Gömböc – Budapest Paulay Ede utca

Facebookpinterest

Kedves feleségem mindig utána néz a neten, hol és mit lenne érdemes kipróbálni, és ezek általában be is jönnek. Egy újabb ilyen volt ma a Gömböc, ami a mellett, hogy érdekes és finom ételeket ad, valami egészen elképesztően kedves kiszolgálást is nyújt, és döbbenetes árakon. Lássuk hát, mit tapasztaltunk ma a Paulay Ede utcában a Gömböcben.

Ropi és Pufi ante portas

Először is kérdéses volt, hogy egyáltalán bejutunk-e. A munkaidő közepén egy gyors ebédre akartunk beugrani, ami sikerült is, 11:40-re értünk a Gömböc kapuja elé, ami azonban zárva volt. Egészen ledöbbentünk. Nem tűnt úgy, hogy megszűnt volna, a hatalmas fém ajtókon kívülről a 8-22 felirat volt látható, tehát már jó ideje nyitva kellett volna lennie. Eléggé csalódottak lettünk, alternatívában gondolkodtunk, de én nem adtam fel, biztosan kinyit ez hamarosan, ki kell nyitnia. Elmentünk addig a sarokig, ettünk egy méregdrága fagyit a Fragola nevű helyen, ami ugyan finom volt, de iszonyat rablás. 280,- Ft egy kenés, ami kb. annyi, mint egy gombóc, +50,- Ft az elviteles kis papír pohár, +50,- Ft az édes tölcsér. Még jó, hogy az alap tölcsér nem +50,- Ft. A fagyi az kifejezetten finom, de akkor is egy rablás. Ettem egy nutellás kókuszt, meg egy nutellát. Csak hogy változatos legyek.

A nutellás kókusz oké volt, de a nutella szerintem konkrétan változtatás nélkül egy erősen lehűtött nutella krém. Ez mondjuk nem feltétlenül hátrány, 5 év alatt. 30 felett már elég durva, levegőt venni alig tudtam a végén, olyan volt, mintha kivettem volna a mélyhűtőből a gyerekek elől oda rejtett nutellás bödönt, és bevágtam volna agyszerre a negyedét. Közben araszoltunk vissza a Gömböc felé, és lám, mire odaértünk, ki is nyitott. A hatalmas fém ajtó belső felén már a valós nyitva tartás volt, 12 órától, csak az a baj, hogy ezt már csak akkor láthatja az ember, ha a hely nyitva. Amíg zárva, addig kívül a reggel 8 látszódik. Ezzel az apró ellentmondással érdemes lenne kezdeni valamit, de minket itt már csak az érdekelt, hogy bejutottunk.

Gömböc bejárat - zárva (8-22)

A név kötelez

Sokszor próbálnak termékeknek, éttermeknek szolgáltatásoknak fantáziadús nevet adni, ami vagány, fiatalos, trendi és vevőcsalogató. Ez általában nem sikerül, mert legtöbbször túlgondolják és agyon bonyolítják a dolgot. Arany igazság a kevesebb több kifejezés, és ezt az általunk ma meglátogatott helyen tudják is. Nem kellenek a flancos nevek és megfogalmazások, jó kaja kell és kész. Ehhez pedig itt sikerült az abszolút nem túlbonyolított Gömböc nevet is hozzárakni, ami külön cuki. Ez azért is találó, mert a hely specialitásai is a kis, aranybarna gömböcök.

Valóban döbbenetes árak

Gömböc bejárat - nyitva (12-21)A neten azt olvastuk, hogy itt hihetetlen áron lehet enni. Azt pontosan nem fejtették ki, hogy milyen irányban hihetetlen, de mivel zömében pozitív véleményeket találtunk, a vevők számára kedvezőbb végletben reménykedtünk. Ami itt tapasztalható, arra azonban még mi sem számítottunk. A Gömböcben alapvetően nincs sokféle étel, de ezt valahogy nem is hiányolja az ember. Van napi 3 féle leves, napi 3 féle arancini, többféle saláta és buci. Az árak pedig valóban döbbenetesek. Egy üdítő 200,- Ft, fél liter házi szörp 300,- Ft, a sör 350,- Ft, kávé 250,- Ft. Ezek az árak kb. a legszakadtabb vidéki kocsmában szoktak az ártáblán lenni, vagy a főváros környékén 10 évvel ezelőtt. Csak az összehasonlítás végett, a héten tesztelt másik falodában 450,- Ft volt egy kóla, itt ez 200,- Ft. Kértünk is egy fél literes bodzaszörpöt. Aztán később még egy málnát is. Kispórolva sem volt a tartalma, tehát nem ez okozta az olcsóságot, illetve mindkettőnél kérdést is kaptunk, hogy savas vagy mentes vízzel kérjük.

Árak tekintetében az ételek is a több mint korrekt kategóriába tartoznak. Egy adag arancini, három jól megtermett gombóccal 590,- Ft. De ezért három akkora gombócot kapunk, ami egy főnek komplett adag kaja. Egy napi leves 450,- Ft, ami szintén emberes, jó nagy pohár, tartalmas forró leves. A buci 790,- melyet sajnos ma nem próbáltunk, de hamarosan fogunk, ez biztos. Akik utánunk jöttek, többen is vittek. Mikor rákérdeztek, ez mi és mekkora, a kiszolgáló srác azt mondta, tenyérnyi kis ciabatta, különböző húsokkal, zöldséggel és szósszal. Mikor kiadta, láttuk is. Azt elfelejtette mondani, hogy kis medve tenyérnyi szendvicske, mert azért a méretével nem volt gond. Épp egy Napoleon rendelést teljesítettek, amiben a tábla szerint a következők vannak: pikáns mustáros csirke, bacon, füstölt sajt, kaliforniai paprika,  jégsaláta, uborka, pikáns szósz. Ez azért elég jól hangzik. Mi azonban maradtunk a gombócoknál, mert ezért jöttünk.

Az örök dilemma, menü vagy csak egy fő étel?

Múlt alkalommal a Meat & Sauce-ban rutintalan voltam, egy szendvicset kértem, míg mindenki rutinosan menüt vásárolt. Itt már tudatos voltam, kértünk egyből két menüt. Napi leves + egy adag arancini 950,- Ft. Ismétlem, 950,- Ft!!! Egy leves és egy főétel. Pillanatokat kellett csak várni, illetve a levesre még annyit sem, de közben folyamatosan érkeztek az emberek, meglepetésemre azonban itt menüt senki nem kért. Vagy csak bucit, vagy csak levest, vagy csak gombócot. A rutinom itt fordítva sült el, később az is kiderült, miért. A leves + gombóc menü olyan brutál sok és laktató volt, hogy az utolsó falatig meg sem tudtuk enni, és mindezt 950,- Ft-ért. Két menüt kértünk, egy póréhagymás gombalevest és egy mustáros sertésragu levest, illetve az egy adaghoz járó 3-3 gombócot. Minden nap 3 különböző van, pár naponként ismétlődően, és nagyon korrekten lehet választani, úgy rakja össze az ember a hármat, ahogy szeretné. Ma volt csirkepástétomos, milánói, és paradicsomos, mindkét adagunkat úgy állítottuk össze, hogy 1-1-1 gombóc kerüljön bele, mindhárom fajtából.

Friss és forró

A levesekkel kezdtük, de ezt idő közben fel is adtuk. Mivel cirka nyitásra estünk be, olyan borzalmasan forró volt mindkét leves, hogy alig tudtuk enni, a hőtartó pohárban pedig nem is hűlt túl gyorsan. Mondjuk azt gondolom, ez legyen a legnagyobb probléma. Pár perc után megérkeztek a gombócok is, ezért inkább átnyergeltünk, azok nem voltak olyan forrók, és a végén zártunk a levessel. Itt jegyezném meg a kiszolgálás minőségét. A két pultos srác elképesztően illedelmes és kedves, valamint mindent az asztalhoz hoznak. Ez ezért különösen nagy szám, mert az egész hely akkora, hogy egy lépéssel átérni, illetve a pult melletti asztaltól cirka oda is tudtam volna nyúlni az ételért, ennek ellenére nem azt mondta, hogy “hello, itt a kaja a pulton, vedd el”, hanem körbejött, és odahozta, a leveseket, a gombócokat, a szörpöket, mindent. Az asztalkák is ötletesek egyébként, az ablakba rakott, amolyan meghosszabbított párkányok, bárszékekkel.

A sarokban van egy létra, rajta lógnak bödönök, abból lehet venni műanyag evőeszközöket, így legalább nekik a mosogatással, nekünk meg a higiéniával nincs gondunk. Minden eldobható, egyszer használatos, a poharak, tányérkák, evőeszközök, minden. Ez máshol tán zavaró, vagy igénytelen lehet, itt teljesen rendben van. Se hely se idő a mosogatásra, így pedig mindenki szép tiszta és új eszközökkel eszik. Az egész hely egyébként szintén kicsi, mint általában a belvárosi hasonló étkezdék, azonban itt valahogy ötletesebb az elrendezés, és nagyobb a térérzet, mint máshol. A túloldalon a bejárat mellett is van egy szép nagy pult, 2-3 székkel, illetve a 2-3 ablakban ülő lehetőség, világos, nyitott, hangulatos az egész. Az ételkészítő felett dobozokon látható feliratokon vannak a választható ételek és áraik, illetve a jobb oldali táblán a napi levesek. Informális és áttekinthető.

Menő manó menü

A három gombócnak tényleg eltérő íze volt. A rizs nem volt száraz, finom szaftos, friss és puha volt, mindegyik gombóc jó sok töltelékkel. Nekem a csirkepástétomos ízlett a legjobban, Mrs. Pufinak a paradicsomos, de abban egyetértettünk, hogy mind jó ízű, nagyon laktató, jól néz ki és brutális adag. Ahogy megettük a gombócokat már szenvedtünk a telítettségtől, és még ott vártak a levesek, amikből alig pár kanál fogyott az elején a forrósága miatt. Ezek is finomak voltak, az én levesem tényleg érezhetően pikáns, mustáros, bőven tele tartalommal. Desszert nem volt elérhető, de enni sem tudtunk volna már, a kávét meg elfelejtettük. A bucit ki akartuk próbálni, de kár lett volna két harapásért, több már nem fért volna belénk, este otthon újramelegítve meg már nem lett volna ugyan az. De sebaj, tuti visszajövünk még kipróbálni.

Egységnyi pénzből a legtöbb kaja

A Gömböc egy remek hely, és döbbenetesen olcsó. 950,- Ft egy menü, amivel korrekten jól lehet lakni, ennyiből szerintem ezt sehol máshol nem oldjuk meg, főleg úgy, hogy igényes környezetben, kedves kiszolgálással és finom ételt eszünk. Ide mindenkinek el kell jönnie egyszer, ez tényleg nem pénz kérdése.

Pro: forró és ízes leves, guszta buci, remek kis töltött golyócskák, kedves kiszolgálás, elképesztően korrekt árak
Kontra: ellentmondásos nyitvatartási információk az ajtó két oldalán, más gond nincs, de tényleg

Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede u. 59,

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *