nő, tiszta ideg és frusztrált, ezért alakítja ilyen remekül ezt a szerepet. De nem! Ezen az estén határozottan és egyértelműen kiderült, hogy szimplán “csak” kiváló színész.

A tihanyi színházi látogatásaink most már úgy tűnik rendre a meglepetésekről fognak szólni, mint pl. a Legyen a feleségem esetében történt, ugyanis ott is más szereplőtől vártuk azt a mindent átütő alakítást, ami viszi a darabot, mint aki végülis ezt nyújtotta. Itt éppen ugyan ez történt. Barabás Kiss Zoltán zseniális fazon, de sajnos itt méltánytalanul kevés szerepet kapott, kb. az utolsó 10 percben láthattuk csak, de a Hajdu Steve, Németh Kristóf, Fábián Anita trió vitte a prímet. Nekem e hármas hölgytagja leginkább.

Forrás: Játékszín

Pár szó a történetről: (spoiler veszély) Hajdu Steve alakítja a csapodár férjet, aki szeretőt tart, hovatovább a saját házába akarja meghívni egy hétvégére, de nyilván ilyen formán nem teheti ezt, ezért meghívja barátját és alkalmazottját Németh Kristófot, majd a helyszínen szembesíti, hogy ő lesz az, aki eljátssza, hogy a meghívott szerető az ő barátnője. Ezzel csupán annyi a probléma, hogy Németh Kristóf épp annak a Vándor Évának a szeretője, aki Steve feleségét alakítja, így már az első 5 perc után garantált, hogy lesz itt bőven kavarodás. Ezt még azzal is megspékelik, hogy mind Steve szeretőjét, mind pedig a frissen rendelt és kiközvetített bejárónőt is Brigitte-nek hívják, így természetesen ők is rövid időn belül szerepcserére kényszerülnek.

A történet ez alapján egy tipikusan tévedések vígjátékára alapozó sztori, azonban itt ezt olyan csúcsra járatják, hogy a történet bizonyos pontjain már kifejezetten nehéz követni, hogy ki kinek mit is hazudott, hogy melyik szereplő kinek a kije valójában, illetve kicsoda ő az egyes szereplők tudata szerint. Nyilván nem maga a történet viszi a prímet, ezért nagyon ellőni a poént nem is lehet, azonban a remek színészi alakítások és a folyamatosan jelentkező, egymásra épülő helyzetkomikum hegyek garantálják a biztos szórakozást.

Forrás: Játékszín

Egyetlen jelenséget, szlenget, poént kénytelen vagyok még lelőni, ismét ugorjon aki nem akarja előre tudni. Ez pedig a HUGO! “A plusz egy Hugo”, mint visszatérő motívum. Miről is beszélünk?! Az aktuális bejárónő az érkezésekor teljesen tévesen megkapja azt az információt, hogy most ő lesz a szerető, miket kell tennie, eljátszania, és a többi. Mire ő:
– Rendben, nem gond, plusz egy Hugó lesz! (szándékosan Ó-val, mert ő sem ügó-nak hanem hugónak mondja, jó ízesen)
– Hogy mi?
– Plusz egy Hugó!
– Ki az a Hugó?
– Jó barátom, Viktor Hugó! A 100 Eurós bankjegyen! Szeretem őt, csak ritkán látom. Kiváltképp hó végén!

Persze ez így leírva sajnos elég száraz, és messze nem adja vissza az a hangulatot, amit ott a színészi játékkal együtt nyújt, de ez egy visszatérő és igen humoros motívuma a történetnek, melyet természetesen az imént kiemelt Fábián Anita, mint Brigitte a bejárónő ad elő, valami egészen fantasztikusan. Használni is fogom, ha valaki kér valamit, amit nem nagyon szeretnék megcsinálni! “Oké, nem gond, plusz egy Hugó!” 🙂

Forrás: Játékszín

Nehéz egy ilyen darabról írni, mert a történetet nyilván nem kell elemezni, színészi játékot meg nem igen lehet, de összességében elmondható, hogy kifejezetten remek szórakozást nyújt a Hatan Pizsamában c. darab. Illetve nem mellékesen ismételten emlékeztetni tudja az embert, hogy ha egy színész a tévében bolond és utáljuk, még akkor is simán előfordulhat, hogy “csak” nagyon hitelesen alakít. És Fábián Anita esetében egészen biztosan az utóbbiról van szó, mert végig pusztultunk a röhögéstől a megnyilvánulásain, illetve közönséges viselkedésén és a röfögő röhögésén.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk ezt a darabot, kellemes kis könnyed, nyár esti szórakozás, kiváló színészekkel és alakításokkal, végig pörgős és humorban gazdag történettel.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *