Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám (22-31-000749)

Facebookpinterest

Abszolút nem vagyok sem celeb sem márka fan, sőt, kifejezetten dühít, ha valaki az istenítésig túl rajong egy terméket vagy gyártót (pl. Apple sátorozások a megjelenés előtt napokkal, stb.). Ennek ellenére most egy ilyen celeb-brand együttállás mégis felkeltette az érdeklődésemet, gondoltam hát kielemezem egy kicsit, mi születik abból, ha egy nagy gyártó egy ismert névvel összeáll, és ténylegesen minőséget, nem csak egy prémium áras divat terméket próbálnak összehozni. Kíváncsi voltam, megéri-e megtisztelni kicsit több bizalommal, többlet tartalmat kapok-e a pénzemért, vagy csak extra haszonnal kínált úri huncutság lesz ez is, mint általában.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

Maga a csomagolás nem túl igényes, sima nyomtatott karton lap, rajta a műanyagba zárt cuccokkal, esetleg egy doboz vagy egyéb megoldás elegánsabb lett volna ebben az árkategóriában, de azért a szerszám mögül szigorúan ránk sandító Bear Grylls emel kicsit az összkép hangulatán.

Nevesítsük előbb a celebet: Bear Grylls-ről van szó. Egészen őszinte leszek, jó ha egy fél műsorát láttam életemben, mert egyszerűen nem kötött le, bár túlzottan nem is figyeltem, szóval ettől még lehet izgalmas is. Ezen egyszerű okból azt gondolom nem volna korrekt és helyénvaló, ha én dönteném el, hogy a túlélés alfája és omegája okkal vagy ok nélkül vált azzá, ami, azonban azt biztosan nem lehet elvitatni, hogy a sztár jelölttel erősen túltöltött Amerikában ha valakinek sikerül az áttörés, akkor talán tud valamit. Főleg ha még az USA elnöke is tiszteletét teszi nála egy műsorban. Bear Grylls érdemeit tehát nem vitatnám el, főleg mert hogy mint a tesztünk is mutatja, most már nem csak mint survival ikon, hanem túlélő eszköz család formájában is saját brandé nőtte ki magát, amit azért szintén elég kevés emberről mondható el.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

A csomagolás hátoldala. A netes leírások éppen csak mellékesen említik a hozzá járó tokot, nagyon tartottam ennek a minőségétől, de szerencsére abszolút illeszkedik a termékhez, szíjra csatolható, masszív és még jól is néz ki.

Ilyen formán elég nehéz a celebet követően a márkát elemezni, hiszen ez jelen esetben csaknem egy és ugyanaz, persze igaz, hogy a Gerber / Fiskars, mint gyártó lobogója alatt jelenik meg a termék család, és azért ezek sem névtelenek már a szakmában, azonban ne legyünk álszentek, nyilván ezzel a külalakkal, BG felirattal és aláírással várhatóan nagyságrendekkel többet adnak majd el ebből a termékből, mint amennyit egy újabb, 253. Gerber / Fiskars termékből sikerülne. A nagy neveknek és a jó minőségnek azonban ára is van sajnos, na de ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük az elején.

Közeledett egy ünnepnapom, és mivel már van több tucat ingem, 148 alsónadrágom, minden közértből pontokért beszerezhető Angry Birds és Star Wars figurám, nyakkendőt meg nem nagyon hordok, így adta magát a helyzet, hogy gondoljunk egy merészet és idén kérjünk valami ütőset. Sikerült egy helyen még viszonylag elfogadható áron megtalálni az egyik legösszetettebb Bear Grylls szerszámot (kicsivel 15e Ft felett), majd mikor már komplett modellt és adatokat tudtam mondani megkaptam a jóváhagyást is, és indulhatott a rendelés. Itt volt 3-4 nap izgulás, mert 1 munkanapra írta a cég, de még 3 nap múlva sem volt sehol, de azért szerencsére végül megjött, és kézbe lehetett venni ezt a csodafegyvert.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

A csomag teljes tartalma: maga a szerszám, a méretben és stílusban is hozzá illeszkedő minőségi tok, és egy kihajtogatható túlélési gyorstalpaló, számos hasznos tippel, legyen szó akár tűzgyújtásról, akár menedék építésről, akár égtáj meghatározásról vagy jelzőfény lehetőségekről. Komolyan veszik tehát a “survival” stílust.

Pár hete keresgettem valamit a neten, és akkor jött szembe egy teljes Bear Grylls kollekció, tűzgyújtó szerszámmal, fejlámpával, bozótvágó késsel és minden egyébbel megáldott brand formájában, és azonnal elkezdett foglalkoztatni a dolog. Az első és alapvető motiváció nyilván az volt, hogy mindenkiben kicsit ottmarad a gyerek, és egy minden jóval megáldott “bicska” az vágyaink netovábbja 0-99 kor között. Emlékszem édesapámnak volt egy mobil étkészlete még a katonaságból, összecsatolt kés, villa, kanál, kis szíjra szerelhető tokba rakva. Mai szemmel nem volt nagy szám, kicsit ütött kopott is volt már, meg rozsdás 1-2 helyen, de nekem mégis nagyon tetszett. Illetve ugye mindenki ismeri a tipikus “svájci bicska” jelenséget, amiből minél több alkalmatosságot hajthattunk ki annál drágább volt, azonban a zsúfoltsága miatt a használhatósága sok esetben problémákba ütközött. Meg persze ez is csak a gazdag kölyköknek járt akkoriban, de mi már akkor el voltunk hasalva, ha több funkciósnak volt nevezve, közben összességében csak egy kés volt, és egy kihajtható dugóhúzó, no meg az elmaradhatatlan pirosas-bordó szín és a jól megszokott logó.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

A csomagolás hátsó-felső része, az eszköz felsorolással. Magyar nyelvű dokumentumot ugyan semmilyen formában nem kapunk, de azt gondolom, ennél a termékkel e nélkül is mindenki boldogulni fog.

A másik ok a beszerzésre a gyermeteg hozzáálláson túl pedig a minőség volt, illetve annak feltételezése. Mert én is, mint még nagyon sokan, csaknem minden vásárláskor elkezdem szívni a fogam, hogy atya isten, ez miért kerül ennyibe, nézzünk valami olcsóbbat, biztos az is ugyan annyit tud és hozza azt a minőséget, a másikban csak a nevet és az extra TV reklám és marketing költséget kell megfizetni. Majd ezt követően én én is, mint nagyon sokat, számos alkalommal pofára estem már, mert a 10-20-30%-al olcsóbb cucc a drágább minőségének tizedét sem érte el, ezért több alkalommal döntöttem már rosszul a spórolással, és aztán végül a drágább terméket is meg kellett vennem, mert az olcsó rekord idő alatt szétesett, így annak az ára kidobott pénz volt. Nyilván nem lehet általánosítani, de sok esetben azért egy noname olcsó cucc elég hamar feladja a szolgálatot, míg egy ismert márka jó eséllyel tovább bírja. És nem azért, mert azt svájci vagy német szakemberek rakják össze 200 EUR óradíjon, mert ugyan úgy Kínában készül minden, csak max a megrendelő elvár egy anyagminőséget, és visszadobja, ami nem megy át a teszteken, mert ugyan azon a gyártósoron lehet minőséget és hulladékot is gyártani, kérdés mit töltünk be a gépbe, és ki a megrendelő.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

A csomagolásból kiszabadított két főszereplő: A tok elég kicsi, de éppen méretre igazított, jól néz ki és minőségi, a szerszám pedig még kihajtva sem hatalmas, de éppen kézbe illeszkedik, és méretével ellentétben elég komoly súlya van.

És persze itt például nem a mindenféle divat márkákról beszélek, mert ennek a hóbortnak aztán sosem voltam képviselője. Gyerek korban még kényszerből, mert nem tellett 8e Ft egy Devergo polóra vagy 15e egy Replay gatyára, aztán mikor már tellett volna rá, akkor meggyőződésből, mert hivalkodó észjátéknak tartottam, ha rá van írva egy fehér pólóra, hogy Gucci, és akkor az már 17e Ft, ugyan az a 100%-os pamut és kiváló minőség a felirat nélkül meg mondjuk 3-4e. Nincs ilyen kényszerem, és soha nem is volt szerencsére, hogy pár márkás cuccba bújva, attól kelljen többnek éreznem magam.

Persze itt is kell egy arany középút, nem mondom, hogy 100%-os poliészter műanyag latex cucc az a király, csak ‘ocsó legyen, de benne az ember már délre olyan állapotban van, mintha két hete nem fürdött volna. Szóval arany középút! De azért ha van értelme és látszik benne a lehetőség, én is gyakran be szoktam ruházni 1-1 prémium cuccra, főleg technika és használati cikk terén, mert inkább legyen egyszer drágább, és azt használjam 5-7 évig, minthogy fél évente újat kelljen venni abból, ami ugyan csak fele annyiba került, de így összességében sokszorosát kifizetem, és még bosszankodom is. Habár a Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám azért nekem már e felett az értelmes ár határ felett volt kicsivel, de ezt most ajándékba kaptam, annak meg nem illik nézni a fogát, így ezt a szempontot sem boncolgatnám tovább.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

A tok, benne a szerszámmal. A belső hátsó falon van egy kis zseb, oda lehet betenni a survival guide papírt összehajtva, ami jó, de ennek a zsebnek a tetejébe rendre beakad a szerszám, mikor betesszük, ami viszont kellemetlen. Elég patent a hely, ezért ezt a belső zseb nyílást kicsit el kell tartani az ujjunkkal, de ha megvagyunk vele, akkor ezt a kellemes, masszív, vagányul kinéző és jól hordozható eredményt kapjuk.

Egészen pontosan bruttó 17.435,- Ft-ot kértek el ezért a cuccért, ami még úgy sem kevés, hogy 12 eszközt tartalmaz, tehát jó esetben, ha átlagolunk, akkor olyan 1.500,- Ft körül van benne 1-1 eszköz. De persze kapunk még hozzá egy kis túlélő zseb kalauzt is, ami itt és most nem sokat ér, de ha mondjuk holnap reggel véletlenül a dzsungelben ébrednék valamiért, akkor ott már megfizethetetlen lesz. Illetve jár még hozzá egy elég frankó szíjra csatolható kis tok is, ami éppen méretre gyártott, így mindenhová magunkkal vihetjük a túlélő felszerelésünket, és legyünk őszinték, ez az érzés szintén megfizethetetlen. (Már várom is, mikor és hol fog először megállítani egy rendőr vagy biztonsági őr, hogy mi van a tokban, fegyver? gázspray?) No meg ezeket a kis tokokat horror áron szokták árulni, és nem tudunk ám akármilyen szerszámhoz méretre gyártottat kapni, itt meg mind a 12 eszközhöz egyszerre kapjuk meg ezt a remek tokot, tehát a hülyének is megéri. Hozzátéve még azt is, hogy pl. egy jobban felszerelt, 6-8-10 funkciós Victorinox van vagy 22-30e Ft (ami legyünk őszinték, iszonyat nagy brand, de ennyi év után már eléggé uncsi), így még kifejezetten jó boltot is csináltunk.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

A tok hátsó-alsó részén a korlátozások nélküli élettartam garancia jelzése. Apró probléma ezzel, hogy csak Észak Amerikára érvényes, de ha jól választunk boltot, azért a garanciális időre Magyarországon sem lehet panasz.

De a lényeg még csak itt következik. Olyat láttam ugyanis a termék neve mellett, ami azonnal meggyőzött, mert ilyet Magyarországon ezt megelőzően még soha sem láthattam. Először is azt, hogy a termékre “Full Lifetime Warranty” vonatkozik, azaz teljes és korlátozások nélküli élettartam garancia. Ez azt jelenti, hogy ha bárkinek bármikor baja lenne vele, az idők végezetéig visszaviheti, és kicserélik. Ez mondjuk jól hangzik, de nyilván kivitelezni már nehezebb, mert ha mondjuk 10-15 év múlva már nem is gyártanak ilyen modell-t, akkor nem tudom mire cserélik ki, de ez részletkérdés. A lényeg, a bizalom, és az így bőven megvan. Egyetlen apró kitétel és így probléma ezzel, hogy mindez kizárólag Észak Amerika területén érvényes. Ezen kívül pedig mehet a szabad rablás, tehát hogy kinek milyen alacsony garanciával van pofája eladni ezeket a cuccokat a világ egyéb tájain. És ugye nem árulok el vele nagy titkot, hogy nálunk az átlag kereskedők nem álltak kétszer sorba, mikor a korrektséget osztogatták.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám teljes harci díszben

No de nem az én általam megtalált bolt. Itt ugyanis elég durva garancia járt a szerszám mellé, és ez végérvényesen átbillentette a “de jó lenne majd nekem egyszer egy ilyen” gondolatot a “nekem mindenképpen kell egy ilyen”-re. Ez pedig nem más, mint az egészen pontosan 25 éves garancia vállalás a termékre! Nem elírás, huszonöt év garanciát adtak rá! Konkrétan megvan a garancia lapom, amin rajta van, hogy 2041.07.05.-ig garanciás a termék. Ez így elég finom ugye? Kérdés, mi lesz ezzel a garancia lappal 25 év múlva, hogy fog látszani rajta a tinta, vagy létezik-e majd még a lap egyáltalán, ha nem légmentesen csomagolom el addig. Aztán eggyel tovább gondolva sajnos az is jó kérdés, én létezek-e majd még 25 év múlva, de mivel persze a válasz erre egyértelműen és pozitívan csakis igen lehet, ezért mintegy életre szóló barátot választva, kezembe is ragadtam a vadi új Bear Grylls Ultimate kombinált szerszámomat.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

Nem átírt és editált garanciális idő, a termék valóban 2041. július 5.-ig garanciás. Ezen azért nem nagyon lehet fogást találni!

A következő probléma azonban itt következett, és egyben ez indokolta ezt az indokolatlanul hosszú bevezetőt is. Nevesítve, hogy a kiváló minőség ide, 25 év garancia vállalás oda, konkrétan nem merem használni a cuccot, nehogy baja legyen, vagy egy apró karc is keletkezzen rajta. Nulla teszteredménnyel szolgálhatok tehát, hogy miként tudok a fűrésszel mamutfenyőt kivágni, a csavarhúzókkal a kivágott fából tutajt fabrikálni, az ollóval hozzá vitorlát vágni, majd mivel rossz irányba sodort a víz fogságból hogyan vágom ki magam drótvágóval. De hogy kicsit a realitás talaján maradjak, még csak arról sem tudok beszámolni, hogy milyen behúzni vele az utolsó csavart a gyerek bringájába, vagy éppen milyen jó beszélgettünk a konzerv hagymás bab vagy éppen Puffin lekvár mellett, mellett (Bud Forever!), melynek tetejét ezzel a remek szerszámmal pattintottuk fel. Ez persze biztos változni fog majd, és amint ez megtörténik, írok teszt eredményeket is, addig azonban marad a szépsége, ereje, strapabíró kinézete, sok funkciója és remek tokja, hogy gyönyörködjünk benne. Illetve hogy egész nap ott lapul az oldalunkon, amitől mintha csak ismét 5 évesek lennénk, legyőzhetetlen kommandósnak érezhetjük magunkat. És legyünk őszinték, már ezért megérte.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

A minden ízében minőségi szerszám még ilyen BG logókkal és Bear aláírásokkal is meg van spékelve, hogy még hatásosabb legyen az összkép.

Az igazsághoz hozzátartozik persze, hogy alig pár napja kaptam, és úgy isten igazából még nem volt alkalom sem kipróbálni, de persze ha lett is volna, akkor sem ezzel vágtam volna fát, vagy rám támadó grizzly medve torkot, hanem valami elnyűtt rozsdás vacakkal, hogy ez nehogy koszos legyen. Némileg tehát van egy kis kontra produktív hatása annak, ha az emberhez valami igazán szép és minőségi cucc kerül, mert mindenre remek volna, csak éppen nem meri használni, állag megóvás gyanánt. No de mint mondtam, minden csoda három napig tart, és amint lesznek éles teszt eredményeim, azokat is meg fogom osztani a bejegyzésben, képekkel.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

A fogó egyik szára, benne mindennel, ami szem-szájnak ingere.

Elöljáróban addig is annyit, ami mondjuk egy light teszt alatt szemrevételezés során tapasztalható. Először is a termék valóban masszív, és elég komoly súlya van. Tok nélkül csak maga az eszköz 272 gramm, teljesen összecsukva 9,5, kinyitva pedig 15,5 cm, tehát abszolút nem hatalmas, azonban nagyon testes és kézre áll. A fogó része rugós, tehát minden összenyomást követően önmagát tolja szét, ami nagyban könnyíti a használatot. A fogó töve drótvágó így csak a fej önmagában már 2 funkció. Az egyik nyélből 4 míg a másikból pedig 5 panel hajtható ki, de van olyan ami egyszerre két funkciót is tartalmaz, így áll össze az alábbi impozáns lista:

 1. Hegyes fogófej – a fő funkció a teljesen kinyitott szerszám tetején
 2. Drótvágó – a fogó fej tövében
 3. Sima pengés kés – a 4 kihajtható eszközös oldal alján
 4. Közepes lapos csavarhúzó – a sima kés mellett, felett
 5. Csillag csavarhúzó – a lapos csavarhúzó mellett
 6. Fűrész – a 4 eszközös oldal tetején
 7. Olló – a bal oldali, 5 részes markolat alján
 8. Függesztő karika – az olló mellett (de hogy ez mire jó azt nem tudom)
 9. Kicsi lapos csavarhúzó – a karika mellett (ennek tövében meg egy rövid sörnyitó vagy feszítő szerűség)
 10. Üvegnyitó / Konzervnyitó – egy fejen, de kényelmesen használható távolságban
 11. Recézett pengés kés – a bal oldali nyél tetején, elég brutál kinézettel

Ez tehát a teljes eszköz lista, de ez így leírva nem adja vissza azt az érzést, hogy milyen kézbe fogni ezt a szerszámot. Érezhetően tényleg nagyon össze van rakva, és praktikus, jól használható az eszközök elhelyezése. Az olló mondjuk teljesen ki van tekerve magából, és síkba van hajtva, hogy elférjen a fogóban, ezt tehát minden alkalommal teljesen át kell fordítanunk önmagán, hogy használható legyen, de a többi eszköz abban az állapotban jön ki a helyéről, ahogy már azonnal használható is.

Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

És a másik szár, a további eszközökkel. Dugóhúzó nincs a szerszámban, amire azt gondolhatnánk, hogy komoly hiányosság, de aki borozni tud, az már nem szorul túlélési eszközökre, illetve ennyi szerszámmal, ha azon múlik a túlélés, akkor még az üveget is félbevághatjuk.

További átgondolt megoldás, hogy a bal és jobb nyélen is, a fogó alján és tetején egyaránt záró pöcök található, ami megakadályozza a véletlen kinyitást. Ezt teszi olyan hatékonysággal, hogy a szándékos kinyitás, és egy-egy eszköz kihajtása is komoly erőfeszítést igényel, de gondolom ez is az új állapot velejárója, és inkább legyen ilyen, mint lötyögős vacak. Ez a pöcök azonban nem csak zárt, hanem nyitott állapotban is rögzíti az eszközöket, tehát nem kell attól félni, hogy a fűrészelés közben a szerszám visszacsapódik, és megvágja az ujjunkat. Ezt persze a hasonló, jobb minőségű eszközök is tudják, azonban mivel itt is jelen van, gondoltam megemlítem. Ezen túl (illetve részben ezeket összesítve) még az alábbi remek tulajdonságokat kapjuk a Bear Grylls Ultimate kombinált szerszámmal, melyet a gyártói leírás tartalmaz:

 • Robosztus kivitel (igazolom, masszív, nehéz, és érezni, hogy van benne anyag)
 • Kívülről zárható szerszámok (ez az említett pöcök, ami rögzíti a szerszám állásokat zárt és nyitott állapotban is)
 • Extra fogású, ergonomikus gumi markolat – maximális kényelem, csökken a kicsúszás veszélye (ez is tény)
 • Rugós fogófej a könnyű egykezes használathoz (tényleg kényelmes, de igényesen, belső megoldással kivitelezve, nincs az az igénytelen és új becsípő kis fém nyelvecske a két nyél oldal között mint más eszközöknél általában)
 • Könnyen hozzáférhető szerszámok (ezt azért ennyire határozottan nem jelenteném ki, a “könnyen” szó nem teljesen fedi a valóságot, de a mondat további kétharmada igaz)
 • Szabadalmaztatott Safe.T.Plus™ rendszer – a fokozott biztonság érdekében a rendszer pontosan rögzíti a használati pozícióba az eszközt (ez inkább marketing duma, de jól hangzik, és azért valóban hasznos)
 • Nylon tok – könnyű, katonai minőség, mely ellenáll a penésznek (az előzetes leírásban ettől megijedtem, hogy valami iskola köpeny szerű anyagból készült tré hasitasi lesz hozzá, de szó nincs erről)
Gerber Bear Grylls Ultimate kombinált szerszám

Eszköz a tokban. Teljesen be kell nyomnunk, annyira pattent, de épp akkora a hely, amekkorára szükség van. Remélem a tépőzár és a top feszessége is sokáig kitart majd.

Összességében tehát egy nagyon patent kis multifunkciós eszközt kapunk a pénzünkért, én mindenkit csak buzdítani tudok akár erre, akár egyéb minőségi szerszám vagy egyéb termék megvásárlására. Tudom, az állandó spórolás, manapság kajára meg hitelre is alig telik, de néha muszáj mindenkinek megengedni magának egy kicsit jutalmat. Ilyenkor pedig tényleg gondoljuk meg kétszer is mit veszünk. Lehet, hogy ott van az az olcsóbb változat 8.000,- ért, a másik meg 12, de fogjuk kézbe, olvassunk utána, teszteljük valahogy ha lehet, mert elképzelhető hogy az olcsóbb két hét múlva szétesik, a kereskedő meg mint mindig, ránk fogja, hogy nem rendeltetés szerű használat, és viszlát. Se eszköz se pénz. Ha kell, inkább várjunk még egy hónapot, és engedjük meg magunknak a kicsit drágábbat, gürizünk eleget, megérdemeljük, és higgyük el, abban nagyobb örömünket leljük majd, és tovább is kitart.

Itt jegyezném meg zárójelben, de ezzel abszolút összefüggésben, kerüljük el messze azokat, akik erre a termékre 1-2-3 év garanciát hirdetnek! Korrekt kereskedőknél Magyarországon is 25 év garanciával árulják ezeket a magasabb kategóriás Bear Grylls késeket és szerszámokat (általában a 10e Ft alattiak 1-3 év, a 10e Ft felettiek 25 év), és azt hiszem ennek elégnek kell lennie a bizalomhoz. Számomra ez elég volt, és nem bántam meg, azt, sőt talán többet is kaptam, mint amire számítottam, és amint elmúlik az újdonság varázsa, és kőkemény teszt eredményeim és képeim lesznek, bővíteni fogom ezekkel ezt a bejegyzést is.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *