Avengers – Infinity War / Bosszúállók – Végtelen háború – Filmkritika

Facebookpinterest

Huhh, hol is kezdjem.

A film nagyon odavágott. Nem fogok tudni spolier nélkül írni, de először csak általánosságban beszélek majd, mikor a spoiler jön, mindig jelzem előre.

Szerencsére ismét megoldottuk a premier napján a megtekintést az IMAX-ben, Pufi már jó előre megkapta a két jegyet szülinapjára (azóta egyéb Marvel relikviákkal együtt). Nagy lelkesedéssel indultunk neki a mozinak, és én szándékosan a legelső kiadott traileren túl semmi mást nem néztem meg és nem olvastam el, hogy ne befolyásoljon. Minden ember más, és nem szeretem, ha más véleménye engem befolyásol. Valaki szereti ezt, kíváncsi rá, de én már párszor pórul jártam vele. A Warcraft film pl. agyon lett sztárolva, nekem pedig eléggé elmaradt az elvárásaimhoz képest, a SW Zsivány egyest azonban sokan fikázták, nekem pedig az egyik kedvenc SW filmem. Szóval ízlések és pofonok, ez teljesen rendben is van így, az enyém sem szentírás, ez is csak egy vélemény, szóval ezt is csak az olvassa el, aki nyitott esetlegesen más véleményre is, és nem azért olvas, hogy ha más véleményen vagyunk, legyen mibe belekötni, és kioktatni engem, hogy miért is vagyok hülye.

Tájkép csata előtt! (Marvel Studios AVENGERS: INFINITY WAR ©Marvel Studios 2018)

Szóval visszatérve, nem tudtam, mire készülhetek, de gondoltam nagyon igyekeznek majd odavágni a nézőt. Hát engem sikerült. Mikor kb. a 10. percben találkozik Ironman és Dr. Strange, és elkezdik egymás kóstolgatni, majd a semmiből megjelenik az óriás fánk, és elkezdi leamortizálni a várost, akkor elgondolkodtam egy pillanatra, hogy ha kb a 10. percben ez van, akkor mi lesz később? Nyilván belém hasított a félelem, hogy na vélhetőleg egy erős nyitás után jelentős visszaesésre számíthatunk, jól le fog ülni a film, de nem ez történt. Véleményem szerint végig, minden pillanatban maximálisan fent tudták tartani a néző érdeklődését, semmikor egyetlen percre sem lankadt a lelkesedés és nem ült le a film. Éppen annyi párbeszédes rész volt csak, ami szükséges, nem voltak 15 perces monológok, azonban az ilyen story részeket is folyamatosan és jól ülő poénokkal fűszerezték, szóval amikor éppen nem akció filmet, akkor kellemes könnyed, erőltetettnek nem nevezhető vígjátékot láttunk.

Éjszaka  pont a Bosszúállók első részét adták valamelyik TV csatornán, azt megnézve még inkább nyilvánvalóvá vált, hogy mennyit fejlődött ez a széria is alig pár év alatt. Illetve az is, hogy döbbenet, milyen mértékben gyorsul a világ, és növekszik az ingerküszöb. A Végtelen háború után ez az első bosszúállók rész bizonyos pillanataiban ma már kifejezetten vontatottnak, vagy esetleg megmosolyogtatónak tűnt, pedig egy 2012-es alig 6 éves filmről beszélünk. Még majdnem Thor is viccesnek tűnt a Tarzan frizurával, tehát pl, ő is modernizálódott, és a kor elvárásainak megfelelő “zselézett” frizkóval nyomja már az új részekben. Vasember is pl. jelentős upgrade-en esett át, nem sok olyan dolog van manapság, amit ne tudna a páncélja, ami jelenleg már egy laza jogging felsőből jön elő, míg az első részben még kézzel tette fel a sisakot a fejére, és a 2. vagy 3. Vasemberben is még jelentős újításnak számított, hogy odarepülnek hozzá az egyes páncél darabok. Hulk is változott, (spoiler), ő most pedig sajnos visszafelé, mert a film elején kap szegény egy jelentős zakót Thanos-tól, és ennek következtében bedepizik, vagy szorong, és nem hajlandó előjönni, tehát a film végéig nem is láthatjuk, Vasember izmosabb méretű pajzsában nyomja a harcot, ez is egy újítás. Ezért pl az is egy érdekes és furcsa húzás, hogy a trailer záró jelenetében egymás mellett rohan a csapat, köztük Hulk-al, aki konkrétan ilyen formájában nem is volt a film ezen részében, tehát ezeket a CGI kockákat csak a reklámok kedvéért készítették el. (spoiler vége)

A teljes csapat! HawkEye nélkül! (Marvel Studios AVENGERS: INFINITY WAR ©Marvel Studios 2018)

Amerika kapitány is változott, szakállas marcona lett, a pelyhes állú kis srác helyett, ami még nem lenne gond, de a pajzs téma szerintem előnytelen módosítást kapott. (spoiler) Már nem pontosan emlékszem, mi lett a régivel, Bucky-val vívott harc körül tűnhetett el, de most kapott másikat, azonban nem kerek és logózott változatot, mint eddig, hanem két kis penge szerű kiállást és meghosszabbítást mindkét karjára, ami oké, lehet, hogy lazább és modernebb, de szerintem teljesen megfosztotta ezt a karaktert attól, ami a jellegét adta, mintha Vasember a páncélja nélkül harcolt volna. Érdekes, Hulk sem lett nagy zöld szörny, itt azonban a giga vasember pajzzsal hozni tudták ezt a feelinget, Amerika Kapitány azonban nekem hagyott némi kívánnivalót maga után ezzel a két kis nyomi kar-pajzzsal”. (spoiler vége)

Összességében tehát rengeteg változást kaptunk, felsorolni sem nagyon lehet, és azt gondolom, ennek zöme jól eltalált, és megfelelő újítás, pár apróság van csak, amit nehezebben vesz be az ember gyomra, de ezek sem olyanok, amik teljesen emészthetetlenek volnának, inkább csak minimálisan az optimális sávból kilógnak. A film pedig abszolút hozza azt, amit a címe állít, és hiteles ahhoz, lényegében egyetlen hosszú, véget nem érő háború, tele remek akció jelenettel, frappáns és poénos párbeszédekkel, humorral és rengeteg feszültséggel, abszolút megfelelő arányban keverve mindezt. Összességében tehát véleményem szerint egészen biztos, hogy a legjobb Bosszúállók film, ami eddig készült, szerintem egyben talán az eddigi legjobb Marvel film is, és az is biztos, hogy az egyik legjobb akció-vígjáték, amit valaha láttam. Már ha nem sértjük meg a vígjáték szó miatt az alkotókat, ezt abszolút pozitív, építő jelleggel, és nem gúnyolódásképpen mondom! Ami a azonban sajnos tény, hogy ennek ellenére mégis döbbenet csalódottan ült az ember a film végén a moziban, és ezen a ponton nehéz volt egyetérteni a készítőkkel!

/ Na most jön a fő spoiler!!! / A két legjelentősebb döntés, és jelenet, ami szerintem sokkolja a nézőket, és talán a legkevésbé lehet egyetérteni vele, az a film elején Loki “halála” a film végén Thanos győzelme! Oké-oké, Loki már sokszor meghalt, volt, hogy apja fogta ők Thor-al együtt az univerzum felett lógva, majd lezuhant a nagy semmibe, de ezt is túlélte, szóval miért ne élhetne túl bármit, de ez most itt kicsit durvábbnak tűnt, most Thanos mondta is, hogy ez esetben tényleg meghal (mondjuk mi nézők tudjuk, de ő nem tudom, honnan kéne, hogy tudja, hogy már párszor történt vele hasonló, tehát ez inkább nekünk üzenet), fekszik is a földön, mint erőtlen ernyedt test, szóval látszólag ebből nehezen lesz visszaút. A döbbenet pedig a film vége, hogy Thanos-nak csak sikerül összehozni azt a rohadt csettintést a végén az összes kő birtokában, és szépen kihal az emberiség fele. Néma csend volt a moziban, folyamatosan azt várta mindenki, hogy na oké, ez is eltűnt, az is eltűnt, hol jön az utolsó utáni pillanatban a változás és a fordulat. De nem jött! Thanos, mint aki jól végezte dolgát, és mint korábban is már említette, ezt követően leült kis házikója elé, és nézte a naplementét. (bár bele lett vágva a mellkasába a csillagerőből frissen kovácsolt Mölymöly v2.0, és akkor úgy tűnt, ez fájt is neki, de később már semmi baja nem volt emiatt)

Marvel Studios AVENGERS: INFINITY WAR ©Marvel Studios 2018

Aki olyan szinten sokkot kapott és felháborodott, hogy kiment a moziból, az nem tudhatja, de azért kaptunk még egy jelet. A premieren amin mi ültünk, olyan szinten kapott görcsöt mindenki, hogy alig 2-4 embert láttam, aki felállt és kiment, a többség döbbenten ült, végig a szereposztás alatt. Nem hittük el, amit láttunk, vártuk, hogy oké, biztos lesz még valami. Tudtuk, hogy a Marvel filmekben a legvégén, a teljes szereposztás után még mindig van egy plusz jelenet, azonban ezt moziban még talán sosem ültük ki és vártuk meg. A világ leghosszabb vége főcímét kellett végignéznünk, mintha állt volna az idő, és bár csak úszó karakterek mentek a vásznon, néma csend volt a moziban, mikor végre megjelentek az utolsó kockák. Leírom, mert aki kiment előbb, nem tudja. Városi jelenetet láttunk, Nick Fury ült autóban a jobbkezével Hill ügynökkel, haladtak éppen a-ból b-be, mikor bevágódott eléjük egy autó. Támadásra lehetett gondolni, mint mikor Fury kocsiját már egy korábbi részben betámadta a Hydra, ám itt szimplán eltűntek az autóból az utasok, mint az emberiség vesztes fele. Helikopter csapódik az épületbe, tűnnek el a gyalogosok is, és végül Hill ügynök-is. Fury kapcsol, hogy nagy a gáz, visszamegy a kocsihoz, és a hátsó ülésen benyom egy személyhívó szerűséget, majd végül ő is köddé válik. A záró képsorokban a földre esett személyhívót látjuk, a “Sending…” azaz küldés felirattal, majd a végén megjelenik egy logó. Ez egyenlőre nem sokat mond, de tudjuk, hogy valamit valahová elküldött, tehát volt már protokoll erre a “mindenki eltűnik mert Thanos egy elmebeteg és csettintett” esetre. Én mondjuk hatásosabbnak tartottam volna a “SENT” azaz elküldve feliratot, ha ez a logó egyenlőre nem sokat mond, akkor így még jobban fent maradt volna a hangsúly, hogy valami valahová el lett küldve, de innen akkor jöhet a találgatás, hogy mi lesz a folytatás.

Marvel Studios AVENGERS: INFINITY WAR Photo: Film Frame..©Marvel Studios 2018

Nem tagadom, összességében a remek film ellenére hatalmas csalódással jöttünk ki a moziból, és ahogy láttam, más sem az élményein pörgött, hanem lógó orral kullogott. Döbbenet, de sokszor azon rinyál az ember, hogy jaj, miért mindig a happy end, néha a legkicsavartabb módokon, akár irreálisan is, és miért kell mindig ez, de ha meg nem kapja meg az ember, akkor viszont csalódottságot érez. Én pl. ezért nem nézek drámákat sem. Az ember a szórakozásért, a kikapcsolódásért, az örömért fizet, mellyel együtt jár az is, hogy a végén pozitív töltéseket kapva jöhessen ki az ember a moziból. Hát itt nem ez történt. Bár Fury kis jeladója adott némi reménységet a végén, és bár tudjuk, biztosan lesz majd visszavágó, de mindez kevés ahhoz, hogy ne úgy jöjjünk ki a moziból, minta Thanos minket is jó alaposan pofán vágott volna.

Akinek még friss az élmény, esetleg ma nézte és utána olvasta, kicsit vigasztalni tudom, másnapra jobb lesz! A csalódottság alábbhagy, jobban előjön az emberben a film többi része, hogy azért mennyire remek is volt, és hozzá az, hogy tudjuk, zacsipofát a köv. részben csúnyán helyben fogják hagyni. Ekkor pedig azonnal felmerül a kérdés, hogy oké, de hogyan? Nyilván mindenkinek meglesznek a maga elméletei, de nekem ötleteim és alternatíváim az alábbiak:

1.: Elsőre arra gondoltunk, hogy Thanos az elmebeteg üldögél még pár napot, hetet, hónapot, és nézi a napfelkeltét és naplementét, aztán elunja ezt, illetve megbánja, hogy mindent feláldozott, és visszacsinál mindent, az idő pörgetés lehetőségével, majd elharap egy cián tablettát, megbánást tanúsítva. Ez persze így túl egyszerű lenne, gondolom sok harc árán valami kényszer hatására teszi majd meg, vagy ellopják tőle a varázskesztyűt az éjjeli szekrényéről amíg alszik, és más pörgeti majd vissza, de valami ilyen idő visszaállításra biztosan szükség lesz majd, mert kb a bosszúállók fele is köddé vált, köztük Fury is, azért ez így elég nagy veszteség volna. Továbbá ez az idő visszaugrás hozhatná vissza az élők közé “reálisan” Loki-t is, mert tegyük fel akkor most tényleg meghalt, de így visszatérhet.

2.: A másik, ami bennem felmerült, és kellően érdekes csavar lenne, hogy a végén Fury a Hydrának üzent volna, hogy ők segítsenek, mondván hogy tudja, a Bosszúállók elbuktak, ergo vagy segít a Hydra is a közös ellenséggel szemben, vagy vége a világnak. Persze lehet, hogy a világ másik végére, valami másik univerzumban lévő másik fajnak ment az üzenet (esetleg a Jediknek, ha már ennyire mindenki egyben van, egy filmben), de nyilván erre nehéz tippelni, ha nem tudjuk, kikről van szó. De akár a “SENT” üzenet, akár egy Hydra logó sokkal ütősebb lett volna a befejezéshez a kis üzenet küldőn, számomra jobban fent maradt volna a hangsúly, de legalább vannak alternatívák, lehet találgatni, hogy na akkor mi is lesz a vége ennek.

Összességében azonban inkább az idő visszatekerős csavar a reális, így Loki és mindenki más is életben maradhat, csak kíváncsi leszek, hogy oldják meg, kinek vagy minek a hatására. Remélem nem egy amolyan Dallas Boby halála féle béna csavar lesz, hogy HawkEye pl azért nem szerepelt az egész filmben, mert aludt, és csak álmodta az egészet, és meg sem történt semmi. Szóval arra leszek kíváncsi, hogy hogyan oldják meg, hogy Thanos magától dönt úgy, valahogy összekapják magukat a megmaradt bosszúállók, és rákényszerítik, esetleg segítséggel, vagy Fury által segítségül hívott ismeretlenek hozzák majd helyre a storyt. Remélem nem lesz elszúrva, bízom az alkotók döntésében!

Na ez az a hatásvadász jelenet, ami a trailerekben szerepel, de nincs benne a filmben! Elég furcsa, ritkán látni ilyet. Emlékeznénk rá, ha megjelent volna, de az egyértelmű bizonyíték: Hulk konkrétan nem változott át, és a Wakandás harci jelenetnél a nagy Ironman páncélban volt végig! (Marvel Studios AVENGERS: INFINITY WAR ©Marvel Studios 2018)

De ha minden igaz, erre nem sokat kell várni, és 2019-ben kiderül, hogy hogyan rakjuk rendbe végre Thanos arcszerkezetét.

Összességében azonban a Bosszúállók végtelen háború egy kiváló film, egyetlen percre sem lankadhat benne a figyelem, mindig történik benne valami, és mindig elsütnek egy-két poént is, hogy oldják némileg a feszkót. Ennek ellenére egészen biztos vagyok benne, eltelik alig pár nap, és a túl sok pozitív vélemény után meg fognak jelenni a csak azért is fikázók, mert akkor ugye az ő véleményük többet ér, mert kevesebb van belőle, és ők az okosabbak, mert nem egy a véleményük a tucatból, ők jobban átlátják, ők bölcsebbek. Engem ez nem érdekel, sosem érdekelt a megfelelni vágyás mások véleményének, vállalom amit gondolok, szerintem ez egy hihetetlenül mozgalmas, megfelelő mennyiségű poénnal megtűzdelt tök jó film. A vége bár kemény, sokkoló, letaglózó, de így utólag már nem csak ez van az emberben, hanem a teljes film élmény, és az nagyon rendben van.

Én persze mivel nagyon fent maradt a hangsúly, ezért repesve várjuk 2019-et és az Avengers 4. részét, hogy kiderüljön, mi is lesz a megoldás a kialakult igen reménytelen helyzetre.

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *