Adler hotel és étterem – Tihany

Facebookpinterest

Frissítve: 2018.07.06.

Sajnos mint sok más étterem, az Adler is bemutatta, hogyan kell egy remek helyet tönkretenni, lezülleszteni.

Tegnap ismételten jártunk az Adlerben, ami sajnos árnyékéban nincs korai önmagának.

Akit érdekel, milyen volt 3 éve, olvassa el az alábbi cikket, aki arra kíváncsi, milyen most valójában, az görgessen a cikk aljára!

A Balaton északi partjára komppal érkezve valószínűleg már több tucatszor elmentünk az étterem mellett, azonban eddig még sosem tértünk be ide. Ennek egy oka lehetett: nem voltunk éhesek. Vagy mert olyan későn indultunk, hogy még otthon ettünk, vagy olyan korán, hogy már eddig nem bírtuk ki, és fél úton valahol, ennél korábban. Jelen esetben ez a földvári olasz éttermet jelentette, amit a nagy csalódás miatt jóllakásra nem akartunk használni, így a komp után felfelé haladva megálltunk az Adler hotel és étteremnél, és tettünk egy próbát.

adler_etterem_tihany_1

Már messziről sejteni lehet valamit

Maga az épület is elég kellemes, szálloda és vendégház közötti mini hotel méret, ízléses vonalvezetés, viszonylag újszerű külső. Az elég nagy parkolórészben nem kevés autó állt, akik tulajai akár enni, akár megszállni tértek be ide, talán nem véletlenül tették.

Ezen túlmenően a már messziről is igen kellemesnek tűnő terasz eleve nem volt üres, de ottjártunk alatt folyamatosan telt. Külön előnye a teljesen nyitott, és zárt terasz rész, napot jobban és kevésbé kedvelőknek. Már ebből látszott némi átgondoltság, hogy itt tán tényleg vendégül is akarnak látni, nem csak üzleti alapon kiszolgálni. Nekünk ennél nem is kellett több, betértünk.

adler_etterem_tihany

A kiszolgálás

Mint annyi helyen megírtuk már, a hely és a környezet állapota után a kiszolgálás az első, amivel a vendég szembesül, és ez egyben az egyik legmeghatározóbb szempont is. Itt a pincérünk pillanatok alatt megjelent, hozta az étlapokat, látva a gyerekeket, külön kérés nélkül gyerek étlappal kiegészítve, illetve felvette az italrendeléseket.

Két kérdést is nekiszegeztünk ezt követően, mi a napi leves, és mi az a grill torony. Az első néhány döbbenetes élmény itt ért bennünket. Első körben azzal, hogy a pincér hosszú, bővített mondatokban, ráadásul kedvesen és jókedvvel, illetve tökéletes leírásban közölte, hogy mit tartalmaznak a kérdezett ételek. Általában az a válasz, hogy nem tudom, megkérdezem a konyhán, én csak helyettesítek, ez az első napom, illetve mindezt zömében foghegyről veti oda a kedves felszolgáló. Itt maximálisan kedves, vendégszerető és informatív hozzáállást kaptunk.

Levesek és gyerek menü

A következő döbbenet pedig az volt, hogy a napi leves nem valami megúszós hideg gyümölcsleves, hanem francia hagymaleves, krutonnal, csészében egészen komoly, 490,- Ft-os áron. És nem két korty volt, éppen olyan adag, mint amit bárhol máshol simán eladnak 890,-ért vagy esetenként még drágábban, sokszor lényegesen gyatrább tartalommal és minőségben. Erőleves csészében 550,- halászlé szálkamentes harcsából 890,- ezeket választottuk, és minddel kifejezetten elégedettek voltunk. Az erőleves mondjuk alapból nem nagy szám, de azért finom és ízes volt, viszont a halászlé és a hagymaleves messze átlagon felüli élményt nyújtott, főleg ilyen áron.

adler_etterem_tihany_7

A halászlé kifejezetten sűrű volt, láthatóan passzírozott halból készült, itt tehát nem a sok helyen tapasztalható, vizes fazékba dobott pár haldarabot és halászlé kockát jelentette ez az étel. Ráadásul még kavartunk is, mert először két hagyma levest rendeltünk, aztán pár perccel később az egyik lett módosítva halászlére, de gond és pofavágás nélkül ment ez is.

A hagyma leves úgyszintén hozta azt a minőséget, aminek sok étterem örülhetne, még a dupla árú változatuk mellett is. A levesek hamar kiérkeztek és hamar el is fogytak, de a főételekre sem kellett sokat várni.

Külön lapon külön gyerek ételek

Külön könnyebbség a külön gyerek étlap, amit nagyon sok helyen teljesen kihagynak, illetve még 1-2 gyerek fogást sem tartanak fent, valamint egy felnőtt adag megbontását sem biztosítják, max. hoznak egy plusz tányért a felnőtt adag ételhez, és a vendég bohóckodjon ezzel az asztalnál. Ezzel több probléma is van, nem a mi feladatunk lenne, minden maszatos lesz, és a két gyereknek ugyan azt kell ennie, ha nem akarják, akkor is.

Másik alternatíva, hogy két külön felnőtt ételt rendelünk be nekik, összesen 4-5 ezer Ft körül, és nyilván ez a gyerek menü nélküli éttermek célja, éppen ezért ellenszenves ez a hozzáállás. Hiába vihető el a megmaradt 60-70%, azt este már nem eszi meg senki, másnap mehet a kukába, de persze nekik ki van fizetve.

Itt azonban ez nem probléma, az Adlerben van gyerek étlap, és a gyerekek láttán ezt kérés nélkül hozta is a pincér, valamint az erről megrendelt ételt (mivel a gyerekek levest nem kértek) azonnal hozza is, a felnőttek levesei mellett. Mintha már láttak volna gyereket, és lenne némi tapasztalatuk a vendéglátásban. Ezek apróságok, azonban ezek adják a legtöbbet, és itt sok ilyet kaptunk. Még a legjobb étel sem ad akkora élvezetet, ha nyeglén odavágják az ember elé, és kellemetlen helyen fogyasztja el. Itt azonban mind az étel, mind pedig a hozzáállás maximálisan a vendég érdekét és jókedvét szolgálja.

Főételek

Mivel a grill torony, a róla kiderült részletes információk alapján változatlanul szimpatikus volt, így egyet be is vállaltunk (2690,- Ft). Ez három réteg, különböző húst jelentett, közötte grill zöldségekkel, parázs burgonyával és kevert salátával, igen jól nézett ki és méretes adag volt. Mellette rendeltünk még egy csirkecomb filét medvehagyma mártással parázs burgonyával (1890,- Ft), valamint egy baconnel és füstölt sajttal töltött sertés karajt szintén burgonyával (2390,-), melyek mind látványra, mind méretre, mind pedig ízre nagyon-nagyon rendben voltak.

adler_etterem_tihany_16

Grill torony, parázs burgonyával és kevert salátával

Bár a gyerek menük kérés nélkül a levesekkel együtt érkeztek, így a kisebbek már akkor elkezdtek táplálkozni, de mind a lassúságuk, mind pedig a kifejezetten korrekt adagok okán ezek a főételek végéig kitartottak.

Egy adag paradicsomos spagettit és egy rántott húst sült krumplival rendeltünk, mindkettő akkora volt, mint amennyit egy pesti kifőzdében felnőtt adagként sem adnak, mindezeket pedig 1000,- Ft körüli áron. A tészta friss, a szósz sok, a hús vastag és puha, a krumpli pedig ugyan mirelit, de a jobbik fajtából, adagban is abszolút megállták a helyüket, a rántott húsból pedig többen kértünk is kóstolót, olyan jól nézett ki. Egy átlag pesti kifőzdében drágább, kevesebb és lényegesen vacakabb a kaja, mint itt egy gyerek adag.

Csirkecomb filé medvehagyma mártással, parázs burgonyával

Kifejezetten reális árak és profi, vendégszerető hozzáállás

A fentiekből is látszik, hogy az Adler kifejezetten reális árakon dolgozik. Általában nem igazán érhető el kellemes éttermi környezetben 2000,- Ft alatt fő étel körettel, ami ráadásul megfelelő adag és még finom is, itt azonban 1890,-ért is van már ilyen, és a fenti kép tanúsága szerint sem adagra sem külsőre nem utolsó. Illetve itt még az extrább, hús halom ételek is bőven 3000,- Ft alatt vannak, és minden fogás annak ellenére nagyon hamar érkezik, hogy érezhetően friss és akkor készítették el.

adler_etterem_tihany_17

baconnel és füstölt sajttal töltött sertés karaj, parázs burgonyával

Nekem az olyan apróságok is nagyon számítanak, hogy a megrendelt italokat az asztaloknál bontják ki, illetve hogy itt a 3dl baracklé a 3dl-es vonal feletti mennyiségben érkezik, és minimum 50%-os. Máshol az is fájdalmat okoz az étteremnek, hogy a vonalat alulról megközelítsék, valami ismeretlen eredetű és max 8-12%-os hyperes diszkont baracklével.

Itt azonban az árak, a kiszolgálás a mennyiség és minőség mögött a sok ilyen kis apróság is nagyon rendben van, és ez nekem legalább annyira beleszámít az összképbe, mint maga az étel.

Az ebédünk végén kávékat is kóstoltunk, szépek és finomak voltak, de a desszertről sajnos le kellett mondani, mert időnk sem volt már, és kapacitásunk sem, de egészen biztosan vissza fogunk térni az Adlerbe még idén, és akkor azokat is tesztelni fogjuk.

Pro: könnyen megközelíthető, könnyű parkolás, reális árak, finom ételek, nagy adagok, nagyon kedves kiszolgálás, igazi és bőven mért baracklé, kellemes terasz, szálloda is egyben
Kontra: nincs gyerekjátszó, mást nem tudok mondani, de tényleg

Az Adler egy remek étterem, nagyon finom ételekkel és messze átlagon felüli, kifejezetten kedves és figyelmes kiszolgálással. Nem az alap hús-krumpli kajálda, de nem is az észjáték fine dining, éppen ideális középút, ahol még nagy adag és finom ételt kap az ember, de már a tálalásra és az elkészítésre is igen nagy gondot fordítanak.

Érezhetően minőségi alapanyagokból dolgoznak, és ennek megfelelő az eredmény is. Az Adler egészen biztosan az egyik törzshelyünk lesz, és nem csak akkor térünk majd be ide, ha komppal jövünk át. Köszönjük a finom ételeket és a kedves, vendégszerető hozzáállást, tartsák meg ezt a mentalitást, sok sikert kívánunk.

Cím: 8237 Tihany, Felsőkopaszhegyi u. 1/A

 

Frissítve: 2018.07.06.

Múlt évben nem tudtunk menni az Adlerbe, mert munkaerő hiány miatt nem működött a konyha, nem volt kiszolgálás, de talán jobb is volt így. Tegnap ismét elmentünk, de hatalmas csalódás volt. Nézzük az okokat, miért:

1.: Az étlap árnyéka sincs korábbi önmagának! Remekbe szabott, látványos és ízes fogások voltak, korrekt adagban, szépen összekészítve. Na ezt felejtsük el! Az étlap egyetlen oldal, kb 8 étel, teljesen átlagos kommersz fogásokkal. Marhapörkölt, borjú bécsi, valami sali, egyféle hal, kb ennyi. Elég lehangoló és kiábrándító. Oké, értem, már nem is étterem a hely jelölése, hanem bistro, ennek ellenére mi a korábbi minőségre számítottunk, és ez így nagy csalódás volt.

2.: Az adagok: nem vagyok a tipikus mindegy csak sok legyen ember, de sajnos most az adagok is hagynak kívánni valót maguk után. Előételnek rendeltünk padlizsán krémet és sült kolbászt, mert sokan voltunk. A padlizsán krém kb oké volt, de kolbásznak három kis mini járt, ami még mindig nem volt akkora gond, mert az ízekkel és állagokkal sem volt komolyabb probléma. Ezt követően csaknem minden leves fogyasztó palóclevest evett, aminek mérete szintén korrekt, de mondjuk ehhez képest csaknem 2ezer Ft az ára, szóval meg is kérik rendesen.

A fő gond a főételekkel volt. Túl sok alternatíva hiányában 2-3 borjú bécsit is rendeltünk, melyről nyilván mindenki tudja, hogy azért ez normál esetben egy kéttenyérnyi szelet hús, na itt nem. Itt egy teljesen normál, vagy inkább kicsinek mondható rántott hús szelet, mely nekem még a komplett palóc leves után sem volt elég, pedig nem vagyok 150 kilós. Íze állaga rendben lett volna, a köret is, de a hús mérete sajnos nevetséges volt, ez nem borjú bécsi, nem árulhatnák ennek, ez rántott szelet. Ugyan ez volt a helyzet a pisztránggal is, az is egy épphogy darab volt.

3.: Az árak! Korábban sem egy fapados kis koszos volt az Adler, de hogy ezek az ételek mind kivétel nélkül 2.990,- Ft-ba kerülnek, ismervén a méreteket, az egy kicsit sok! De főleg az italok! Öt darab 5dl-es limonádéra 5.750,- Ft-ot számláztak, az azért minden határon és pofátlansági szinten túl van!

4.: No de sajnos a legrosszabb a végére maradt! Ez pedig olyan lesújtó, amit annak ellenére eddig csak kevés helyen tapasztaltunk, hogy igen sok helyre járunk! Ez pedig nem más, mint a szimpla átverés, lehúzás, túlszámlázás! Ehhez azért kell pofa, ez már mindennek a teteje!

Volt két Martini fogyasztása a csapatnak, e helyett két Campari lett beütve, kb dupla áron. Illetve volt egy előétel, egy szimpla padlizsánkrém, mely 890,- Ft-ba kerül, e helyett az a több összetevős előétel krém tál került beütésre (sajtkrém, tonhalkrém, stb.) ami 1.790,- Ft-ba kerül. Nyilván nagyobb csapattal jó hangulatban vacsoráztunk, ott nem kezdtünk el ezen a többiek előtt rágódni, de utólag átnéztük, és eléggé mellbevágó volt a dolog. Nem is feltétlenül az összeg, az a 2-3 ezer Ft amivel sikerült átverniük, inkább maga a jelenség, hogy ezt megteszik.

Persze lehetne az gondolni, hogy véletlen, ha egy tételnél történt volna, vagy esetleg egynél lefelé, egynél meg felfelé tévedéssel, azt mondom nem szándékos! De hogy két tétellel is és véletlenül mindkét esetben az étterem javára, arról nehéz azt gondolni, hogy puszta vétlen tévedésről volna szó.

Persze már látható a hozzáállás eredmény, tök üres volt a terasz ugyanis mikor odaértünk, régen pedig mindig tömve volt. Annak ellenére tátong az ürességtől, hogy a hely szállóként is funkcionál, és az ott lakóknak nyilván egy igen kényelmes alternatíva lenne itt elfogyasztani a vacsorát. De nem így tesznek. Gondolom egyszer kipróbálták első este, és elég is volt ennyi.

Slussz poénként felváltva vagy egy kóbor macska, vagy egy kóbor kutya ül az ember asztala mellett, és evés közben őt bámulva koldulja a kaját, az étterem pedig ezzel meg sem próbál semmit kezdeni, annak ellenére, hogy a kóbor állatokon a pincér is több alkalommal majdnem átesett. Én nagy állat barát vagyok, de azért ezt ki nem állhatom!

Nagyon szomorú ezt kimondani, de el kell felejteni az Adlert, mint étterem alternatívát. Sem a mennyiség, sem a minőség nem volt olyan eget rengető, eléggé meg is drágították, kifejezetten szűkös a választék, és még át is verik az embert! Mi sajnos soha többé nem megyünk ide, ezt javasoljuk másnak is, és végtelenül le vagyunk sújtva!

Miért kellett ide jutni kedves Adler?! De tényleg? Miért?!

A korábbi híre akkor most még 2-3 évig kitart az étteremnek, aztán már senki nem megy oda (mert a neten azért már bőséggel vannak negatív fenn hangok), és akkor nem csak munkaerő hiány miatt és nem csak átmenetileg kell bezárni.

Ja de persze értem, ott a hotel, 30-50e Ft-os szoba árral, majd az eltartja a vállalkozást!

Szomorú! Újabb példája a végtelenül mohó, kizárólag rövid távra gondolkodni tudó magyar mentalitásnak!

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *