Frer cukrászda

Frer Cukrászda – Máriaremetei út

Facebookpinterest

…avagy a diszkrét minőség elrejtve a II. kerületben.

Hamburger után

Esküszöm, többé nem fogom említeni (legalábbis megpróbálom), de mivel a döbbenetes minőség és kedvesség miatt az utóbbi időben több alkalommal jártunk az American Burger-ben, ezért gyakrabban megfordultunk a II. kerület külsőbb területein is. Korábban sikerült fagyit is ennünk náluk, azonban legutóbb nem volt, ezért alternatívát kerestünk, hogy egy kis édessel lefojtsuk a sósat. Mivel a méretes adag kaja után sok hely nem volt bennünk, éppen csak egy kicsi desszertben gondolkodtunk, ezért maradtunk is a fagyi ötleténél, és ilyen irányba indultunk tovább. A GPS a legközelebbi helynek a Frer Cukrászdát dobta ki, ami szimpatikus is volt nekünk, gondoltuk betérünk. Oké, hogy külső kerület, oké, hogy eldugott helyen lévő kis cukrászda, de egy fagyi csak lesz náluk, ami ehető. Talán lehet azt mondani, hogy volt.

Frer cukrászda fagylaltpult

Hogy kerül ide ez a hely?

Vannak azok a tipikus nagy forgalmas tucat helyek, vagy mert tényleg jók, vagy mert csak jó helyen vannak. Mondjuk azt hiszem, nem kell bemutatni a Daubner cukrászdát, aki (ahogy apósom minden alkalommal elmondja) még ezer évvel ezelőtt, maszekban, elvitelre árult fagyit dobozban. Ez még időszámításom előtt történhetett, mára egy pénzverde alakult a helyén, azonban azt gondolom nem érdemtelenül. Nem lehet sem az év sem a nap olyan szakában menni arra, hogy ne álljon sor. Itt azonban nem a felkapottság vagy a divat az ok. Valóban elképesztően profi és minőségi az amit árulnak, és mindezt hatalmas választékban is, és ezek azok a vállalkozók, akiktől nem sajnáljuk az üzleti sikereket sem, megérdemlik.

Ők még akkor is 100,- Ft-ért árultak egy gombóc fagyit, mikor más már rég 150,- ért, és 5-10 gombócot ha elvittünk, ingyen járt hozzá a thermo doboz. Ilyen talán csak az 1900-as években volt máshol utoljára. Ha valaki esetleg még nem járt náluk, vagy nem hallott róluk (de gondolom nincs ilyen ember) az mindenképpen és mielőbb látogasson el a Szépvölgyi útra, aki meg járt már ott, tudja miről beszélek. Vannak persze az ellentábor képviselői is, akik érdemtelenül lettek azok, akik, mert jók a kapcsolataik, vagy celebek járnak oda képmutatásból, azonban próbálom most megtartani a poszt pozitív hangnemét, ezért inkább ilyet nem említek. (majd külön, máskor, másik posztban, háhá!) No de térjünk vissza a Frer-re. Pici kis cukrászda, van bent vagy két asztal, egy fagyis és egy sütis pult, meg kint a teraszon még kb. három asztal. Alapvetően fagyiban gondolkodtunk, így ott álltunk meg, már ez mellbevágó volt.

Frer cukrászda

Díjnyertes fagyik sorozata

A fagylaltos pultban a választék sem csekély, de a változatosság és minőség még annál is jelentősebb. Első ránézésre kb. 5-6 fagyit láttunk, amit valamilyen szempontból díjnyertes, év fagyija, közönség díjas vagy hasonló. A látványuk is kifejezetten esztétikus, de nem az a túldíszített, “rárakok egy egész banánt meg csokidrazsét, hogy eladjam” változat, de a fő erény szerencsére még csak ez után, a kóstoláskor derült ki. A fagyik kellemesen krémesek, nem fagyos, érezhetően nem víz, hanem tej és tejszín alapúak, jól elkülönülő, nem mesterséges aromák által gerjesztett egyen ízekkel. A hagyományos csoki, eper, vanília fagyikon túl, fahéjas alma, étcsokis fekete ribizli, kajszibarackos mákos rétes, mézes-diós hecsedli, levendulás-epres limonádé, és egyéb hasonló érdekességek borzolták az ember kedélyeit.

És ezek nem csak hangzatos nevek, és látványosan összekészített krém kupacok, valóban az összes fagyinak érezhetőek voltak a nevében foglalt összetevői, és nagyon minőségi módon. Esküszöm igyekeznék a pozitív hangot megtartani, és nem rossz példát hozni, de épp ma kellett munka ügy miatt Szentendrén járnom, és nem tudtam kihagyni a tipikus fagyizót, ahol régebben mindig sorok álltak (szándékosan nem nevezem meg). Most nem állt sor. Betudtam ezt a hétfő kora délutánnak, aztán rá kellett jönnöm, talán már nem csak erről van szó. Nem mostanában jártam utoljára Szentendrén, de úgy emlékszem, még évekkel ezelőtt is remek volt itt a fagyi, azonban most nagyon nem volt az. Vagy csak mert azóta ettem jobbat is, és akkor sem volt jó, csak annak tűnt, de én ezt nem hiszem, inkább attól tartok, hogy már nem az mint régen. Szomorú voltam, csalódás volt. A nagy nevek és a látvány még itt is megvolt, de egyen ízű, vagy éppen íztelen, sajnos szerintem erősen “mű” összetevőkből építkező krémeket kóstolhattam. Messze nem az volt amire az ember számíthatna.

Zárójelben jegyezném csak meg, hogy szerintem még jogsértés is történik, mert van illetve volt ma Coca-Cola fagyi is, amit szerintem így, ebben a formában nem lehet felhasználni, és terméket erről elnevezni. Lehetne kóla, vagy kólás gumicukor (vagy kólás gumicukor ízű szörnyű krém, mert leginkább erre hasonlított), vagy ilyesmi, de a Coca-Cola védett márkanév, nem feltételezem, hogy itt leszurkolták a szükséges összeget, hogy a fagyira rátűzhető legyen. Illetve azt sem feltételezem, hogy valóban tartalmazna és éppen Coca-Colát az, amit ezzel a névvel árulnak. Szóval sajnos ma már semmi sem a régi, és a korábban remek helyek is porba hullnak, ezért nagy élmény, ha az ember új, rejtett gyöngyszemekre bukkan, a Frer pedig ilyen.

Frer cukrászda

Fagyi után egy kis süti

Mivel szabad kapacitás már nem volt bennünk, így sütit enni nem tudtunk, azonban a fagyik által keltett nagy megelégedés okán úgy döntöttünk, az elviteles formát választva azért mégiscsak kipróbáljuk ezt a kínálatot is. Vettünk ribizlihabos almás rétegest, továbbá választottunk még mignont, kis kör alakú mini tortácskákat (nyilván a gyerekek, a látvány miatt), illetve epres és hagyományos tetejű házi krémest. Ez utóbbi egészen pontosan nem házi, hanem az ezer levél (vagy réteg) más nevén Mille-feuille torta, ami igen híres, ennek ellenére alig valahol találni, én nem is emlékszem, hogy a közelmúltban bárhol találkoztam volna vele. Azért tekinthető mégis “házinak”, mert itt ez úgy fogy, mint a cukor, folyamatosan újabb adagokat kell hozni, mert hatosával viszik az emberek. Vitathatatlan, hogy ez a ház erőssége. Minden süti kifejezetten friss és látványos, azonban még ezek körül is kiemelkedik az ezer levél. Nagyon kellemes, könnyű és krémes, nem is túl nagy, simán befér akár még egy erősebb ebéd vagy vacsi után is, persze korrekt módon az ára is ehhez igazodik, azonban a többi, nagyobb tortára sem lehetne azt mondani, hogy túlárazottak volnának.

Frer cukrászda

No de mindez mennyiért

A Frer egyáltalán nem drága hely (pláne sikerei ellenére, melyről később). Mind a fagyik mind pedig a sütemények teljesen átlagos áron vannak, mint más cukrászdában, kicsit talán még az alatt is. Nyilván az év tortája változatok mint mindenhol máshol, itt is az átlag torta ár felettiek, de ezt megszoktuk, azonban minden más teljesen reális és viselhető. Mindehhez pedig a kifejezetten kellemes környezetben, kedves kiszolgálással, és olyan tisztasággal, hogy a földről is enni lehetne. Az alázat és hozzáértés pedig nem csak az “offline” élő szereplős megjelenésen látszik, hanem a Frer Facebook oldalán is, ahol gyakorta remek képeket, illetve akár “így készült” fotórovatokat is láthatunk, némileg a kulisszák mögé is betekintve. Épp az imént múlt novemberig pörgettük vissza a posztokat, és 70%-os étcsokis, valódi tejjel és bourbon vaníliával készített forró csokit említettek. Megvan a helyem idén, amint leesik az első hó (de azért remélem az még soká lesz).

Frer cukrászda

Utólagos felismerés

Bevallom, nem követem aktívan figyelemmel a gasztro versenyeket és azok eredményét, nem adok ezekre. Véleményem szerint a fine dining és a Bocuse d’Or kicsit olyan, mint a pontozásos sportok, vagy a klubfoci: az dönt, minél több a pénzed, és minél jobbak a kapcsolataid. De persze szép szóval ezt szokták sportdiplomáciának hívni. Nem adok tehát túlzottan ezekre az információkra, még akkor sem, ha elérnek. Itt azonban mikor a Frer-re utólag rákerestem, meglepve tapasztaltam, hogy vélhetőleg csak az én számomra újdonság ez a II. kerületben elrejtett hely, és feltételezem egész Buda és Pest ide jár, mert a fent említett “Mézes-diós hecsedli” és “Levendulás epres limonádé” Erdélyi Balázstól két külön kategóriában is az év fagylaltja lett 2014-ben.

Hozzá is teszem gyorsan (mintha ez bármit is számítana), hogy azt gondolom, nem érdemtelenül. Mind a fagyik és sütemények minősége, mind az árak mind pedig a kedves és szívélyes kiszolgálás, valamint a hely makulátlan tisztasága maximálisan arra jogosítja fel a helyet, hogy ők legyenek a következő Daubner.   /   hatás szünet   /   Most konkrétan látom lelki szemeimmel, ahogy a szakma és a gasztro zsenik fájdalmasan összerezzentek és felszisszentek. Vélhetőleg a közönség és anyagi területen ugyan igen, de szakmai területen nem sokat elérő imént említett cukrászattal történő összehasonlítás akár degradáló is lehet, de biztosítok mindenkit, nem ennek szántam. Fontos persze a szakma és a sajtó jó megítélése, de legyünk őszinték, nem ettől lesz még 20-30 év múlva is sikeres és létező egy hely, hanem végtelenül elítélendő és puritán módon az emberektől akik bejárnak, és az ő pénzüktől, amit otthagynak. Ez van, ilyen ronda a világ. Azonban azt gondolom, hogy a Frer méltán és joggal tart igényt az emberek gyakorta történő látogatására, mert nem az a fajta hely, akit kizárólag a szakmai eredmények érdekelnek, és ennek hatására fent hordják az orrukat, lesajnálóan szolgálnak ki, vagy 400,- ért adnak egy gombóc fagyit. Itt az az érzése az embernek, hogy a komoly szakmai sikerek után is megmaradt a hely úgy, ami annak előtte volt, egy kedves, mindenki számára elérhető, kellemes kis cukrászdának.

Ennek kontextusában jutott eszembe a Daubner, hogy majd mikor az én unokámat viszem fagyizni ide, ahogy apósom mostanában nekem a Daubnerről, majd én is emlegethessem neki, hogy itt kezdte 25 éve a Frer, emlékszem még kicsi cukrászda volt egy süti és egy fagyi pulttal, most pedig látod, itt ez a 400 helyes parkoló és dokkoló állomás a repülő autóknak. Annyit kívántam tehát csupán ezzel a hasonlattal közölni, hogy a Frer a szakma elismerésén túl abszolút megérdemli a közönség elismerését is, a szó legjobb értelmében.

Frer cukrászda

Pro: nagyon finom, tényleg egyedi ízű fagyik, sokféle és nagyon friss sütemény, Mille-feuille, tisztaság, kedvesség

Kontra: kicsi a belső tér, kicsi a terasz, kicsi a parkoló, de mindezt megbocsájtjuk, és rá se hederítünk, mert a sütik és fagyik kárpótolnak

A Frer egy remek hely, ugorj ki az American Burgerbe (ohh, mégsem sikerült elkerülnöm az emlegetését), és visszafelé mindenképpen állj meg itt egy fagyira, és vigyél haza ezer levél krémest.

Cím: 1028 Budapest Máriaremetei út 94,

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

2 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Frer Cukrászda – Máriaremetei út

  1. T. Cím!

    Szeretnénk érdeklődni, csokoládétorta (étcsokoládéból) milyen méretben, és milyen kondíciókkal kapható Önöknél?
    Rendelés esetén milyen határidőre tudnak vállalni?

    Szíves visszajelzésüket várva:

    Ps.: hiányoljuk, hogy honlapjukon nem láthatók a torták és az egyéb édességek és sütik képei, valamint egyidejűleg a fogyasztói áraik.

    • Kedves Tibor!

      Ahogyan azt Önnek válasz emailben is jeleztük, mi nem a cukrászda vagyunk, weboldalunk egy blog oldal, véleményekkel, tesztekkel, esemény leírásokkal. Továbbítottuk Önnek emailben a cukrászda elérhetőségeit, illetve a cukrászdának is az Ön megkeresését, reméljük sikerül a megrendelését leadnia.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az időkorlát lejárt. Kérjük töltse újra a CAPTCHA kódot.