Eperlekvár főzés

Eperlekvár simán és rumosan

Facebookpinterest

A nagy családi eperszedést követően hazaérve azonnal nekiláttunk a lekvárfőzésnek. Meg kell mondjam, igazán nem nagy ördöngösség, az egész dolog legmacerásabb része az eper megtisztítása és feldarabolása volt.

Azt hiszem erre rákapunk. Sokfajta gyümölcsöt fogunk magunk szedni és mindenfajta lekvárt fogunk főzni, mert jó móka, megéri és így biztosan tudjuk, hogy a lekvár tényleg gyümölcsből készült. 10 kg gyümölcsből nagyjából 20 üveg lekvárunk lett. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsért 3950,- forintot fizettünk, és a befőzőcukor további 3000,- forintba került (299,-/fél kiló). Vagyis durván 7000,- forintból kijött 20 üveg (ráadásul kb. kétszer akkora üvegek, mint az átlagos bolti lekvárok – kiürült 500g-os Landliebe joghurtok üvegét használtuk fel), ami üvegenként 350,- forintot jelent a tisztán gyümölcsből készült lekvárért. Ilyen minőséget a boltban 250-300g-os kiszerelésben kapunk kb.700-800 forintért.

Friss eper

A manapság elérhető legegyszerűbb lekvárfőzési módszert választottuk: szedtünk gyümölcsöt és vettünk hozzá befőző cukrot. A befőző cukorból többfajta is létezik, alapvetően két verzió közül választhatunk. Vagy 2:1-es, vagy 3:1-est vehetünk. Ezek  a számok a gyümölcs cukor arányra vonatkoznak. Tehát a 2:1-es verziónál két rész gyümölcshöz egy rész cukrot számolunk. Mivel a cukor általában 0,5 Eperlekvár hozzávalókkg-os kiszerelésben kapható, ez azt jelenti, hogy 1kg gyümölcshöz egy fél kilós befőző cukrot kell vennünk.

A 3:1-es változatnál 3 rész gyümölcshöz 1 rész cukrot kell számolnunk. Itt tehát 1,5 kg gyümölcshöz kell egy 0,5 kg-os befőzőcukrot felhasználnunk.

Mi most a 2:1-es arányt választottuk, mert több helyről hallottuk, hogy a 3:1-es talán hamarabb megromlik, és nem akartunk kockáztatni, meg aztán a gyerekek amúgy is elég édesszájúak.

Eperlekvár hozzávalók:

3 kg eper

3 db 0,5 kg-os befőzőcukor

Ebből az adagból kb. 5-6 üveg  lekvár jön ki, attól függően, hogy mekkorák az üvegeink.

Mindig friss, szép gyümölcsöt válasszunk a lekvárfőzéshez, olyat, amibe azonnal szívesen beleharapnánk. Az a gyümölcs, ami már összeesett, levet eresztett, stb, az a lekvár minőségét is rontani fogja, illetve a rohadásnak indult gyümölcs a lekvárt is hamar a megromlás felé vezeti.

1. Tisztítsuk meg az epreket, és kockázzuk fel őket.

2. Tegyük egy akkora, lehetőleg vastag aljú fazékba, amekkorában csak maximum az edény 2/3-át foglalja el.

3. Öntsük hozzá a befőző cukrot és forgassuk össze az eperrel.

4. Legmagasabb lángon kezdjük el melegíteni, miközben sűrűn kevergetjük. Hamar elkezd levet ereszteni.

5. Miután felforrt állítsuk a tűzhelyt közepes fokozatra és főzzük 10-12 percig, úgy, hogy enyhén rotyogjon.

Ekkor két választásunk van:

Vagy a dzsemesebb irányvonalat választjuk, és kész is van a finom eperdzsem, benne apró eperdarabkákkal,

vagy a gyerekbarátabb, igazi, kenhető lekvár mellett döntünk és beleeresztjük a botmixert az edénybe és simán kenhetőre pépesítjük a masszát.

Ha ez utóbbi variációra szavaztunk, akkor a pépesítést követően érdemes még egyszer felforralni a lekvárt, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem vittünk bele semmilyen nem kívánt baktériumot a botmixerrel, ami esetleg a lekvárunk korai megromlásához vezethet.

Betöltés:

A lekvárfőzés egyik sarkalatos pontja a megfelelően sterilizált edények kérdése. Sokan mondják, hogy manapság az a legegyszerűbb és bőven elegendő megoldás, ha a mosogatógép magas hőfokos programján elmosogatjuk a befőttes üvegeket és hagyjuk őket megszáradni.

Ez kétségtelenül jó módszer én azonban szeretek biztosra menni, így nem érzem elegendőnek. Főleg akkor nem, ha az elmosogatást követően már egy-két napot álltak az üvegek a polcon.

Eperlekvár - befőttesüveg sterilizálásÉn is így szoktam kezdeni, de utána még a sütőben is sterilizálom őket. Ez annyit jelent, hogy víz alátartom az üvegeket is és a kupakokat is, nem baj ha kis víz (max. fél ujjnyi) marad az üvegek alján, pár csepp pedig a tetőkben, és fél órára betolom őket a 130 fokos sütőbe. Ezután már tényleg biztos vagyok benne, hogy csíramentesek.

Ez a módszer mikróban is működik: vizezés után maximum fokozaton 1,5-2 percig melegítsük az edényeket a mikróban. Ennek viszont az a hátránya, hogy a rendszerint fém kupakokat nem tudjuk betenni, tehát azokat úgyis a sütőben kell megoldani.

A sterilizált üvegeket soha nem szabad eltörölgetni, vagy az üvegek, illetve a kupak belső felét tapizni!

Miután fertőtlenítettük az üvegeket (ez egyébként a lekvár főzésének ideje alatt el is készül) kezdődhet a betöltés.

Eperlekvár - befőttbetöltő tölcsér

Erre a célra lehet kapni célszerszámot! “Befőttbetöltő tölcsér” a neve és kb 200-300 forint körüli összegért bármelyik hiperben hozzájuthatunk. Elsőre haszontalan úri huncutságnak tűnik, de valójában tényleg nagyon hasznos találmány, hiszen amikor a hatalmas, forró lábosból próbáljuk a forró lekvárt beleönteni a még szintén forró befőttes üvegbe, az nem egy egyszerű mutatvány, főleg ha nincs segítségünk. Ebben az esetben kiváltképp jól jön a befőttbetöltő tölcsér, hiszen szépen megtámaszkodik magától az üveg tetején és nekünk csak öntenünk kell.

6. A befőttes üvegeket töltsük teljesen tele. Annyira, hogy az üveg szájának pereme alá mindössze egy-két milliméterrel érjen. Éppen csak ne érjen hozzá a rácsavart kupakhoz.

Ahogy az üveget megtöltöttük, rögtön csavarjuk rá a fedőt a lehető legszorosabban, és egy határozott mozdulattal állítsuk az üveget a feje tetejére.

7. Amikor az összes üveget megtöltöttük és már mind fejtetőn áll, jöhet a dunsztolás. Lényeges, hogy a lekvár lassan hűljön ki, ezért vegyük körbe az üvegeket alulról, felülről vastag meleg takarókkal, plédekkel.

Egy-két nap alatt kihűlnek, ekkor már talpra állíthatjuk őket és készen is vagyunk! Mehetnek a kamra polcra. A felbontott lekvárokat azért már a hűtőben tároljuk, amíg el nem fogynak.

Rumos eperlekvár

Ez egy fantasztikus ízkombináció! Ugyanúgy készítsük, mint az alap változatot, és a rumot a főzés végén keverjük a lekvárba, amikor már elzártuk a gázt. Minden alkoholos lekvárral így kell eljárni.

Gyümölcs kilónként 1 evőkanál rumot számoljunk!

Ha bármilyen más ízesítőt, fűszert választunk a lekvárunkba, mindegyiket szintén a főzés után keverjük bele.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *