

A Balaton északi partjára komppal érkezve valószínűleg már több tucatszor elmentünk az étterem mellett, azonban eddig még sosem tértünk be ide. Ennek egy oka lehetett: nem voltunk éhesek. Vagy mert olyan későn indultunk, hogy még otthon ettünk, vagy olyan korán, hogy már eddig nem bírtuk ki, és fél úton valahol, ennél korábban. Jelen esetben ez a földvári olasz éttermet jelentette, amit a nagy csalódás miatt jóllakásra nem akartunk használni, így a komp után felfelé haladva megálltunk az Adler hotel és étteremnél, és tettünk egy próbát.
Már messziről sejteni lehet valamit
Maga az épület is elég kellemes, szálloda és vendégház közötti mini hotel méret, ízléses vonalvezetés, viszonylag újszerű külső. Az elég nagy parkolórészben nem kevés autó állt, akik tulajai akár enni, akár megszállni tértek be ide, talán nem véletlenül tették.
Ezen túlmenően a már messziről is igen kellemesnek tűnő terasz eleve nem volt üres, de ottjártunk alatt folyamatosan telt. Külön előnye a teljesen nyitott, és zárt terasz rész, napot jobban és kevésbé kedvelőknek. Már ebből látszott némi átgondoltság, hogy itt tán tényleg vendégül is akarnak látni, nem csak üzleti alapon kiszolgálni. Nekünk ennél nem is kellett több, betértünk.
A kiszolgálás
Mint annyi helyen megírtuk már, a hely és a környezet állapota után a kiszolgálás az első, amivel a vendég szembesül, és ez egyben az egyik legmeghatározóbb szempont is. Itt a pincérünk pillanatok alatt megjelent, hozta az étlapokat, látva a gyerekeket, külön kérés nélkül gyerek étlappal kiegészítve, illetve felvette az italrendeléseket.
Két kérdést is nekiszegeztünk ezt követően, mi a napi leves, és mi az a grill torony. Az első néhány döbbenetes élmény itt ért bennünket. Első körben azzal, hogy a pincér hosszú, bővített mondatokban, ráadásul kedvesen és jókedvvel, illetve tökéletes leírásban közölte, hogy mit tartalmaznak a kérdezett ételek. Általában az a válasz, hogy nem tudom, megkérdezem a konyhán, én csak helyettesítek, ez az első napom, illetve mindezt zömében foghegyről veti oda a kedves felszolgáló. Itt maximálisan kedves, vendégszerető és informatív hozzáállást kaptunk.
- levesek
- Adler koktél
- gyerek menü
Levesek és gyerek menü
A következő döbbenet pedig az volt, hogy a napi leves nem valami megúszós hideg gyümölcsleves, hanem francia hagymaleves, krutonnal, csészében egészen komoly, 490,- Ft-os áron. És nem két korty volt, éppen olyan adag, mint amit bárhol máshol simán eladnak 890,-ért vagy esetenként még drágábban, sokszor lényegesen gyatrább tartalommal és minőségben. Erőleves csészében 550,- halászlé szálkamentes harcsából 890,- ezeket választottuk, és minddel kifejezetten elégedettek voltunk. Az erőleves mondjuk alapból nem nagy szám, de azért finom és ízes volt, viszont a halászlé és a hagymaleves messze átlagon felüli élményt nyújtott, főleg ilyen áron.
A halászlé kifejezetten sűrű volt, láthatóan passzírozott halból készült, itt tehát nem a sok helyen tapasztalható, vizes fazékba dobott pár haldarabot és halászlé kockát jelentette ez az étel. Ráadásul még kavartunk is, mert először két hagyma levest rendeltünk, aztán pár perccel később az egyik lett módosítva halászlére, de gond és pofavágás nélkül ment ez is.
A hagyma leves úgyszintén hozta azt a minőséget, aminek sok étterem örülhetne, még a dupla árú változatuk mellett is. A levesek hamar kiérkeztek és hamar el is fogytak, de a főételekre sem kellett sokat várni.
- A halászlé
- szálka mentes és jó sűrű
Külön lapon külön gyerek ételek
Külön könnyebbség a külön gyerek étlap, amit nagyon sok helyen teljesen kihagynak, illetve még 1-2 gyerek fogást sem tartanak fent, valamint egy felnőtt adag megbontását sem biztosítják, max. hoznak egy plusz tányért a felnőtt adag ételhez, és a vendég bohóckodjon ezzel az asztalnál. Ezzel több probléma is van, nem a mi feladatunk lenne, minden maszatos lesz, és a két gyereknek ugyan azt kell ennie, ha nem akarják, akkor is.
Másik alternatíva, hogy két külön felnőtt ételt rendelünk be nekik, összesen 4-5 ezer Ft körül, és nyilván ez a gyerek menü nélküli éttermek célja, éppen ezért ellenszenves ez a hozzáállás. Hiába vihető el a megmaradt 60-70%, azt este már nem eszi meg senki, másnap mehet a kukába, de persze nekik ki van fizetve.
Itt azonban ez nem probléma, az Adlerben van gyerek étlap, és a gyerekek láttán ezt kérés nélkül hozta is a pincér, valamint az erről megrendelt ételt (mivel a gyerekek levest nem kértek) azonnal hozza is, a felnőttek levesei mellett. Mintha már láttak volna gyereket, és lenne némi tapasztalatuk a vendéglátásban. Ezek apróságok, azonban ezek adják a legtöbbet, és itt sok ilyet kaptunk. Még a legjobb étel sem ad akkora élvezetet, ha nyeglén odavágják az ember elé, és kellemetlen helyen fogyasztja el. Itt azonban mind az étel, mind pedig a hozzáállás maximálisan a vendég érdekét és jókedvét szolgálja.
- Gyerek menü: paradicsomos tészta
- és rántott hús sültkrumplival
Főételek
Mivel a grill torony, a róla kiderült részletes információk alapján változatlanul szimpatikus volt, így egyet be is vállaltunk (2690,- Ft). Ez három réteg, különböző húst jelentett, közötte grill zöldségekkel, parázs burgonyával és kevert salátával, igen jól nézett ki és méretes adag volt. Mellette rendeltünk még egy csirkecomb filét medvehagyma mártással parázs burgonyával (1890,- Ft), valamint egy baconnel és füstölt sajttal töltött sertés karajt szintén burgonyával (2390,-), melyek mind látványra, mind méretre, mind pedig ízre nagyon-nagyon rendben voltak.
Bár a gyerek menük kérés nélkül a levesekkel együtt érkeztek, így a kisebbek már akkor elkezdtek táplálkozni, de mind a lassúságuk, mind pedig a kifejezetten korrekt adagok okán ezek a főételek végéig kitartottak.
Egy adag paradicsomos spagettit és egy rántott húst sült krumplival rendeltünk, mindkettő akkora volt, mint amennyit egy pesti kifőzdében felnőtt adagként sem adnak, mindezeket pedig 1000,- Ft körüli áron. A tészta friss, a szósz sok, a hús vastag és puha, a krumpli pedig ugyan mirelit, de a jobbik fajtából, adagban is abszolút megállták a helyüket, a rántott húsból pedig többen kértünk is kóstolót, olyan jól nézett ki. Egy átlag pesti kifőzdében drágább, kevesebb és lényegesen vacakabb a kaja, mint itt egy gyerek adag.
Kifejezetten reális árak és profi, vendégszerető hozzáállás
A fentiekből is látszik, hogy az Adler kifejezetten reális árakon dolgozik. Általában nem igazán érhető el kellemes éttermi környezetben 2000,- Ft alatt fő étel körettel, ami ráadásul megfelelő adag és még finom is, itt azonban 1890,-ért is van már ilyen, és a fenti kép tanúsága szerint sem adagra sem külsőre nem utolsó. Illetve itt még az extrább, hús halom ételek is bőven 3000,- Ft alatt vannak, és minden fogás annak ellenére nagyon hamar érkezik, hogy érezhetően friss és akkor készítették el.
Nekem az olyan apróságok is nagyon számítanak, hogy a megrendelt italokat az asztaloknál bontják ki, illetve hogy itt a 3dl baracklé a 3dl-es vonal feletti mennyiségben érkezik, és minimum 50%-os. Máshol az is fájdalmat okoz az étteremnek, hogy a vonalat alulról megközelítsék, valami ismeretlen eredetű és max 8-12%-os hyperes diszkont baracklével.
Itt azonban az árak, a kiszolgálás a mennyiség és minőség mögött a sok ilyen kis apróság is nagyon rendben van, és ez nekem legalább annyira beleszámít az összképbe, mint maga az étel.
Az ebédünk végén kávékat is kóstoltunk, szépek és finomak voltak, de a desszertről sajnos le kellett mondani, mert időnk sem volt már, és kapacitásunk sem, de egészen biztosan vissza fogunk térni az Adlerbe még idén, és akkor azokat is tesztelni fogjuk.
Pro: könnyen megközelíthető, könnyű parkolás, reális árak, finom ételek, nagy adagok, nagyon kedves kiszolgálás, igazi és bőven mért baracklé, kellemes terasz, szálloda is egyben
Kontra: nincs gyerekjátszó, mást nem tudok mondani, de tényleg
Az Adler egy remek étterem, nagyon finom ételekkel és messze átlagon felüli, kifejezetten kedves és figyelmes kiszolgálással. Nem az alap hús-krumpli kajálda, de nem is az észjáték fine dining, éppen ideális középút, ahol még nagy adag és finom ételt kap az ember, de már a tálalásra és az elkészítésre is igen nagy gondot fordítanak.
Érezhetően minőségi alapanyagokból dolgoznak, és ennek megfelelő az eredmény is. Az Adler egészen biztosan az egyik törzshelyünk lesz, és nem csak akkor térünk majd be ide, ha komppal jövünk át. Köszönjük a finom ételeket és a kedves, vendégszerető hozzáállást, tartsák meg ezt a mentalitást, sok sikert kívánunk.
Cím: 8237 Tihany, Felsőkopaszhegyi u. 1/A


