Gyereknap 2015 Millenáris

Facebookpinterest

Sokat hezitáltam, hogy ezt a bejegyzést hová soroljam a létrehozott kategóriáink közül, mert ha a gyerek írná, adná magát a “szórakozunk, kikapcsolódunk” terület, számomra azonban a szülői oldalról nézve nem olyan egyszerű a választás. Mivel azonban “kiborulunk, elfáradunk, legatyásodunk” bejegyzés csoportunk nincs, így maradtam az imént említettnél, vélhetőleg más is ott keresné.

Mert mint minden szülőnél, nálunk is vannak krízis napjai az évnek. Leginkább mondjuk ennek nevezhető a január 1. és december 31 közötti időszak, de azért ezen belül is vannak még nehezebb időszakok, ilyen a karácsony, húsvét, név és születésnap és persze a gyereknap. Apunak és anyunak már jó előre görcsben van a gyomra, milyen programot, élményt, ajándékot találjon ki, ami nem is viszi el a havi fizetést, de azért a gyerek sem érzi úgy, hogy ő a világon a legutolsó, ágról szakadt, élmény nélkül felnövő zabigyerek, aki csak létezik a földön, mert ezt az önsajnáló szerepet remekül tudják hozni, ha nincs élménnyel kimaxolva az idejük hétfőtől vasárnapig. Tudjuk, hogy a feladat megoldhatatlan, az ember bármit csinál, a végén úgyis kevés, miért megyünk már haza, és “holnap már nem tudunk semmit sem csinálni”, de azért rendre nekiveselkedünk a lehetetlennek, mert úgy szép az élet ha zajlik.

Gyereknap Millenáris 2015

Családi jegy korrekt áron elővételben, extra sorban állással

Pufi jó előre gondolkodott, és már hetekkel az esemény előtt kikerestük, mi lesz a programunk, és a jegyeket is beszereztük, a korábbi évek tapasztalataiból okulva. Mindig gyereknap előtti héten szembesültünk ugyanis a problémával, hogy vasárnapra hiper-szuper csoda programot kell rittyenteni, na de hol és mit. Most legalább jó előre tudtuk. Két napos rendezvény volt a Millenárison, mi vasárnap mentünk, mert elvégre az volt a valódi gyereknap, és akkor volt az Alma koncert is. Viszonylag baráti, 2500,- Ft volt egy családi napi jegy, amiért két felnőtt és három gyerek mehetett be. Ezzel még nem is volt gond, nem úgy az elővételes szervezéssel.

Gyereknap Millenáris 2015

kosárhinta kézi hajtással

Mikor odaértünk, volt 4 sor, ebből három rövid és egy hosszú. Persze, hogy ez utóbbi volt az elővételes. Mert nem úgy van ám, hogy aki az interneten megveszi és ki is fizeti a jegyét, az csak úgy uk-muk-fuk fogja magát és bemehet. Nem ám! Szépen sorba kell állni, hogy megkapja a megvásárolt és kifizetett jegyért azt a jegyet, illetve karszalagot, amivel tényleg bemehet. A szervezők persze minden szülőt hülyének is néznek ezzel egyben, aki nem gondolkodik, és a városban kolbászolva dönti el, hogy éppen hová megy be a gyerekkel, ennek értelmében a belépőt éppen ott megvásárló vendégeknek három sort is fenntartottak, azok szépen haladtak is befelé. Azok a balga szülők pedig, akik előre gondolkodtak, és cirka megvolt a fizetett jegyük, csak egyetlen “kasszát” kaptak, ahol be is mutathatják és karszalagra válthatják ezt, mivel pedig ebből volt a több, azonban csak harmad annyi feldolgozó hely, mint az alkalmi vásárlóknak, jó harminc percet álltunk sorba, mire bejuthattunk. Ez úton is köszönjük a szervezőknek, és gratulálunk a briliáns szervezéshez, hogy az is az elővételesek előtt jutott be, aki még otthon aludt, mikor mi már sorba álltunk. Ezen esetleg érdemes lenne csiszolni még egy kicsit jövőre.

Gyereknap Millenáris 2015 - kosár hinta 400 Ft / gyerek / kör

Ki itt belépsz

No de mit is kaptunk a pénzünkért, azon kívül, hogy bebocsájtást nyertünk a gyereknapi programra. A fél órás sorban állás azon túl, hogy karszalagot adott, 1-1 zsírkréta csomag is járt a gyerekeknek, illetve valami puding vagy italpor, és 1-1 tombola jegy. Feltételeztem bent akkor nem lesz fizetős program, a jegyár tartalmazza a felsorakoztatott lehetőségek igénye vételét. Tévedtem. Amint beléptünk egyből balra elérhető volt egy cuki kis kosár körhinta, 400 Ft / fő / kör áron. Ugyan ez a bácsi volt pár éve a tapolcai tavas barlang előtt is a falunapon, ott is mentünk vele egy kört, de nem emlékszem, hogy ott is ilyen áron mérte volna a portékát. Feltételezem, nem ő tehet róla, hanem a bérleti díj, mert ehhez a géphez aztán még áram sem, kell, a bácsi tekeri. Ettől függetlenül kedves és szimpatikus, de 800,- Ft-al öt perc alatt szegényebbek lettünk, és még csak itt indult az őrület.

Gyereknap Millenáris 2015 - kürtős kalács 700,- Ft

kürtős kalács, akkora mint máshol egy fél, 700,- Ft

A túloldalon póni lovaglást találtunk, és itt mivel már extra szolgáltatásról beszélünk, nem 400 hanem egyenesen 800 Ft / fő / kör a tarifa, így további 1600,- Ft-al lettünk szegényebbek, a belépővel (2500,- Ft), a körhintával (800,- Ft) és a pónilóval együtt (1600,- Ft) 4900,- volt eddig a móka, és alig 10 perce voltunk jelen a rendezvényen. “Húha, ez húzós lesz” gondoltam, de persze mindent a gyerekekért.

2015-ben a mű ló már drágább mint a valódi

Ígérem, nem kizárólag az árak tekintetében fogom vizsgálni az eseményt, de azt gondolom 2015-ben Magyarországon az átlag, kettő vagy több gyerekkel rendelkező családnak ez sem az utolsó szempont. Rendezvény szerencsére van dögivel, és az egyetlen amin az ember nem sajnálja a pénzt az a gyereke, de akkor sincs 20-30 ezer Forint családonként minden ilyen megmozdulásra, még akkor sem, ha a vurstlisok így gondolják és erre rendezkednek be. Ennek talán mélypontja volt hátul, az épület bejáratánál lévő, mű lovat bérbeadó család, akinek volt pofája kerek 1000,- Ft-ot kérni 10 perc játékért. Ez már egyszerűen tényleg az a kategória, amikor az emberből leginkább az kívánkozna ki, hogy költse gyógyszerre, de ilyet persze nem mondunk, azonban pár keresetlen szóval megköszöntem volna neki, hogy eljött ő is a bulira. Nyilván a gyerek meglátja, szeretne vele menni, és ha hiszti nélkül szépen megkér, nincs is szíve az embernek ezt nem engedni, de ez úton kérném a Millenáris szervezőit, hogy ezt a családot és ilyen árszabáson ne engedjék ide többet, mert ez túlmegy már a jó ízlés és tűrőképesség minden határán, ez az, ami az értelmező kéziszótárban a rablás mellett áll, illusztrációnak, de komolyan. Ennél pofátlanabbat már gondolom ki sem mertek írni, hogy mondjuk 1500,- Ft 8 perc, mert lincselés lett volna belőle. Abszolút jogosan, ennyire azért nem kellene elborulni, és arra alapozni, hogy a hülye szülő úgyis kénytelen kifizetni. Komolyan és szó szerint még az igazi lovaglásért sem kérnek ennyit, mint ezek a pofátlanok itt a mozgó hintalovakért. Felháborító!

Gyereknap Millenáris 2015 - panoráma kép

Gyereknap Millenáris 2015 – panoráma kép

Az igazi élő lovaknál pedig csak 4 ló volt, és azoknak enni is kell adni, meg nem lehet őket csomagolva, dobozban szállítani, itt pedig ment vagy 8-10 mű ló párhuzamban, 10 percenként egy ezresért, zömében max kihasználtságon, mert ugye ha az egyik gyerek megy a másik is akar. Az gyors számolással 1000,- Ft / ló / 10 perc, akkor 10 lónál, 10 ezer Ft 10 percenként, 60 ezer Ft óránként, és mondjuk ha csak 8 órát van ott egy nap, akkor 480e Ft ezért a semmi melóért? Oké, nyilván van bérleti díj is (de egy padon ültek, egyetlen asztallal, gondolom ezért nem kértek sokat, a lovak mozgásterületére meg nem fizet, mert nem használja fixen), meg nem 100%-os a kihasználtság, de nem is csak 8 órát volt ott, szóval biztosan bőven negyed millió Ft felett van a napi büdzsé, fél millió felett a hétvégi gyereknap. Gratulálok! Nem akarok demagóg lenni, de van aki ezért nem egy és nem két hónapot dolgozik, nem pedig 2 napot, az ilyen mértékű nyerészkedés, pláne a gyerekeken számomra gyomorforgató. A bekerülési költsége meg az egésznek annyi, hogy egyszer megvették (amit már ezerszer kitermeltek), aztán néha megolajozzák a lovakat, és meghúzzák a csavarokat ahol kell. Az egész rendezvénynek ez volt a mélypontja, a beléptetésen túl, az biztos. De biztos szépen megélnek ebből a komoly és felelősségteljes, valamint igen megterhelő munkavégzésből.

Gyereknap Millenáris 2015 - étellap

A kaja is a szokásos rablás

 Hatszáz Forint egy hot-dog, hétszáz egy kis méretű, fél kürtős kalács, ezres egy kolbász, 1400 egy darab saslik. Megszokhattuk volna már, hogy minden ilyen és ehhez hasonló tömeg rendezvényen a büfések agya teljesen elszáll, és úgy viselkednek, mintha mindig az adott alkalom lenne abban az évben az egyetlen, amin a következő szezonig meg kell szerezni a betevőt, de én sajnos nem tudom, és nem is akarom ezt megszokni. Szeretném azt hinni, hogy ez a borsos bérleti díjak következménye, de mivel egy alsófűcsomón rendezett falunapon is ilyen árak vannak, kénytelen vagyok azt gondolni, hogy nem, egészen simán csak a büfések mohók és valóban egy bulin akarnak nagyot kaszálni, mintha másnap jönne az apokalipszis. No de ennyi elég is a kesergésből, az élet alapvetően drága sajnos, de azért dolgozunk és keresünk, hogy lehetőségekhez mértem minél több élményt lehessen belőle venni (csak ha nem lenne a legtöbb árus ilyen pofátlan, akkor több élmény férne bele), térjünk át tehát a történet kellemesebb részére.

Gyereknap Millenáris 2015 - az átláthatatlan térkép

ez itt a térkép

Fokozódó élmények

Gyereknap Millenáris 2015 - Shrek és Fióna Xbox-ozik

Shrek és Fióna Xbox-ozik

Belépést követően az arcomba vágódó fizetős szolgáltatások tömkelege némileg elkedvetlenített, de aztán ez jelentősen javult, főleg látván, hogy a gyerekek jól érzik magukat, mert viccet félretéve, ez az egyetlen, amiért hajlandó vagyok akár legatyásodni is. Belépéskor kaptunk egy térképet, amit szerintem tuti egy informatikus tervezett, mert eligazodni azt nem lehetett rajta, inkább csak összezavart, mint segített, ezért a legegyszerűbb megoldást választottuk, mindent végigjártunk és megnéztünk. Volt számos kézműves foglalkozás, ügyességi játék, és kvíz, valamint a színpadon rendszeres előadások is. Ami azonban furcsa volt, hogy a tombolát cirka rendszeresen, “titokban” tartották, túlzottan nagy előzetes bejelentés nélkül, ami miatt elég morcosak voltak sokan. Mi is csak véletlenül tévedtünk oda, mikor egyszer számokat olvastak, és ajándékokat osztogattak, azonban akinek a számát mondták, és nem volt ott, az nem is kapta meg a csomagját, új és jelenlévő szám tulajdonosa kapta meg az ajándékot. Nekünk még így is mázlink volt, a 100-as számunkat egyik ilyen alkalommal kihúzták, és egy vegyes csomag, radír, italpor, feladatmegoldó füzet, hercegnős matrica, és egyéb apróság lett a jutalmunk. Nem nagydolog, de a gyerekek nagyon örültek neki.

Gyereknap Millenáris 2015 - XBOX ONE sarok

A kinti rengeteg élmény és foglalkozás közül a gyerekeknek a varázs gyurmák tetszettek a legjobban, de kiszerelés függvényében 12-15-17 ezer Ft volt egy csomag, kevesebb, mint fél kiló gyurmával, ez itt szintén nem jön szóba. Neten láttuk már, sokkal olcsóbban, terveztük is, hogy rendelünk. Ez olyan, mint a homok és a gyurma közötti állapot félúton, szobában is használható, könnyen összeszedhető, és nem szárad ki soha, remek kis találmány. A sok kézműves hagyományos foglalkozás mellett volt részleg a digitális élvezetek szerelmeseinek is, mégpedig kiállított XBOX One gépekkel. Nekem egy motoros őrületet sikerült pár percre kipróbálnom, de ebben annyi volt az összes cél és feladat, hogy idétlenebbnél-idétlenebb akadályokon jussak át, persze gyönyörű grafika mellett, de jó, ha három percig lekötött. Kicsit már kezdtünk volna kiábrándulni, hogy alig van itt kint esemény és lehetőség, pár óra alatt végigjárható, de ekkor derült ki, hogy a fő épület is tele van programmal, bementünk hát ott is körbenézni.

Gyereknap a négyzeten

Ha lehet mondani, bent talán még több lehetőség és program várta a gyerekeket, mint odakint. Itt is számos kézműves foglalkozás, Minecraft vetélkedő, Nokia fotózás, mese sarok rajzfilmmel, szülő gyerek konzol sarok, retro játékgép bemutató, NERF játékpuska célba lövés, süti díszítés és még rengeteg minden volt elérhető és kipróbálható. A gyerekek ez utóbbit szemelték ki maguknak, és némi sorban állást követően oda is jutottunk egy asztalhoz. Itt a Rama támogatásával frissen sült csokis keksz-nyalókákat adtak a gyerekeknek, amit a kirakott díszekkel mindenki kedvére alakíthatott. Nagyon szép kis remekművek születtek, és amíg a gyerekek itt elvoltak fél óráig anyuval, én kaptam egy kis kimenőt, körbementem az engem jobban érdeklő területeken is. A régi konzol gépeknél kötöttem ki, mert ez erős nosztalgiával töltött el. Még tizenéves koromban volt pár évig egy SNES gépem, avagy Super Nintendo-m, ami akkor nagyon menő dolognak számított, onnan datálódik a Mario rajongásom, mely a mai napig kitart, de most már WiiU-n. Mindenesetre itt eltöltöttem 5-10 percet kis retro hangulatban, aztán felhasználva a kimenőre jutott időt mentem is vissza gyerek fronton segédkezni.

Rejtett élvezetek

A csarnok hátsó részén mentünk ki, ahol az előtt még nem jártunk, itt egy konkrét bringa pálya volt felállítva, szintén gyerekeknek, verseny és szórakozás jelleggel egyaránt. Ez még teljesen rendben is volt, főleg, hogy jutalom is járt érte, azonban ez ismét nem volt eléggé meghirdetve, véletlenül tévedtünk erre, amikor már eredményhirdetés volt. Addig is behúzódtunk az árnyékba, ahol meg felfedeztük, hogy arcfestésért állnak sorba a gyerekek. Na nekünk sem kellett több, mint rendesen, most is beneveztem a sorban állás szimulátorra míg a gyerekek felderítették a környéket, aztán jeleztem mikor kiálltam nekik a sort, ők következtek, és indulhatott az arcfestéses őrület. Még várakozás közben megkérdeztem, mennyibe kerül, mire azt a választ kaptam, hogy ingyenes. Ezen kellőképpen ledöbbentem, mert a mai világban már a levegő sincs ingyen, de gondoltam végül is fizettünk belépőt, így legalább ennek egy részét lelakjuk. Két sor volt, egy hosszabb és egy rövidebb, mi a rövidebbe álltunk, nem kellett volna. Itt egy olyan lány csinálta a festéseket, aki sajnos nem volt olyan ügyes és precíz, olyan festéseket csinált, amit kicsit megerőltetve én is tudtam volna, de azért a gyerekek így is örültek neki, és végül is azért szép lett. A másik festő egy rövid fekete hajó lány volt, amolyan tetováló szalonos kinézettel ami lehet, hogy igaz is volt, mert valami olyan profi festéseket csinált, hogy elképesztő. Nem tartott neki sokkal tovább egy elkészítése, mint a másik lánynak, de ő még festék fújó gépet is használt, amit még sosem láttam gyerek arcfestésnél, pedig elég sok ilyen sort kiálltam már. Kis színes csillagokat, csillámos szíveket, csíkokat és egyéb alakzatokat fújt fel ezzel de valami iszonyat profi módon. Soha nem láttam még olyan szép és részlet gazdag arcfestéseket, mint amiket ő csinált, de tényleg, messze az átlagos felett néztek ki a keze közül kikerülő gyerekek. Kár, hogy névjegykártya, szórólap nem volt, mert lehetne ajánlani falunapokra, gyerekzsúrokra, illetve esküszöm ide is beírnám reklámnak, annyira profi volt amit csinált.

Gyereknap Millenáris 2015 - gyereknapi kellék

nélkülözhetetlen gyereknapi kellék: RPG-7 gránátvető

Furcsa gyereknapi résztvevők

 Gyereknap Millenáris 2015 - G.I. Jane és Johnny 5A Magyar Honvédség is kivonult a gyereknapra, mindenféle bemutatóval, virtuális lövészettel, tűzszerész robottal és egyéb mókákkal, azonban bennem ez eléggé visszás érzéseket keltett. Értem én, hogy már nincs sorkötelesség, és kell a marketing a seregnek is, de nem lehetne ezt sportnapokra, továbbtanulási és pályaválasztási fórumokra korlátozni? A tizenéveseket már nem nagyon hatja meg a gyereknap apuval anyuval, ide mondjuk 2-8 éves gyerekek járnak leginkább, egészen komolyan ők a célcsoport? Ha a kor technikai vívmányai ellenes anyukák azonnal habzó szájjal esnek neki mindennek és mindenkinek, egy agresszív számítógépes játék láttán, akkor miért nem veri ki a biztosítékot az, ha a négy éves Pistike egy RPG-7-es gránátvetőt tapogat a vattacukros és zsírkrétás kezével? Vagy ez nem gond, mert nem szórakoztató ipari termék, és inkább csak azok ellen keresnek ideológiát? Nem értem, és persze nehéz igazságot tenni demagógia nélkül, de szerintem ezek a fegyverek, gránátok és egyéb honvédségi cuccok nem egy gyereknapra valók, 4-5 évesek közelébe, még akkor sem, ha nyilván hatástalanok és veszélytelenek. Nem kell ilyen kis srácoknak a valós és kézzel fogható fegyverekkel foglalkozni, és ez a véleményem úgy is, hogy nekem két lányom van, akik nagy ívben tojnak az ilyenre. Kérném a lelkes, mindent túlpörgő anyukákat, ilyenkor lázadozzanak, a honvédségtől meg azt, hogy legyen kedves ne a gyereknapon toborozzon, köszi.

Egészen más kategória persze a szintén kivezényelt tűzszerészeti robot, ami valóban érdekesség, és figyelemfelkeltő. Ez egy probléma elhárító gépezet, amit szerintem a fegyverekről nem lehet elmondani, még akkor sem, ha ismerem a mondást, miszerint “a békét megvédjük, ha kell, fegyverrel is”. Nem tartom magam álszentnek, azonban tényleg inkább az érdekesség, a technika oldaláról kellene megközelíteni a témát, ha már mindenképpen be kell férkőznie ide is, ilyen pl. ez a robot, aminek érdekes volt a mozgása, a civil ember máskor nem láthatja ilyen közelről, és lehetett kérdezni a kezelőjét is. Mászkált pár tűzszerész is, tini nindzsa teknőc ruhában, ők is adtak infót, mennyire véd a ruha, hány kiló, stb. Ez mind érdekes és informális, meg élmény is a gyerekeknek, mint régen május elsején tűzoltó autóba ülni, engem csak a kirakott igen durva fegyverek zavartak, de nagyon, annak nem volt itt keresni valója szerintem. Pistikék, Gusztikák ott álltak és húzogatták a ravaszt. Ha találnak egyet az erdőben, vagy fater katona, rendőr, vagy biztonsági őr, és otthon azzal is ezt játsszák, és lelövik egymást, akkor majd mindenki széttárja a karját és nem érti, hogyan is történhetett. Persze ha gyereknapon valódi, nehéz, nem műanyag hanem fém fegyver ravaszát bizgerálja, és ez normális, akkor nyilván be is épülhet a tudatba, hogy semmi gond vele, és csak játék. Inkább az ilyesmin kéne elgondolkodni, mint állandóan a számítógépet meg a TV-t okolni mindenért.

Gyereknap Millenáris 2015 - Gránátalma?

gránátalma???

Almát láttam hajdanán

Most is, mint annyi más helyen és alkalommal az országban az Alma együttes tette fel azt I-re a pontot. Sokadik koncertjükön voltunk már sokadik helyen, egyszer egy bejegyzésben már hosszabban is kifejtettem róluk a véleményem, és velük kapcsolatos élményünket, mely cseppet sem változott, most is csak maximális tisztelettel és elismeréssel tudok beszélni róluk. Profi zenészek, akikben megmaradt a gyerek és emberszeretet is, valamint nem utolsó sorban a humor és az alázat, a rengeteg fellépés ellenére is. A srácok mindenkivel kedvesek és közvetlenek, de nem a sztárokra jellemző megjátszós és lesajnáló formában, hanem tényleg őszintén, nyíltan és érdeklődően. Sajnos érződött, hogy a közelmúltban a frontember, Buda Gábor hangszál műtéten esett át, mert sok dalt az együttes hangulatfelelőse, Körmendy Dávid énekelt, aki nagyon bírok, mert életvidám, energiától kicsattanó mókás fazon, s bár azért mondjuk annyi hangja nincs, mint Buda Gábornak, azért így is egy igen ütős koncertet nyomtak le a srácok, hiányérzete senkinek sem maradt.

Gyereknap Millenáris 2015 - Alma együttes

Búcsú

Ennyi lett volna a gyereknapi szösszenet bejegyzés. Elég tartalmas nap és hétvége volt az akkori, mert az eper szedés és lekvár főzés is azon a hétvégén történt, az utána következőkön meg sok egyéb más, többek között ezért is sikerült csak most megírni ezt a bejegyzést, de a friss emlékekből is látszik, hogy tartalmas programban volt részünk. Végül is a 2500,- Ft-os családi belépő abszolút megérte, elég sok mindent kaptunk a pénzünkért, és a sok külön fizetős program valamint a néhány szervezési hiba ellenére sem lehettünk elégedetlenek. A nap végére nagyon elfáradtunk, úgy emlékszem kivételesen a gyerekek sem reklamáltak, hogy nem csináltunk semmi érdekeset, örültünk ha elvonszoljuk magunkat a kocsiig, aztán haza. Ott persze még várt az előző napról, üveg hiányában félbehagyott lekvár főzés, meg még egy kis határidős munka éjszaka, de akkor már a gyerekek az igazak álmát aludták, és remélhetőleg a tartalmas gyereknapi programról álmodtak.

Pro: barátságos családi belépő ár, sok program, ingyen arcfestés, retro konzolok, süti díszítés, kézműves foglalkozások, póni ló, körhinta, tombola, Alma koncert
Kontra: szervezési hibák: sok sorban állás az előrendelőknek, véletlenszerű időpontokban tombola húzás, horror étel árak, teljesen elborult műlovagló bérlés díjszabás, rakétavető a gyereknapon

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *