A nagy cider teszt

Facebookpinterest

Végre kezdi felfedezni a világ, hogy nem mindenki szereti a sört, azonban a nyári melegben párás üvegből kortyolás és e módon szomj oltás utánozhatatlan feelingjére ezen elítélendő sörutálók is vágynak. Nyilván a világban már régóta létezik a jelenség, végre azonban hazánkban is egyre jelentősebb mértékben képviselteti magát a cider biznisz, aminek éppen itt volt az ideje.

Mindeddig ugyanis nem pont ugyan azt a hatást kaptuk, és így igen nagy hátrányban voltunk ha amíg a cimbora legurít egy korsó, fél liter hideg sört, mi addig mellette beküldtünk egy korsó jó hideg bort. Azonos mennyiség mellett a végeredmény erősen eltérő volt, a kis kecses pohárból kóstolgatás pedig nem ugyan azt az élvezeti faktort adta, mint a párás üvegből iszogatás. Ennek vége, mert mára már ha a sört nem is kedveljük, nem kell minden bulinak fél óra után filmszakadással véget érnie a korsó bor után, ugyanis az eddigi sör alternatívák helyett itt az azonos alkohol tartalmú és fogyasztási lehetőséggel bíró cider kínálat.

Két probléma van azonban ezzel még ma is, és egyik a másikból fakad, miszerint nincs túlzottan nagy kínálat (sörökhöz képest legalábbis), és ennek okán jelenleg még eléggé borsos áron mérik ezeket az itókákat. Nyilván és egyértelműen itt is ugyan az fog végbe menni, mint korábban például sör, aztán energia ital fronton, pár év múlva már a sarki fűszeres Mici néninek is saját cider márkája lesz, amit bérgyártásban készíttet, 80-90%-ban mind ugyan azt tartalmazzák majd, más csomagolásban, és egymást nyomják agyon az árversenyben a mind később belépő, de azért még gyors meggazdagodásban bízó szereplők.

Már várom ennek a bekövetkeztét, mert az energia ital piac már szerencsére nem érint, ahol ez lezajlott, azonban cider téren jó volna egy erős árvágás, mert a 299-499 közötti árak nagyon nem az átlag pénztárcához igazodnak. Nem mintha napi 2-3 cidert bevágnék, de mondjuk sörösök esetében azért gyakori ez a fogyasztási mennyiség egy nyári meleg hétvégén, és míg ott már 150-től van elérhető és fogyasztható alternatíva, cider téren átlagban kétszer annyit kell fizetnünk. A hátrányunk tehát még csak félig lett megoldva, már létezik alternatíva, azonban még nagy érvágás, ha egy buliban a 6-8-10 sört bevágókkal lépést akarunk tartani. Mielőbb várjuk tehát a további előrelépést, új szereplők belépésének és jelentős árcsökkenések képében.

De addig is, amíg további 40-50 cider márka és gyártó megjelenik minden boltban, beszereztük és leteszteltük a jelenleg elérhető fajtákat. Kicsit nagyobb utána járással még a drágább, nehezebben elérhető példányokból is összegyűjtöttünk néhányat, hogy a lehető legtágabb legyen a teszt lefedettsége. Azonosan, mint a chips tesztünk esetében, leszögezem jó előre, hogy természetesen itt is abszolút szubjektív módon teszteltünk, a tény adatokat követően (árak, kiszerelés, alkohol tartalom, gyártó, stb.) azt írjuk le, hogy mi mit tapasztaltunk, nekünk melyik márka, mely íze mennyire nyerte el a tetszésünket.


Kingswood Apple Cider

Kingswood Apple Cider

Márkanév: Kingswood
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Cseh köztársaság
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 400ml
Kiszerelés ára: 350,- Ft
Ár / liter: 875,- Ft
Mit állít magáról: nem túl édes, nem túl savanyú, pont ahogy kell

Alig pár napja láttam először a TV-ben a Kingswood reklámját, de azonnal úgy éreztem, hogy meg kell kóstolnom. Alapvetően szeretem tesztelni a termékeket, minden új számomra érdekes cuccból venni egyet, és eldönteni, mennyire hazudnak a róla szóló dicshimnuszok. Itt eléggé egybe vágott a termék a róla elmondottakkal. A Kingswood Apple Cider valóban nem volt sem túl édes, sem túl savanyú. Én mondjuk eléggé édes szájú vagyok, ezért én inkább egy picit savanykásabbnak mondanám, de abszolút minimálisan és élvezhetően. Aki a savanyúbbat szereti, az biztos inkább édesnek érzi. Vélhetőleg mert tényleg eltalálták az arany közép utat.

Továbbá ennek a cidernek valóban eléggé kellemes alma íze van, már-már túlzottan is, Pufi azt mondta, olyan, mint a kicsit megpimpósodott almalé, de végül is ha jobban belegondolunk, a bor nem más, mint erjedt szőlő (jó esetben), így talán ez inkább kifejezett dicséret a Kingswood-nak, mintsem kritika. További előnye(?), hogy nem a szokásos 0,33-as, hanem 0,4-es kiszerelésben érkezik, így többet ihatunk egy bontással, bár egyben ez a nagy nyári melegben a palack végén már több felmelegedett folyadék fogyasztást is jelent. Árban azonban szerencsére jelentkezik a többlet mennyiség, némi kedvezmény formájában, nekem 350ért sikerült beszereznem a 0,4-es adagot, ez így 875ft / liter, míg pl. a drágább Somersby 0,33-as változata átlagban 299ft-os árával 905,- Ft körüli literenkénti árra jön ki.

Árban tehát kicsit kedvezőbb, mint egy teljes áras Somersby, azonban az akciósat, vagy az egyre inkább 249-279 körül berendezkedő Strongbow-t már nem tudja megverni. Nekem ízben épp e kettő között van, mivel édes szájú vagyok nekem a Somersby Apple a kedvencem, aztán futott be a Kingswood, és ugyan olcsóbb mivolta miatt általam gyakrabban fogyasztott, de ízben nekem kicsit karcosabb Strongbow zárja a sort. A Kingswood tehát abszolút vállalható új szereplője a magyar cider piacnak, maga az ital is kellemes, illetve ismét egy ok, hogy miért csökkentsenek árat a versenytársak, azzal pedig csak nyerünk, mert több cidert ihatunk.

Szubjektív vélemény: 9/10


Kiss Cherry Cider

Kiss Cherry Cider

Márkanév: Kiss
Tesztelt íz: cseresznye
Származási hely: Észtország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 399,- Ft
Ár / liter: 798,- Ft
Mit állít magáról: igazi gyümölcslével

A Tesco-ban találtam rá akciósan erre a ciderre, 199 Ft volt a fél literes doboz, mert 3 nap múlva lejárt a szavatossága. Beszereztem egyből kettőt is egy cseresznyés illetve egy áfonyás-málnás változatot, majd ugyan ebben a sorrendben végeztem velük.

A cseresznyés nekem kellemesebb volt, de azért számomra ez sem hozta az itthon ismertebb ciderek minőségét. Kicsit olyan volt, mintha egy nagyobb pohár Márka Meggy-be beledobtunk volna egy fél vodkát. Erősebben érződött benne az alkohol szerintem, mint a versenytársak termékeiben, illetve mint ahogyan én szeretem, pedig számszerűleg ugyan annyit tartalmaz ez is, mint az átlag. Inkább azonban a keményebb vonalasoknak javaslom, a karcosabb íz, a jobban érződő alkohol, illetve fél literes kiszerelés miatt.

A méretnek megfelelően az ára is kedvezőbb, 798,- Ft / liter, ezért leginkább ez alkalmas a kerti partik alatti nagyobb mennyiség beküldésére, a 2-3. után már úgysem érezzük, melyik mennyire édes vagy savanyú. Amúgy egyébként teljesen rendben van, tehát belekötni nem igazán tudnék, egyszerűen nekem az édesebb, és alkohol ízt kevésbé éreztető változatok jönnek be jobban.

Szubjektív vélemény: 7/10


Strongbow apple

Strongbow apple

Márkanév: Strongbow
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 279,- Ft
Ár / liter: 845,- Ft
Mit állít magáról: semmit

A Strongbow az elég agresszív reklám kampányának köszönhetően feltételezem az egyik legjobban fogyó cider az országban, illetve szintén ennek érdekében ők azok, akik elsőként megkezdték az árvágást is a termékeiknél. Azt gondolom, ez nem a gyenge minőségnek köszönhető, mert maga a termék teljesen rendben van, ennek ellenére egyre többször 279-es átlag áron, és 249-es akciós áron látható, míg másnál ez 299/279 vagy még drágább ártáblákat jelent. A mérete a szokásos 0,33, azonban kicsit erősebb az átlagnál, 5%-os alkohol tartalommal bír, ennek megfelelően nekem kicsit karcosabb is ízre, mint pl, egy Somersby.

Jelen esetben a Tesco-ban futottam össze vele, 249-es áron, ez pedig azért már igen barátságos. Vannak ugyan még ennél is olcsóbb, és abszolút vállalható italok, de tény, hogy a többség nem adja ennyiért az almaborát. Maga a cider egyébként teljesen jó, nekem egy picit erős és karcos, de abszolút csak leheletnyi mértékben. Egy Somersby-t vagy Carling-ot szívesebben fogyasztok, de a 249 vs 299-es ár sok esetben mégis a Strongbow mellett dönt, ezért javasolnám a többieknek is a mielőbbi árcsökkenést.

Íz kínálatból is talán a Strongbow biztosítja jelenleg a legszélesebb palettát, almás, mézes almás, bodzás, piros bogyós, stb. termékeikkel. Ebből persze több félét is beszereztünk és tesztelünk, egyik stabil és megbízható tagja a csoportnak az almás cider, amit mi ha maximum ponttal nem is, azért egyértelműen a felső kategóriába soroltunk.

Szubjektív vélemény: 8/10


Sunburst bodza

Sunburst bodza

Márkanév: Sunburst
Tesztelt íz: bodza
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Auchan
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 189,- Ft
Ár / liter: 572,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Eddig kizárólag az Auchanban láttam ezt a márkát, lehet, hogy valamiféle saját termék, csak nem saját logó alatt, de az is lehet, hogy véletlen egybeesés. Ami viszont meglepett, hogy az van a palackon, hogy egy magyar cég gyártja. A termék egyébként abszolút a low budget kategóriába tartozik, mindösszesen 189,- Ft a 0,33-as változat, mely 572,- Ft-os liter árat eredményez, és ez így az egyik, ha nem a legolcsóbb elérhető cider. Négyféle ízt találtam, mindből be is szereztem egyet, ezt követően már csak arra voltam kíváncsi, az alacsony ár alacsony minőséget is jelent-e.

Szerencsére nem. A Sunburst bodzás cidernek már az illata is elég kellemes volt, ami sok versenytársról nem igazán mondható el. Színben nem sokat kapunk, majdhogynem teljesen átlátszó a palackban lévő folyadék, azonban ízre teljesen rendben van. Maga a korty és az utóíze is kellemes, tényleg bodzás, és cseppet sem bántó vagy kellemetlen. A bodza ízű cider eleve ritka, Strongbow-ból van pl., de az nekem kicsit karcos, erős, nem ennyire élvezhető. Magánvéleményem szerint ez a magyar bodzás cider abszolút veri a Strongbow azonos ízű változatát.

És ha még ehhez azt is hozzátesszük, hogy ennek a terméknek a megvásárlásával ráadásul magyar céget támogatunk, remélhetőleg magyar munkahelyek teremtésével, úgy az plusz extra pont, adtam is érte egyet. Nekem ez a cider abszolút kellemes csalódás volt, nem tagadom, a külseje miatt volt némi ellenérzésem, de rácáfol az előítéletekre.

Mivel mind maga az ital, mind pedig a címke elég fakó, színtelen, így én ezekből következtettem ízre és minőségre is. Mondjuk ennél az íznél nem gond, ha nem sárga vagy piros a folyadék, de azért a címkékkel kéne kezdeni valamit, mert egy sokkal látványosabb külsővel, ilyen áron bankot lehetne robbantani a termékkel. Lehet, hogy a szomszéd kisfia grafikus, és jól jött neki a munka szakmai gyakorlatra, de ez szerintem nem az a kategória, komolyabb, megtervezettebb megjelenéssel sokkal figyelemfelkeltőbb lenne a termék, és sokszorosa eladható lenne, az biztos. Én mindenesetre ennek ellenére ha legközelebb látom, ismét meg fogom vásárolni, mert nagyon baráti áron van, és a minősége pedig abszolút hozza az elvárhatót.

Szubjektív vélemény: 8/10


Fizz sárga szilva

Fizz sárga szilva

Márkanév: Fizz
Tesztelt íz: sárga szilva
Származási hely: Észtország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 449,- Ft
Ár / liter: 898,- Ft
Mit állít magáról: 100% természetes íz

Voltam már sokszor Tesco-ban, és párszor már rendeltem is házhoz, de most először mentem átvételi pontra. Bemenetem az áruházba, megkérdeztem a biztonsági őrt, hol kell átvennem, azt mondta, az ügyfélszolgálaton. Odamentem az ügyfélszolgálatra, mondtam, hogy jöttem a rendelésemért, mire közölte a hölgy, kint kell átvenni a parkolóban. Mire én: “Nem láttam semmilyen kétes arcú alakot kint a sok cekkerrel, benne a cuccommal.” Nem tartotta viccesnek. “A Shell kútnál kell átvenni!” Mire én: “A Shell kútnál veszem át a Tesco rendelést?” Mire ő: “NEEEM!! A Tesco parkolóban a Shell kútnál van egy külön épület, rá van írva, hogy átvételi pont, ott kell átvenni.” Mire én: “Köszönöm” Ha ezzel a mondattal kezdte volna, vagy netán már a biztonsági őr ezzel kezdte volna, akkor mindezt megspóroljuk egymásnak.

A sok egyéb között megrendelt Fizz cidert mikor az átvételi ponton a kollégák a kezembe adták, első ránézésre azt mondtam, ez barackos, én szilvásat rendeltem, ezt nem kérem. Aztán mikor jobban megnéztem, az volt ráírva: “Yellow plum” azaz sárga szilva. Bár erős fenntartásokkal, de elhoztam.

Kibontás után beleszagoltunk, mi is az a sárga szilva. Elég kemény cefre gyár szaga volt, mintha valami durvább pálinka főzdében lennénk. Ennél egy dolog volt kellemetlenebb, a belekóstolás. Komolyan mondom (és ebben egyetértettünk Pufival) kifejezetten kellemetlen ízű maga a korty, azonban teljesen meglepő módon az utóíz már jóval kellemesebb. Ez érdekes, mert általában fordítva szokott lenni. Én még itt is éreztem némi barack beütést, de lehet hogy csak pszichológia, a doboz miatt, mert az tök olyan, mintha barack lenne rajta.

A cider egyébként nem vészesen rossz, de nem is kiemelkedően jó. Csak úgy önmagáért biztosan nem vennék újra, de ha szembe jön majd valahol féláron (vagy ingyen adják), veszek még belőle esti tompítónak. Ha azon még dolgoznának egy kicsit, hogy ne csak az utóíz, hanem maga a korty is kellemes legyen, az sokat javítana az ügyön, így azonban csak egy épp közepes értéket tudunk adni, azt is csak kis jóindulattal, mert az illata sem kellemes, a korty is több, mint furcsa, kizárólag az utóíz az, amiért elfogyasztja az ember, de azért ez nem túl sok.

Szubjektív vélemény: 5/10


Carling cseresznye

Carling cseresznye

Márkanév: Carling
Tesztelt íz: cseresznye
Származási hely: Csehország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4%
Űrtartalom: 300ml
Kiszerelés ára: 299,- Ft
Ár / liter: 996,- Ft
Mit állít magáról: refreshes to the core

Már első ránézésre felmerül több érdekesség is a termékkel kapcsolatban. A Caring British Cider eleve Csehországból érkezik, bár állítólag eredeti angol recept alapján készül. Amit állít magáról, az az, hogy “refreshes to the core” , ami szó szerint felfrissülés a magig. Ez egy cseresznyés cider esetén akár félreérthető is lehet. Ezen túl pedig kisebb és gyengébb ital, mint a többi, mert ez nem 500, de még csak nem is 330 csupán 300ml, és nem is 4,5 csak 4%-os alkohol tartalommal bír. Ezek alapján, illetve az édes íze miatt akár kizárólag női cidernek is lehetne nevezni, de a gyártó nyilván nem örülne ennek a célcsoport szűkítésnek.

Illetve nem is feltétlenül lenne jogos, mert a Carlingnak kb. ennyi róható csak fel, amit az előző bekezdésben írtunk, illetve talán még az ára. Kisebb ugyan, mint az átlag, de stabilan tartja a 299,- Ft-os árat, soha nem látom olcsóbban sehol, és még akciózni sem szokták. Ennek értelmében sajnos a drágább változatok közé tartozik, de abszolút minőségi is. Én az édesebb ízeket kedvelem, kevésbé érezhető alkohol tartalommal, és ez ilyen formán éppen ideális választás. Méretben mondjuk éppen ez az, ami lehetne 500ml-es, esetleg ugyan így 299-ért, de persze ne álmodozzunk, minden nem lehet tökéletes.

A Carling British Cider tehát a konkurenciáktól való eltérések, a kezdeti ellentmondások, és az akciós árak teljes hiányának ellenére abszolút a jobbak közé tartozik, mind ízében, mind minőségében mind pedig megjelenésében. Ismételten csak azt tudom mondani, örvendetes az egyre másra megjelenő új piaci szereplők látványa, egyrészt a kínálat bővülés miatt, másrészt pedig azért, mert itt is jelentős ár vágásra lesz szükség hamarosan, mert azt gondolom, 299,- Ft-ért 3 deci itóka akármennyire is jó, nem tud a nép szomjoltója lenni, és nagyobb tömegeket elérni, míg van abszolút vállalható  alternatíva 0,33-asban már 189-249-ért is.

Szubjektív vélemény: 9/10


Kiss Berrys Cider

Kiss Berrys Cider

Márkanév: Kiss
Tesztelt íz: áfonyás-málnás
Származási hely: Észtország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 399,- Ft
Ár / liter: 798,- Ft
Mit állít magáról: igazi gyümölcslével

Ezt is a Tesco-ban szereztem be a korábban tesztelt cseresznyés változattal, és mindkettőt a korai lejárat okán akciósan, 199 Ft/doboz, így literenként 398,- Ft-os áron. Ez cirka verhetetlen, de nyilván nem hasonlíthatjuk össze az akciós árakat, mert az teljesen esetleges, mindig a lista árat vizsgáljuk, azonban ez még úgy is az olcsóbbak közé sorolható. A cseresznyés változatnál még azt éreztem, hogy nem feltétlenül okkal, itt az áfonyás-málnás változatnál azonban már indokoltnak tartottam a diszkont árat.

Ez ugyanis nekem nem igazán jött be. Kicsit minden akart lenni, és végül semmi nem lett, mint az ilyen termékek általában. Sosem szerettem a 2-3 vagy több ízű vegyes gyümölcsléket és italokat, mert nyilván abba kerül minden maradék, illetve a maradékok maradéka, ami már annyira kevés, hogy többet is össze kell önteni. Én itt igazán ízt nem kaptam és éreztem az alkoholon kívül, még eléggé hidegen sem adott említésre méltó élvezetet, a hűvös szobában, el sem merem képzelni az ízét egy délutáni kerti parti alkalmával az utolsó 1-2 decit már felmelegedve fogyasztva.

Ha valaki, mint én, akciósan rátalál, 199,- Ft-ért megéri a fél liter, de 399,- ért szerintem nem, ilyen áron jobbat is kapunk, akár ugyan ennek a márkának a cseresznyés, akár konkurens gyártók termékeit. Nem vállalhatatlan, de ha már az ember ilyen, egyenlőre drágább élvezeti cikknek mondható termékkörre költi a pénzét, az adjon maximális élvezetet, és a Kiss áfonyás-málnás cider nekem nem ilyen.

Szubjektív vélemény: 4/10


Somersby Appe cider

Somersby Appe cider

Márkanév: Somersby
Tesztelt íz: almás
Származási hely: Horvátország
Én itt vettem: Spar
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 299,- Ft
Ár / liter: 906,- Ft
Mit állít magáról: frissítően buborékos íz

Nem tagadhatom, nekem ez a kedvencem. Mindenki akinek mondom, hogy ezt iszom, teljesen kiborul, hogy ez női pia, és hogyan tudok meginni egy ilyen édes löttyöt. Ez van sajnos, ekkora anti-férfi vagyok, a focit és a sört is utálom, és ilyen almás lány italokat iszom önszántamból, előszeretettel, háhá! Amúgy valóban elég édes, de én a borból is azt szeretem (na ezzel a bejegyzéssel végem, most az összes foci és sör rajongó után minden bor szakértő, a magát annak tartó hörög fel). Igen, tudom, édes bor nincs, ezt minden alkalommal valódi vagy ál-hozzáértő közli velem, de akkor közöljék a gyártókkal, termelőkkel, mert annak tudom hívni, ami rá van írva, és ha az van ráírva, hogy édes bor, akkor az édes bor, függetlenül attól, hogy egyébiránt létezik-e vagy sem.

Nem állítom, hogy almásabb íze lenne, a Somersby-nek mint a Kingswood-nak, az tényleg eléggé ott van a szeren, de az nekem nem elég édes. Abszolút rezeg a léc ott is, hajszálnyi az eltérés minőség tekintetében, sőt, megkockáztatom a Kingswood az almásabb, de ez nem egy gyümölcslé teszt, és az mondjuk hiába nagyobb, a jelenlegi 349,- Ft-os árával újabb érv szól ellene, hogy nekem miért inkább a Somersby a favorit. Nem mintha ez olcsó lenne, az átlagos ára 299,- Ft és nem igazán szeretik akciózni, ellentétben a Strongbow-val, de azért hébe-hóba előfordul, hogy lemegy 279-re, vagy esetleg ritkán még 249-re is, és akkor betárazok belőle. Most is épp ezt készülök tenni, Tesco-ban éppen 249/doboz, de ilyenkor vagy üres a polc ha bemegyek, vagy hoz helyette körtéset a futár, amit annyira viszont nem kedvelek. A rosszak közül a jobbik eset, ha van még egy hét a szavatosságból, azért akciós, ugyanis ez sajnos megdönthetetlen érv a mellett, hogy miért vagyok kénytelen bevágni belőle napi 2 dobozzal. 🙂

Viccet félretéve persze módjával, de amikor alkalom van rá vagy tehetem, akkor ezt fogyasztom, nekem ez a kedvencem. Kedves Somersby! A Ti Apple Cideretek a legjobb! Csak nincs pénzem raklapszám vásárolni belőle. Kérlek ha olvassátok a bejegyzésem, küldjetek belőle ajándékba egy hajó konténernyit, köszi! 🙂 Oké, csak vicceltem. Amúgy a cucc tényleg nagyon finom, és szerintem az előítéletekkel ellentétben abszolút nem csak lányoknak ajánlott, jól behűtve páratlan felfrissülés. Uhh, megyek, bontok is még egyet….

Szubjektív vélemény: 10/10


BlackThorn cider

BlackThorn cider

Márkanév: BlackThorn
Tesztelt íz: almás
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Alkohol tartalom: 6%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 550,- Ft
Ár / liter: 1100,- Ft
Mit állít magáról: jellegzetesen megkülönböztethető

Sok éve felfedeztük már magunknak a British Store-t a belvárosban, és el is járunk ide időnként, ha érdekességekre vágyunk. Azért csak esetenként, mert ár tekintetében azért elég borsosan mérik a kínálatot. Nem gondolnám, hogy feltétlenül a pofátlanul magas nyereség igény az ok, inkább talán a drága angol termékek, és a viszonylag kis mennyiségben történő behozatal nem lehet túl rentábilis. A mostani tesztünkhöz azonban elengedhetetlen volt pár hagyományos közért rendszeren kívül kapható, lehetőleg eredeti brit cider, és ennek egyik legjobb lelőhelye a British Store.

Akcióban volt a BlackThorn, 3-at fizet 4-et vihet csomagban, filóztam is rajta elég sokat. Végül a higgadtságom döntött, így is lesz vagy 30 cider amit tesztelünk, nem kell ez a négy doboz, nem ismerem ezt a terméket, még az is lehet, hogy nem ízlik. Bölcsen döntöttem. Ez a termék szerintem nem cider, hanem egy almás ízű sör. Sokkal savanyúbb, mint az átlag cider, és konkrétan sörös mellékíze van. Az alma abszolút érződik benne, de kb. annyira, mint egy ízesített bármilyen hazai sörben.

Nekem ez a termék csalódás. Annak javaslom csak, aki inkább sörös (bár az gondolom nem iszik cidert), és kicsit unja már a hagyományos ízeket. Nagyobb mennyiség fogyasztásához szintén nem ideális választás, mert az átlag cider, főleg sör viszonylathoz kifejezetten drága, 1100,- Ft / liter, így végképp nem tudom, pontosan ki is a célcsoport. Sörnek túl édes, cidernek túl savanyú, és mindkettőnek nagyon drága. Nekem nem jött be sajnos.

Szubjektív vélemény: 2/10


Sunburst cherry cider

Sunburst cherry cider

Márkanév: Sunburst
Tesztelt íz: cseresznye
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Auchan
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 189,- Ft
Ár / liter: 572,- Ft
Mit állít magáról: semmit

A korábban tesztelt bodzás után ez már életem második Sunburst cidere volt, és így már jóval nagyobb bizalommal viseltettem iránta, mint először. Nem is alaptalanul. Ez az íz és változat is teljesen rendben van, ízes, édes, nem karcos, frissítő. Én alapvetően leginkább az édesebb fajtákat szeretem, de ez már majdnem nekem is túl édes, összességében azonban mégsem zavaró. A designnal még mindig nem tudtam megbékélni, de ezen kívül nem tudok neki semmi felróni.

Ennek a cseresznyés változatnak az esetében egészen olyan összehasonlításokat is megkockáztatok, hogy nem mondanám sokkal rosszabbnak, mint a Carlingot, sőt, azonban ez cirka fele annyiba kerül, mint Csehországban készülő brit társa. De az szerintem bizton állítható, hogy előrébb van, mint a Kiss azonos ízű versenytárs, pedig az is jóval drágább.

Az eddig kóstolt két Sunburst cider mind átlagon feletti, kellemesen édes, abszolút nem domináló alkohol tartalommal, ezért nagy izgalommal várom a további megvásárolt ízek kipróbálását. Én egészen biztosan fogok még tőlük terméket vásárolni, de könyörgöm kezdjenek valamit ezzel az óvodás designnal, mert értem én, hogy napkitörés, de pl. a Kiss-nek sem egy női száj van a  dobozán, lehet kicsit tágabb asszociációkat is megvalósítani ám, de főleg lényegesen profibb grafikussal.

Szubjektív vélemény: 8/10


Strongbow red berry cider

Strongbow red berry cider

Márkanév: Strongbow
Tesztelt íz: red berries
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 400ml
Kiszerelés ára: 279,- Ft
Ár / liter: 697,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Ahogy már korábban írtam, a Strongbow az első, aki radikálisabban belemegy az árversenybe, olyannyira, hogy az amúgy átlag 279,- Ft-os termékeiket gyakran akciózzák is, így ezt az amúgy sem 0,33-as hanem 400 ml-es dobozos változatot 249,- Ft-ért sikerült beszerezni, ami 622,- Ft körüli literenkénti árral a legalja felé kacsintgat. Ennek ellenére a minőségére ez messze nem mondható, szerintem az egyik legjobb Strongbow.

A hasonló ízű vezető konkurencia talán leginkább a Carling cherry cider, az azonban 299,- Ft standard, és csak 0,3l-es, árban tehát itt messze jobbak vagyunk, és szerintem ezt a piros gyümölcsös Strongbow abszolút hozza ugyan azt a minőséget. Nem annyira lágy és selymes talán, mint a Carling, mert az tényleg nagyon ott van a szeren, de szerintem csak hajszálnyit marad el mögötte, árban azonban abszolút veri azt. De mivel már a magyar Sunburst piros változatát is kóstoltam, és az is teljesen rendben van, így hiába a Carling ízlik a legjobban, a hajszálnyi különbségek, viszont durvábban eltérő árak miatt mégis a sor végére kerül.

Szerintem kifejezetten kellemes ez a változat, a más Strongbow italokban általam zavarónak érzett kis karcosságot sem tapasztaltam, megfelelően édes, kellő mennyiség, és árban is barátságosabb változat.

Szubjektív vélemény: 8/10


Henry Westons 2013 Vintage

Henry Westons 2013 Vintage

Márkanév: Henry Westons 2013 Vintage
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Alkohol tartalom: 8,2%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 750,- Ft
Ár / liter: 1500,- Ft
Mit állít magáról: tölgy korú

A BlackThorn után ez a második, nevezzük úgy, “tényleg” Brit cider a sorban, amit tesztelünk, és ez már abszolút jobb, de még ez sem a tipikusan európai ízre szabott ital. Utána is olvastunk, állítólag többféle, pl. Strongbow változat kifejezetten van a magyar piacra, mert mi állítólag édesebb szájúak vagyunk. Rám igaz is ez, de mondjuk nem általánosítanék, azonban ha a gyártók erre rendezkednek be, akkor lehet benne valami.

Ezzel ellentétben az Angolok úgy hírlik azért a savanykásabb és fanyarabb ízeket kedvelik, ott elég jól fogy az ecetes chips is, nyilván ez is okozhatja a kínálatbéli különbségeket. Ezzel nincs is semmi gond, ha ott a savanykásabb, itt pedig az édesebb ízek mennek, számomra teljesen rendben, de akkor a megszokások miatt, akár önhibánkon kívül is előfordulhat, hogy akármilyen prémium brit ciderről van szó, a savanykásabb, fanyarabb íze miatt alacsonyabb eredményt ér el a szubjektív skálánkon, mint egy teljesen kommersz magyar piacos változat.

Henry Westons cider azért vitathatatlanul jó minőség, nem sör ízű, tényleg cider, még almás is, és nem is karcos, azonban nekünk akkor is kicsit savanykás és fanyarabb, nem a mi, és ha hinni lehet a gyártóknak nem a magyar átlag ízlésnek való. Ezzel azonban becsmérelni, leszólni, kritizálni nem akarjuk, ez egy finom cider, még annyi kéne hozzá, hogy angolok vagyunk, és akkor még jobb lenne.

Szubjektív vélemény: 6/10


Kopparberg apple cider

Kopparberg apple cider

Márkanév: Kopparberg
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Svédország
Én itt vettem: British Store
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 799,- Ft
Ár / liter: 1598,- Ft
Mit állít magáról: prémium cider

Ahogy haladunk előre az itthon általános kereskedelmi fogalomban nem, vagy csak elvétve kapható, brit vagy egyéb nemzetek cidereinek sorában, egyre inkább be kell látnom, hogy a gyártóknak igaza van. Mindenhol Somersby, Strongbow és Carling cidereket látni zömében, és ezek azok, amiket igazán a magyar piacra szánnak, mert jóval édesebbek az átlagnál. Én abszolút az édesebb szájú táborba tartozom, de nyilván ez szubjektív, azonban az a tény, hogy nem ezeket a savanykásabb cidereket terjesztik jobban idehaza, általános édes íz kedvelő állapotra utalhat.

Ennek ellenére ez a Kopparberg cider egyáltalán nem olyan savanyú és fanyar. Kevésbé édes, mint az itthoni általános kínálat, de még a kellemesen fogyasztható határon belül marad. Nem is brit, hanem svéd, ez nekem újabb igazolás arra, hogy országonként, régiónként teljesen eltérő lehet e területen is az ízlésvilág, angoloknak a fanyar, magyaroknak az édes, svédeknek a középút. Kicsit olyan az itóka, mintha egy éppen csak picit savanykás almás limonádé lenne. Szerencsére itt is elmarad a sör hatás, mert én kifejezetten utálom annak a kesernyés mellék és utóízét.

Az üveg maga is igen impozáns, szép címkével és üveg formával, testes 500ml-el változatban, elegáns megjelenéssel. Az eddig nem ismert, a teszt során kóstolt számomra új ciderek közül nekem eddig ez ízlik a legjobban (illetve a magyar Sunburst), úgyhogy még nincs veszve minden. Érdemes figyelni, a tényleg angol cidereken a borhoz hasonló édes, félédes, száraz, félszáraz jelöléseket is, és mindenkinek szájíze szerint válogatni, mert ez valóban komoly különbségeket jelent az italok között. Nekünk még van a tarsolyban szinte mindegyikből, meglátjuk melyik lesz még ennyire kellemes, de a Kopparberg apple cider tudta eddig legjobban megközelíteni azt, amit talán a magyar cider fogyasztó elvár egy ilyen italtól.

Szubjektív vélemény: 7/10


Carling Apple cider

Carling Apple cider

Márkanév: Carling
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Csehország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4%
Űrtartalom: 300ml
Kiszerelés ára: 299,- Ft
Ár / liter: 996,- Ft
Mit állít magáról: refreshes to the core

Almás Carling cidert most ittam először. Úgy tudom, ők a megjelenéskor a cseresznyéssel nyitottak, almásat eddig nem is igen láttam. A bekerülés tekintetében változatlan a helyzet, 3dl 4%-os cider 299,- Ft, akciót és kegyelmet nem ismerve. Sajnos azonban nem ok nélkül, valami iszonyatosan jó minőség amit ebbe a kis üvegcsébe beletöltenek a gyárban.

Az egész ital olyan, mintha egy nagyon kellemes, közepesen édes, enyhén alkoholos almalét fogyasztanánk, azonban nem olyan utólagosan beletöltött módon. Nekem a Strongbow-nál épp ez a bajom,  ott kicsit elkülönül számomra maga a hordozó közeg, és az alkohol tartalom, mintha utólag lettek volna összekeverve. A Carling esetében sem a cseresznyés sem az almás változatnál nem volt ilyen érzésem, ezeknél nagyon selymesen fonódik össze a kettő, de úgy, hogy olyan érzése sincs az embernek, hogy valami félig erjedt üdítő italt fogyaszt.

Sajnos a Carling nagyon minőségi ital, így tartok tőle, egyhamar nem fognak csökkenteni az árán, azonban a 3dl 300,- Ft-ért igencsak húzós. Azért majd figyelem, ha lesz valami baráti ár beszerzek belőle, de 100 Ft / deci áron sajnos hiába ízlik sokkal jobban, mint egy Strongbow, vagy akár leheletnyivel még a Somersby-nél is, az ár sem utolsó szempont, és sajnos a Carling ebben a sor végén halad. Ettől függetlenül az ital több, mint remek, ha valakinek belefér, igya ezt víz helyett is, ha megunta, a felesleget pedig küldje el nekem.

Szubjektív vélemény: 10/10


Sunburst körte cider

Sunburst körte cider

Márkanév: Sunburst
Tesztelt íz: körte
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Auchan
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 189,- Ft
Ár / liter: 572,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Az eddig tesztelt magyar Sunburst ciderek mind kellemes meglepetést okoztak, és nincs ez másként a körtés íz esetében sem. Már kibontáskor az illata is jellegzetes, és kóstolás után az íz is hozza azt, amit az elnevezés alapján vár az ember. Persze ez jogos, gondolhatnánk, de nem feltétlenül van így. A Somersby almás cidert én például kifejezetten szeretem, azonban a körtéset kifejezetten nem, szerintem nagyon tolakodó íze van.

Eleve nincs túl sok körtés cider, de szerintem ebben az összehasonlításban igen meglepő módon a teljesen low budget Sunburst a nyertes. Itt a körte íz valóban körte íz, és nem úgy, mintha egy kicsit pikáns körtelébe beledobtak volna egy fél deci körtepálinkát. Bár tény, hogy a Sunburst ciderek esetén itt üt el legjobban az alkohol íz az italtól, de még itt is messze tűréshatáron belül marad, abszolút fogyasztható és kellemes italt eredményezve.

Négyből három rendben, és azt gondolom ha a ritkább, érdekesebb ízekkel nem volt gond, akkor a végére hagyott almás Sunburst is jól fog teljesíteni. Figyelem majd máshol is, remélem nem csak az Auchanban lehet kapni, mert én még biztosan fogom venni a termékeiket.

Szubjektív vélemény: 8/10


Strongbow mézes alma

Strongbow mézes alma

Márkanév: Strongbow
Tesztelt íz: mézes alma
Származási hely: Hollandia
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 279,- Ft
Ár / liter: 845,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Az általános forgalomban kapható Somersby, Strongbow, Carling ciderek eleve az édesebb kategóriába tartoznak, de erre ez a most tesztelt mézes alma rátesz még egy lapáttal. Nekem egyébként az alap Strongbow amúgy is egy kicsit karcos, épp ennyi kellett még hozzá, hogy kiválóan fogyasztható legyen.

Túl sok újat nem tudok elmondani róla, már az alap almás és egyéb változatokat is teszteltük, mind teljesen rendben van, és a vezető ciderek közül ők érhetők el a legolcsóbban, és gyakran akcióznak is. Az átlag ár Strongbow esetében már inkább 279, míg a konkurenciánál ez még 299, de pl. ezt az üveget is most 249,- Ft-ért vettem, és így az íze mellett az ára is eléggé frissítő.

A Strongbow Honey Apple cider tehát még egy lépést tett a tökéletesség felé, még ez sem annyira lágy, mint mondjuk egy Carling, de hajszállal marad csak el mögötte, árban azonban fényévekkel veri azt. Remek választás, ezért szerintem a palackon lévő irányadással ellentétben inkább fogyassza mértéktelenül! 🙂

Szubjektív vélemény: 9/10


Olde English alma cider

Olde English alma cider

Márkanév: Olde English
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Alkohol tartalom: 5,3%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 575,- Ft
Ár / liter: 1150,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Eléggé szomorú vagyok, ahogy az újabb és újabb eredeti brit cidereket kóstoljuk, mert sajnos be kell látnom, ezek nem igazán nekünk valók. Ez persze egyben örömteli is, mert legalább nem vágyik az ember az általános fogyasztásra elérhetetlen 1200-1500,- Ft / liter áron ezekre a ciderekre, de azért mégis csalódás, mert én azért naivan vártam valami fenséges, megfoghatatlan, máshoz nem hasonlítható ízt.

Bizonyos tekintetben most meg is kaptam, de nem a szó jó értelmében. Az Olde English olyan savanyú és fanyar, hogy borzalom. Eleve erősebb, mint az átlag, szerintem ez érződik is, de ez még hagyján lenne, ugyanis magyar ízlés szerint enyhén szólva is túl friss az íze. Aki kifejezetten szereti a savanyút, annak ideális választás lehet, de szerintem még egy Sporoni Világos-sal is jobban jár, mert olcsóbb, és ez is kb. olyan, mint egy citromos sör, vagy egy nagyon elrontott és kicsit már megbuggyant limonádé.

Egészen biztos, hogy ezek mind remek ízű, minőségi ciderek, és nagyon rossz érzés nem agyon dicsérni őket, de nem tudok mit tenni. Ez egy szubjektív teszt, nem tudom sem Magyarország sem Anglia ízlésvilágát belefoglalni, hiába is szeretném. Ennek ellenére azonban azt gondolom, hazai cider fogyasztóknak ez nem ajánlott. Mint én is, feltételezem ők is inkább az édeset szeretik, ezért nem sört isznak, itt azonban az íz inkább erre hasonlít, ezért számomra cider tekintetében értékelhetetlen.

Végezetül azt még megkérdezném a British Store-tól vagy aki a magyar címkét gyártotta a termékre, hogy a “medium dry” kifejezést melyik szótár alapján sikerült “félédesre” fordítani, de nyilván részletkérdés, egy valós fordítástól sem jobb sem rosszabb nem lenne a termék. (Illetve sok Olde English legurítása után rögzíthették ezt a terméket a rendszerbe, mert a címkén túl az alkohol tartalom sem stimmel, a dobozon 5,3, a számlán és szállító levélen pedig megszokásból 4,5)

Szubjektív vélemény: 2/10


Sunburst alma cider

Sunburst alma cider

Márkanév: Sunburst
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Auchan
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 189,- Ft
Ár / liter: 572,- Ft
Mit állít magáról: semmit

A negyedik és egyben utolsó Sunburst tesztünk némi meglepetést hozott. Éppen azért hagytuk ezt a végére, mert ebben voltunk a legbiztosabbak, ez azonban fordítva sült el. Véleményünk szerint az összes többi Sunburst íz jobb, kellemesebb és lágyabb, mint ez az almás, a teljes kínálatnak ez a leggyengébb pontja. Persze nem vészesen, ez is abszolút fogyasztható, de nem annyira jó, mint a többi ízük. Az is lehet, hogy a kritika csak annak szól, hogy almás ízben a legnagyobb a kínálat, és több az összehasonlítási alap, illetve simán előfordulhat, hogy az is közrejátszik, hogy a többi Sunburst után itt már túl nagy volt az elvárásunk.

Ennek ellenére azt gondolom, hogy ha ezzel az ízzel kezdtük volna, akkor lényegesen kisebb lelkesedéssel vágtam volna bele a márka további kóstolgatásába. Itt ugyanis eléggé érződik az alkohol, és ellentétben a másik három tesztelt változattal nem is annyira harmonizál magával a hordozó közeggel, mint folyadékkal, sokkal inkább olyan, mintha egy utólagos összekeverés eredménye lenne. Nyilván fiatal korábban sokan sokféle dologgal kísérleteztek, és a Malibut almalébe, barack pálinkát baracklébe, bort kólába, vodkát narancsba párosítások fent is maradtak mert nagyjából illettek egymáshoz. Persze voltak szerencsétlenebb házasítások is, melyek inkább kellemetlen, mintsem üdítő élményt jelentettek, és itt egy picit felrémlik nekem, mikor rossz minőségű karcos vodkát tettünk almalébe, és az csak alig tudta leplezni az ízét.

Ennyire persze messze nem rossz a Sunburst alma cider, de akinek van lehetősége, inkább az egyéb ízeket válassza. Az alkohol itt jobban érződik, az összhatás nem olyan egységes italt eredményez. Ennek ellenére természetesen nem rossz a Sunburst alma cider, abszolút vállalható, főleg ilyen áron, szóval nyugodt szívvel tudjuk ajánlani mindenkinek, de azért főleg az alkohol ízt jobban kedvelő közönségnek.

Szubjektív vélemény: 6/10


Somersby körtés cider

Somersby körtés cider

Márkanév: Somersby
Tesztelt íz: körtés
Származási hely: Szerbia
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 299,- Ft
Ár / liter: 906,- Ft
Mit állít magáról: frissítően buborékos íz

Elég régen ittam már körtés Somersby-t, mert mikor megjelent az almáshoz képest kevésbé édes és karcosabb ízt adott, így sajnos háttérbe szorult. Na most vagy az én ízlésem változott az elmúlt pár hónapban, talán annyi sok rossz brit cidert ittam az elmúlt napokban, vagy esetleg változtattak valamit a recepten, de esküszöm most nem éreztem ezt, abszolút kellemes körte ízt kaptam. Kicsit szúrósabb, mint az alma, de ha ugyan olyan lenne, akkor nyilván ez is alma lenne, azonban sokkal kellemetlenebb élményre emlékeztem, mint amit most sikerült kapnom.

Illatra is jó a termék, mert sajnos pár terméknél már a doboz kinyitásakor is eléggé el tudja kedvetleníteni az embert a felszabaduló cefre gyár szag, de szerencsére itt nem volt ilyen probléma. Leginkább a Sunburst körtés ciderrel tudom összehasonlítani, meg nem leginkább is, hanem kb. kizárólag ezzel, mert most így nagy hirtelen átgondolva nem is találtunk más márkájú körtés cidert. Ebben az összehasonlításban azonban már nem muzsikál olyan jól a Somersby, mert ugyan minőségben lehet, hogy jobb, de ha így is van, csak hajszállal, azonban a Sunburst árban veri agyon, egy teljes kört(ét) ráver versenytársára.

Nem egymás után kóstoltam a két terméket, de jelen pillanatban úgy érzem, hogy ha kitöltenék őket elém egy pohárba, és nem látnám melyik-melyik, nem biztos, hogy meg tudnám őket különböztetni, és azt gondolom ez inkább a Sunburst előnye. Mindenesetre a Somersby is nagyon kellemes, és bár ha a drágább változatok közül is való, megéri az árát (főleg akciósan).

Szubjektív vélemény: 8/10


Fizz eper cider

Fizz eper cider

Márkanév: Fizz
Tesztelt íz: eper
Származási hely: Észtország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 449,- Ft
Ár / liter: 898,- Ft
Mit állít magáról: 100% természetes íz

Az elsőként tesztelt Fizz cider a sárga szilva volt, és mivel korábbi vagy egyéb tapasztalattal nem rendelkeztünk még erről a márkáról, így elég vegyes érzelmekkel indultunk neki az új tesztnek. A szilvás nem volt rossz, de jó sem, pedig egy alap íznek mondható (mondjuk épp cider területen nem, csak úgy általában), itt azonban egy epres nedűvel kellett farkas szemet nézni, és ez már önmagában ijesztő volt. Elég nehéz körülírni vagy másképp fogalmazni, ezért mondom úgy ahogy gondolom, az epres italoknak sok esetben olyan erőltetett íze tud lenni, mint amikor 2 liter vörösbor lemegy az ember torkán, és egy fél abból később visszajön. Nem sok epres ízű alkoholos italra emlékszem, aminek ne lett volna hányás íze, ilyen kilátásokkal kellett a doboz szélére helyezni az ajkunk.

De megérte. Ez az ital valami döbbenetes csalódás, a szó legpozitívabb értelmében, Nagyon édes persze, de nincs kemény alkohol, és főleg örömteli, hogy nincs hányás íze. Tényleg epres már az illata is, maga a cider pedig simán hozza a minőségi házi eperbor szintjét. (mert persze minden nap olyat fogyasztok) Árban sincs nagyon elborulva, egy doboz bár sokat kóstál, de mondjuk fél liter, fajlagosan pedig olcsóbb, mint a Somersby, és egy magasságban van kb. a Strongbow-val. Ez utóbbinak piros gyümölcsös változata is nagyon rendben volt, de abban azért bíztam, nem volt ekkora meglepetés, itt viszont meglepődtünk, mennyire hamar elfogyott ez az epres itóka.

A Fizz sárga szilvás ha nem is, az epres változat abszolút javasolt termék, és bár ha összességében esetleg nem érdemelne ilyen magas értékelést, +1 pontot adunk neki azért, mert kellemes csalódást okozott, és mert tényleg azt nyújtja amit vállal: abszolút eper ízű cidert fogyaszthat, aki beszerez egy ilyen dobozzal. Most már csak azt kell majd visszanézni, hogy a sok tesztelt ciderből melyek voltak azon, amik ízre és minőségre is rendben voltak, pláne ilyen kellemes meglepetésként, hogy azokat megjegyezve ne felejtsünk el egy-egy üveggel, dobozzal betenni a kosárba hálánk jeléül, ha legközelebb látjuk. Nálam a Fizz eper cider bekerült a bizalom körébe.

Szubjektív vélemény: 9/10


Sherwood kötrés cider

Sherwood kötrés cider

Márkanév: Sherwood
Tesztelt íz: körte
Származási hely: Észtország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 329,- Ft
Ár / liter: 996,- Ft
Mit állít magáról: tradicionális angol cider

Akármennyire is szeretném, nem tudom kihagyni azt az erőltetett és igen gyenge szóviccet, hogy ez lehetett talán Robin Hood kedvenc itala. Most pedig, hogy ezt letudtuk és továbbléphetünk itt is megjegyezném, mint az eredeti brit, Csehországban gyártott Carling esetében, hogy ismét kóstolhatunk egy tradicionális angol, Észországban gyártott cidert. Értem én, hogy globalizáció, meg minden, ott gyártatunk, ahol olcsó a munkaerő, vagy kapunk 300 évre adókedvezményt, illetve hogy az eredeti 3568 éves brit recept számít, de bennem akkor is kelt némi ellenérzést, hogy mindegyik attól hangos, hogy “Traditional British Cider” a felét meg nem is ott gyártják.

De a kezdeti gyenge poénokon és kötözködéseken túllépve azt kell mondanom, ismét nagyon kellemeset csalódtam. A Sherwood cidernek már az üvege is annyira puritán és fakó, hogy túl sok jóra nem számítottam (Sunburst-el rendezhetnének egy ki tud rondább címkét gyártani versenyt, nehéz lenne dönteni), de mint a Sunburst esetében, a szerény külső itt is tartalmas belsőt takart. Kifejezetten kellemes, nem karcos és valóban körtés ízű cidert kaptunk, ami még csak nem is túl édes, azonban savanyúnak aztán végképp nem nevezhető, ami kevés a tesztben részt vett brit ciderről mondható el. Talán ezért a legnehezebb elhinni, hogy tradicionális angol italról beszélünk, mert nem tudom, hogy élné túl az idők vasfogát egy ilyen savanyú és fanyar ízt teljesen mellőző alkoholos ital a szigetlakók között.

De tételezzük fel tényleg eredeti brit, és mondjuk az angol háziasszonyok fogyasztották már évszázadokkal ezelőtt, és azért nem annyira savanyú, mert ott ez a semlegesebb ízű számít édes italnak. Mint a régi vicc: Anyu mi az? Fekete ribizli? És miért piros? Mert még zöld. Uhh, már látom, ez a beteg poénok bejegyzése lesz, de így a teszt vége felé közeledve napi 3-4 cider után ez már nem is meglepő. És akkor azt még el sem sütöttem, hogy ez egy igazi cider, tehát ez nem sör hanem Sher(wood)! És akkor legyen is ez a poszt vége, mert azt hiszem innen már nincs lejjebb. Vegyen tehát mindenki Észtországban és Csehországban készülő tradicionális brit cidereket, mert ezeket az egyszerű európai halandó is képes meginni, nem csak az angol közönség, mint a számunkra odahaza készülő lényegesen savanyúbb változatokat.

Szubjektív vélemény: 9/10


Blumers alma cider

Blumers alma cider

Márkanév: Blumers
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 568ml
Kiszerelés ára: 890,- Ft
Ár / liter: 1566,- Ft
Mit állít magáról: öt generációs szakértelem

A Blumers alma cider első kóstolásra nekem sem nem almás sem nem cider. Sem igazán almás íze, sem jellegzetes illata nincsen. Kóstolás után mondjuk ez a helyzet kicsit javul, mert bár erőteljes alma ízt akkor sem érezni, azért mintha lenne benne valami. Mindenesetre legalább nem keserű mint az átlag sör, és nem savanyú, mint az átlag brit cider. A palack szerint 1887 óta létező márkáról van szó, illetve ötödik generáció szakértelmét kóstolhatjuk, amit simán el is tudok képzelni, hogy ennyi idő kellett, hogy egy savanyú kortyolású és keserű utóízű átlag brit ciderből ez az egészen fogyasztható ital kerekedett ki. Bizonyára ez minden angol ciderek netovábbja, azokhoz képest ugyanis olyan édes, mint a méz, a szokásos “magyar” ízrendszer oldaláról megközelítve pedig éppen hogy csak nem savanyú.

Akár azt is mondhattam volna rá, hogy ez egy nem keserű sör, de azért az nem lenne ildomos, mert az összetevők felsorolása szerint egyetlen alapanyag sincs benne, amit egy átlag sör tartalmaz. Így azonban nem tudom pontosan mi, kicsit megrekedt félúton a senki földjén a sör és a cider között. De mindenesetre azért az átlag, angolnak nevezett italokhoz képest istenes, mert ez legalább nem olyan, mintha citromba haraptunk volna, összességében ha eléggé lehűti az ember, kellemesen fogyasztható.

De ismételten csak azt tudom mondani, hogy ez egy abszolút szubjektív cider teszt, és tényleg azt gondolom, hogy aki itthon ilyen italt keres és fogyaszt sör helyett okkal teszi, és édesebb ízre vágyik, annak ez viszont nem fog maradéktalanul megfelelni. Mondjuk ha minden áron nagyon trendiek akarunk lenni, és nem az “átlag” Strongbow, Somersby, Carling trio valamely tagjával villogni a buliban, akkor tényleg inkább ezt válasszuk, mintsem például az Olde English-t, mert ettől legalább nem ugrik görcsbe az arcunk. Én jóindulattal akkor is csak egy szigorú közepes feletti értéket tudok neki adni, mert bár inkább jó, mint rossz, de azért mégsem annyira jó, mint lehetne.

Szubjektív vélemény: 6/10


Frosty Jack's alma cider

Frosty Jack’s alma cider

Márkanév: Frosty Jack’s
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Alkohol tartalom: 7,5%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 515,- Ft
Ár / liter: 1030,- Ft
Mit állít magáról: eredeti alma cider

Megmondom őszintén nagyon kezdek morcos lenni a magukat cidernek nevező angol alma ízű söröktől. Először nagy reményekkel indultam, aztán már úgy gondoltam, hogy oké, azért nem lesz akkora élmény ez a beszerzett pár hú de brit cider, de most már totál a mélyponton vagyok, és nagyon unom, de tényleg. Az eddig teszteltek közül volt ami keserű volt és volt ami savanyú, de ez midet alulmúlva kóstoláskor savanyú, utóízre meg keserű.

A leírás szerint nincsenek benne sör összetevők, de akkor is totál sör íze van, olyan, mint egy kicsit pimpós gyümölcsös sör. Teljesen kiborító ez, de tényleg. Az összes itthon kapható édes, abszolút kellemes, jól fogyasztható ciderre miért van mind ráírva, hogy eredeti brit cider, az ember meg ha tényleg beszerez eredeti brit cidereket, horror pénzért, miért ilyen mindegyik, mint a mosogatólé? Oké, értem én, hogy szigetország, de ennyire elszigetelt is? Azt látjuk a TV paprikán Jamie Olivernél, hogy igazából főzni sem tudnak, csak alapanyagokat látványosan összedobálnak, és ha úszkál a sok színes zöldség a színtelen folyadékban, azt már zöldséglevesnek is hívják, de ez feltétlenül azt kell, hogy jelentse, hogy az italaik is ilyen vackok?

De persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez nagyon szubjektív, lehet, hogy valakinek ez lesz a kedvence, de ennek ellenére fenntartom a véleményem, hogy ez nekem akkor sem cider, hanem almás sör. Abból is a rosszabb fajta. Csalódott vagyok. Van még 2-3 eredeti brit cider a sorban, ami tesztelésre vár, de már kedvem sincs hozzájuk. Nyilván aki tényleg szereti ezeket azt maximálisan tiszteletben tartom, azonban ismerem azt a kategóriát is, aki alapból mindent leszaroz, amit TV-ben reklámoznak vagy sima közértben lehet kapni, és pusztán csak nagyzolásból és képmutatásból minden olyat sztárol, amit csak elvétve, alig valahol lehet beszerezni, ötszörös áron, mert különlegességnek számít, legyen az akár bármilyen rossz is.

Nyilván nekem is azt kéne írnom itt, hogy az általános kereskedelmi forgalomban kapható túl édesített magyar ízvilágú cidereknek köze sincs a valósághoz, nem eredeti és hamisítatlan brit ciderek, ezek az igazi és remek italok amitől görcsbe áll az ember arca. Én azonban nem ez a fajta vagyok, sőt, azt sem mondom soha, hogy édes bor nincs, csak azért mert ezt olyan divatos és felsőbbrendű mondani.

Ha a magyar ember, vagy annak egy része édes szájú, akkor had kapjon olyat amit szeret, csak azért mert észjáték emberek és gyártók szerint mindebből csak a savanyú jó, nem kell ezt másra is ráerőltetni. Az alapvető ellentmondások tengelyén maradva pedig megkérdeznék egy ilyen élharcost, hogy ha édes bor nincs, akkor hogy van “száraz” folyadék, az nem baromság? De nyilván meglenne rá a megfelelő válasz. Ami egyébként valójában annyi, hogy hülyén hangzik, és nem lenne túl kellemes az ráírva, hogy “savanyú”.

Mindenesetre én nem vagyok sem bor sem cider szakértő, illetve szerencsére szerintem még észjáték és képmutató sem, így kell még további ízlelő bimbó vagy legalábbis arc méret fejlődés, hogy az eredeti fanyar brit ciderek, és a száraz savanyú borok bejöjjenek, de majd igyekszem továbblépni, vagy ha nem is sikerül, akkor magamra ölteni a megfelelő mennyiségű képmutatást. De addig is amíg ez bekövetkezik, iszom ami jól esik, és ezt a jogát másnak is meghagyom lenézés nélkül, erre a ciderre pedig adok egy szép kerek egy pontot, mert egyéni véleményem szerint borzalmasan rossz.

Szubjektív vélemény: 1/10


Strongbow bodza

Strongbow bodza

Márkanév: Strongbow
Tesztelt íz: bodza
Származási hely: Hollandia
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 279,- Ft
Ár / liter: 845,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Egy jó öreg Strongbow mindig biztos választás. Esküszöm ha az extrább angol ciderekkel kezdtük volna a tesztet, egyik általános magyar forgalomban kaphatóra sem mondtam volna egyszer sem, hogy fanyar vagy karcos. Merthogy minden viszonyítás kérdése, és még a számunkra gyártott legkevésbé édes változat is olyan mint egy csupor méz, a legédesebb brithez képest. A Strongbow bodzás cider szerintem épp a közép édes változat (British Store angol címkével biztos médium dry lenne), se nem savanyú, se nem tolakodóan édes.

Ami azonban furcsa, hogy ittam már ilyet régen néhány alkalommal, és akkor erősebbnek és édesebbnek tűnt. Semmi nyoma nincs a palackon, hogy új recept lenne, tehát vagy én emlékszem rosszul, vagy túl sok rossz cidert ittam azóta, és ez megzavarta az ízlelőkémet. Zárójelben azért mindenképpen kénytelen vagyok megjegyezni, hogy adott ízben az egyetlen megtalált versenytárs a Sunburst cider volt, ami árban igen, de minőségben szerintem egy hajszállal sem marad el a Strongbow bodza mögött, ami azért elég nagy érdem.

Nem pontosan tudom eldönteni, hogy ha kifejezetten bodzás ciderre vágyom, melyiket vegyem, de mivel minőségben nincs jelentős különbség, tartok tőle, hogy az ár fog dönteni, és a Sunburst lesz a nyerő. Ez persze a Strongbow érdeméből semmit sem von le, csak árversenyt élez, amivel csak nyerhetünk. Ahogyan a Sunburst úgy a Strongbow bodzás cider is nagyon kellemes, abszolút ajánlott változat, ha valaki ráunt már az almára.

Szubjektív vélemény: 8/10


K alma cider

K alma cider

Márkanév: K
Tesztelt íz: alma?
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Alkohol tartalom: 8,4%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 575,- Ft
Ár / liter: 1150,- Ft
Mit állít magáról: a minőség jele

Nem, egyik adat sem elírás. Ennek a terméknek valóban ennyi a neve, hogy “K”, és valóban 8,4%-os alkohol tartalmú cider. Ittam már olyan bort is ami ennél gyengébb volt, tehát ismét érdekes a helyzet, hogy akkor ez most sör, bor vagy cider, de majd a kóstolás után kiderül. Annyira nagyon jó lenne már azt írni valamelyikre, hogy ez aztán egy K….jó cider.

De sajnos nem ez lesz az. Bár kéréseim meghallgattattak, én hibáztam, mert csak annyit kértem, ez ne legyen valami irgalmatlan savanyú cider. Ezt meg is kaptam. Helyette viszont olyan keserű, mint az epe. Hogy milyen íze van, azt nem pontosan tudom megállapítani, mert sem az alkohol erősség sem a brutál keserű íz erre nem ad lehetőséget, de elhiszem nekik, hogy alma.

Mindenesetre szerényen azt állítják a dobozon, hogy ez a prémium minőségű italok jelölője, ezért mindig keresse az ember a nagy “K”-t. Abszolút beállnék mögéjük, és felúsznék a farvizükön a Kőbányai világos helyében.

De ezen túl további információkra is szert tehetünk a doboz hátuljáról, mégpedig azt, hogy ez a doboz 4,2 UK egység. Hogy ez pontosan mit jelent azt nem tudom, de közvetlen mellett láthatjuk, hogy egy férfi napi adagja 3-4 unit, egy hölgyé pedig 2-3 unit. Ezzel ha jól értem azt akarják mondani, hogy egy nő ezt mondjuk két nap alatt fogyassza el, és lehetőleg egy kisebb pasi is csak mondjuk 3 naponta kettőt. Ez még totál rendben is volna, de hogyan? A nyitott dobozt tegyék vissza a hűtőbe, és másnap igyák szénsavmentes változatban? Mert a visszazárásról és így a minőség megőrzésről a korrekt és egészségre vigyázó álszent kiokítás mellett elfelejtettek gondoskodni.

A K cider tehát nem savanyú, de nem is édes, viszont borzasztóan keserű és erős. Csak azért adok neki magasabb pontot, mert jól néz ki a doboz, és bár totál értelmetlen és borzasztóan álszent, mégis poénos a hátoldal, de egyébként számomra ez is, mint a többi angol cider teljességgel ihatatlan. És sajnos ez már általános állapotnak mondható.

Szubjektív vélemény: 3/10


Westons Old Rosie

Westons Old Rosie

Márkanév: Westons Old Rosie
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Alkohol tartalom: 7,3%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 799,- Ft
Ár / liter: 1598,- Ft
Mit állít magáról: szűretlen

A Westons Old Rosie cider első ránézésre elég ijesztő, olyan, mintha megbuggyant volna, mert eléggé zavaros. De szerencsére vásárláskor érkezett mellé az információ, hogy ez a cider változat szűretlen, ezért egészen különleges és ritka minőség. Ezt mondjuk az ára ki is fejezi, de a palack tartalma nem feltétlenül.

Az tény, hogy jobb, mint a többi, ez messze nem annyira savanyú és keserű, de azért ezek az ízek itt is jelentkeznek. Ami azonban érdekes, hogy kortyoláskor teljesen egyszerre savanyú és keserű, de mindkettő csak kicsit, és nem zavaró módon. Utólag azonban inkább a keserű íz marad az ember szájában, és az már annyira nem kellemes.

Az Old Rosie hatalmas, 500ml-es üvegben érkezik, de van akkora a palack, mint egy kisebb borosüveg, illetve erőssége is egy gyengébb boréval vetekszik. Összességében nem kellemetlen, a jobbik angol ciderek közé tartozik, de ennek ellenére változatlanul alkalmatlan számunkra az általános fogyasztásra.

Szubjektív vélemény: 5/10


 Westons Premium Cider

Westons Premium Cider

Márkanév: Westons Premium Cider
Tesztelt íz: alma
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 330ml
Kiszerelés ára: 489,- Ft
Ár / liter: 1481,- Ft
Mit állít magáról: félédes prémium cider

A Westons premium cuder magát félédesnek mondja, de előre sejtettem, hogy ez angol megfogalmazásban mit jelenthet. Ehhez képest azonban valóban nem volt olyan vészes. Nyilván félédesnek nevezni azért erős túlzás, de tény, hogy végre ennek nincs keserű mellékíze sem, illetve a savanyúsága is nagyon enyhe, és éppen csak kóstoláskor tapasztalható.

Az alkohol tartalom és a méret is visszatért a szokásos mederbe, 4,5%-al és 330ml-es kiszereléssel, a külalak pedig bár nem a legdesignosabb, de azért viselhető. Mindenesetre ha angol cidert akarunk inni, ez lehet az egyik választható alternatíva.

Mindenesetre azért nekem ennél változatlanul édesebb ízre van szükségem, hogy ne csak tesztelés miatt, hanem kedvvel fogyasszam, és élvezetet is okozzon, de érezhető benne a jó szándék, illetve az a hatalmas különbség, amit a régiók jelentenek. Nálunk eleve még nem is igen tesznek különbséget, hogy édes, félédes, száraz, félszáraz cider, míg Angliában már ez is működik, azonban még a félédes is jóval savanykásabb, mint nálunk egy megjelölés nélküli teljesen alap ital.

Szubjektív vélemény: 5/10


Fizz áfonya

Fizz áfonya

Márkanév: Fizz
Tesztelt íz: áfonya
Származási hely: Észtország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 449,- Ft
Ár / liter: 898,- Ft
Mit állít magáról: 100% természetes íz

A Fizz eddig elég vegyesen teljesített, mert míg a sárga szilvás nem volt a csúcs, az epres változat kifejezetten és meglepően finom volt, így nem tudtam, mire számíthatok most. Reménykedtem azért, mert egy bogyós gyümölcs ízt már eltaláltak, azonban ez sajnos messze nem lett annyira tökéletes. Nem mondom, ízben teljesen stimmel, abszolút hiteles, de nem elég zamatos, nem elég karakteres. Kicsit olyan, mint amit egyik gyerek kori barátom anyukája követettel el mindig ellenünk a víz ízű szörpével, ő ugyanis azt csak színezéknek használta.

Árban az átlag magyar ciderek kategóriáját hozza, mert bár egy doboz drágább, de több nedűt is tartalmaz. Megjelenése esztétikus, illata kellemes, illetve én személy szerint külön értékelem, hogy a doboz teteje (Fizz és Kiss esetében is) védő kis alufóliával van ellátva. A mai világban már sosem lehet tudni, mi minden mászkálhat abban a raktárban, teherhajóban, amikben az ilyen dobozok pihennek és utazgatnak, nem mindegy ki vagy mi érte korábban azt a felületet, amit az ember aztán a szájába vesz. Nem vagyok nagy hipochonder, de azért ezt kötelezővé tenném.

Összességében tehát rosszat nem mondhatok az áfonyás Fizz-re, csak annyit, hogy nem elég jó, mert nem elég intenzív az íze. Persze ez akár erény is lehet, ha valaki a kevésbé tolakodó változatokat szereti, én azonban egy leheletnyivel karakteresebben jobbnak érezném. Íz alapján egyel kevesebbet adnék, de a védő kupak miatt rádobtam plusz egy pontot, mert végül is jó kis cider ez. Azt hiszem, ha egyszer cider túrára indulok, inkább Észtországot veszem célba UK helyett, pedig ők nem is verik magukat annyira, hogy “Original Estonian Cider”.

Szubjektív vélemény: 7/10


KISS barack cider

KISS barack cider

Márkanév: Kiss
Tesztelt íz: barackos
Származási hely: Észtország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 399,- Ft
Ár / liter: 798,- Ft
Mit állít magáról: igazi gyümölcslével

Bár nem vagyok marketing guru, és bizonyára irdatlan erőltetett lenne (bár manapság ez a divat), de a Kiss cider reklámozását tuti az “…egy csók és más semmi, a vágyam csak ennyi…” című örökzölddel oldanám meg. Ez a teljesen fantáziátlan és ötlettelen mivoltával tutira mindenki fejében megragadna, és levennék a terméket a polcról dudorászva, mikor csak meglátják. És én bár sem ilyet, sem egyéb Kiss reklámot nem láttam még, ennek ellenére levettem a polcról, ha mást nem, hát azért, mert barackos cidert egyetlen másik gyártó kínálatában sem találtam. Kíváncsi voltam, mit tud nyújtani egy Kiss ezen a téren.

És meglepődésemre elég sokat. Szinte biztos voltam benne, hogy hányás íze lesz a cidernek, mert az epres és barackos alkoholos italoknak mindig hányás íze van. De nem! Valami érthetetlen csoda folytán ennek a cidernek egészen konkrétan barack íze van, és ráadásul még kellemes is. Sem az alkohol nem túl erős, sem a barack íz nem túl gyenge, illetve szerintem még az édessége sincs eltúlozva ennek az italnak. Azt azért nem mondanám, hogy light, de kevésbé édes mint a magyar átlag, de legfőbb érv és jó pont, hogy nem fanyar és savanyú, mint a híres brit kínálat.

A Kiss barackos cider meglepően jó, számomra abszolút várakozáson felül teljesített, és azt gondolom, tényleg lehet abban valami, hogy valódi gyümölcslét is felhasználnak a termékben, és talán itt nem csak a szokásos gyártástechnológiai mennyiséget, azaz 0,1%-ot. Árban átlag, ízben átlag feletti, azonban nekem, mivel nem vagyok nagy alkohol fogyasztó itt is az a gondom, mint más fél literes cider esetén, nevezetesen hogy mire én eljutok a tartalom feléig, már fel is melegedett az egész, úgy meg messze nem annyira jó. Persze az én hibám, ne nekik számítsuk fel, örüljünk, hogy sokat adnak belőle, tartsák meg jó szokásukat, mert a Kiss barack cider jó.

Szubjektív vélemény: 9/10


Fizz körtés cider

Fizz körtés cider

Márkanév: Fizz
Tesztelt íz: körte
Származási hely: Észtország
Én itt vettem: Tesco
Alkohol tartalom: 4,5%
Űrtartalom: 500ml
Kiszerelés ára: 449,- Ft
Ár / liter: 898,- Ft
Mit állít magáról: 100% természetes íz

 A Fizz eddigi teljesítménye összességében eléggé vegyes, mégis azért inkább jó, mint rossz, és ezt most is tovább erősítette, a körtés ciderük ugyanis kifejezetten kellemes. Az eper is nagyon rendben volt, s bár a sárga szilva nem annyira, azért én azt gondolom, ez inkább remek, mint átlagos vagy középszerű márka. Nagyon korrekt továbbá a tető védő fólia, és nekem bejön ez a fekete dobozos elegánsabb megjelenés is.

Eddig nem is nagyon figyeltem lehet-e sok helyen kapni, de ezután keresni fogom, és ha találok, további ízeket is kipróbálok, mert mind a Kiss mind a Fizz ciderek érdekes változatokban kaphatók, amik más márkákban esetleg nem is. Ilyen volt az eper a barack és a sárga szilva is, és bár ez a körtés változat nem annyira ritka, azt gondolom az egyik, ha nem a legjobb ezen a területen a Fizz.

A termék jó illatú, abszolút körte ízű, és nagyon kellemes. Abszolút nem túl édes, és az íz intenzitása is jól eltalált, nem tolakodó, de nem is átlátszó, csak színezett víz ízű szörp. Az a baj, hogy kizárólag fél literes változatban kapható, és így elég drága egy doboz, illetve nekem a felmelegedéssel is problémáim vannak. Mivel nem vagyok nagy alkohol fogyasztó (különben kétdekás tesztet írtam volna, de pár éven belül az is elkövetkezhet, ha a gyerekem így folytatják tovább), ezért én ezt csak élvezeti és nem szomjoltó célra használom, ergo csak kortyolgatom, ez azonban nem az a sebesség, ami egy fél literes bontott ital nyári hőállóságával kompatibilis.

Rá kell hát gyúrnom, meg kell emberesednem, hogy ha már nem vagyok olyan igazi férfi (aki mindig zord és szoknyát hord), hogy gurítom le a söröket, legalább fél liter cidert úgy tudjak meginni, mint a csapvizet, egy húzásra. Addig is, amíg ezt gyakorlom, kesergek tovább a fél literes dobozok hőellenállásán, és kortyolgatom az első három kellemes deci után a maradék kettőt melegen.

Szubjektív vélemény: 9/10


És ezennel a nagy cider tesztünk is véget ért. Jóval rövidebb volt, mint a chips teszt, de sokkal kevesebb teszt alanyt is tartalmazott. Összességében ezzel és azzal kapcsolatosan is beigazolódott, hogy a különböző régióknak és nációknak egészen más az ízlésvilága, mást neveznek édesnek és savanyúnak, és a gyártók ehhez teljes mértékben igazodnak is.

Sajnos ez egyben jelentős csalódás is, mert így mind a chips mind pedig a cider tesztben nagyon sok igen drága termék vizsgázott számunkra elégtelenül. Vagy kellemetlen fogyasztani, vagy csak nem okoz megfelelő élvezeti szintet, akkor pedig minek együk, igyuk.

Szerettem volna legalább néhány olyan eredeti angol cider vagy nem általános chips termékbe belefutni, aminél eláll a lélegzetem is, és azt mondom, “na ez igen”, de ilyennel sajnos nem igen találkoztam. Összességében viszont örülök is neki, mert a mostani érvágáson túl a jövőben legalább nem okoznak ezek a méregdrága termékek többlet költséget, vagy fájdalmas lemondást, mert komolyan és őszintén nem vágyom egyikre sem.

Maradok a jó öreg Strongbow, Somersby, Carling trionál, illetve várom az új jelentkezőket. A teszt alapján a Kingswood, a Sunburst, a Fizz epres és körtés, valamint a Kiss barackos még abszolút ide sorolható, ezekkel pedig már elég nagy íz és ár palettát lefedünk, mindenki kedvére tud válogatni.

Végül a chips teszthez hasonlóan zárjuk ezt a bejegyzést is egy összefoglaló táblázattal:

# Márkanév Íz Származási hely Alkohol tartalom Ár / liter 10-es skálán
1 Kingswood alma Cseh köztársaság 4,5% 875,- Ft 9
2 Kiss cseresznye Észtország 4,5% 798,- Ft 7
3 Strongbow alma Magyarország 5% 845,- Ft 8
4 Sunburst bodza Magyarország 4,5% 572,- Ft 8
5 Fizz sárga szilva Észtország 4,5% 898,- Ft 5
6 Carling cseresznye Csehország 4% 996,- Ft 9
7 Kiss áfonyás-málnás Észtország 4,5% 798,- Ft 4
8 Somersby almás Horvátország 4,5% 906,- Ft 10
9 BlackThorn almás Egyesült királyság 6% 1100,- Ft 2
10 Sunburst cseresznye Magyarország 4,5% 572,- Ft 8
11 Strongbow red berries Magyarország 4,5% 697,- Ft 8
12 Henry Westons alma Egyesült királyság 8,2% 1500,- Ft 6
13 Kopparberg alma Svédország 4,5% 1598,- Ft 7
14 Carling alma Csehország 4% 996,- Ft 10
15 Sunburst körte Magyarország 4,5% 572,- Ft 8
16 Strongbow mézes alma Hollandia 4,5% 845,- Ft 9
17 Olde English alma Egyesült Királyság 5,3% 1150,- Ft 2
18 Sunburst alma Magyarország 4,5% 572,- Ft 6
19 Somersby körtés Szerbia 4,5% 906,- Ft 8
20 Fizz eper Észtország 4,5% 898,- Ft 9
21 Sherwood körte Észtország 4,5% 996,- Ft 9
22 Blumers alma Egyesült Királyság 4,5% 1566,- Ft 6
23 Frosty Jack’s alma Egyesült Királyság 7,5% 1030,- Ft 1
24 Strongbow bodza Hollandia 4,5% 845,- Ft 8
25 K alma Egyesült Királyság 8,4% 1150,- Ft 3
26 Westons Old Rosie alma Egyesült Királyság 7,3% 1598,- Ft 5
27 Westons Premium alma Egyesült Királyság 4,5% 1481,- Ft 5
28 Fizz áfonya Észtország 4,5% 898,- Ft 7
29 Kiss barack Észtország 4,5% 798,- Ft 9
30 Fizz körte Észtország 4,5% 898,- Ft 9
Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

5 hozzászólás érkezett az alábbi témában: “A nagy cider teszt

 1. Számomra azért informatív ez a teszt, mert pontosan ellenkező az ízlésed, mint nekem, így tudom, hogy ami neked bejött, az nekem szinte biztos hogy nem. Én ezeket az agyoncukrozott műcidereket nem tudom meginni, mint a Sommersby és társai. Sokuknak már a csomagolása is inkább üdítőital-csomagolásra hajaz. Ellenben én meg a fanyar brit cidereket szeretem..

 2. Arra kerestem rá milyen áron van a magyar boltokban valami jobb cider márka. Gondolva a nyárra, nem csak söröznék és megitatnék vele másokat is 🙂 aztán ráakadtam erre a blogra. Angliában éldegélek egy ideje. Amint látom az árak terén nem sokban térnek el az angliaitól és talán ez az oka, hogy kevésbé népszerű otthon ugyanis ilyen drága mámorra nem vágyik a magyar ember a cégeknek pedig veszteséges lehet ez alá menni. A gyártási technológia már az alapanyagok figyelembe vételével is költségesebb lehet mint a sör előállítása. Az itteni kínálat valóban széles és vannak olyan márkák amik soha nem fogják a kelet-európai piacot megcélozni. Ezekből pl akkor kóstolhatsz ha kiutazol 🙂
  Az ilyen íz teszten mindenkinek más pontok jönnének ki, de nagy általánosságban a listán a Kopparberg ízlene a legtöbb kóstolónak. (szerintem) Sok ízben kapható. Jópár márka után arra jöttünk rá a lakótársammal, hogy a Recorderlig a legjobb Kopparberget is veri. Frosty Jack-et kóstoltam van belőle 3 literes kiszerelés echte szélvédőmosó megjelenést kölcsönözve a terméknek. Ízre sem áll messze ettől. Borzasztó, és kegyetlen fejfájás volt másnap 🙂 Frosty itt egy kommersz. Angolok mondták diák korukban itták mert olcsó volt és fiatalon az volt a lényeg, hogy üssön. Találtam egy testesebb ízű terméket ami nem a fentebb említett két északi márka ,,alkoholos-szörpös ital” kategória , hanem inkább jellemezhető úgy mint szénsavas almabor. Chaplin & Cork’s abból is az 5,2-es a finomabb a 8,2es kicsit erős ezt pont most iszom nem is látom már a betűket 🙂 Mind emellett ez egy jó cider. És még megannyi házi főzde kínál pubokban, farmokon saját terméket. Egyébként úgy ahogy a gazdaboltokban otthon lehet kapni bor előállításához szükséges dolgokat meg pálinkafőzőt, itt sör főzéshez árulnak cuccokat konkrétan a Wilko. Ez ugyan egy cider teszt volt de ha még nem tetted, kóstolj meg egy Hoegaarden-t citrommal (a citrom fontos, kell bele) nekem az a szűretlen búza az Isten. 🙂

  • Kedves Ádám!

   Nagyon köszönöm a hosszú és igen informális hozzászólást, amit csak tudok ki fogok próbálni az ajánlásaid közül. Abszolút igaz, ez nem is lehet más, mint egy szubjektív teszt, írtam is benne, ízlések és pofonok, ez csak nekem egy privát véleményezés volt, de nyilván ami nekem nem jött be, azzal sincs gond, másnak lehet, hogy az a jó, neki meg az nem ízlene, ami nekem megfelelő volt. Szóval inkább én is csak amolyan kóstolgatás, véleményezgetés kategóriában gondolkodtam, mint ahogyan Te is írtad, de lényeg, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő változatot. Köszi még egyszer a kimerítő hozzászólást! További kellemes nyarat és jó ciderezést kívánok nektek!

 3. Azzal az egy dologgal, hogy totál lehuztad a kedvenc cideremet (Olde English), megmutattad, hogy semmi értelme egész értékelésnek amit írtál a ciderekről, legalábbis számomra, pedig én eléggé szeretem a cidereket. Egy olyan ember számára, aki nem vágja a cidereket, lehet hogy érdekes, de nem biztos hogy pontos képet ad.

  • Kedves olvasó! (se név se becenév nem volt a hozzászólásban)

   Köszönöm a hozzászólását, nagyra értékelem, csak ennek így nem tudom, mi értelme?! Mondtam én bárhol is akár ebben a posztban, akár az oldalon, hogy én vagyok az egyetemleges alfája és omegája az ízlelésnek és kóstolásnak??? Hogy az én véleményem, egy mindenek felett??? Abszolút tudom, sőt mindenhol hangoztatom, hogy ez egy teljesen szubjektív blog, nem tényfeltáró riport oldal vagyunk! De ahogy látom, én vagyok csak tisztában ezzel, mert Te azt írod, hogy “semmi értelme (az???) egész értékelésnek amit írtál a ciderekről” mert “totál lehuztad a kedvenc cideremet”! Ez mi???? Tehát ha nekem nem ugyan az az ízlésem, mint neked, akkor egy barom vagyok, és semmi értelme annak amit írok, ugye?! Nem akarok demagóg lenni, de éppen ezért tart itt ez az ország, mert még nagyon sokan úgy gondolkodnak, mint Te! Ha valaki más véleményen van, akkor az egy barom, és dögöljön meg, mert a létezése is felesleges! Szomorú. Mindegy is, ez van. Örülök, hogy írtál, abszolút elfogadom a Te véleményed és ízlésed, az enyém sem ér többet mint a tiéd, csak mert akkor nekem épp volt időm és erőm, hogy leírjam, ennyi. Ettől azonban nem gondolom, hogy semmit sem érne, pusztán egy szubjektív véleményezés, mert ellenkező esetben azt is lehetne mondani, hogy semmit nem ér, hogy hozzászólást írtál, sőt, hogy cidert fogyasztasz az sem, mert nem egyezik az ízlésed az enyémmel, és ezért csúnya vagy és pukkadj meg. Meg tudod, nekünk sokkal több TV csatornánk és ultrahangos medvecsapdánk is van, neked meg biztos nincs. Kicsit gyerekes ez így nem?! Szóval legyünk kicsit elfogadóbbak jó, és ha valaki másképp gondolkodik, más az ízlése, de azzal nem árt sem nekünk sem senki másnak, akkor ne tartsuk egyből egy értéktelen baromnak, jó?! 🙂 Köszi, puszi, kellemes hétvégét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *