Bio darázs és légycsapda

Facebookpinterest

Nem, ez a poszt nem egy retro ital teszt lesz, ahogy a kezdő képek alapján tűnhet, hanem egy hasznos házi praktika. Nagy állat és természetbarát vagyok, azonban ez nem feltétlenül terjed ki a bogarakra, rovarokra, főleg ezekből is a problémásabb fajtákra.

Legyet nyilván látott már mindenki mindenféle állati végtermékeken, és ez be-be villan, mikor a kerti sütögetés vagy egyéb program alatt az emberek és ételek körül legyeskednek. A darázs pedig igen agresszív, sok haszonnal nem rendelkező létforma, és igen veszélyes a csípése, no meg nem kis mértékben fájdalmas is.

Történt egyszer néhány évvel ezelőtt, hogy iszonyat darázs invázió volt, biztos mindenki emlékszik rá, szerintem még a TV-ben is beszéltek róla, egy enyhe tél után nagyon elszaporodtak. Ezt mi is tapasztaltuk, tele volt velük a kert. Alapból még nem bántottam őket, de mikor már az asztalon, széken rendszeresen több is volt, és az egyik családtag beleült egybe, elég nagy volt a fájdalom és riadalom, na ekkor lett elegem belőlük, eldöntöttem, hogy visszafoglalom a kertet. Így nyár elején abszolút időszerű, ezért megosztom, nekem hogyan sikerült ezt megoldanom.

Hogy irtsunk, hogy mást ne veszélyeztessen?

Alapvetően tudom, értem, elismerem, hogy az ember települ be az állatok életterére, és valahol nekik is meg kell maradniuk, ezért is állok hozzá úgy, hogy csak végső esetben folyamodok erőszakhoz, de ez már az volt. Számos méreg drága és kétes eredményű megoldást lehet találni mindenhol, azonban ezekkel egy gondom van, mind vegyszeresek, méreg és egyéb hatóanyag van bennük. Ez pedig nem csak a legyeknek és darazsaknak, hanem egyéb növényeknek és állatoknak is árt, illetve abszolút lokális, kizárólag akkor és oda hat, amikor és ahová kifújom.

Egyszer kipróbáltam egy darázsirtó spray-t, mert találtam egy gócpontot, de mindenhol máshol invázióztak tovább, illetve elég komoly volt, a ráírás szerinti 24 órán keresztül távol tartani onnan a gyerekeket, és minden egyéb élőlényt. Ez nem kivitelezhető, hosszú függőleges légypapírt meg nem tennék fel, mert nem túl esztétikus, és a darazsat az nem hatja meg.

A következő  gondom az volt, hogy mivel kora tavasszal már darázs invázió volt, ilyenkor már a méhek is egyre aktívabbak, akik értékes, okos kis jószágok, nem röpködnek az ember és étel körül, ők a virágot szeretik, és kellenek is nekünk, hasznos szereplői a természetnek. Külön misszió volt őket megkímélni ettől az egésztől. Ez így együtt már annyi paraméter volt (gyerek kímélő, méh kímélő, környezet kímélő, vegyszer mentes, folyamatosan hatékony, nem csak rövid ideig és kis területen hat, nem zavaró, stb.), hogy saját kútfőből esélytelen volt kitalálni a megoldást, az internet nevű csodafegyverhez fordultam.

Ha méhész javasolja, az biztos méh barát

Sok weboldalt felkerestem, sok olyan ötletet láttam, ami nem tetszett, vagy nem tűnt hatékonynak. Végül egy méhész oldalán találtam egyet, ami megtetszett, abszolút kivitelezhetőnek találtam, környezet és gyerek barát, és potom pénzből kijön.

Ez nem más, mint egy pille palack, folyadékkal és lyukakkal, egy fára fellógatva, azonban sem a palack típusa, sem a lyukak mérete és magassága, sem a folyadék milyensége nem mindegy, ezek ideális kombinációja alkothatja meg a tökéletes csapdát. Először is nézzük az összetevőket:

 • Kell egy pille palack, mindenképpen zöld! Ez sokkal jobban vonzza a rovarokat, beépül a környezetbe, nem is olyan ronda, kevésbé feltűnő. Kb. 250,- Ft egy két literes márka meggy vagy traubi szóda, annak az üvege éppen megfelelő.
 • Kell egy pár kortynyi szörp, elég a legvacakabb is, de ezért külön ne vegyünk, inkább ami maradt a háztartási fogyasztás után az üveg alján, azt használjuk fel.
 • Szükséges még 1-2 dl ecet. Ez is jó a konyhai, semmi extra, csak sima ecet. Erre azért van szükség, mert a rothadó gyümölcsnek is ecetes, illetve ehhez hasonló illata van. Ezt a méh nem szereti, de a darázs és légy megvadul érte.
 • Végül kell egy pár deci legvacakabb minőségű sör. Nézzük meg a boltban mi akciós, mi az amit a kutyának sem adnánk, és abból vegyünk egy dobozzal vagy üveggel, én 109,- Ft-ért vettem egy üveges fél literest. Ezen kívül már csak csapvízre lesz szükségünk

Pár száz Ft alapanyag, pár perc fabrikálás, és kész a bio-mestercsapda

Bio darázs és légycsapda - összetevőkAz összetevőkből is látható, hogy sem anyagilag nem túl megterhelő az ügy, sem a környezet számára nem az, mert mérget vagy hatóanyagot nem tartalmaz (már ha bizonyos szempontból a sört nem tekintjük annak).

A szörp és a sör, valamint az ecet egyéb részeit felhasználhatjuk, ebbe csak kevés kell, a zöld palacknak pedig teljes tartalmát, mert abból semmire nincs szükség. Lehet persze akkor már inkább gyömbér, Sprite, vagy egyéb zöld üveges ital, amit a család leginkább szeret, és a csapdakészítés előtt örömmel elfogyaszt.

Mi az ami NEM kell bele!

Sok helyen felleltem ezt a csapdát, sokféle leírásban, de legtöbbször egy plusz tételt is tartalmazott, az “egérragasztót”. Erről fogalmam sem volt, micsoda (szerencsére), aztán mikor utána néztem, eléggé megrettentem. Ez konkrétan az, amit a neve mond. Nem azért egérragasztó, mert olyan, mint pl. a Boci Csoki, tehát fantázia név, ez konkrétan egeret ragaszt. Egy olyan nyálkás, nyúlós anyag, amit az ember kiken egy deszkára, dobozra, egyéb nem használt felületre a pincében vagy padláson, és az arra járó egér konkrétan beleragad, és ott hal éhen. Guszta.

Na ez nekem nem kell, az biztos, már az első pillanatban elhatároztam. Ezt a posztot ezért is írom le, hogy

1.: minél több helyen ott legyen ez a remek megoldás

2.: ne gondolja azt az ember, hogy egérragasztó nélkül ez nem használható, e nélkül is tökéletes a csapda, csupa bio alapanyagokból is működik. Lássuk hát, hogyan állítjuk össze a berendezést.

A kulcs a folyadék összetétel

 1. A másik módosítási javaslatom az egyéb receptekhez képest, hogy az üveget nem kell félbevágni!!! Sok helyen ezt látni, hogy vágjuk félbe, kenjük ki egérragasztóval a felső, belső oldalát, aztán ragasszuk össze újra, ott ahol félbevágtuk. Teljesen felesleges, és túlbonyolítja az egészet. Ez plusz ragasztó szalagot, plusz munkát és plusz vegyszert igényelne, ne tegyük! Egészen egyszerűen csavarjuk le a kupakot (ne dobjuk el, kelleni fog) és kezdjük el beletölteni a tartalmat. Igazából ennek összetétele a vízválasztó, ezt ki kell kísérletezni, ami szerintem akár területenként akár évente is változó lehet a legyek és darazsak ízlésének függvényében, de az alap az fix, nagyon mellé lőni nem tudunk, csak maximum finomítani kell majd.
 2. Öntsük be alulra a sört, ez legyen az alap. Ha fél litereset veszünk, nem is muszáj mind, ha túl tömény lesz az sem jó. Az csapda üveg teljes tartalmának a legvégén a fele alatt, vagy kb. azzal egy magasságában kell lennie, tehát a sör ne legyen több, mint az üveg negyede, inkább az alatt.
 3. Töltsünk bele egy kis szörpöt, de tényleg csak keveset, ez drága és másra is jól használható, max. egy deci kb. elég is.
 4. Jöhet rá az ecet. Ezt nem kell sajnálni, ettől lesz a rothadó gyümölcs illat, de azért túl sok se legyen, mert az már riasztó lehet.
 5. A maradék helyet pedig töltsük fel sima, egyszerű csapvízzel, kb. a palack félig legyen, vagy kicsit felette.
 6. Csavarjuk vissza a kupakot, és kicsit fordítsuk fejre, hogy összekeveredjen a csodaszer, de ne rázzuk, mert felhabosodik a sör.

Az üveg és a gumibogyó szörp kész, már csak bejárat kéne a jószágoknak. Szintén sok helyen azt látom, hogy kis gyufaszálakat szurkodnak be a létrehozott lyukak alá, mint egy madáretetőnél, hogy könnyen bemenjen a rovar. Teljesen felesleges, ez is csak időmilliomos kézügyesség bajnokoknak való. Minél több alapanyag, minél több feladat, minél több macera van vele, annál nehezebben áll neki az ember.

Egyszerűen fúrjunk rá lyukakat, körbe a folyadék szintje fölé, minimálisan, de azért legalább egy fél ujjnyival, hogy kimászni se tudjanak. Ez lehet akár kézi akár gépi fúró, ilyen vagy van otthon, vagy kérünk a szomszédtól. Ha nincs, akkor késsel vagy egyébbel próbálkozhatunk, de hasznosabb a fúró. Válasszuk a legnagyobb fúrófejet, hogy elég nagy legyen a lyuk a bemenethez. Fontos! A fúrás közben ahogy szorítjuk az üveget, illetve mikor bejutunk, átszakadunk, az üveg mozgása, megrándulása miatt a lyukon némi folyadék kifröccsenhet. Ez teljesen rendben is van így, csak a fúrógépre vigyázzunk.

Azt gondolhatná most az ember, hogy ez egy hiba, előbb kellett volna lyukasztani, aztán feltölteni, de nem. A betöltés zöme végigfolyhat a belső falon, ez folyna is ki a lyukakon, illetve előre nem látjuk pontosan, milyen magasan lesz a folyadék szint a beöntés után, az előre fúrt lyukakkal pedig kényszer pályán lennénk. Azonban ha a teli üveget fúrjuk, és egy-egy helyen egy kis kifröccsenés lesz, az pont jó, az üveg oldalán éppen csak annyi folyik majd végig, ami távolabbra is eljuttatja az illat anyagot, és odavonzza a lényeket. Körbe helyezzünk el sok lyukat, lehet egyszer kicsit magasabbra, egyszer kicsit alacsonyabbra a folyadék szintjéhez képest, de lényeg, hogy sok legyen, azonban nyilván ne érjenek össze, mert akkor az üveg alsó fele leszakad.

Kihelyezés

Az új, kihelyezett csapdaAz így elkészült, folyadékkal feltöltött, lyukakkal ellátott üveg nyakára, a kupak alá kössünk egy damilt, spárgát, kötelet, ami épp van. Csak egyre figyeljünk, hogy erős legyen, mert a félig tele üveg súlyát meg kell tartania. Ezt az egész csomagot pedig kössük fel egy fára, vagy napernyő alá, vagy sövény közé, vagy kerítésre, bárhová, ami az életterünkhöz közel van, és láthatóan sok darázs közlekedik arra.

Azért lehetőleg ne kerti asztal, vagy játszó, étkezési hely közvetlen közelébe, mert mikor már tele lesz bogárral, nem túl guszta látvány. Ha a fúrás jól sikerült, és alig vagy egyáltalán nem ment ki folyadék, akkor ezt most, felkötés után pótoljuk.

Kicsit rázzuk meg az üveget, hogy a lyukakon kijöjjön egy kis tartalom, és eláztassa az üveg oldalát (ezért se tegyük asztal vagy gyerek játszó fölé), ez által távolabbról is érezhető legyen a repülő rovar csalogatásra. Ezt követően nincs más dolgunk, mint várni.

Működés, ellenőrzés, utántöltés

Másnap már rá is nézhetünk a csapdára, ha van benne légy vagy darázs, akkor rendben van. Ha nincs, és pár napig nem is kerül bele, akkor valami nem tökéletes.

Vagy a lyuk túl kicsi, és nem tudnak belemenni, vagy a folyadék nem elég csábító. Ilyenkor valószínűsíthető, hogy az ecet kevés, mert annak van rothadó gyümölcs szerű csalogató illata, ebből kell talán még pótolni kicsit. De ahogy írtam, univerzális recept nincs, csak fő irányvonal, amit finomítani kell. A lényege pedig egyszerű: a kihelyezett csapda illat anyagára jönnek a legyek és darazsak, a lyukakon bemennek, de kijönni már nem tudnak. Elvileg arra szolgálna az egérragasztó, hogy a belerepült rovar az első alkalommal felrepülve beleragadjon, és ott hajon meg. Ez azonban korlátozott mértékű felület, és ha tele van már lénnyel, úgysem tapad fel több, de ahogy írtam, nekem fő gondom a vegyszer és méreg.

E nélkül a működése annyiban módosul, hogy a belerepülő ellenség beleesik a folyadékba és ott fullad meg. Sok esetben még röpködnek pár percet, de nem bírják túl sokáig leszállás nélkül, és végül folyadékban kötnek ki. Idővel eléggé tele lesz az üveg alul, elkövetkezi, hogy már sokan lebegnek a felszínen, és azon meg-meg tudnak pihenni az újak, ennek ellenére nem képesek kijönni, felszállás után ismét az üveg tetején próbálkoznak majd kirepülni, ahol nem tudnak, egyre több tartalom lesz benne, ha ügyesek voltunk a folyadékkal, és jó helyre raktuk ki az üveget. De ez utóbbi miatt fontos, hogy a folyadék ne legyen egy szintben a lyukakkal, mert akkor lenne esély a sima kikecmergésre.

Ha a csapdánk pedig jól működik, akkor sokáig kint lesz, kell a hely a tartalomnak. Én egy egész idényre egyet szoktam csinálni, vagy max. kettőt a kert két végébe, de nem cserélgetem hetente, kéthetente, havonta. Az egyetlen amire figyelni kell, az az utántöltés. Nyáron a melegben a folyadék párolog a zárt üveg ellenére is a kis lyukakon. Ezt pótolni kell, az eredetivel megegyezően közel a lyuk alá érő szintig, de én ilyenkor zömében már csak tiszta vizet, vagy max kicsi ecetet öntök még rá. Szörp, sör és egyéb már nem kell. Mondjuk ha vendégség volt, és valaki hagyott valami piát a pohara alján, inkább ebbe öntsük, mint a wc-be, de külön ne áldozzunk rá mást.

A boldog csípés mentesség

Ha időben kihelyezzük nyár elején, akkor teljesen megkímélhetjük magunkat a légy és darázs inváziótól, én évek óta egyel sem találkozom, így sem a gyerekek, sem a  kaja körül nem kell elzavarni állandóan az élősködőket. Elsőre furcsa látvány egy zöld üveg a fán lógva, de mi már megszoktuk, és még mindig inkább ez, mint egy újabb darázscsípés. Méhet pedig három év alatt még egyetlen egyszer sem találtam benne, őket ez nem hatja meg, tehát ami hasznos, azt megkíméljük.

Pro: olcsó, vegyszer mentes, gyorsan elkészíthető darázs és légycsapda

Kontra: elsőre elég furcsa látvány, néha utántöltést igényel

Aki szenved ezektől a repülő átokfajzatoktól, mindenképpen készítse el ezt a remek bio csapdát, senkinek nem árt vele, csak annak akinek szánja. Olcsó, bárhol beszerezhető alapanyagokból van, és használat végén a kidobáskor sem szennyezzük vele a környezetet, ami a ragasztós változatról nem elmondható.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

4 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “Bio darázs és légycsapda

  • Ezt nem pontosan értem, hogy miért?!
   Mondtam bármi rosszat a Boci Csokiról?!
   Annyi hangzott el, hogy fantázianév, mert nem bociból van.
   Vagy ön úgy tudja, hogy igen?!
   Ezzel szemben az egér ragasztó az konkrétan azért van, hogy az egér beleragadjon.
   Nem értem a hitelrontás miben létét, inkább reklámnak gondolom, hogy megemlítem a Boci csokit, de majd ha perel a Boci akkor megvédem magam valahogyan! 😉

 1. Nos. A lényeg.
  A palackot ketté vágjuk fent, ahol szűkülni kezd. Beleöntjük a hozzávalókat, ecet, cukor, lédús gyümölcsdarab, sör, stb. Vissza helyezzük a tölcsérszerű tetejét fordítva, leragasztjuk. Kész.
  Nem kell regényt írni.

  • Kedves Isti!

   Köszönöm a kioktatást, helyreigazítást.
   Javasolnám legközelebb akkor egy GYIK oldal megkeresését, mert ez itt egy blog, és ott kisregényt szoktak írni.

   Gondolom darázscsapdára keresett rá, megtalált minket, elolvasta és használni fogja, aztán meg keresetlen szavakkal kioktat és lecsesz, hogy miként és hogyan adjuk ezt elő.

   Gratulálok a hozzáálláshoz, hálás köszönet! 🙂

   Meg tetszik engedni, hogy a saját blogunkon úgy és annyit írjunk, ahogy és amennyit szeretnénk?!

   Nagyon kedves tetszik lenni csókolom!

   További kellemes napot, hetet, remélem működik minden rendben ilyen hozzáállással is, hogy beszólunk annak, aki segít.

   Csóközön….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *