Családi eperszedés Pilisvörösvár

Facebookpinterest

Már gyermekkoromban is nagy divat volt a szedd magad mozgalom, de én valahogy mégsem jutottam el soha. Nagyszüleim kertjében volt egy két meggy és cseresznyefa, de olyan savanyúak voltak, mint a citrom, szóval ezt nem nevezném kimondottan gyümölcs élvezetnek, de hát így alakult. Úgy tapasztalom egyébként általánosságban, hogy ez most átugrott egy generációt, a hozzá tartozó befőzéssel, lekvárkészítéssel együtt. Nagyszüleink még termeltek maguknak, illetve feldolgozták és eltették télire, mert nem volt hypermarket. Szüleink már nem csinálták, megvásárolták, mert minden nálunk is elérhetővé vált. Most azonban, a jelenleg 30-as körüli generáció, akinek már gyereke is van, ismét visszafordul a régi rendszer felé, mert közben azt is megtanultuk, hogy szeméttel etetnek minket, és méreg drágán, tehát hiába van minden a boltban, jobb az, ha tudjuk honnan származik. Ezen az analógián felindulva elmentünk szedd magad eperföldre a hétvégén.

Eperföld

Előkészületek

Sok éve terveztük már ezt, csak valahogy mindig elmaradt. Kisebbik gyerek még túl apró volt, nem tudott volna jönni, vagy nem élvezte volna, illetve mire a sok halogatást követően rávettük magunkat, addigra letermett az adott szezon összes gyümölcse. Most próbáltunk időben mozdulni, és szombaton nekiindultunk Pilisvörösvárnak. Előre kinéztünk a neten egy szimpatikus eperföldet, azt írták nyitva vannak, és van még bőven eper, lehet menni. Egy kellemes fél órás autózással cirka oda is értünk, egyáltalán nem volt messze, még könnyen meg is találtuk, a településen kb. mindenki oda tartott. A temető közelében van, azt olvastuk, ott meg is kérdeztünk egy idősebb hölgyet, aki éppen bringán hussant egy vödörrel, mutatta merre kell menni, illetve azt is hozzátette, ő is épp oda tart. Pont ezt mondtam, a nagymamám korabeli nénik még simán meglépik ezt, bringával ki az eperföldre, megszed pár kilót a vödörbe, gondolom fel is dolgozza egy részét, esznek is belőle, közel van, mozog is, és még spórol is vele. Win-win szituáció.

Pilisvörösvár Eperföld

Érkezés és bonyodalmak

Egy marék eperAz érkezést követően azért a gyerekeket gyorsan lekentük naptejjel, mert az eperföldön nem túl sok az árnyék, aztán neki is indultunk. Tekintélyes méretű földterület volt, hosszú sorokban kígyózó eperpalántákkal, közöttük szépen leszórva szalmával, ahogy azt kell. A tulajdonosoknál lejelentkeztünk, megkérdeztük, mi a rendszer. Mindenki hozza amibe szedni akar, azt lemérik, korrekten igazoló blokkot is adnak róla, és a végén levonják a súlyból. A problémák ott kezdődtek, hogy a kikészített, erre a célra szerzett rekeszt sikerült otthon hagynom, nem volt semmink amibe szedjünk. Volt egy ugrásom.

Visszamentem a főútig, megálltam a háztartási bolt előtt. Láttam, hogy onnan nem messze, az út túloldalán van egy zöldséges, gyorsan átszaladtam, és megkérdeztem, nem tudnak-e nekem egy rossz állapotban lévő, repedt, törött, sérült rekeszt adni, vagy eladni. Zárójelben jegyzem meg, kint állt vagy 4-5 ilyen egy kupacban a bejárattól balra, de a hölgy válasza az volt, hogy sajnos nem tud adni és eladni sem. Vidéken általában kedvesek és segítőkészek szoktak lenni az emberek, ő úgy látszik friss lakos, ez úton innen is köszönöm neki, hogy ilyen rendes és korrekt volt. Visszasétáltam a háztartási boltba, ott egy jó fej fiatal srác segített, ajánlott is rekeszeket, de mind hatalmas volt és 1000,- Ft felett. Másra nem is igazán tudnám használni, illetve bukom akkor a kedvezményt, amit az epren spórolok, ha ilyen drágán veszek alkalmi tároló alkalmatosságot.

Volt azonban 10 literes sima háztartási vödör, 300,- Ft-ért. Kértem egy ilyet, ez elég nagy, sok eper fér bele, és utána másra is tudjuk majd használni otthon. Új szerzeményemmel száguldottam vissza, addigra befejeződtek a naptej bekenések, végre tényleg indulhattunk neki az eperföldnek.

Az árak

Elsőre nem volt pontos fogalmam arról, hogy mire lehet számítani, de feltételeztem, olcsóbb, mint a zöldségesnél, különben nem sok értelme lenne. Így is volt. 435,- Ft volt egy kiló, de 10 kg felett már csak 395,- Ft / kiló. Ezen az áron kb. fele, harmad annyiba kerül, mint a zöldségesnél, mert olcsóbb esetben is 7-800 felett, de akár 1000,- Ft körül is lehet epret látni, még a szezon alatt is, elborultabb helyeken. Mivel eredetileg olyan 8 kiló szedését terveztük, de gyors utána számolással rájöttünk, hogy 9 kilónál már forduló pont van, és kiegyenlítődik, mert 10 kiló kb. ugyan annyiba kerül, mint 9 (9*435=3915 míg 10*395=3950), így a nyolchoz képest +1 kiló áráért +2-t kapunk, ezért úgy döntöttünk, megszedjük a kerek tíz kilót, és úgy legalább jut majd mindenre és mindenkinek bőven.

A terv

Mint ahogyan azt a bevezetőben is írtam, mi is abba a generációba tartozunk, akik mind maguk, mind pedig a gyerekeik miatt már fogékonyabbak ismét a természetesebb dolgokra, ezért indultunk neki az egész projectnek. Első körben remek élmény a gyerekeknek, második körben pedig remek gyümölcsforrás és még spórolás is. Nem vagyunk azok a kifejezett bio-mókusok, nem lihegjük túl az egészséges táplálkozást sem, egyszerű, normális emberek vagyunk, akik megeszik a bográcsgulyást is, de igyekeznek jó példát mutatni a gyereknek, hogy kell a gyümölcs is, és ne haljunk bele néha egy kis müzlibe. Persze csak módjával. Most azonban kitaláltuk, hogy lekvárt fogunk főzni. Meglátjuk mi lesz belőle, de még talán sikerülhet is, akkor pedig két legyet egy csapásra. Pufi amúgy is mindig, de főleg ősszel, és télen az ünnepekkor sokszor készít sütit, palacsintát, vagy csak egy reggeli gofrit, ezekhez azonban pusztítják a kölykök a lekvárt, amiből egy normális minőség 700-900,- Ft 250-300 grammos üvegben. Ez egy idény alatt horror költség, ha az ember meg nem a drágát veszi, ki tudja mit kap. Csináljunk hát lekvárt magunknak.

Telik a vödör

A szedés

Ezen az alap ötleten felbuzdulva, a gyors számolásokat elvégezve már csak meg kellett szedni a 10 kiló epret. Kezdetben elég gyorsan haladtunk, sok és szép volt az eper, az első vödör hamar megtelt. Odavittem teszt mérésre, alig volt 6,5 kiló. Ó de remek, másfél órája küzdünk vele, azt hittem, cirka meg is vagyunk, de nem. A kezelő hölgy kedves volt, mivel más tárolónk nem volt, engedélyezte a több adagban mérést, kaptam egy részeredmény blokkot, kimentem, beborítottam a csomagtartóba egy jól közbezárt részre az epret, és mentem vissza a többiekhez folytatni a szedést. Még jó 3,5 kilót meg kellett szednünk a 10 kilós szint eléréséhez, azonban a lelkesedés mindenkiben erősen hanyatlott. A legkisebb, 3 éves, hosszabb időkre eltűnt a palánták között, majd mikor 5-10 perc múlva visszatért, 1-2 epret hozott a vödörbe, de a feje és a pólója piros lében úszott, el tudom képzelni, mit művelt. Kicsivel ezután a meleg miatt fel is adta, kimentek a kocsiba hűsölni egy kicsit, de aztán hősiesen jött vissza folytatni.

A gyümölcs, ami előtt meg kell hajolni

Mivel volt egy olyan pár perc, amíg a család teljesen magamra hagyott, és ekkor már a megszedett adagra való tekintettel lassan araszoltam ismét a mérés felé, szóba is elegyedtem a hölgyekkel. Már csak fél kiló kellett, az ott a közelükben szedtem össze, mert ott kevesen voltak, addig megvitattuk az eperrel kapcsolatos tudnivalókat. Mivel tunya csáp vagyok ezért ekkor már eléggé éreztem a kényelmes városi derekam, ezért meg is jegyeztem a hölgyeknek, hogy ilyenkor azért átértékelődik az emberben, hogy miért kerül annyiba a gyümölcs a zöldségesnél. Nyilván van olyan termés, amit géppel takarítanak be, de úgy tudom, ez nem olyan, és azért mi tagadás, elég kemény meló, a tűző napon, órákon keresztül epret szedni. Erre meg is jegyezték, hogy igen, nem véletlenül tartja a mondás, hogy ez az a gyümölcs, ami előtt meg kell hajolni. Illetve azt is megvitattuk, hogy ez nem a tálcán, melegházban érő, portugál és spanyol műanyag gyümölcs, ha az ember beleharap, azonnal érzi. Én nem kóstoltam, de a többiek valóban azt mondták, édes mint a méz, ráadásul akkora szemek is voltak, mint egy kisebb paradicsom.

Tele a vödör

Küldetés teljesítve

Nagy nehezen, de az utolsó pár deka is összejött, és meglett a kicsit több is, mint 10,5 kiló, egy teljes és egy háromnegyed vödörrel. 4100,- Ft körül fizettünk, közel 11 kiló nagyon finom, magyar és vérvörös, lédús eperért, úgy éreztem, elég jó üzletet csináltunk. Innen már csak három feladat volt hátra. 1.: Gyorsan elmenni egy cukrászdába a környéken, és sok gombóc fagyival lehűteni magunkat, és megjutalmazni a gyerekeket a hősies szedésért. 2.: Befőző cukrot keríteni. 3.: Hazamenni, feldolgozni az epret és megfőzni a lekvárt.

Utózmányok

Mivel igyekeztünk jól felkészültek lenni, ezért előre megnéztük az Emil cukrászdának a címét, ami innen 4 percre van. Állítólag ez egy híres cukrászda, én ennek ellenére azonban eddig még nem jártam erre sajnos, pedig remek volt, de ezt majd egy külön bejegyzésben írom le. Itt megjutalmaztuk magunkat fagyival, az útra vettünk pogit, otthonra meg sütit, aztán indultunk is tovább. A város felé haladva épp útba esett a Solymári Auchan, Pufi beszaladt befőző cukorért, mi addig kókadoztunk a kocsiban. Szerencsénk volt, épp akciós volt a 2:1-hez Koronás változat, ebből vettünk 8 csomaggal, 295,- Ft / csomag áron összesen kb. 2400,- Ft-ért. Ezek fél kilós kiszerelések, tehát egy ilyen csomag kell 1 kiló gyümölcshöz. Azt terveztük, hogy a 10,5 kilóból 8-at befőzünk, 2,5 kiló pedig megy simán a pociba, meg a családnak. Sajnos kerültek bele rosszak is, így ennyi nem maradt, meg otthon még pucolás közben is fogyasztottak a gyerekek, illetve adtunk át a szomszédnak is egy tállal, mert mi is mindig kapunk mindent, szóval a lekvár előkészítés után az edényekbe halmozott, felvágott és megtisztított epreken túl alig egy tál marad nekünk, de sebaj, inkább fogyjon el gyorsan, minthogy rajtunk maradjon.

Tele a csomagtartó

A számok

A lekvár készítést és annak részleteit Pufi írja le külön bejegyzésben, ott is majd leírom ezeket a számokat részletesebben, de azért itt is végeznék egy gyors statisztikát. A 10,5 kiló eper 4100,- Ft volt, a befőző cukor 2400,- Ft 8 kiló eperhez, tehát 6500,- Ft volt a bekerülés. Üveget nem vettünk, mert aki ilyet árul, annak elment az esze. 550-750 Ft-ért árulnak egy befőttes üveget tetővel. Normálisak ezek? Azért lekvárral együtt is lehet kapni, mi értelme ennek? Szerencsére nekünk nem is volt rá szükségünk, mert spejzoltunk korábban.

Az elmúlt hónapokban fogyasztott 500 grammos Landliebe joghurtok befőttes üveg szerű tárolóját megtartottuk, volt vagy 14-16 ilyenünk, abszolút célnak megfelelő. A gyerekek imádják, 499,- Ft-os akciós áron messze veri árban is a mezőnyt, mert 900 alatt van kilója, és nagyon finom, ráadásul nincs tele E-vel, és még újra is hasznosítható, mert lehet lekvárt készíteni a kimosott üvegébe. Ezt is tettük, illetve még pár, anyóséktól kapott üveget is megtöltöttünk, de ez már tényleg egy másik történet, azonban összesen kb 18-20, 300-500 grammos üveg lett tele, első becslésre is minimum 18-22e Ft-nyi lekvár, ha a drága, jó minőségűekkel számolunk, úgy is több, mint háromszoros megtérülés. És még ezen felül maradt közel 2 kiló eper megenni, elosztogatni. Pontos számokat majd befőzés után, de mindenesetre mind az élmény, mind pedig a remek érzése a saját produktumnak felbecsülhetetlen. De főleg az a tudat, hogy azt a lekvárt esszük majd, amit mi csináltunk, abból az eperből, amit mi szedtünk, és ebben tényleg nincs semmi más, csak eper. Meglátjuk mi lesz belőle, de nagy reményekkel várjuk a holnapot. Csináltunk rumos-epres változatot is, főleg arra leszünk nagyon kíváncsiak.

10,5 kiló eper

Pro: friss és zamatos gyümölcs, a bolti ár töredékéért, kis munkával nagy élmény,
Kontra: fárasztó (de megéri)

A családok ma már nem nagyon foglalkoznak ilyennel, főleg a nagyvárosok lakói, mert kiment a divatból. Kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb megvenni a boltban. Nem azt mondom, hogy mi most aztán már sosem fogunk lekvárt venni, de egyszer-egyszer kipróbálhatja az ember, tényleg remek élmény. Mind a szedés, a fárasztó munka ellenére is, mind pedig maga befőzés, és készítés, meg remélem majd az elfogyasztás is. Nem beszélve arról, hogy az ember így kis munka ráfordítással harmad árért kap 100%-os gyümölcs tartalmú lekvárt, amivel tehát még spórolunk is. Ezek alapján tehát csak nyerni lehet vele, finom érett gyümölcsöt, remek lekvárt, pénz spórolást, nyak leégést és derékfájást, de hát a minőségért meg kell szenvedni. Mi biztosan barack és szilva idényben is nekivágunk, ha a lekvárt elrontjuk, ott legalább tovább főzhetjük akár pálinkának is, de addig is irány mindenkinek epret szedni és lekvárt főzni, most azonnal! 🙂

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

4 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Családi eperszedés Pilisvörösvár

 1. Kedves Ropi és Pufi vagy Pufi és Ropi, ahogy tetszik!

  Nem eper, hanem szamóca. Nem eper, hanem szamóca…!

  • Kedves parallel!

   Köszönjük szépen az építő jellegű kritikát! Annyit kérnénk csak még hozzá, hogy akkor most legyen kedves az összes zöldségest, hypert, szedd magad földet, és minden egyéb gyümölcs forgalmazót is felkeresni ezzel a felkiáltással, hogy LE AZ EPER SZÓ HELYTELEN HASZNÁLATÁVAL! 🙂 Persze tudjuk, valahol el kell kezdeni, és köszönjük, hogy éppen nálunk tette ezt, de tartok tőle, nem vagyunk akkora közösség formáló erő, mint egy téves felirat a gyümölcs föld mellett, vagy egy félrevezető hyper reklám! De ígérem, a jövőben jobban fogunk ügyelni a tényszerűségre!

 2. én is magam szedtem, nagyon imádja a család az epret. idén is dzsemet főztem belőle, de kicsit újítottam, a receptet küldöm nektek is, hátha hasznos lesz 🙂

  • Kedves ancsur!

   Köszönjük a hozzászólást. Már megcsináltuk a befőzést, mi is kipróbáltunk egy új receptet, nemsokára meg is írjuk!
   Üdv, Mrs. Pufi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *