Halászkert étterem – Balatonfüred

Facebookpinterest

Néhány hete jártunk itt családosan, hogy a sokszor és sok helyen dicsért halászlét leteszteljük. Tesztpartner segédlettel érkeztünk, édesanyámmal, aki mondhatni, hogy a fél országot végigkóstolta már halászlé tekintetében, tehát van összehasonlítási alapja. Nyilván persze más ételeket is teszteltünk, nézzük tehát mit nyújtott nekünk a balatonfüredi Halászkert.

Megjelenés

A sétány elején, a parkoló behajtásnál található az étterem, kellemes fákkal körbevéve. Az első ami szembetűnik a vendégnek az, hogy az étterem hatalmas. Túl hatalmas. A terasz akkora, hogy két-három esküvőt is le lehetne szervezni párhuzamosan, és bár ez elsőre nem volt zavaró, később az lett. Összességében azért persze kellemesnek mondható, újnak tűnő asztalok és székek, nagyok és kényelmesek, illetve hatalmas és jól funkcionáló árnyékolók.

Halászkert Étterem - Balatonfüred

Árak

Még a bejáratnál kihelyezett táblán átfutottuk az árakat, mire lehet számítani, nehogy beleszaladjunk valami mellbevágóba, de ezt szerencsére egyáltalán nem állíthatjuk. Sőt, inkább azt mondanám, hogy a Balaton egyik kiemelt helyének számító füredi sétány elején talán még inkább olcsónak is nevezhető az étterem. Ez mondjuk szimpatikus volt, nyilván nem kevés külföldi turista kosztol itt, és legalább nem akarják a Balatontól és az egész országtól elvenni a kedvüket egy 10 Eurós halászlével. Egy baconös csirke sajtmártással és körettel pl. 2150,- Ft, ami nem mondható drágának, van, ahol 2800,- Ft körül is elkérnek egy ilyenért, és még az sem kiemelkedő (illetve van olyan is, ahol csaknem 2.000,- Ft egy tojásos nokedli).

A személyzet

Az árakat követően a második fontos szempont a kiszolgálás, de ebben sajnos már nem volt sok köszönet. A fekete rövid hajú lófarkas kisasszony aki minket kiszolgált nem volt a bájolgás csúcsa. Na nem mintha szükség volna erre, de ő talán kicsit már túlzásba is vitte a kimértséget. Nem volt kifejezetten goromba vagy illetlen, inkább csak nyers és dekára kimért. Kizárólag technikai értelemben kommunikált velünk, ki mit kér és hogyan, aztán ment is. Nyilván nem szeretnék egyetlen étteremben egyetlen pincérrel sem életre szóló barátságot kötni, de ennél azért jóval többre volna szükség, hogy a vendég tényleg vendégnek érezhesse magát. Mondjuk mivel alapból nem tűnt egy depis típusnak, szerintem csak rossz napja lehetett a néninek, esetleg összeveszett a pasijával, vagy éppen már annyira ki volt hajtva a lelke is, hogy nem maradt energiája két kedves szóra, de az októl függetlenül a jelenség sajnos tapasztalható volt, és ez nem volt kellemes.

Levesek

Levesek

Minden bizonnyal azonban csak neki lehetett valami gondja, nem általános ez a hangulat jelenség itt, mert pl. a kenyeres kosarat egy szőke fiatal lány hozta, és ő kedvesen mosolygott. Bár ő meg arra nem figyelt, hogy az addigra kitöltött italok sok helyet foglaló 4-5 üvegét elvigye, hogy ne legyen útban. Később tartárt is kértünk az egyik ételhez, az konkrétan el lett felejtve, már javában ettük az ételt, mire megérkezett, szóval a kiszolgálás, ha nem is kritikán aluli, de nincs a helyzet magaslatán az biztos.

Már itt megfogalmazódott bennünk, később pedig csak erősödött az a gondolat, hogy teljesen túlvállalja magát a hely ezzel a befogadóképességgel. Első körben nem kellemes ez a tömegétkeztetés feeling, másodsorban pedig szerintem a felszolgálás és a konyha is éppen csak hogy nem roppan össze a vendég mennyiség alatt, ami a végeredmény minőségén nagyon érződik. És akkor ez még csak a látszat, aztán jött a motorház alatti rész.

Halászkert Étterem - Balatonfüred

Az a híres halászlé

A rendelést hamar leadtuk, étel és ital tekintetében is, és a kiszolgálás sebességével sem volt gond. Sőt, talán túl gyors is volt, de ezt majd később. Én legjobban a halászlét vártam, annak ellenére, hogy nem is én fogyasztottam, mert kíváncsi voltam rá, ha már ennyit hallottunk róla. Hát azt kell mondjam, csalódás volt. Ízre teljesen rendben volt, de állagra messze nem, nagyon híg volt, egy sima paprikás lének tűnt, benne haldarabokkal, semmi másnak. Később kiderült, nem csak ezt, minden mást is erősen túltolnak paprikával, tán kalocsai lehet a séf, mert vitathatatlan, hogy ez dominál legjobban a fűszerek között minden ételnél. Értem én, hogy ez egy magyaros étterem, illetve ez a fűszernövény kis hazánk egyik gyöngyszeme, de e mellett azért sok egyéb érdekes ízt is jó lett volna még érezni, amire sajnos nem volt lehetőség.

Én nem értek hozzá, de édesanyám érzékletesen mutatta a különbséget. Csináltunk közeli fotót is a léről, visszanéztük a korábbi Adler-es képet is, és nagy volt az eltérés. Míg ott a tartalomtól és nem kizárólag a paprikától elszíneződött, inkább barnás, jó sűrű lét kaptunk, addig itt élénkpiros, és sokkal hígabb állagú leves érkezett. Félreértés ne essék, azt semmiképpen nem lehet rámondani, hogy rossz, de míg az Adlerban érezhetően sokkal több odafigyeléssel, passzírozva, állagban és ízben is jobbra készítik, addig ez itt inkább egy korrektnek, mintsem kiemelkedőnek nevezhető halászlé. Nem örültem. Ha már ez, a majdhogynem névadónak számító étel “csak” korrekt, mire lehet számítani a továbbiakban.

Halászlé, elég híg, és túl paprikás

Halászlé, elég híg, és túl paprikás

Gyerek adag nincs, oldd meg ahogy tudod

Ami mondjuk nem tetszett, hogy nincs gyerek adag semmiből, de annyit azért lehetett kérni, hogy hozzanak plusz egy tányért. Nem pontosan értem, azt miért nem lehet megtenni, hogy ha nincs is kis adag, legalább egy megvásárolt teljes ételt a konyhán kétfelé tálaljanak, ahol ennek a műveletnek a helye lenne, így azonban bénázhat ezzel a vendég az asztalnál. Értem én, hogy mi a szándék, a három éves gyerek is egyen 2000,- Ft-os teljes áru ételt, annak ellenére is, ha csak a negyedét bírja megenni, csak nem ezt érik el vele, sokkal inkább a pörköltszaftos terítőt és a morgós vendéget. Ügyfélkezelésből ez már a második vagy harmadik rossz pont volt sajnos.

További kellemetlen jelenségként, csak hogy ne unatkozzunk, a pincér nem várta meg, míg édesanyám teljesen elfogyasztja a levest, még a harmada hátra volt, mikor letette mellé a fő fogást. Ez ráadásul a rántott borda volt, hasábbal, ami elég gyorsan hűl, hidegen pedig nem nagy élmény. Ez számomra minősíthetetlen éttermi hozzáállás. Pörögjünk gyorsan, mert kell a hely másnak? Iszonyat sok a vendég a túl nagy étterem miatt, és nem képes időzíteni a szakács? Elromlott a melegen tartó? Mindegy mi az ok, kis túlzással egy magát étteremnek tartó helyen kifejezetten pofátlanságnak érzem az ilyen húzást. Kifőzdében még teljesen oké, de komoly, hogy itt is ez a színvonal?

Csirkepaprikás galuskával

Csirkepaprikás galuskával

Túl gyorsan jön az étel

Elsőre biztos voltam benne, hogy a rendelés és étel asztalra helyezés között eltelt alig 5-6 perc biztosan mikrózott kaját fog jelenteni számomra, de szerencsére ennyire nem volt rossz a helyzet. Baconös csirkét kértem burgonyával és sajt mártással, aminek elkészítésére szerintem nem elég ennyi idő, főleg ilyen éttermi terheltség mellett. Azt azonban egyértelműen érezni lehet, ha egy étel mikrózott, és szerencsére nem erről volt szó, ezért két alternatíva jutott eszembe: vagy éppen visszamondott valaki egy ilyen rendelést, amit nem hiszek, vagy aktív ételmelegítős megoldást alkalmaznak a Halászkertben.

Szerintem egyszerűen nem győzi a konyha csúcsidőben ezt a mennyiségű embert, és kicsit bejátszik a Meki megoldás, hogy előre elkészítenek pár gyakran fogyó népszerű fogást, és bevágják a melegen tartóba, mondván 10-15 percet simán kibír ott, és hamarosan úgyis rendeli valaki. Még azt sem mondhatom, hogy ez az étel rovására ment volna, mert sem ízre, sem állagra, sem látványra nem volt vele semmi baj (bár a fotóján azért látszik, hogy a hús nem az elmúlt 1-2 percben készült), az egésznek csak a hangulata nem szimpatikus, hogy kapkodva vagyunk kiszolgálva, pörögjünk és menjünk, mert kell a hely.

Az ételek egyébként rendben vannak

A halászlé bár nem volt nagy szám, de rossz sem, például nem volt félig romlott mint a Huszárban a húsleves. Illetve az összes többi ételre is ez a leginkább helytálló kifejezés, hogy korrekt étel korrekt áron. Semmi baj nincs egyikkel sem, ízre, állagra, mennyiségre és látványra is teljesen rendben vannak, sőt, még finomnak is mondhatók, azonban nincs benne semmi plusz, semmi olyan, amiért az ember rendszeresen visszajárjon, és ez sajnos igaz mind az ételre, mind pedig a kiszolgálásra is.

Rántott borda hasábbal

Túl nagy

Sajnos azt gondolom, erről nem a konyha, hanem a vezetőség tehet, és nekem itt a sokat akar a szarka hasonlat jutott egyből eszembe. Nyilván a séf örül, ha egyáltalán lépést tud tartani a rendelésekkel, ha viszonylag friss és ízes étel kerül az asztalra, meg legalább az, amit rendelnek, és nem valami teljesen más. Én azt gondolom, a tulajnak nem kéne ennyire mohónak lenni, és a teraszból egy jelentős részt le kéne csapni, akár gyerekjátszónak, akár valami dekorációnak, vagy élő zenének, és az így lecsökkent befogadó képességet már úgy el lehetne látni, hogy abban benne lenne az a plusz ami most hiányzik.

Igen tudom, most minden étterem tulajdonos egy emberként kezd el sírva röhögni, hogy ez mekkora egy barom, csökkenteni a befogadó képességen, hát hol él ez a hülye. Teljesen igazuk van. Én pedig a vendég vagyok, aki inkább megy egy kisebb étterembe, kisebb terasszal, és inkább vár kicsit többet az ételre, ha az szívvel lélekkel készül, mert van rá elég idő, és benne van az a plusz, amit elvárok, illetve amiért visszamegyek, valamint ahol a pincér sincs agyon hajtva mint egy igásló és van két kedves szava a vendéghez. És ezen dől el a dolog, hogy egyszeri vendéget akarunk, vagy rendszereset, mert ha kisebb, kellemesebb környezetben minden fronton többet kaphatok, akkor azt is fogom választani, annak ellenére is, ha a Halászkerttel tulajdonképpen semmilyen jelentős probléma nem volt. Illetve egy, a hely mérete, de ez mindenre durván kihat. Amíg azonban tele a terasz, ez nem fog változni, mikor pedig már nem lesz tele, akkor talán már túl késő lesz hozzá.

Tökfőzelék pörkölt feltéttel

Tökfőzelék pörkölt feltéttel

Korrekt áron korrekt étel

De térjünk vissza a jelenhez. Halászlét ettünk, baconös csirkét burgonyával, füstölt sajtmártásban, tökfőzeléket pörkölt feltéttel, csirkepaprikást nokedlivel (gyerek menü helyett, asztalnál felezve), és rántott bordát hasábbal, hozzá tartárt, italokat, és kávét. Mindez volt összesen 13.630,- Ft ami szerintem kifejezetten nem mondható soknak. Oké, hogy nem evett mindenki levest, csak fő fogást, illetve desszertet sem fogyasztottunk, de akkor is 3 felnőtt és két gyerek jóllakott, italokkal, kávékkal, amiért ez az összeg abszolút nem drága, az árakkal tehát nincs gond szerencsére.

Persze az ételek is meg-meg villannak azért, a füstölt sajt mártás például kifejezetten finom volt, illetve Pufi elmondása szerint a főzelék is, ami nem kis szó, a legegyszerűbb ételeket szokták ugyanis a leggyakrabban elrontani. Azonban ennek a feltétje is sajnos túl volt tolva paprikával, és bár a nokedli is minimálisan túl kemény volt, összességében ezek a nem frissen készülő ételek (sajt szósz, főzelék) jobb minősége is az eredeti gondolatunkat erősítette. Azt látjuk, ha van rá idő, akkor megcsinálják jól, azonban ha frissen készül az étel, ott erre már nincs idő és lehetőség. Nehéz tehát megfogalmazni, mi pontosan a probléma, mert szerintem a szakáccsal nincs gond, még csak az árképző managgerrel sem, a HR-esnek azonban már kicsit szét kéne nézni a csapatban, kinek kéne már egy-két szabadnap, hogy ne pusztuljon el végkimerülésben, illetve a logisztikai részlegnek kellene bevágni a terasz minimum egyharmadát a raktárba, és talán rendben is lennénk.

baconös csirke burgonyával, füstölt sajtmártásban

baconös csirke burgonyával, füstölt sajtmártásban

Ungárishe Folklór ladi-ladi-lom

Étel fronton pedig talán az egyetlen, de általános, és meghatározó probléma a paprika, ebből vissza kéne venni kicsit. Vagy ha nem, akkor esetleg érdemes lenne az étterem kapujában távozáskor alkalmazni a kedves Hawaii virágfüzér helyi változatát, gesztus jelleggel, mert ha ezt a külföldi vendégek indokolják, úgy étkezés után járna egy méretes paprika füzér szuvenírben az ember nyakába. Ha ez ugyan nem is, ingyen parkolás viszont jár az étkezéshez illetve annak idejére, ami kedves gesztus. Kár, hogy utólag tudtuk meg, és nem is itt álltunk az étterem előtt, tehát semmit nem értünk vele, de azért ez nem mellékes szempont, hogy erről gondoskodik az étterem.

Összességében

A balatonfüredi Halászkert étterem egyáltalán nem rossz hely. Kellemes árnyékos a terasz, nagyok és kényelmesek a bútorok, és összességében az ételekkel sem volt gond, sőt, inkább egy-egy kiemelkedő pozitívumot tapasztaltunk elkészítés és íz fronton is. Érdekes, hogy ennek ellenére nem tudtunk kifejezetten elégedetten távozni, és ennek okain sokáig gondolkodtunk.

Mivel a történtek és itt leírtak alapján másra nem tudunk gondolni, tényleg csak a túlzott méreteket és befogadóképességet tudjuk okolni ezért. A túl nagy méret miatt kicsit népétkeztetés érzése van az embernek, de legalábbis semmiképpen sem hangulatos, kis Balaton parti éttermi feeling sajnos. Ez pedig kihat a pincérek állapotára és túlterheltségére is, csak rohannak egyik asztaltól a másikhoz, és gondolom hosszabb távon már ennek megfelelően is viselkednek, valamint véleményem és érzésem szerint a konyhán is be-be csúszik egy ételmelegítős megoldás, friss elkészítés helyett, az időhiány miatt.

Halászkert Étterem - Balatonfüred

Mindezek ellenére azt egyáltalán nem tudnám mondani, hogy nem ajánlom az éttermet, és ne menjen ide senki. Készüljön rá így, ezek alapján, és akkor nem fog csalódni. Árban korrekt a hely, az ételek is jók voltak, ha remek hangulatot és valami hű de extrát nem várunk, akkor akár minden ebédre is tökéletes lehet.

Pro: korrekt árak, korrekt ételek, ingyen parkolás az itt tartózkodásra, könnyen elérhető helyen van,
Kontra: nincs gyerek adag, túlhajtottak a szakácsok és pincérek, túl nagy a terasz és a befogadóképesség, tömegétkeztetés hangulata van

A balatonfüredi Halászkert Étterem összességében persze azért rendben van. Ha az ember egy gyors ebédet vagy vacsorát szeretne egyedül, illetve 15-20 fős, baráti vagy családos ordibálós kerekasztalt, reális áron, ennél jobbat keresni sem tud. Azonban ha elegünk van a sétány zajos forgatagából, csendre és nyugalomra vágyunk, vagy friss barátnőnket szeretnénk elkápráztatni egy romantikus és meghitt vacsorával, akkor ne ide jöjjünk, mert csalódás lesz. Itt nyugalom, csend, és meghittség az nincs, de van korrekt áron korrekt étel, technikai szempontból tehát remek választás, ha valaki “csak” enni akar.

Cím: 8230, Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Halászkert étterem – Balatonfüred

  1. Ez az e-mail amit írt az étteremről hát a véleményem hogy maga nagyon ráér biztosan az életben semmi megterhelőt nem csinál mert szerintem csak az ír egy vendéglátó helyről regényt, csupa rosszindulattal, fényképekkel, megjegyzésekkel. Ha Önnek ez a hely túl hangos és zavaróan sok az ember miért nem megy nyáron erdőbe ott talán nincs zaj ami idegesíti vagy miért nem ül be egy olyan étterembe ahol nincs egy szál vendég sem, higgye el nyáron is talál ilyet a Balatonon. Én és még sokan mások törzsvendégek ezen a helyen amit Maga pocskondiáz. Ha Ön ilyen okos a vendéglátásban próbálja meg ugyanezt megcsinálni a Balaton parton hátha sikerül. Azt pedig elfelejti hogy a szezon nem 12 hónapból hanem sajnos csak két-három hónapból áll úgy hogy azt nem is értem hogy mondhat ilyen sületlenséget hogy vegyék be a teraszról a bútorokat. Csak annyit tudok Önnek ajánlani hogy maradjon otthon és főzzön magának az biztosan jobb lesz és nem fecsérli az idejét egy ilyen jellegű regényre. Azt már meg sem említem, hogy a fényképeket amiket csinál, hát nekem eszembe sem jutna fényképezni az ételeket, miközben elmegyek nyáron a családommal vacsorázni. Maga nagyon szegény ember csak sajnálni tudom

    • Kedves Csilla!
      Köszönjük a kedves szavait. Tapasztalatunk szerint aki ilyen felfokozott és személyeskedő hangnemben igazít helyre minket, az sosem egy általános olvasó, mindig érintett az adott témában. Vagy egy tulaj, vagy egy alkalmazott, vagy egy törzsvendég rak helyre minket pár keresetlen szóval, melyek közül most Ön saját állítása szerint is ez utóbbi csoportba tartozik. Legyen kedves a legnagyobb tisztelettel elfogadni azt, hogy ez esetben egészen nyilvánvalóan nem elfogulatlan a véleménye, nekünk azonban sokkal inkább lehet az, aki nem jár ide rendszeresen, nem tekinti kedvenc törzshelyének ezt az éttermet. Az, hogy ilyen lekezelő, sértegető hangnemben ír, arra csak annyit tudok mondani, hogy a stílus maga az ember. Ízlésről nem lehet vitatkozni, egyéb tekintetben pedig tényeket írtunk le. Azzal kezdtem, hogy a hely abszolút korrekt árakon dolgozik, itt tehát már a csupa rosszindulat és pocskondiázás meg is dőlt. Azt is írtuk, hogy az ételek egyébként teljesen rendben voltak, a gyors érkezés ellenére nem tűnt úgy, hogy mikrózott vagy melegítőben tárolt ételek lettek volna. De persze azt is megírtuk, hogy agyon hajszolt volt a pincér, és nem volt egy kedves szava sem, illetve hogy gyerek menü nem volt, és még csak két tányéron sem hoztak ki egy ételt a két gyereknek. Ez tény! Akkor is, ha nem tetszik Önnek. Nekem sem, ezért írtam le! Ezért vagyunk gonoszok és semmirekellők, mert leírtuk az őszinte véleményünket, és nem ajnároztunk agyon egy helyet, ami az Ön kedvence? És akkor még minket kell sajnálni? Nyilván ha valaki imád egy helyet, vagy tulajdonosa, annak nem esik jól a kritika, ennek ellenére azonban azt gondolom, hogy nem az a helyes út (bár tipikus magyar mentalitás) hogy aki velünk nem egyező véleményen van, azt kellően személyeskedő hangnemben lehülyézzük, sértegetjük, melyről az Ön levele is szól. Egyetlen pontban sem írt igazán az étteremről, nem cáfolta azokat amiket megírtunk, kizárólag sértett személyeskedést fogalmazott meg, melynek véleményem szerint az öncélú dühöngésen túl nem sok értelme van. Megtehettük volna, hogy olvasás után töröljük a bejegyzését, de nem tettük, lássa ezt is mindenki, ez is egy vélemény. Ezt követően azonban a több ezer, különböző témákkal foglalkozó blog oldalnak legyen kedves levelet írni, aki bármikor bármilyen helyen fotóz, és azt negatív kritikával illeti, hogy mekkora egy rongy ember, mert úgy nem érzem hitelesnek a véleményét, hogy csak azt oktatja ki, aki az Ön kedvenc helyét illeti némi kritikával. Azt már jómagam is megfogalmaztam a posztban, hogy nyilván az éttermet nem fogják kisebbre venni, ez szakmai öngyilkosság lenne, nem is értem miért tért ki erre ismét, azonban ettől függetlenül tény, hogy ez így egy túl zajos, és nagyon tömegétkeztetés hangulatú hely, nem pedig egy hangulatos étterem. Persze kizárólag nekünk, ez egy szubjektív blog, online napló, magányvélemény. Akár csak pár kilométerrel odébb a tihanyi Adler-ban is lényegesen jobb ételeket ettünk, kellemes családias környezetben, de még a Retro Pizzéria teraszán is, ergo nem az a megoldás, ha otthon marad az ember és magának főz, vagy ha leordítunk valakit, mert olyat mond, ami nekünk nem tetszik. Mindenki meg tudja találni azt a helyet ami neki tökéletesen megfelel, Önnek ez, nekünk más, ez azonban azt gondolom ennek ellenére sem alap és indok az olyan stílusra, amit Ön megengedett magának. És igen, nyilván unatkozó milliárdos vagyok, az ég világon semmi dolgom, csak egy gazdag, nem dolgozó, barlanglakó semmirekellő lehetek, ha egy étteremben lefotózom amit eszek, erről blogot írok, és pláne olyat, ami Önnek nem tetszik. Nem akarok nagyon moralizálni, de épp ezért tartunk itt, ahol. Ha bárki el tudna fogadni kritikát, ha nem hülyéznénk le egyből aki más véleményen van, és nem kezdenénk egyből személyeskedni, főleg magyar módra egyből az anyagiakra rámenni, hogy biztos egy unatkozó milliomos, akkor sokkal előrébb lennénk. Nem pontosan értem, honnan érezte felhatalmazva magát, hogy ilyen stílusban kommunikáljon velem, sértegessen és becsméreljen, de lelke rajta. Amúgy biztosíthatom, napi 10-12 órát dolgozó, 4 fős családot eltartó, gyereknevelésben is aktívan részvető apuka vagyok (mint az a posztokból is látható), de Ön lesz az első, akit értesítek, ha nyertem a lottón, onnantól pedig csak a fine dining éttermekben kóstolt tízezer forintos tojáslevesekkel és a luxuskikötőkkel kapcsolatos problémáimat fogom részletezni. Addig is minden jót kívánok, sok egészséget Önnek és egész kedves családjának, valamint további sok sikert kedvenc éttermének is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *