Böhöm Burger – Budapest Mammut 1. üzletház

Facebookpinterest

Alapból sem szoktam nagyon szenvedni reggel, mikor neki kell indulni a világnak, de ma különösen nagy lelkesedéssel vetettem bele magam az ellátandó feladatok sorába, mert tudtam, hogy délután milyen jutalom vár. Pufi már a hét elején kinézte nekem, hogy péntek délután nyit egy új hamburgerező a Mammutban, sőt, extra akcióval is indítanak: +1 ajándék hamburgerrel várnak mindenkit az első napon. Ennél kevesebb miatt is bevállalok egy méretes burgert, főleg ha még útba is esik, így mikor mentem ma a Mammutba harcolni egy kicsit a T-Home-al és a Telenorral, beugrottam megnézni mit kínál nekünk a Böhöm Burger.

Első körben átsétáltam a Mammut 2-be, mert fogalmam nem volt, hol keressem, gondoltam esetleg ez nyílt a bezárt meki helyén (ha-ha). De nem, azért itt még nem tartunk, az étterem a Mammut 1 felső szintjén van, a mozi felé vezető folyosó elején. Itt van a sarkon egy kis Il Treno is, amit szintén merek ajánlani, elég barátságos áron, több alkalommal ettem már itt jó kajákat, azonban most mindenhol máshol ciánozás volt, alig láttam emberek az asztaloknál, a Böhöm előtt viszont tetemes sor kanyargott. Ez a nyitó fotó készítésénél még viselhető méretű volt, de a sor nemhogy csökkent volna az embertömeg, inkább egyre csak dagadt.

Böhöm Burger Mammut

A nem csekély kínálat

Első benyomás

Az étterem első ránézésre nagyon rendben van. Szép tiszta, elég sok leülési lehetőséget nyújtó galériával. Mondjuk az már más kérdés, hogy nem pontosan értem miért, de a galérián több szék is fel volt rakva az asztalokra. Nem tudtam eldönteni, hogy erre csak nem maradt idő, és azért volt így, vagy valami mást jeleztek ezzel, de inkább nem ültem oda.

Itt azonban még nem tartottunk, ki kellett várni a soromat, ami nem volt csekély. Bent ugyan pörögtek a hölgyek, de a tényleges összekészítéssel csak egyikük foglalkozott a hármuk közül. Egy lány a rendeléseket vette fel, a fizetést intézte, illetve jelentett az összekészítő hölgynek meg a konyhának, hogy hová mi kéne még. A másik hölgy keze alá dolgozott a hamburger készítőnek, hordta ki a konyhából az alapanyagokat, és készítette elő a burgereket. Az első kellemetlenség pedig itt ért.

Mivel ma akciós nap volt, eleve mindenki bármilyen szendvicset vett, kapott hozzá ingyen egy sima alap burgert, melynek amúgy 890,- Ft az ára, ami drágának abszolút nem mondható. Főleg az itt tapasztalható méret tekintetében, no de ennyire ne szaladjunk előre.

Az előkészítés ugyanis abban állt, hogy (tudván, hogy mindenki igénybe veszi az akciót) a pulton lévő 2-3 mikróban 2-2-2 beletömködött buci forgott, és melegedett. Rossz volt ezt látni. Biztos mindenki tudja, hogy milyen egy mikrózott zsömle. Megázik, plöttyedt lesz. Azt gondoltam, itt ez alapból ilyen megúszós a hozzáállás, de mikor láttam, hogy valójában hogy készül a buci, akkor fájt ez csak igazán.

Itt ugyanis abszolút látszik a törődés és az igyekezet, mert az iszonyat méretű, cipónak nevezhető kenyér-óriást hatalmas tészta gombócokból itt sütik frissen. Álltam vagy fél órát sorba, de addig fel sem tűnt a jobb szélen lévő, sötétített üveges kemence, amiben volt vagy 10-12 hatalmas cipó. Na itt szomorodtam el igazán.

Böhöm Burger Mammut

Viszonylag tágas a galéria, de a székek az asztalon hevernek

A házi tészta halála

Veszik a fáradtságot, tésztát készítenek, sütőt üzemeltetnek, házi bucit gyártanak a vendégnek hatalmas méretben, aztán meg bevágják a mikróba tálalás előtt. De sajnos nem ez volt az egyetlen gond. A személyzet iszonyatosan pörgött, és nagyon kedvesek voltak, figyeltek mindenre és nem hibáztak, ami nem volt egyszerű, mert tekintettel a nyitásra gondolom nem volt még fejben magolva az összes burger összetevő, illetve a kígyózó sor nem kis nyomást gyakorolt rájuk.

De azon túl, hogy meg voltam ütközve a bucik mikróból érkezésén, nem láttam hirtelen az előttem lévőknél, hogy hogyan és honnan került bele ezekbe a hús. Csak mentek, mentek az előttem álló emberek burgerei a pénztár felé, és fogalmam nem volt, hol készül a hús.

És ez volt a következő probléma: nem készült! Egy hatalmas serpenyő szerű edényből szedték elő, és rakták a zsömikbe. Ezt nem pontosan értettem elsőre. Továbbá elemezve azok formáját nekem túl szabályosnak tűntek, ugyanis nem egy nagy, láthatóan kézzel készített hús került a zsömikbe, hanem mindegyikbe 3-3 kicsi korong.

Ez mondjuk abból a szempontból érhető és elfogadható, hogy egy itteni cipó nagyobb, mint amiben az éttermek vadragu levest adnak, vagy mondjuk mint egy csecsemő feje, és így ezt megtölteni a széléig egy korrekt szelet marhahússal, nem igen jönne ki 2.000,- Ft alatt, így azonban eléggé elveszett a hús a zsemlében.

Böhöm Burger Mammut

Egy normál méretű menzás tálcán két buci fér el összesen, tehát tényleg böhöm.

Furcsa kettősségek

Mindegy, nem adtam fel, kiálltam a sorom, rendeltem, majd felvonultam a galériára. A rendelést persze sikerült megint elrontanom, mert mikor túl sok időm van ezen agyalni, akár sorban állás akár másra várakozás miatt, akkor végül mindig túlgondolom. Van kívánság burger 1390,- Ft-ért az alap cuccokkal felszerelt (hús, saláta, szósz) + hozzá négy választott további összetevővel kérhető. Ilyet kellett volna rendelnem Pufinak, bele minden jóval, de helyette sikerült egy Bacon burgert rendelni 1250,- ért. Ez még nem is lenne rossz, de ebben nincs sajt. Hogy miért, azt nem tudom, de a plusz 250,- Ft-al így már 1500-nál jártunk.

Ehhez ugye jött nekem az alap sima ingyen burgerem, de ebben meg se bacon se sajt nincs. Jó fejek voltak a hölgyek, rendelhettem bele extra feltéteket, és akkor csak azokat fizetem, mert ugye a burger az nyitási ajándék. Kértem tehát ide is sajtot és bacont, így ez az ingyen burger is 500,- Ft-ba került, összesen pedig kerek 2.000,- lett a teljes számla. Ez mondjuk abszolút nem drága, tekintettel a két hatalmas burgerre, de azért nézzük meg másik oldalról is az összeállítást.

Böhöm Burger Mammut

A hamburgerbe választható feltétek sora elég változatos

Ha az ember kér egy kívánság burgert 1390,-ért, az egy hatalmas szendvics ugyan, de nincs hozzá se krumpli se üdítő. 100-200,- Ft-al drágábban máshol ez a kínálat már menüben is elérhető. És ugyan messze nem ekkora szendviccsel, de a baj az, hogy ennek itt is 70%-a zsömle. Mivel itt valóban böhöm nagy a burger, ezért ezt képtelenség ilyen áron hússal rendesen megtölteni, a három kis húskarika meg elveszett nekem benne, főleg, hogy továbbra is tart a nyers zöldség ellenességem, és nem kértem bele semmilyen salátát. Kértem persze külön bacont és sajtot, illetve kaptam sok szósz is, de sajnos még így is nagyon sokszor az volt az érzésem, hogy leginkább csak zsömlét harapok.

És tényleg nem azért, mert kispórolnák az alapanyagot. Ahogy láttam más ember zöldséges szendvicsét, jól megtömik, illetve a baconnel és a sajttal sem fukarkodtak, egyszerűen azonban olyan hatalmas ez a zsömle, hogy ilyen áron nem lehet korrekten megtömni. Máshol az ekkora méretű bucik kb. 3.000,- Ft-ba kerülnek, és abba a hozzá illő méretű 60dkg hús is kerül, ami itt sajnos nem történt meg, és ez még ha érthető is az ár miatt, a végeredményben akkor is nehezen tolerálható. A hamburger fő összetevője a jó minőségű házi készítésű, friss és szaftos marhahús, melyet itt valahogy sem minőség sem mennyiség oldalról nem sikerült eltalálni.

Böhöm Burger Mammut

A zöldség nélküli, sajtos-baconös változat belülről.

A hús

Nekem már elsőre furcsa volt, hogy egy dobozból, előre elkészítve veszik elő a kis hús korongokat, illetve hogy ezek azért messze nem töltik ki a zsömlét, de kóstoláskor további kérdések merültek fel bennem. Én úgy ítéltem meg magamban, hogy gyanús, hogy ez nem saját és házi készítésű húspogácsa, de Pufi ennél lényegesen radikálisabban fogalmazott. Mikor neki hazahoztam az ő példányát, kibontotta és megkóstolta, azt mondta, idézem: “Ez a legvacakabb minőségű nagyüzemi zacskós mirelit húspogácsa!”

Ennek ellenére én ez ennyire határozottan nem merném kijelenteni, mert ugyan bennem is él a gyanú, de azért én láttam benne apróbb zöldség darabokat, és a formájuk sem volt teljesen szabályos kör, sőt, kicsit kisebbek is voltak, mint a hagyományos és tipikus fagyasztott hamburger hús. Mindenesetre vitathatatlan sajnos, hogy akár gyári, akár saját változat, ez az összetevő, ami a szendvics lelke kellene, hogy legyen, sajnos nem tudja ezt a feladatát teljesíteni.

Kicsi túlsütött, száraz lapkák, amiket úgy kell vadászni a zsömlében, nem pedig hatalmas szaftos húspogácsák, amivel minden harapásnál találkozik az ember. Mondjuk tény, hogy sehol nem láttam kiírva és hangoztatva, hogy kézműves burger, vagy ilyesmi, tehát lehet, hogy tényleg csak a méret a lényeg alapon működik a dolog. Ez pedig úgy gondolom, nem biztos, hogy a jó út, főleg nem a II. kerületben.

Ma már egy korrekt hamburgerezőtől azt várja el az ember, hogy minőségi legyen. A hatalmas méret nem probléma, de nem mehet a minőség rovására. Legyen akkor ez extra burger drágábban, mint máshol is. De ha giga méretű burgereket árulunk, benne elvesző, és elég gyenge minőségű húspogácsákkal, az nem biztos, hogy sokáig tud működni az egyik leggazdagabb kerületben. Nyilván nem csak az itteni lakosok járnak ide, akkor is azt gondolom, hogy ha nem egy külvárosi, útszéli bódé burgerről beszélünk, akkor minőséget keresnek az emberek egy plázában és egy ilyen helyen. Itt szerintem ez nem éri el sajnos még a kívánt szintet.

Pufi persze megint jobban járt, mert ő salátát is kért, és elmondása szerint az teljesen rendben volt, frissek voltak a zöldségek. (Mondjuk ehhez is hozzáfűzte, hogy “milyen lett volna, ha nem friss, a nyitás napján” szóval ma nem volt toppon Pufi hangulata, többet inkább nem is kérdeztem tőle.) A sajt és a szószok mennyiségével szerencsére nem volt gond, de a bacon már ismét messze nem volt tökéletes. Abszolút minőséginek tűnő, jó húsos változatot használnak, de szerintem nem sütötték meg eléggé.

Míg a húspogácsák kicsit túlkészültek voltak, a bacon egyáltalán nem kaptam meg azt a roppanósságot, amiért szeretjük. Puha és nyúlós maradt. Kérdés, ez mennyire a tömeges rendelés és kapkodás számlájára írható, mert folyamatosan bacon hiány volt az előtérben, és gondolom nem volt elég idő rendesen készíteni, de én akkor is csak azt tudom elemezni, amit kaptam, és az még sülhetett volna, bőven.

Böhöm Burger Mammut

Néhány egyéb, hagyományos kifőzdei étel is választható, de ezekre ma nem volt nagy kereslet

Furcsa eredmény

Összességében elég ambivalens érzéseim lettek az étkezés végére. Először is alig a fél szendvicset sikerült csak megennem, pedig azért messze nem volt ennyire rossz. Szoktam tudni enni, nincs ezzel gond, én inkább ezt is annak tudom be, hogy iszonyatosan nagy ez a szendvics. Oké értem, ez a profil, Böhöm Burger, de akkor így most csak benga kétajtós szekrény kidobó emberekre alapozunk étkezdét, és a hölgyeket és átlag embereket kizárjuk, vagy mi?

Kell az ilyen méret, és szokott is lenni mindenhol mega-giga-tripla burger névvel, azonban ezek prémium minőségben, jól megtömve hússal szoktak érkezni, de persze nyilván minimum kétszereséért az itteni árnak. De aki akkorát eszik, tudja, hogy nem átlagos a befogadó képessége, gondolom már hozzászokott a magasabb kaja költséghez is. Itt viszont nincs kisebb méret, ezen az áron azonban ez nem eléggé tartalmas.

Értem én, hogy nem lehet minden hamburger 3000,- Ft felett, de így pedig ez egy kicsit se ilyen se olyan burger. Elképzelem, ahogy egy kis 40 kilós könyvtáros lányka beül ide enni, és három harapás után tele is lesz, majd viheti haza a maradékot, ha el tudja cipelni odáig. A közel menü áras, tartalmasabb burgerek esetén szerintem az extralarge embereken kívül mindenki más jobban örülne, ha kisebb burger lenne, jobban megtömve, itallal, krumplival ugyan ennyiért.

Böhöm Burger Mammut

A hazaszállított zöldséges változat metszete. A bővebb tartalom mellett is jól látszik az egyenlőtlen zsömle arány.

 Illetve sajnos azt kell mondjam, az igyekezet is nagyon látszik, de sajnos mégsem olyan az eredmény, mint ahogyan azt szeretnék. És szerintem nem kellene sokat változtatni, hogy ebből az átlagosnak mondható szendvicsből remek burgert csináljanak. A mérettel nincs gond, sőt, inkább a túlzott méret a probléma, és bár sosem gondoltam volna, hogy ezért kell panaszkodnom, de akár egy kicsit kisebb is lehetne.

Mindez persze annak érdekében, hogy javuljon a zsömle / tartalom arány, mert azt ellenvetés nélkül elfogadom, hogy ennyi pénzért ezt a méretet nem lehet úgy megtömni, ahogyan kellene. Így tehát ha a töltelék nem emelhető a zsömle méretéhez, akkor a zsömle méretét csökkentsük le az árba beleférő tartalom mértékéig. Ez azonban a kisebbik probléma, mert ha nem olyan abnormális valaki, mint én, és kér bele minden zöldséget is, azzal együtt azért már vállalható mértékben ki van töltve a szendvics.

Böhöm Burger Mammut

Ez egy normális, nagy méretű IKEA-s lapos tányér, felnőtt evőeszközökkel. El lehet akkor így már képzeli a burger méretét talán.

A fő probléma szerintem egy grill lap hiánya. Illetve nem tudom, egyáltalán hiányzik-e, vagy van itt csak most a nyitási dömping miatt nem használták, és később majd fogják, de ha nincs, akkor mielőbb kellene. Fáradoznak és időt áldoznak erre a házi tésztás saját cipó sütésre, és aztán ezt a szendvics készítéskor egy mikróban ki is végzik.

Ez egy picit átgondolatlan. Szerintem még akkor is jobb eredmény születne, ha nem ők készítenék, hanem valahonnan rendelnék a friss, jó minőségű bucit minden nap, és ha most nincs, akkor a cipó sütő gép helyére inkább egy hatalmas grill lapot építenének be, és ott pirítanák át a két fél zsömit készítéskor. Most a hátsó konyhából jött ki minden, ami már majdhogynem bizalmatlanságot keltő, minden valamire való helyen ugyanis manapság már vásárló által is látható grill lapon szokták összekészíteni az ételt. Itt ez sem így van sajnos.

Ugyan ezt kellene tenni a hússal és a baconnel is. Őszintén mondom, hogy nem tudom eldönteni, mirelit vagy házi húspogácsáról beszélünk, de ha házi, akkor kicsit javítani kéne az összeállításon, illetve kicsit vastagabbra kéne hagyni és szaftosabbra sütni, az így fennmaradó sütési időt pedig a baconre fordítani, és azt viszont sokkal jobban pirítani mint most.

Vitathatatlan, hogy ez a grill lap nagyon hiányzik ide, és mind a baconnek, mind a húsnak mind pedig a zsömlének át kéne rajta mennie a készülési folyamat során, a mikrót pedig meghagyni az egyéb kifőzdei ételeknek. Pufi mondta nagyon találóan azt a hasonlatot, hogy még a Vincze’nt büfékocsi is grill lapon sütötte ki a hamburger húst, frissen, a szendvics összekészítésekor, és ha ott volt lehetőség erre, akkor ezt a Mammutban is meg lehetne és kellene oldani.

Böhöm Burger Mammut

Az eléggé szabvány hús, és a félig “nyers” bacon

Pro: hatalmas hamburgerek, széles választék, viszonylag sok ülőhely, egyedi igények teljesítése, kedves kiszolgálás, saját sütésű hatalmas zsemle
Kontra: gyanús, hogy nem saját, hanem mireli húspogácsa, melyek el is vesznek a zsömiben, mikrózott buci, alul készült bacon, eléggé hideg a szendvics a készítés végére

Sokat dönt majd el a jövő. A Böhöm Burger olyan étterem, amit biztosan még egyszer kipróbálunk, mert én igenis látom az igyekezetet és a jó gondolatokat, és nem akarom ilyen könnyen leírni a helyet. Egyben azt is megfogadom, hogy a nyitás napján, és egyet fizet kettőt kap akciók alkalmával nem megyek többet étterembe, mert nem hiteles képet ad (illetve sorban állni is utálok).

De persze ez akkor derül majd ki, ha mondjuk visszamegyünk egy hónap múlva, és akkor ha már van rá idő, és nem kell kapkodni, akkor nem tepsiből jön az előre elkészített hús, hanem grillen pirul frissen a bucival együtt, és ropogósan jön a bacon is ugyanonnan. Ez a saját készítésű cipó remek lehetne, nem szabadna elrontani ezzel a mikrózással.

Ha sikerült egy új, saját, jobb húspogácsát készíteni, és minden főbb összetevőt tálalás előtt frissen grill lapon sütni, akkor nem lesz versenytársa az épületben ennek a burgernek az biztos. Még az 1390,- Ft-os menü közeli árban lévő szendvicsekkel sem, mert ilyen méretben nem nagyon kell hozzá semmi más, hogy jóllakjon az ember. Hajrá Böhöm, ez nem rossz kezdet, csak kicsit kell még hozzárakni, hogy messzebbről is idejárjanak a mega méretű burgerek hírére.

Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 2, Mammut üzletház

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *