Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő

Facebookpinterest

A hosszú hétvégés esemény dömping után vettük célba ezt a vendéglátó ipari egységet, mert nagyon rá voltunk szorulva egy jó cukrászdára, különösen a horror Rigoletto élmény után. A Kolping Hotelben jártunk először, majd a sümegi Hotel Kapitányban voltunk ismét, előbbiről majd írunk egy részletes beszámolót, utóbbiról pedig egy update-et, de lényeg, hogy indultunk volna haza, egy gyerekeknek beígért fagyizó kitérővel. Mivel majdnem a Balaton nyugati csücskében voltunk ezért mehettünk hazafelé akár az északi parton, mely kicsit rövidebb út, vagy a délin, ami hosszabb ugyan, de csaknem végig autópálya. Ez utóbbi mellett döntöttünk, melyet csupán 7 perccel mondott hosszabbnak Google barátunk, és itt még nem is tudtuk, milyen jól döntöttünk.

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

Ez itt még csak egy név, sőt, nem is a legeredetibb, de….

A gyerekeknek be volt ígérve egy jó fagyi, és biztos Sümegen is van ilyen számos helyen, de ott nem akartunk már keresgélni. Elindultunk, Pufi pedig most is, mint rendesen, útközben nézte meg a neten, mit érdemes útba ejteni. Rá is akadt a Florida Fagyizó nevére, mely alig pár perces kitérővel, Balatonmáriafürdőn volt elérhető.

Ez itt még csak egy szimpla név, abból is elég közhelyesnek tűnt elsőre, mert ugyan miért is hívnak Magyarországon a Balaton partján egy fagyizót Floridának?! Azonban azt kell mondjam, a név elméleteim egyre inkább megdőlnek, mert az elsőre furcsa, és indokolatlannak tűnő név egy olyan nagyon brutál durva helyet takart, hogy azóta is erről beszélünk.

Nem akarnám ilyen korán lelőni a poént, de már útközben olyan nem mellékes információkat találtunk róluk, hogy pl. idén is az övék lett az év balatoni fagyija, mint már jó néhány korábbi évben szintén. Nekem elég lett volna egy szimplán jó fagyizó is, de Pufi mindig ilyeneket lő be, mintha dobogós fagyi alatt mi már nem is kóstolnánk, no de ha éppen arra vitt az utunk, hát miért ne.

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

A fagyizó előtt állva készült a fotó. Nem lehet tehát azzal vádolni őket, hogy a centrumban vannak, de nagy bűnt követ el, aki nem ejti útba őket.

Elértük Balatonmáriafürdőt, ahol megmondom őszintén szerintem én még életemben nem jártam, de valami egészen elképesztően szép település. Csend van és nyugalom, rend és tisztaság, és nagyon hangulatos tó felé vezető utcácskák. Kicsit olyan érzés, hogy a főváros és az ország keleti tája felől érkező embertömeg folyamatosan fennakad valahol korábban egy partszakaszon, egy városban, és ide csak a nagyon elszántak jutnak el. Pedig nagyon megérné, és nem csak a gyönyörű település miatt, de az alábbiakban kiderül, hogy akár csak a Florida miatt is.

A Florida Fagyizó külső látképe. Ez még kevés lenne ahhoz, hogy egy kiemelkedően magas minőség reményében az ember megálljon, de mekkora hiba lenne.

A Florida Fagyizó külső látképe. Ez még kevés lenne ahhoz, hogy egy kiemelkedően magas minőség reményében az ember megálljon, de mekkora hiba lenne.

 

Már áthajtottunk csaknem az egész településen, és még mindig nem találtuk a helyet, de GPS barátunk az mondta, jó irányba megyünk. Végül felvitt minket egy eléggé kihalt útra, ami látszólag a semmibe haladt, és azt monda, 600m a célig. Na gondoltam is magamban, ez itt az első pillanat, végre írhatok majd a Google-nak, hogy hiba van a gépezetben, mert ezen az úton aztán nemhogy felkapott díjnyertes fagyizó, még egy kósza horgász bolt sem lesz. Aztán egyszer csak azt mondta a kedves hang, hogy megérkezett az úti célhoz. Kicsit zavarba jöttünk, és össze is néztünk, hogy komolyan??? Majdnem mondtam is a GPS-nek, mint Shrek a mesében, hogy “Na ne mondd! És hol a sereg?” illetve a fagyizó?

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

Utcakép a másik oldalról. A tartalom mellett tehát a szerénységben sincs hiány.

Írd és mondd, az út szélén állt egy kis korlátokkal elkerített terület, néhány asztal és szék, illetve a fagyi kiadó pult, és ez volt a Florida Fagyizó! Komolyan mondom, ha nem tudom, hogy ide jövünk, meg sem találtam volna, illetve nem mertem volna itt enni, gondolván, hogy nem lehet egy túl nagy szám hely. És ez igen nagy probléma lett volna! Jó pap is holtig tanul, pláne én, így mint ahogyan már számos alkalommal, ez az eset is ékes példával szolgált arra, hogy ne ítélj elsőre és külsőre.

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

A pult tetején és a pultban is díjak és helyezések tömkelege látható.

Kicsit félve bár, de megközelítettük a helyet, azonban ez az ellenérzés közelebb érve azonnal el is szállt. A távolról egyszerűnek tűnő fagyizó pultjában ugyanis olyan mennyiségű, és olyan kinézetű kínálatot találtunk, hogy az arcunk leesett.

A sarokban ott mosolyogtak mellesleg a 2016. és 2014.-es év balatoni fagyija oklevél és díj, de ezeken túl a pultban majdnem minden második fagyin rajta volt valami helyezés jelölése. Ilyen különdíj, olyan első és második hely, ennek és annak az évnek a balatoni fagyija, stb. Csak kapkodtuk a fejünket, de komolyan. A Frer-ben sem csekély a kínálat, és abszolút nem alaptalanul ők is rommá nyerik magukat minden versenyen, de itt talán még náluk is több díjnyertes termékkel találkozik az ember.

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

És itt az idei év balatoni fagyija is. Nekem mondjuk nem ez volt a kedvencem, de ez is elképesztően finom volt.

Igen tudom, a díj az egy dolog, a valós érdem pedig egy másik, és sok esetben ennek a kettőnek köze nincs egymáshoz. Azonban itt és most szeretném megköszönni és tiszteletemet leróni az év fagylaltja illetve év balatoni fagylaltja kiválasztásáért felelős testületnek, mert azt gondolom, ha egy “ilyen” fagyizó is nyerni tud, akkor nagyon rendben mennek ott a dolgok.

Meggyőződésem, hogy az éttermek esetében a “kókusz dórok” és a “mislen csillagok” már kicsit olyanok, mint a pontozásos versenyekben a sport diplomácia, meg a Dal döntője: az számít, hogy ki kit szeret, és kinek milyenek a kapcsolatai. Azt gondolom azonban, ha a Florida Fagyizónak jók lennének a kapcsolatai, és ezért nyerne, akkor legalább egy beülős épülettel rendelkező puccos cukrászdát össze tudnának rakni ha mást nem is, kizárólag a kapcsolat rendszerre építkezve.

Így azonban visszatért a világba vetett hitem, hogy mégsem minden csak mutyi Magyarországon sem. A Florida Fagyizó ugyanis nem a külsőségekkel operál, nagyon nem, ennek ellenére igazi nagybetűs tartalmat ad a vendégeknek, melyet láthatóan a szakmai is nagyra értékel.

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

Bődületes mennyiségű kínálat, korrekt ár, nagyon kedves kiszolgálás, tucatnyi joggal díjnyertes fagyi! Ez a Florida Fagyizó

Egy egyszerű, szerény, kizárólag fagylaltot kínáló kiszolgáló pultot képzeljen el mindenki, és ez az egész cukrászda, se sütemény, se beülési lehetőség nincs. És ott állva ez nagyon jó érzéssel töltött el engem. Ha 2016-ban egy ilyen kis szerény és egyszerű fagyizó tud győztes lenni bármilyen kategóriában, az azt jelenti, hogy még nincs veszve minden. Ha van még 2016-ban az életnek bárhol olyan területe, ahol még tényleg a belső érték, a minőség és a valós érdem számít, nem a kapcsolatok és a külsőség, akkor van még remény.

Nem tudok tehát nem szentimentálisan nyilatkozni erről a helyről, és komolyan mondom, bár az én szavam nem sokat számít, de nagyon köszönöm a döntéshozóknak, hogy van merszük és bátorságuk a valós értéket díjazni, és a Floridának adni az első helyezést ezekért a valóban remek és kiemelkedő fagyikért!

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

És ez még csak a pult egyik fele…

Az érzelem tengeren túllépve elkezdtük a rendelést. S bár hiába szeretném, nem tudom elkezdeni az érzelem mentes leírást, mert el kell mondanom, hogy azt gondolom életünk egyik legkedvesebb kiszolgáló hölgyével volt itt dolgunk.

A kisebbik gyereknek már nagyon mosdó igénye volt, Pufival el is mentek gyorsan ezt elintézni, addig mi hosszú perceken keresztül, szép bővített mondatokban csaknem minden fagyiról részletes bemutatót kaptunk, de ezt is olyan kedves és csilingelő hangon, mosolyogva, hogy azt sem tudtam hol vagyok hirtelen. No de a különleges érdem még csak nem is ez, hanem az, hogy mikor visszatért Pufi és a baba a mosdóból, ugyanez kezdődött elölről, teljesen azonos kedvességgel és energiával, semmi gépiességgel, vagy mogorva undorral, mint azt sok helyen tapasztalni.

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

Itt egy gombóc fagyi ráadásul 5 dkg, és leülve is csak 230,- Ft (4600,- Ft / kiló), míg a horror elmebaj Rigolettoban 300,- Ft a 4dkg (7500,- Ft / kiló). Elmondható tehát, hogy a 2016-os Balatoni év fagyijánál csaknem 70%-al adja drágábban a Rigolettós tulaj bácsi a kedvességét és a portékáját, és akkor még a túlszámlázást és a korrekt Euró váltást hozzá sem számoltuk. Igen tudom, ez itt most nem a Rigoletto cikk, de olyan szinten kiverte a biztosítékot az ottani pofátlanság és lehúzás, hogy egyszerűen nem tudok túllépni rajta. Főleg, hogy kettő nap és kettő fagyizó volt, és ég és föld a kettő. Kicsit a mai mesefilmeket idézte a jelenség, vagy a régi Szépség és a Szörnyeteget, melyekben próbálják megtanítani már a kicsiket is, hogy nem mindig a szép a jó, és a csúnya a gonosz. Ez itt nagyon kijött.

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

Nekem ő volt a kedvencem. Nem nem mellesleg ő is az év fagyija volt 2012-ben.

Míg a Rigolettó drága, magyar vendég gyűlölő, illetve egy kizárólag tulaj érdekeit szolgáló érdek építmény és puccparádé, de csillog villog, addig a Florida szerényen áll az út mellett, nem hivalkodó és nem vendég átverő, azonban rommá nyeri magát fagylalt minőség tekintetében, és olyan kedvességet árasztanak itt a vendégek felé, amit csak nagyon kevés helyen az országban.

Hozzáteszem, a Rigolettós 4dkg-os fagyi a jól bevált rutin szerint a fagyis kanalat belülről perem szerűen töltő, majd félóráig az edény szélén lekapargatós változat, de nyilván mire középen a lyukat észrevenné az ember, addigra úgyis összeolvad. Ezzel szemben, a Florida kiszolgáló hölgye írd és mond az 5dkg-os gombócot egyetlen egyszer sem húzta le, a fagyi jóval kilógott a szedő eszköz síkjából, ergo meggyőződésem, hogy a Rigolettó gombóc alulról integet a 4dkg-nak, a Florida viszont jócskán túlteljesíti még a vállalt 5dkg-ot is.

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

Kinézetre tán átlagosnak tűnhet, mert nincs túl cicomázva, de tartalmilag ez az édesség minden korábbi élményünkön túltett.

Na de lépjünk túl a hévízi rémálmon, és koncentráljunk végre csak a Floridára. Nem szoktuk túlvállalni magunkat, de itt egyszerűen nem tudtunk választani, így mindenki egy gombóccal többet kért, mint szokott. Én kb. 10 éves koromban ettem meg utoljára egyszerre 4 gombócot, de itt úgy csúszott le, mintha ott sem lett volna. Mindenki más is így tett, de ezzel még nem végeztünk.

Szépen egyesével mentünk vissza a kis kelyhekkel a pulthoz, és kivétel nélkül mind a négyen kértünk még 1-1 gombócot, és azt is mind befaltuk. Négyen összesen pontosan 15 gombóc fagyit ettünk meg ott helyben, ami nem lenne nagy szám, ha négy felnőttről lenne szó, de Pufi sem egy nagy fagyizós, illetve két gyerekkel voltunk (akik ketten összesen sincsenek 15 évesek), szóval a mi teljesítményünket tekintve ez abszolút rekord volt. Illetve egyszerűen nem tudtuk abbahagyni.

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

Állhatnék neki most kiemelgetni az ízeket, de felesleges volna. Komolyan mondom, nincs mit kiemelni itt, minden amit kóstoltunk annyira finom volt, hogy nem találtunk szavakat. Csak hümmögtünk és hámmogtunk, és mindenki néma csendben nyomta be a gombócokat. Abszolút finom és krémes, a legkevésbé sem fagyott víz fagylaltokat árulnak itt, mégis valami olyan könnyűek, hogy csak úgy nyeli az ember.

Az én utolsó külön gombócom a Triász elnevezésű volt (mandula, csoki és meggy), amely amúgy abszolút nem az én ízvilágom. Nem szeretem a ropogós darabkákat az ételekben, mert mindig mindenre én harapok rá ami nem oda való, ha nekem tehát ropog valami, akkor baj van. Illetve a meggy enyhén savanykás, fanyar ízvilága sem a kedvencem, de mivel a csapat már majdnem minden ízt lefedett, és mindbe bele is kóstolgattunk, cirka ez volt az utolsó, ami még kimaradt és érdekelt. Megkockáztatom, hogy ez életem eddigi legjobb fagyija volt, de komolyan!

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

Ismét egy helyezés, és ismét egy általunk is kóstolt remek fagyi.

Nem tudom pontosan leírni, de olyan szinten harmóniában voltak benne az ízek és az állagok, hogy ez is abszolút megérdemelte azt a díjat amit kapott. Nem volt túltolva benne a mandula sem, hogy érezze az ügyfél, hogy kap bőven a pénzéért, de mást sem csinál, csak rág és ropogtat, illetve a meggy is érződött kellő mértékben, de ez sem dominált, inkább csak megtámogatta a másik két ízt.

Komolyan mondom, ha édesség ízharmóniáról kell beszélni, nekem innentől kezdve a Florida Fagyizó Triász fagyija jut eszembe. És igen, tudom, én is érzem, és már én is rosszul vagyok magamtól, ettől a tömény ömlengéstől, de egyszerűen nem tudok róluk másképp beszélni, viszont ha ott lett volna a kedves olvasó, megértené miről van szó.

Florida Fagyizó Balatonmáriafürdő

És már csak ismételni tudom magam, a szerény külső, kiemelkedő belső értékeket takar.

Pro: minden!!! a minőség, a választék, a prémium kiszolgálás és kedvesség, az abszolút barátságos ár és gombóc méret
Kontra: talán csak az, hogy az út szélén áll a hely és csak féltető van, így ha valamikor nagyobb a forgalom, vagy esetleg rossz az idő, az kihathat a vendégekre, de szerencsére nálunk egyik sem jelentkezett

Nem tudok egyebet mondani, innentől csak ismételném magam. Elismerésem a fagyis szakmának, hogy valóban az értéket és minőséget díjazzák, és elismerésem a Floridának, hogy ilyen minőséget tudnak produkálni, ilyen áron, és ilyen kedvességgel megtámasztva.

Egyetlen probléma, hogy nagyon messze van tőlünk a Florida Fagyizó, és nagyon sokba lesz minden Balatoni alkalommal nyugatról megkerülni a tavat, mielőtt indulnánk haza. Még korábban egy általunk átlagosnak ítélt étteremről más úgy nyilatkozott egy fórumon, hogy az az a hely, amiért ő 50 km-es kitérőt tett. Na az egészen biztosan egy ismerős értékelése volt, viszont a Florida Fagyizó tényleg olyan hely, mely az 50km-es kitérőre is valóban érdemes! Köszönjük még egyszer, hamarosan találkozunk! Valahogy megoldjuk…..

Cím: 8647, Balatonmáriafürdő, Rákóczi utca 85,

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *