A nagy chips teszt

Facebookpinterest

Manapság már igyekszem odafigyelni, de tinédzser koromban mint mindenki más a TV vagy a számítógép előtt ülve zsákszám daráltam magamba a különböző chipseket. Igen, pontosan tudom, hogy a “totális egészségtelenség” kifejezés mellett a chips képe áll az értelmező kéziszótárban, tele van E-vel, ízfokozóval, mesterséges színezékkel és aromával, állományjavítóval, térfogat növelővel, és még ki tudja mennyi műanyaggal, de valami káros szenvedélye mindenkinek van, nekem ez.

Azonban ha már eszem ezt a szörnyűséget, legalább olyan legyen, amelyik ízlik. Ez persze vélhetőleg az, amiben a legtöbb ízfokozó van, és így a legkárosabb, de sajnos ez egy ilyen műfaj. Mindenesetre mivel sajnos részét képezik ezek a szénhidrát lapocskák az életemnek, gondoltam írok róluk egy tesztet, hátha segít valakinek, melyik fajtával mérgezze magát a jövőben. Persze a felmérés nem reprezentatív, mert a megkérdezett válaszadók egészen kis csoportra, rám koncentrálódnak (illetve Pufira, tehát a két megkérdezett alapján akár már reprezentatívnak is nevezhetjük), de ha mást nem is, legalább egy erősen szubjektív körképet kaphatunk a hazai chips helyzetről.

A teszt írásakor egy nagyobb adagot beszereztem, mindenféle elérhető változatból, kerestem régi klasszikusokat, aktuális újdonságokat, exkluzív ritkaságokat és szezonális termékeket is, de amint a jövőben találok új, számomra érdekes és addig nem tesztelt fajtát, frissítem majd a bejegyzést.


Foody sajtos chips

Foody sajtos chips

Márkanév: Foody
Tesztelt íz: Sajtos
Származási hely: EU
Én itt vettem: Auchan
Tesztelt kiszerelés: 90g
Csomag ára: 159,- Ft
Ár / kilogramm: 1766,- Ft
Mit állít magáról: valódi burgonya szeletekből készül

Első versenyzőnk a számomra eddig teljesen ismeretlen Foody fantázianevű sajtos chips, melyet az Auchan-ban sikerült beszereznem, elég nagy zsákban, 159,- Ft-ért. Ez már eleve gyanús volt, a kifejezetten alacsony ár miatt, azonban mivel ebben a termék csoportban nincs egészséges változat, úgy voltam vele, max ízre lehet rosszabb, kártékonyabb ez sem lesz mint bármelyik más versenytárs, mit veszíthetek vele.

A zacskó meglepően sok chipset tartalmaz, nem csak védőgáz van benne, mint sok másikban, és a chipsek is elég laktatóak. Ez nem igazán szokott előfordulni, mert bármely más fajtából úgy bevágok egy zacskóval, hogy észre sem veszem, ebből azonban a 90 gramm 3 alkalomra is kitartott. Így a 159,- Ft-os ára még kedvezőbb, mert lényegében három evésre kb. 50 Ft / alkalom az ára, ami verhetetlen.

Ízre azért elmarad az én kedvenc márkám, a Lay’s mögött, de egyáltalán nem rossz, sőt. Kis túlzással talán ezt lehetne leginkább egy házi chipshez hasonlítani, mert kicsit tényleg olyan, mintha rendes krumpliból lenne, vastagabb is, és nem robban millió darabra, mikor ráharap az ember, illetve ahogy írtam, laktatóbb is, mint a társai. Olyan irtózatosan túlfűszerezve sincsen, de ezt persze mindenki döntse el, hogy előny vagy hátrány, mert ettől még egészségesebb azért nem lesz.

Foody sajtos chips

Foody sajtos chips

Mindenesetre ár tekintetében ez az abszolút belépő szintű Foody sajtos chips nálam korrekt eredménnyel vizsgázott. Nem kiemelkedően jó, de messze az elvárások felett teljesített, főleg ilyen áron. Kis költségvetéssel ideális választás, főleg ha mondjuk nagyobb bulira kell venni vagy 25 zacskóval, és egy óra után a félrészeg társaság már úgysem érzi mit ropogtat, csak a mennyiség számít. De ettől eltekintve is, a Foody chips abszolút vállalható.

Szubjektív vélemény: 7/10


Cheetos skeletons chips - sajtos paradicsomos

Cheetos skeletons chips – sajtos paradicsomos

Márkanév: Cheetos
Tesztelt íz: Sajtos-paradicsomos
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Spar
Tesztelt kiszerelés: 45g
Csomag ára: 119,- Ft
Ár / kilogramm: 2644,- Ft
Mit állít magáról: csontváz formájú limitált kiadás

Igyekeztem aktuális, szezonális termékeket is beválogatni a sorba, illetve hogy még szélesebb legyen a paletta, nem csak burgonya, hanem kukorica chipseket is. Így került kezembe a Cheetos, az egyik legismertebb, rágcsát inkább csak a gyerekeknek kínáló márkának az új, csontvázas szériája. Három ízben jelent meg, sajtos, sajtos-paradicsomos, és újhagymás változatban, elsőként a sajtos-paradicsomos került felbontásra.

Ami elsőre látszik, hogy az adag pofátlanul kicsi. 45 gramm, több, mint komolytalan. Egyik tipikus példája ez a termék a “hogyan működik a vásárlói magatartás” című végtelen történetnek. “Oh, milyen remek kis chips ez, és csak 119,- Ft ide nekem gyorsan.” Közben nem is krumpli csak kukorica, és mindösszesen 45 gramm termék a 119,- Ft-ért, ezzel a 2644,- Ft-os kilós árat elérve. Ezzel mondjuk chips fronton nem kirívó, azonban ha a burgonya chipseket nem vesszük, csak a saját kategóriát, úgy azért már eléggé a felső árkategóriába tartozik.

Cheetos skeletons chips - sajtos paradicsomos

Cheetos skeletons chips – sajtos paradicsomos

Ízét tekintve én sem sajtot sem paradicsomot nem éreztem rajta, de nyilván tudja a gyártó, a gyereknek úgyis mindegy, elrágja a vascsövet is ha van rajta valami kínai só. Rossz íze egyébként nincs, illetve legalább van valami íze, de azért nekem nem lesz a kedvencem.

Ami viszont tényleg poén, hogy 4-5 féle különböző csont chips van benne, és ebből a gyerek evés közben vidám kis csontvázakat tud összerakni. Mondjuk nincs halloween, tehát az apropót nem igazán értem, ennek ellenére az én két lány gyerekem is lég jól elszórakozott ezzel. Mi tagadás, marketing zsenik ezrei dolgoznak az ilyen húzásokon, mibe, hogyan csomagoljunk, mit lehessen felépíteni a chipsből, hogy adjunk el még többet. És a tömeg pszichózis olyan mértékben működik, hogy a nyolc éves gyerek fix megehető darabszám esetén inkább még +1 lábszár csontot kért a mellkas helyett, hogy ki tudja rakni a teljes csontvázat, holott az töredék akkora volt, mint amit már megkapott, így tehát konkrétan inkább le is mond mennyiségről, kevesebbet eszik, csak a játék meglegyen. Dübörög a néphülyítés ezerrel, de hát ha működik, persze miért ne csinálnák.

Ennek a terméknek nem kifejezetten én vagyok a célcsoportja, sem íz sem csomagolás sem tartalom szempontjából, ezért mondjuk sajnos túl sokra nem is tudom értékelni, de azért rossznak nem mondanám, inkább a középmezőny, ennél jobbat sajnos az ötletes agybomlasztó csontváz ötlettel együtt sem tudok adni. Ha legalább megfelelően időzítették volna a piacra dobást, azt mondanám oké, megér egy plusz pontot, de így csak “az USA-ban már volt fél éve, mikor időszerű volt, ide most jutottunk el vele” érzést váltott ki a forma, többet nem.

Szubjektív vélemény: 6/10


Lay's summer barbeque chips

Lay’s summer barbeque chips

Márkanév: Lay’s
Tesztelt íz: Oregánós grill steak
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 77g
Csomag ára: 279,- Ft (akciósan vettem 199 Ft)
Ár / kilogramm: 3623,- Ft
Mit állít magáról: szezonális

Ki lehet jelenteni, hogy nekem a Lay’s a kedvencem, általában ezeket is szoktam venni, így most külön örültem, hogy új, szezonális ízek jelentek meg. Annak pláne örültem, hogy az eredetileg 279,- Ft / csomag ár helyett, most három darab vásárlása esetén csomagonként csak 199,- Ft-ot kértek érte. Ez épp egybe esett (feltételezem szándékosan) azzal, hogy három új íz kapható, így gyorsan mindhármat begyűjtöttem tesztelésre.

Az árnál maradva egyébként a Lay’s volt az, aki leginkább tojt a termékadóra, nem igazán csökkentették (legalábbis érzetre) a fűszer és a só mennyiségét, nem is igazán tudnak átlagosan 270 alá kerülni ennek következtében, így összességében elmondhatjuk, hogy talán ez a legdrágább és a legegészségtelenebb chips, de ahogy már mondtam, ne legyünk álszentek, ez egy ilyen műfaj, ennek ilyennek kell lennie. Ha épp Pufi nem csinál házit, inkább eszek egy zacskóval 279-ért, atombrutál módon fűszerezve, hogy meglegyen a heti adagom, minthogy elrágcsálok két zsák olcsóbbat, íz és minden nélkül, csak hogy hizlaljon.

Ez a szezonális egyébként elég jónak mondható. Summer barbeque a felirat a zacskón, a hátoldalon magát oregánós grill steak ízesítésűnek tartja, ami azért elég merész kijelentés, de van némi füstös íze az biztos. Oregánót én pont annyit éreztem benne, mint amennyit egy párizsis zsömlében szoktam, de ettől függetlenül teljesen vállalható, szokásos Lay’s minőség, eléggé domináns fűszerezéssel.

Lay's summer barbeque chips

Lay’s summer barbeque chips

Kérdés, meddig lesz elérhető, mint szezonális kínálat, és bár ettől függetlenül a legnagyobb kedvenc nem lesz, de annyit abszolút megér, hogy amíg kapható, egyszer-egyszer beruházzon rá az ember. Főleg ha akciós, mert 199,- Ft / csomag áron “csak” 2584,- Ft körül van a kilós ára, míg az eredeti, kedvezmény nélküli 3623,- Ft / kiló (279,- Ft / 77 grammos csomag). De hát a minőséget meg kell fizetni, még akkor is, ha ez a chipsek esetében éppen az ellenkezőjét jelenti, mint bármely más élelmiszernél.

Szubjektív vélemény: 8/10


Chio Taccos

Chio Taccos

Márkanév: Chio Taccos
Tesztelt íz: grilles ízű búza-burgonyasnack
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 65g
Csomag ára: 259,- Ft
Ár / kilogramm: 3985,- Ft
Mit állít magáról: 100% Chio minőség

Véleményem szerint a Chio termékei estek leginkább áldozatul a chips adónak, mert a kivont illetve csökkentett káros anyagokkal éppen azt (illetve annak nagy részét) vesztette el, amiről a chips szól, ez pedig az íz. Soha, semmilyen körülmények között nem lesz egészséges egy chips, ergo vagy káros vagy kevésbé káros változat lehet, de szerintem inkább úgy csökkentse valaki a káros anyag bevitelt, hogy kevesebbet eszik, ne pedig úgy, hogy ugyan annyit, csak kevesebb benne a belevaló.

Sajnos pedig ez általánosan elmondható a Chio termékekről szerintem, lényegesen ízetlenebbek lettek mint annak előtte. A Chio Taccos-nak viszont vagy olyan az íz összetétele, hogy ezen kevésbé érződik, vagy nem is hajtottak végre csökkentést, azonban ez kifejezetten vállalható maradt. Gyerekkoromban sokat ettem ebből, egyik kedvencem volt, és nem érzek jelentős különbséget az akkori és a mostani változat között.

Chio Taccos

Chio Taccos

Árban mondjuk eléggé valóságtól elrugaszkodott fajta, tekintve, hogy nem is tisztán burgonya chips (hah, egyik se, némelyik tán fotón sem látott krumplit soha, de) nem is állítják róla, a zacskón az szerepel, hogy búza-burgonya snack, tehát ez egy pelyhesített, felfújt változat, ami még rentábilisabb a gyártó számára, mint a hagyományos változatok.

Ennek ellenére a Taccos szerintem az azon kevés Chio chipsek közül való, ami vállalható maradt az egészségügyi termékadót követően is, súly és összetétel tekintetében ugyan nagyon drága, de sokaknak egy falat lehet a múltból, és néha egy zacskó akár már csak ezért megérheti.

Szubjektív vélemény: 7/10


Cheetos Skeleton Sajtos

Cheetos Skeletons Sajtos

Márkanév: Cheetos
Tesztelt íz: Sajtos
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Spar
Tesztelt kiszerelés: 45g
Csomag ára: 119,- Ft
Ár / kilogramm: 2644,- Ft
Mit állít magáról: csontváz formájú limitált kiadás

Három különböző íz kapható a Cheetos aktuális csontvázas limitált kiadásában, ez a második, és eddig a legjobb. A gyerekeket most már másodszorra kevésbé érdekelte a kirakható figura, simán csak felfalták az egész zacskót, de azért a teszt kedvéért én is kóstoltam belőle pár szemet, és egészen jó. Az úgymond gyerek chipsek általában még íztelenebbek, mint az egyéb változatok, erre feltételezem még szigorúbb szabályozás vonatkozik, azonban ez itt nem nagyon érződik. Megvan a megfelelő mennyiségű fűszer és ízfokozó, hozza az elvárható hatást.

Cheetos Skeleton Sajtos

Cheetos Skeletons Sajtos

Mondjuk már a színe is durván természetellenes, eléggé narancssárgába hajló, bár lehet, hogy egy jobb minőségű érett sajt színét próbálták utánozni, de nem értem, miért. Egyszer őszintén és tényleg kíváncsi lennék, hogy egy ilyen gyárban mennyi pl. a sajt (vagy legalább a sajtból előállított por), de félek, hogy csalódnék. De mindegy is, ígéretet tettem a poszt elején, hogy a chipsek egészségtelenségét és lélektanát nem fogom elemezgetni, színtől eltekintve ízre teljesen jó ez a cucc, és még árban is vállalható, az erős közép kategóriába tartozik.

Szubjektív vélemény: 7/10


Lay's sajtos hagymás

Lay’s sajtos hagymás

Márkanév: Lay’s
Tesztelt íz: Sajtos hagymás / újhagymás
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Auchan
Tesztelt kiszerelés: 77g
Csomag ára: 275,- Ft
Ár / kilogramm: 3571,- Ft
Mit állít magáról: maximum hullám, maximum íz

Erről a zacskó chipsből eszembe jutott a Gömböc nevezetű kajálda ellentmondása, ahol az ajtón kívül 8-tól, az ajtón belül pedig 12-től vannak nyitva. Itt a zacskó elején cheese&onion a tasak hátulján pedig újhagymás ízesítés van feltüntetve. Vagy fordítási hiba, vagy nem kívánták a magyar közönségnek megemlíteni az első oldalon még képpel is ábrázolt sajt ízt, de ilyen apróságokon ne is akadjunk fent, nézzük mi van a csomagban.

A chips valóban hullámos, ez az állítás nem hibás, és egyébként én még némi sajt ízt is fel véltem fedezni, azonban számomra ezek a hullámok többlet élvezetet nem jelentettek, inkább néha hátrányt. Ezek a barázdák mentén ugyanis sokkal könnyebben reped, törik a chips, és sokkal több törmelék van ebben a zacskóban, mint úgy általában az egyéb fajtákban, és úgy már nem lapkában jelentkező hullám chipset, hanem hegyes és szúrós rudacskákat, kap az ember, és az kevésbé élvezetes.

Lay's sajtos hagymás

Lay’s sajtos hagymás

Ízre egyébként teljesen rendben van, és ez a lényeg, itt is mint egyéb Lay’s-ek esetében a magas ár hozza a megfelelő fűszer és só tartalmat, tehát abszolút az ízesebb chipsek közül való ez a Lay’s is. Hogy pontosan ez mire hasonlít, azt mindenki döntse el maga, de szerintem megegyezhetünk a sajtos-újhagymás változatban, és akkor nagyjából lefedtük a zacskó által állítottakat is.

Szubjektív vélemény: 9/10


Chio Sajtburger ízű

Chio Sajtburger ízű

Márkanév: Chio Street Food
Tesztelt íz: Sajtburger ízű burgonyachips
Származási hely: Csehország
Én itt vettem: Spar
Tesztelt kiszerelés: 75g
Csomag ára: 295,- Ft
Ár / kilogramm: 3933,- Ft
Mit állít magáról: Street Food íz

Ahogy már leírtam, nem a Chio a kedvencem, azonban vannak máig vállalható fajtái, pl. a Taccos vagy a Big Pep. Bepróbáltam az új, szezonális street food ízű kínálatot is persze, hogy ez is ebbe a kategóriába tartozik-e, de nem.

Manapság igen divatos ismét a street food jelenség, és ezt a Chio időben felismerve próbálja is meglovagolni, azonban mint az életben olyan sokszor, a hangzatos név mögött egy nagy nulla található. Ennek a Chipsnek kb. annyi köze van a sajtburger ízhez, mint amennyi a tejsavónak a minőségi pudinghoz. Ez a cips konkrétan és igen durván ecet ízű. Nem tudom, ki a Chio fő tesztelője, vagy íz generálója, de most lehet, hogy egy átmulatott angliai éjszaka után bólintott rá erre, hogy remek lesz srácok. Azt hiszem ott divat az ecet ízű chips, de ez valami förtelem.

Nem emlékszem, hogy volt-e valaha olyan Chips, amit megvettem, kibontottam, de nem tudtam megenni, de valószínűleg ez lett az első. Nyilván ez ízlés kérdése, aki szereti a savanyú ízvilágot, annak tuti bejön, és el is lehetne adni Angliában ecet ízűnek (simán lehet, hogy ez is történik, mert magyar és angol felirat van csak rajta, ide nekünk jó sajtburgeresnek, oda meg ecetesnek), de azért ezt a terméket sajtburger ízűnek nevezni és annak árulni több, mint túlzás.

Chio Sajtburger ízű

Chio Sajtburger ízű

A Chio régen piacvezető volt ebben a kategóriában, de ma már a franchise közért láncok saját márkái és mérföldeket vernek rájuk, és amint látható, még mindig nem vagyunk a gödör fenekén. Privát véleményem szerint vállalhatatlan ez a chips, és rettegek a további két szezonális pizza és gyros íztől. Kicsit mintha egy Harry Potter filmbe kerültem volna, és nem sajtburger ízű chipsbe, hanem abba a bizonyos minden ízű cukorkába kóstoltam volna. Pfúj.

Szubjektív vélemény: 1/10


Cheetos ketchupos

Cheetos ketchupos

Márkanév: Cheetos
Tesztelt íz: Ketchup
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Spar
Tesztelt kiszerelés: 50g
Csomag ára: 99,- Ft
Ár / kilogramm: 1980,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Az egyik legolcsóbb Cheetos változat, talán nem véletlenül. A gyerekek persze falják ezt is (ha kapnak), de mivel nem burgonya hanem kukorica chips, iszonyat mód összetapad az ember szája tőle néhány falat után, legalábbis nekem. Árban az 1980-as összeg a márkásabb változatok legalját jelenti, gazdaságilag tehát jó választás lehet, és egyébként az ízzel sincs nagy gond.

Az egész termék eleve nincs túlgondolva, sült krumpli formájú chipsek, ketchup ízzel, az ilyen összetételben fogyasztott eredeti ételre hajazva. Nyilván minden gyerek szereti a sült krumplit ketchuppal (hardcore-bio anyukák most szívükhöz kapva lefordultak a székről, illetve már eleve az egész bejegyzéstől is, bár nyilván mindegyikük gyerekkorában szintén evett mindent, csak a gyerekének talált ki mindenféle modern rendszabályt) akkor biztosan ezt a chipset is szeretni fogják, és nem állnak messze a valóságtól. A gyerekek eleve cirka mindent megesznek, ami édes vagy túl sós, nyilván alig lehet visszafogni őket, de persze az ilyen junk food túlzott fogyasztását is messze kerülni kell.

Cheetos ketchupos

Cheetos ketchupos

Sajnos sok gyerek már 6-8-10 évesen elég kövér, nyilván anyu nem főz, vagy mert trendi üzletasszony, és nincs ideje és kedve ilyen butaságokra, vagy mert eleve nem is tud főzni, vagy a sajnos egyre gyakrabb válások okán egyedül neveli a 2-3 gyereket, és elpusztulni sincs ideje szerencsétlennek. Ez így zömében mirelit pizzát és olajban sült cuccokat jelent fő étkezésnek és ez baj. Nem leszek álszent, ha én megeszek néha egy-egy zacskó chipset, akkor a gyereknek sem fogom azt mondani, hogy nem kaphat, azonban mi épp két hete adtuk el a garázsvásáron a fritőzünket, mert már évek óta nem használjuk. Nem az esetenkénti bűnözést kell tehát álszent módon elítélni, mert a totális tiltás úgyis azt éri el, hogy a gyerek zsákszám tolja majd magába a chipset és csokit tizenévesen a zsebpénzéből, és akkor hízik majd meg. Az általános étkezésnek kell házi kosztnak, félkész mikrózható dobozosnak, meg mirelitnek és olajban sültnek lennie, és akkor belefér alkalmanként egy zacskó chips meg csoki is, úgy sem fog gurulni a gyerek. Persze bővel belefér egy pörkölt vagy bográcsgulyás is, de főzelék, rakott étel és krémleves is van a palettán, változatosan, mindenféléből, semmit sem túlzásba víve. Mi ezt próbáljuk megtartani, és ebbe bármilyen szentségtörés is, néha azért belefér egy kis sült krumpli ketchuppal, vagy akár uram bocsá egy azt utánzó chips is.

Szubjektív vélemény: 6/10


Chio Street Food Gyros

Chio Street Food Gyros

Márkanév: Chio Street Food
Tesztelt íz: Gyros ízű burgonyachips
Származási hely: Csehország
Én itt vettem: Spar
Tesztelt kiszerelés: 75g
Csomag ára: 295,- Ft
Ár / kilogramm: 3933,- Ft
Mit állít magáról: Street Food íz

Akkora pofonba futottam a sajtburger ízű Chio-val, mint még soha. Pár falat után ment a kukába, de szó szerint, és ilyet még nem tettem chipssel, meg más kajával sem, utálok pazarolni, de ehetetlen volt. De ahogy nálam okosabbak már annyiszor elmondták, ha ledobott a ló, azonnal vissza kell ülni rá, így nyitottam is az újabb street food Chio zacskót, ez alkalommal a gyros ízesítésűt.

Illatra teljesen rendben volt, tényleg gyros sült szerű zamatot árasztott, de harapás után azért itt is voltak félreértések. Ez véleményem szerint konkrétan uborka ízű. Tudom, mindenki hülyének fog nézni, a bejegyzés közzététele után a Chio pedig majd perrel fenyeget (de ez abszolút magánvélemény nyilvánítás), hogy a sajtburger chipsre azt mondom, hogy ehetetlen ecet íze van, a gyros-os pedig uborkás, de akkor is ez van sajnos. Mintha ez konkrétan tényleg egy angol széria átcsomagolt változata lenne (csak angol és magyar felirat van a zacskón, máskor 5-6 szokott lenni), ott eszik ezeket a perverz ízeket.

Chio Street Food Gyros

Chio Street Food Gyros

További probléma vele, hogy eléggé csípős is. Pufi bírja az erőset, de még ő is azt mondta, hogy kellemetlenül csípős. Ennek ellenére egyébként nem annyira rossz. Félreértés ne essék, nem vennék belőle többet, de nem annyira rossz, mint az ecete…akarom mondani sajtburgeres, tehát meg lehet enni, nem kell azonnal kidobni, csak sokat kell rá inni, hogy ne égjen le az ember nyelve, illetve esetleg a kovi ubi mellé is bedobhatunk pár szemet belőle, hogy zamatosabb legyen tőle.

Ez a gyrosos Chio chips tehát nem vállalhatatlan, de maximum közepesnek nevezhető, és így, mivel 3-ból kettő már tévút (pizzás még hátravan), eléggé erőltetett és csak jó névvel eladni kívánt szériának tűnik nekem ez a Chio street food ízvonal.

Szubjektív vélemény: 5/10


Lay's sajtos zöldfűszeres

Lay’s sajtos zöldfűszeres

Márkanév: Lay’s
Tesztelt íz: Sajtos zöld fűszeres
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Auchan
Tesztelt kiszerelés: 77g
Csomag ára: 275,- Ft
Ár / kilogramm: 3571,- Ft
Mit állít magáról: szezonális, hullámos

A sok vegyes élmény után szerettem volna már biztosra menni. Abszolút szubjektív, de nekem leginkább a Lay’s jelenti ezt. Itt általában megvan a megfelelő fűszer mennyiség is, de nem esünk túlzásba, és nem produkálunk egy ecet ízű chipset, sajtburger nevű zacskóba rakva, csak azért, mert a streetfood név vélhetőleg akkor is eladja. Én azt érzem, hogy a Lay’s nem csak egyszer akarja eladni a termékét, mint amilyennek a Chio hozzáállása tűnik manapság.

A sajt mindig jöhet, most pedig teszteltük, hogyan működik ez zöld fűszerekkel együtt. Hát remekül, de komolyan. A chips eleve egy eléggé “erőszakos” műfaj. Olajos zsíros lapkák maximálisan túlfűszerezve, így nehéz nem túlzottan tolakodót alkotni. Ez a Lay’s sajtos zöldfűszeres változat azonban szerintem ennek iskolapéldája. Eléggé fűszeres és ízes chips, azonban ennek ellenére kellemes és nem túlerőltetett végeredménnyel. Túl sok sajtot nem éreztem mondjuk rajta, ezt csak érintőlegesen, azonban nem is véletlenszerű, mondjuk banán íze volt (mint ahogy én a Chio termékeken érzem), hanem olyan íz jelleget adott, mint ami a zacskón volt.

Lay's sajtos zöldfűszeres

Lay’s sajtos zöldfűszeres

Nekem eddig is a Lay’s volt a kedvencem, ez a chips azonban további megerősítést adott. Túlzás nélkül mondhatom, hogy talán a legjobb chips volt a Lay’s sajtos zöldfűszeres változata, amit valaha ettem. Én azt gondolom, egy chipsnek ilyennek kell lennie.

Szubjektív vélemény: 10/10


Chio újhagymás

Chio újhagymás

Márkanév: Chio
Tesztelt íz: Újhagymás
Származási hely: Csehország
Én itt vettem: Spar
Tesztelt kiszerelés: 75g
Csomag ára: 295,- Ft
Ár / kilogramm: 3933,- Ft
Mit állít magáról: Valódi burgonya szeletekből

Az eddig teszt során a Chio szezonális termékekkel lyukra futottam, és így van ez sajnos általánosságban is, nekem ezek annyira nem jönnek be. Régen sokkal jobb volt a márka, és bár nem elemeztem és nem tudom fejből az összetételt, mi változott, illetve változott-e egyáltalán valami, de az utóbbi években nekem sokkal íztelenebbnek tűnnek mint annak előtte. És ahogy mondtam, így épp az értelmét veszítjük el ennek a terméknek, mert más előnye nem sok van, csak az íze.

Ez az újhagymás változat azonban meglepően jól vállalható, talán jelenleg az egyik legjobb burgonya chips a Chio-nál. Az, hogy mennyire valódiak azok a burgonya szeletek, azt nem tudom megállapítani, a cirka totál noname Foody chips is ezt mondja magáról, és ott szerintem ezt érezni is, de tény, hogy azért ez is abszolút a jobbak közül való.

Chio újhagymás

Chio újhagymás

Mennyiség és ár tekintetében változatlanul a felső kategóriában vagyunk, a 4000,- Ft körüli kilós árral, ami elég horror. Ebbe szerintem nem is nagyon számol bele az ember soha, vélhetőleg soha senki nem venne többet chipset. Nem pontosan értem, mi kerül 4000,- Ft-ba egy kiló agyon fűszerezett burgonya lapkán. Egy kiló krumpli mondjuk 2-300,- Ft + fűszer + olaj + csomagolás, mondjuk szerintem nagyon durva esetben 600-800 Ft-ból kijön egy kiló, de az is lehet, hogy 300-ból, mert mindent tonnaszám vesznek, és úgy potom pénzért adják. Alhangon tehát a gyártási költséghez képest közel 8-10-szeres áron mérik a chipseket, de tudom és értem, van még szállítás, raktározás, marketing stb. Ettől függetlenül ha valaki chips gyárat nyit, és kell egy csendes társ, csak szóljon, bevállalom ezt a rizikót.

A Chio újhagymás pedig kap tőlem egy elég magas pontot, mert eddig ez emlékeztet legjobban a régi Chio minőségre.

Szubjektív vélemény: 7/10


Lay's Summer Salad

Lay’s Summer Salad

Márkanév: Lay’s
Tesztelt íz: Summer salad (nyári saláta) uborkás tejfölös
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Auchan
Tesztelt kiszerelés: 77g
Csomag ára: 275,- Ft
Ár / kilogramm: 3571,- Ft
Mit állít magáról: szezonális

Chio, We have a problem! Zacskó csere történt. Ennek a Lay’s zacskónak a tartalma véletlenül a gyros-os Chio zacskóba került. Viccet félretéve, nem tudom mit akart csinálni igazából a Lay’s, de az tejfölös uborkás lett, ezért gondoltak egy merészet, és beletették egy tejfölös uborkás zacskóba. Ez a Chionál vélhetőleg úgy nézett ki, hogy akartak egy gyros ízűt, totál mellé ment, és abból is uborkás lett, de ők azért csak beletették a gyros-os zacskóba, ha már előtte le lett gyártva az a 470 milliárd tasak.

Még annyi különbséget véltem felfedezni a két uborkás chips között, a nevektől eltekintve, hogy a Lay’s változata kifejezetten kellemes, míg a Chio borzasztóan erőszakos és tolakodó. Nyilván se gyros, se uborka, se tejföl nincs egyikben sem, kémiai anyagokkal, vegyszerekkel, illetve esetleg fűszerekkel kell minden ilyen esetben elérni a kívánt összhatást (persze mindez csak feltételezés kedves ügyvédek, nem kell kézbe venni a tollat, tudom, hogy mindbe valódi uborka és sajt meg burgonya van, illetve a körúton vásárolt gyrost is egy az egyben beledarálják), azonban vitathatatlan, hogy a Lay’s-nek ez sikerült, valóban olyan a chips íze, mint egy tejfölös nyári uborkasaláta, és, bár sosem gondoltam, hogy én egy saláta ízű chipsre ilyet fogok mondani, de esküszöm, még kellemes is.

Lay's Summer Salad

Lay’s Summer Salad

Hogy mennyire eltalálták az ízt, azt az is hűen bizonyítja, hogy Pufi, aki nem egy nagy chips fan (Yoshi Woolly World-özés közben) kapott pár szemet belőle, vakon, és megmondta, hogy uborkás. Annyi a szépséghiba, hogy ugyan ezt mondta látatlanban a Chio gyros ízűre is. Ez a Lay’s azonban remek chips, megkockáztatom, hogy az egyik legérdekesebb ízű, amit eddig ettem, és a legkevésbé tolakodó fűszerezéssel, de azért nem íz vesztetten, mint számos egyéb társa. Nekem ez a tejfölös uborkás szezonális Lay’s jelesre vizsgázott.

Szubjektív vélemény: 10/10


Chio Streer Food pizza

Chio Streer Food pizza

Márkanév: Chio Street Food
Tesztelt íz: Pizza ízű burgonyachips
Származási hely: Csehország
Én itt vettem: Spar
Tesztelt kiszerelés: 75g
Csomag ára: 295,- Ft
Ár / kilogramm: 3933,- Ft
Mit állít magáról: Street Food íz

Kicsit úgy nyúltam e felé a chips felé, mint annak idején (illetve ha jobban belegondolok, majd egyszer a jövőben) Leia hercegnő R2D2 felé, az ominózus Obi-Wan Kenobi üzenetnél: Chio Street Food pizzás chips, “Ön az utolsó reményem!” Ez volt ugyanis az utolsó Street Food stílusú chips, amit megvásároltunk és így tesztelhetünk. Szándékosan hagytam ezt a végére, úgy gondoltam, itt azért kisebbet lehet tévedni, pizzás chipsek már 20 éve is voltak, ezt talán nem tudják elrontani, még a Chionál sem.

És így is lett. Ez a chips eléggé rendben van, de ahogy az imént is írtam, ez nem túl nagy érdem, mert hiába hívjuk limitáltnak és szezonálisnak, ez akkor is csak egy pizzás chips, melyből cirka minden gyártónak állandóan elérhető változata is van, ha mást nem is, legalább a gyerek kategóriában. Ennek ellenére azért a tisztesség megkívánja, hogy elmondjuk, ezt a chipset abszolút vállalhatóra készítették, valóban pizza íze van, nem uborka és nem is ecet, illetve sem nem túl erőszakos és tolakodó, se nem íztelen a végeredmény.

Chio Streer Food pizza

Chio Streer Food pizza

Ha a többi szezonális street food Chio chips hasonló minőséget jelentett volna, mint ez a pizzás változat, akkor nem lett volna probléma, de sajnos csak ezt sikerült megfelelően eltalálni. Ez lehet a tehetség, a nagy szakmai múlt, esetleg a véletlen, vagy annak a műve, hogy nem kellett feltalálni a spanyol viaszt, a pizzás chips nem egy új keletű dolog. Kimentek a nemzetközi chips fűszer piacra, megvették az egyen pizza ízű port, és rászórták ugyan azt, mint amit mindenki más szokott. Kb. így képzelem el a gyártási folyamatot, de ennek ellenére rendben van.

Szubjektív vélemény: 7/10


Lay's újhagymás

Lay’s újhagymás

Márkanév: Lay’s
Tesztelt íz: Újhagymás burgonyachips
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Auchan
Tesztelt kiszerelés: 77g
Csomag ára: 275,- Ft
Ár / kilogramm: 3571,- Ft
Mit állít magáról: mint amit az Alma együttes ad az ügyes gyerekeknek: SEMMIT!!!

A klasszikus. Legalábbis nekem. Ha biztosra akarok menni, mert egy jó film következik, ezzel és egy almás Somersby-vel készülök be a TV-elé. Nekem ez az a chips, ami “A” chips. Valóban olyan az íze amit állít magáról, nincs semmilyen irányba eltúlozva, pont azt adja, amire az ember számíthat.

Mint az összes többi Lay’s, sajnos ez is elég húzós áron van, és ez az, amit a legritkábban akcióznak. Korábban nem is számoltam utána, de most a teszt miatt kijött 3-4e Ft-os chips kilónkénti árak eléggé mellbevágóak voltak. Ennyiért már kapunk valami más kuriózumot is, ha bélszínt nem is, mondjuk kb. egy kiló kacsamell ugyan ennyi, és ez azért több, mint túlzás. Fogalmam sincs, mi a fene kerül ennyibe egy zacskó chipsen, mert adó előtt is drága volt, most meg aztán főleg, de gondolom a sok reklám költség és az irreális nyereség igény. Krumpli gondolom alig van ezekben, és azért ha azt tonnaszám veszik nem lehet túl drága, a fűszer és a védőgáz sem aranyár kategória, tehát sok egyéb ötletem nincs, mint a nyereség, a nyereség, meg még egy kicsit a nyeresét. Főleg, hogy 90 grammos Foody chipsek is elérhetőek 159,- Ft-ért, és még valódi krumpli állaguk és jó ízük is van.

Lay's újhagymás

Lay’s újhagymás

Mindegy, az tény, hogy az ártól eltekintve szerintem napjaink legjobb chipseit a Lay’s gyártja. Mivel azonban legnagyobb igyekezetem ellenére sem tudok az ártól eltekinteni, így a jövőben eleve kevesebb chipset fogok fogyasztani, valamint igyekszem majd jó minőségű, olcsóbb gyártók hozzáállását is honorálni vásárlásaimmal.

Szubjektív vélemény: 10/10


Chio Space Raiders

Chio Space Raiders

Márkanév: Chio Space Riders
Tesztelt íz: Astro salsa
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 40g
Csomag ára: 99,- Ft
Ár / kilogramm: 2475,- Ft
Mit állít magáról: Állítsd meg a földönkívüliek invázióját, edd meg őket!

A következő gyöngyszeme a fogyasztói társadalomnak. Első körben ár tekintetében nézzük hülyének az embereket, mert ugyan csak 99,- Ft egy zacskó chips, azonban az mindösszesen 40 gramm, tehát azért olcsónak semmiképpen nem mondható, de legalább mindenki leveszi a polcról. Második körben nem is burgonya, hanem kukorica chips, ami még olcsóbb kategóriába sorolja, főleg a felfújt, pehely állapota miatt, mert több, mint a fele levegő. Harmadik körben jön a reklám bullshitting: fald fel az űrlényeket. Látom lelki szemeim előtt a marketing csoportot, akinek odatolják az asztalára ezt az új, elmebaj terméket, hogy találjanak hozzá ki valami frappáns szöveget. Hát nem sikerült.

De ha ezeken az első, és nem könnyen felejthető tényeken túl is tudunk lépni, aztán jön a már szokásosnak nevezhető 100%-os Chio minőség, az íz. Nem pontosan értem az okokat, de feltehetőleg a Chio-nál csupa 20 és 40 éves, még a házasság előtt álló, vagy arról már lecsúszott szingli, illetve 30-as és 50-es, örök mamahoteles vagy már a családját elhagyó pasi dolgozik, mert hogy itt nem sokan nevelnek gyereket, az biztos. Melyik okosnak, és honnan jött az a remek ötlete, hogy egy gyerek chips csípős legyen??? Mert gondolom nem a 160 kilós mexikói kamionsofőr a célcsoport az űrlény fejű chipssel, de hogy nem is egy átlag magyar gyerek, az is biztos.

Chio Space Raiders

Chio Space Raiders

Nincsenek pontos statisztikai adataim, és lusta vagyok utána nézni, de gondolom van vagy egymillió gyerek és fiatalkorú, aki a célcsoport ilyen designnal, ezek azonban egyszeri vásárlás és kóstolás után ilyet biztosan nem vesznek többet. A nagyobbak, akik bírják és szeretik a csípős ízt, azok pedig cikinek tartják ezt a külsőt, és vesznek inkább egy zacskó tortillát, ténylegesen salsa szósszal. De végül is ha mindenki életében csak egyszer vesz ilyet, az is egymillió eladott zacskó, ami nem kevés. Azonban ha durvát mondunk, és a 99 (100) Forintos zacskó 80%-a tiszta haszon, ami bizonyára közelíthet a valósághoz, de ennyit azért nem gondolnék, az is csak 80 millió Ft, ennél gondolom a Chio heti villanyszámlája több, tehát számomra ez a chips és létjogosultsága a formához hasonlóan az űrlények rejtélyével vetekszik. Mi ilyet nem veszünk soha többet az biztos, a gyerekek 3 falat után mást kértek, mert csípős. Gratulálok a termékfelelősnek aki megalkotta.

Szubjektív vélemény: 1/10


Chio Skeletons újhagymás

Chio Skeletons újhagymás

Márkanév: Cheetos
Tesztelt íz: Újhagymás
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Spar
Tesztelt kiszerelés: 45g
Csomag ára: 119,- Ft
Ár / kilogramm: 2644,- Ft
Mit állít magáról: csontváz formájú limitált kiadás

Három ilyen csontvázas szezonális Cheetos-t kóstoltak a gyerekek, összességében mindegyik eléggé rendben volt, szerintem ez is. Nekem mondjuk inkább tejfölös snidlinges ízűnek tűnt, de legalább nem annyira lőttünk mellé. Itt is megkaptunk a remek, azonban harmadik blikkre már unalmas csontváz formát, most azonban már senki nem vesződött a kirakosgatással, csak simán megették mind.

De tény az is, hogy egy Chio Astro Salsáról kellett gyorsan váltani, közben egy nagy pohár vízzel, mert mindenkinek lángolt a feje. Lehet tehát gyerek chipset szintén nem világmegváltó ötlettel (csontváz kontra űrlény fej forma) de mégis hosszabb távon eladhatóvá alkotni, mert míg Astro Salsát már biztosan nem, ilyen skeleton Cheetos-okat még nagy valószínűséggel veszünk majd a jövőben is. A csomagolás és a design ugyanis az első alkalommal tudja eladni a terméket, de a tartalom és az íz is kell az ismételt vásárláshoz.

Chio Skeletons újhagymás

Chio Skeletons újhagymás

A Cheetos Skeletons több szempontból is érdekes. Először is, mert egy zacskóban többféle termék forma van, ami már önmagában ritkaság. Másodsorban ugyan nem burgonya, hanem kukorica snacek-ek, ennek ellenére nem csak a formával akarják a gyerekeket újabb vásárlás kikövetelésére bírni, hanem adnak nekik valami ízt is. Harmad sorban pedig érződik, hogy azért ez nincs annyira túlfűszerezve, mint mondjuk egy Lay’s felnőtt változat, tehát talán annyira nem is egészségtelen. Mindenesetre ha egyszer végére érünk ennek a tesztnek, az biztos, hogy családilag leállunk a chips evésről minimum fél évre, és azt követően is csak esetenként vállalunk be majd ismét egy csomagot.

Szubjektív vélemény: 7/10


Tesco hagymás-tejfölös chips

Tesco hagymás-tejfölös chips

Márkanév: TESCO
Tesztelt íz: Hagymás-tejfölös
Származási hely: Csehország
Én itt vettem: TESCO
Tesztelt kiszerelés: 77g
Csomag ára: 199,- Ft
Ár / kilogramm: 2584,- Ft
Mit állít magáról: a legkisebb is számít

Nem kedvencem a Tesco, de ettől függetlenül a szélesebb körű és még átfogóbb íz mustra érdekében őket is bevontam a tesztalanyok közé, saját márkás chipsükkel. Ez ár tekintetében abszolút az olcsóbbak közé tartozik, 199,- Ft a 77 grammos zacskó, ami sem kicsinek sem drágának nem mondható, de ez nyilván még csak fél siker. Többféle ízben is vásároltunk, elsőként a hagymás-tejfölöset próbáltuk ki, nagy izgalommal várva, mit adhat nekünk élmény szinten egy gazdaságosnak mondható változat.

Igen nagy meglepetés volt számunkra, hogy elég sokat, a Tesco Chips ugyanis kifejezetten vállalható darab. Nem próbálja magát a végletekig túldimenzionálni és ez által ehetetlenné válni, de e mellett íztelen sem marad, mint egyes kukorica pehely chipsek. Abszolút jó arányban találja el a krémes tejfölös ízt is, jól érezhetően, de nem tolakodóan. Az íz mértéke és összhatása messze elmarad mondjuk egy Lay’s mögött, de ez nem is feltétlenül baj, ez egy más fajta chips, más alkalmakra. Azt esszük akkor, mikor iskolai tábor után egy hetes menza kaja miatt ízre vágyunk, ezt pedig akkor, ha egy jó vacsora után a TV előtt már csak némi ropogtatni valóra van szükség.

Tesco hagymás-tejfölös chips

Tesco hagymás-tejfölös chips

Nem mondom, hogy verhetetlen és páratlan, de számomra a mára ehetetlenné vált Chio-t abszolút veri a Tesco saját chipse, legalábbis a tejfölös-hagymás változata biztos, és ez a régi nagy chips gyártóra nézve elég nagy szégyen. A Tesco chips hozza amit állít, teszi ezt nem is megúszósan 45-55 grammos változatban, hanem egy korrekt méretű zacskóval, barátságos áron. Abszolút versenyképes, engem is meglepett, de merem javasolni másnak is.

Szubjektív vélemény: 8/10


Pom-Bar édespaprikás

Pom-Bar édespaprikás

Márkanév: Pom-Bar
Tesztelt íz: édes paprika
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 50g
Csomag ára: 199,- Ft
Ár / kilogramm: 3980,- Ft
Mit állít magáról: nem tartalmaz színezéket és ízfokozót

A Pom-Bar régi gyerek kedvenc, nem véletlenül. Oké, hogy maci formájú chips, de ebben ki is merül a fogyasztói társadalom befolyásolása. Állítása szerint nincs benne mesterséges színezék, tartósítószer és ízfokozó, ennek ellenére több íze van, mint a legtöbb Chio terméknek, pedig úgy tudom, azonos tőről erednek. Most mi egy lányos, rózsaszín csomagos, édes paprikás változatot teszteltünk, azonban előzetes íz információk nélkül kapták meg kis tányérban fél-fél adagban a gyerekek.

A chips jól fogyott, mely a minőség egyértelmű jele még a gyerekeknél is, a múltkor simán otthagyták a csípős űrlényest. Én is megkóstoltam a terméket, teljesen vállalható, tényleg paprikás, de nem csípős, hanem kellemes édes ízben. A külalak nem változott, a szokásos maci forma, a zacskó azonban új, rózsaszín lányos és kék fiús változatban. Nekem itt ez is szimpatikus, hogy nem egy elmebeteg új termékkel próbálunk feltűnést kelteni, az marad a jól megszokott minőség, minimális változtatással, inkább egy új csomagolásba rakjuk, az is el tudja adni. El is adta.

Pom-Bar édespaprikás

Pom-Bar édespaprikás

Az édes paprikás lányos Pom-Bar egy kifejezetten jó chips, bár nem én vagyok a célcsoport sem a termék forma, sem a zacskó szín alapján, de még én is szívesen majszolgatom a tv előtt. Ha pedig tényleg nincs benne semmi, amit állítanak, azért külön köszönet, laborom nincs, hogy ezt bevizsgáljam, de elhiszem nekik. Mondjuk ezt igazolja a kiemelkedően magas ár is, ami az összes tesztelt gyerek chips közül talán a legdurvább a maga 3980,- Ft-os kilónkénti árával, de hát ez van, a minőséget mindig meg kell fizetni.

Szubjektív vélemény: 8/10


Chio Exxtra Deep Grilles Steak

Chio Exxtra Deep Grilles Steak

Márkanév: Chio Exxtra Deep
Tesztelt íz: Grill steak
Származási hely: Csehország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 65g
Csomag ára: 295,- Ft
Ár / kilogramm: 4538,- Ft
Mit állít magáról: grill steak íz

Elértük a mélypontot. Sok csalódás ért már a teszt során a Chio részéről, de ez mindent felülmúlt. Kezdek lassan eljutni arra a szintre, hogy soha többé nem veszek Chio chipset, azonban nem értem a jelenséget. Megőrült a gyártó? A vezérigazgató apuka dilettáns kisfia lett az új termékfejlesztési igazgató, akinek minden eszetlen ötletét le kell gyártani? Nem tudom, mi az ok, de ne lepődjenek meg, ha évről évre rosszabbak lesznek a gazdasági mutatók. És ez nem csak a recesszió és a chips adó hatása, hanem éppen ennyire az is, hogy egészen egyszerűen rosszak az új Chio termékek. Az ember eleve keveset tud költeni ilyesmire, akkor pedig ezerszer meggondolja, hogy mit vesz, és szerintem ez egyre kevésbé lesz a Chio.

Ez a termék a sokkolást az árral kezdte. 295,- Ft volt, egy 65 grammos csomag, így kilónként 4538,- Ft-ot kérnek érte, ami valami egészen elképesztő. Nyilván a zacskó ugyan akkor, mint máskor, ezért az ember azt gondolja ugyan annyit is kap, de nem. A fő konkurencia Lay’s oregánós grill steak változata volt a legdrágább eddig, de az is megállt 3600,- Ft / kiló körül, ez csaknem egy ezrest rádob, ami 25%. Már önmagában ez sem mellékes szempont, ami a vásárlás ellen szól, de a lényeg még csak ez után következik, mégpedig az, hogy szerintem ez a chips egészen egyszerűen ehetetlenül rossz.

Ez a Chio Exxtra Deep grill steak ízűnek mondja magát, de aki ezt a nevet adta neki, vagy nem evett még soha steaket, vagy nagyon szarul főz. Ennek ugyanis semmi más jellege nincs, csak nagyon kellemetlen és erős bors íze, az is a rosszabb fajtából. Értem én, hogy alapvetően egy jól megborsozott steak az igazi, de azért annak egyéb fűszer és hús íze is van, ami itt elmarad. Nem igazán tudom eldönteni, hogy ez, vagy az ecet ízű Chio a legrosszabb, de fej-fej mellett haladnak az biztos.

Chio Exxtra Deep Grilles Steak

Chio Exxtra Deep Grilles Steak

Nagyon kérem a Chio-t, állítsa meg ezt a lejtmenetet! Régen ennek a névnek volt jelentése, kellemes termékeket takart, azonban mára már csaknem az ehetetlen chips szinonimája lett. Nem tudom, hogy a totális hozzá nem értés, egy esetleges új vezetőség, a spórolás az alapanyagokkal a rossz gazdasági helyzet miatt, vagy a túlzott akarás eredményezi ezt, de véleményem szerint kizárólag a régi Chio chipsek vállalhatók, sem az új szezonális street food kínálat, sem az ilyen Exxtra Deep változatok nem érnek még 50-100,- Ft-ot sem zacskónként, nemhogy 250-300-at. Én a tesztben vásároltak után sajnos most jó ideig nem veszek Chio-t, jelezze a vezetőség, ha rájött mi a probléma, kirúgta azt vagy azokat akik ebbe az irányba viszik a céget, és ismét jó ízű, a ráírt ételre és ízre hasonlító zamatú változatok gyártanak. Sajnálom, kár értük.

Szubjektív vélemény: 1/10


Auchan sajtos chips

Auchan sajtos chips

Márkanév: Auchan
Tesztelt íz: Sajtos
Származási hely: Csehország
Én itt vettem: Auchan
Tesztelt kiszerelés: 75g
Csomag ára: 179,- Ft
Ár / kilogramm: 2386,- Ft
Mit állít magáról: valódi és kiváló minőségű burgonyából

Ha már tesztelünk Tesco saját chipset is, akkor teszteljünk Auchant is. A saját márkás termékek általában tényleg jó árban vannak, itt is csupán 179,- Ft a 75 gramm, kilós árban tehát ez a legalsó kategóriába tartozik. Kérdés volt, hogy minőségben ugyan ezt hozza-e, vagy az alacsony ár ellenére azért vállalható termék lesz az, amit az Auchan chipsszel kapunk.

Az. Abszolút az. Sőt, ez enyhe kifejezés. Míg árban a termék a legaljához, addig minőségben a legtetejéhez tartozik az elérhető chips kínálatnak. Már a kibontás után megcsapja az embert a sajtszag, amivel sok egyéb gyártó nem nagyon foglalkozik, hogy az illat tényezőt megoldja. Ezen túl pedig az íze és az állaga is kifejezetten jó. Elég vastag és tényleg burgonya szerű szeletkéket kapunk, nem túlfűszerezve, de kellő intenzitású sajtos ízzel.

Auchan sajtos chips

Auchan sajtos chips

Szerintem az Auchan saját chips mind a sajtos ízű, mind pedig úgy általában a chips kategóriában abszolút a felső kategóriába sorolható, ami kifejezetten nagy öröm, különösen az árát tekintve. Sajnos nekem nagyon nem esik útba Auchan, pedig több saját márkás terméküket is kedveljük, illetve több olyan terméket is, ami csak náluk kapható, most azonban bővült a paletta, hogy miért kell időnként mégis kitérőt tennem, és betérnem hozzájuk. Ajánlott lenne nekik is belevágni ebbe a kiszállítós bizniszbe, mint a Tesco, mert náluk még sok kis Auchan expressz sincs az ország számos pontján, tehát így még nehezebb elérni őket. Sokaktól hallom pedig, hogy inkább az Auchant favorizálja a Tesco-val szemben, és én is így vagyok ezzel, nekem ugyan az a jelenség, mint a Meki és BK páros. Mindenhol Meki van, hiába vacak, a sokkal minőségibb Burgert alig lehet vadászni valahol.

Gyúrjon rá tehát kicsit az Auchan, nyisson kisebb boltokat is, vagy vezesse be a házhoz szállítást, hogy könnyebb legyen hozzájutni a remek minőségű és olcsó chipsükhöz.

Szubjektív vélemény: 9/10


Tesco Finest kacsa chips

Tesco Finest kacsa chips

Márkanév: Tesco Finest
Tesztelt íz: kézzel sütött hoisin kacsa chips
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 150g
Csomag ára: 499,- Ft
Ár / kilogramm: 3326,- Ft
Mit állít magáról: szabad tartású pekingi kacsa ízű chips, édes hoisin szósszal

Azon túl, hogy több boltlánc saját márkás termékeket vezet be, többen már különböző szinteket is. Ilyen pl. a Tesco, akinek van a sima, és a finest saját márkás termékcsaládja, ez utóbbi persze lényegesen magasabb áron. Legalábbis első ránézésre. Ez a chips ugyanis 150 gramm, ami nem csekély, más gyártónál erre a méretre már TV pack és Family Size feliratok kerülnek, és 600-700,- Ft felett vannak. Ennek viszont a kilós ára messze nem a legdrágább, van sima mezei Chio is 1000,- Ft-al drágábban, tehát inkább csak minőségben, mintsem árban kirívó.

Ami érdekes volt, hogy bontás után semmi illata nem volt a chipsnek, már itt megrettentem, hogy az íze is épp ennyi lesz. De nem. Az elsőre elég vastagnak és keménynek tűnő burgonya lapocskákra át kell szokni, az tény, mert a hajszál vékony, sok krumplit nem tartalmazó változatokkal árasztanak el minket a boltok, de az első néhány falat után már abszolút élvezhető ez a chips. Sőt. Ami először zavar, utána éppen az a kellemes benne, hogy vastagabb és ropogósabb mint az átlag chips.

Tesco Finest kacsa chips

Tesco Finest kacsa chips

Az ízre én elsőre nem mondtam volna, hogy kacsa, de Pufinak behoztam látatlanban, és ő ráhibázott. Oké, hogy látta milyenek vannak, de még így is kb. 15 az 1-hez volt az esélye, azonban elsőre azt mondta, hogy tényleg kacsa íze van. Ez nekem elég is, és tökmindegy én milyen ízűnek érzem, az kellemes, és állagra is valóban minőségi. De sajnos azt gondolom, hogy mi vagyunk az a nemzet, akik még 15-20 év alatt sem fogunk átszokni a mennyiségi ár figyelésére (ft/ kiló vagy ft/liter), és ha ez a chips 499-ért van fent a polcon, akkor le fogunk venni inkább egy Chio Exxtra Deep-et, tehát 295-ért a 65grammot, úgy pedig 1200,- Ft-al fizetünk többet kilónként. Azt javaslom tehát, ha valaki nem a szokványosra vágyik, kóstoljon meg egy ilyen chipset, tényleg érdekes, újszerű íz és élmény.

Szubjektív vélemény: 10/10


Cheetos sajtos chips

Cheetos sajtos chips

Márkanév: Cheetos
Tesztelt íz: sajtos
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 50g
Csomag ára: 99,- Ft
Ár / kilogramm: 1980,- Ft
Mit állít magáról: Z kukurydzy

A Cheetos gyerek márkás chips család úgy összességében eléggé rendben van. Alapvető probléma, hogy nem burgonya hanem kukorica chips, de a gyereknek mindegy, csak rágcsa legyen a tv előtt. Árban azonban szerencsére ehhez igazodik, 2000 alatt van kilója, és nagyon túl sem dimenzionálja magát. Sima egyszerű kukac, vagy tigris farok formájú, sárga, sajtos.

Nem lehet belőle csontvázat összerakni, nem hullámos, és limitált kiadás, és még csak űrlény feje sincsen. Mindig kapható, és mindig ugyan az. Semmi extra, de azért egy korrekt ehető gyerek chips. Ennyi. Nem kevesebb és nem is több.

Cheetos sajtos chips

Cheetos sajtos chips

Szubjektív vélemény: 7/10


McCoy's bacon

McCoy’s bacon

Márkanév: McCoy’s
Tesztelt íz: bacon
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Tesztelt kiszerelés: 30g
Csomag ára: 198,- Ft
Ár / kilogramm: 6600,- Ft
Mit állít magáról: semmit

A McCoy’s baconös chipset két bűntársával együtt egy válogatás csomagban sikerült beszereznünk a British Store-ban. Hat kis zacskó chips volt bennem 3 ízből 2-2-2 zacskó, mindösszesen 1190,- Ft-ért. Ez elsőre remek vételnek tűnhet, de nem az. Egy zacskó csupán 30 gramm, tehát még így is 6600,- Ft-ra jön ki egy kiló, ami a magyarországi átlag chips felhozatalnak kb. a duplája. Ez persze még nem lenne feltétlenül baj, ha akkora isten állat terméket kapnánk, hogy csak vasár és ünnepnapokra tartogatjuk majd, de még csak nem is erről van szó sajnos.

A McCoy’s chips kifejezetten és kellemetlenül kemény, és ( nem tudom mondtam-e ilyet valaha életemben chipsre, de ) borzalmasan túl van fűszerezve, már zavaró mértékben. Eleve kellemetlen ez a túlzott ropogósság, abszolút nem emeli hanem rontja az élményt, hozzá pedig ez a fél kiló fűszer főleg gyilkossá teszi ezt a kombinációt. Feltételezem a McCoy’s gyártói nem ismerik, vagy mélyen elítélik a “kevesebb több” kifejezést, mert ők aztán “beleadnak apait, anyait, 110%-ot, és remélik, hogy elég lesz”. (Mit kap aki rájön, honnan az idézet? SEMMIITTT!!! – by Alma Együttes)

McCoy's bacon

McCoy’s bacon

Ennél a chipsnél fele ennyi ropogósságot okozó segédanyag, és harmad ennyi fűszer talán épp ideális kombinációt alkotna, azonban ezzel ebben a formában kínozni lehet, de legalábbis megrögzött chips zabálókat elrettenteni, leszoktatni, az biztos. Konkrétan nem hallottam mit beszélnek hozzám két méterről, annyira ropogott a chips a számban, és egy jó pohár mentes víz sem hozta ki azt a fűszer mennyiséget, amit a 30 grammal bevittem az arcomba. Azon túl, hogy rémisztően kevés amennyit a zacskóba raktak (a tányéron a teljes tartalom) igazából csak a túlbuzgóságot lehetne felróni nekik, hogy nagyon ízes és nagyon ropogós chipset szerettek volna nekünk gyártani, nagyon nagy szeretettel, és ez végül is sikerült is, de talán ennyire azért nem kéne igyekezni.

Szubjektív vélemény: 4/10


Pom-Bar sajtos

Pom-Bar sajtos

Márkanév: Pom-Bar
Tesztelt íz: sajtos
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 50g
Csomag ára: 199,- Ft
Ár / kilogramm: 3980,- Ft
Mit állít magáról: napraforgó olajjal, ízfokozó és színezék nélkül

Az abszolút klasszikusnak számító PomMaciról nem is tudom, mit lehetne vagy kellene elmondani. Maci formájú és sajtos. Nincs benne semmi mesterséges, semmi ízfokozó, semmi színezék, már azt sem tudom, mitől chips ez a chips, mert azok 80%-ban ebből állnak. Na de viccet félretéve, a Chio mostanában eléggé érdekes mellékutatok jár, gondolom valami önjelölt íz zseni miatt, de legalább a régi klasszikusokat nem háborgatták még eddig, úgyhogy addig is amíg ecet ízű chipseket gyártanak street food címszó alatt, legalább ehetünk sajt ízű macikat, mint biztos támpontot.

Mint minden más esetben a teljes mentességet itt is meg kell fizetni, mert ahová nem kerülhet térfogat növelő és egyebek, oda terméket kell rakni, ami drága, ezért eléggé kacsingatunk a négyezer Forintos kilós ár felé, amiből jó esetben majdnem kijön 2 kiló marhahús, amiből egy baromi jó pörköltet ehetnék, de hát a gyerekért mindent. Ha szépen mosolyog a sárga maci, és még sajt íze is van, az megfizethetetlen, a marhahúsra meg ott a MasterCard.

Pom-Bar sajtos

Pom-Bar sajtos

Reméljük erre a chipsre és még egy két nagy öregre nem terjed majd ki a jelenlegi agyviharát élő Chio vezetőség dilettantizmusa, és a PomBar maci még 20 év múlva is PomBar maci lesz, és akkor nem kell majd elmondanom az unokámnak egy ilyen zacskót szorongatva, hogy: “kár, hogy azokból a régi jó dolgokból nem maradt semmi…”

Szubjektív vélemény: 8/10


Kettle cheddar és lilahagyma

Kettle cheddar és lilahagyma

 Márkanév: Kettle
Tesztelt íz: cheddar és lilahagyma
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Tesztelt kiszerelés: 40g
Csomag ára: 299,- Ft
Ár / kilogramm: 7475,- Ft
Mit állít magáról: kézzel készített

Egészen biztos vagyok benne, hogy e chips készítői látták a Macskafogó című rajzfilmet, és egy igen erőltetett szóviccel kívántak élni a fűszerezéskor, nevezetesen: Kettle, “hiszen Te nem is szereted a sajtot….” Mert hogy ennek a chipsnek sajt íze az bizony nincs. Helyette van viszont kellemetlen, és néhol még kicsit csípős és erőszakos hagyma íze, illetve hozzá egy szintén igen furcsa, omlós és szivacsos állaga.

Ez a termék mondjuk sajtos hagymás chips helyett kaphatott volna hagymás burgonya ostya nevet, és úgy simán akár még drágábban is eladható lenne, bár ezt a kilónkénti 7500,- Ft körüli árat már nehéz lenne fokozni. Itt jegyezném meg, de komolyan, hogy elment az eszünk? Nyilván ez egy angol fizetéshez képest bagatell, meg nem is veszünk ebből egy kilót, de ilyen áron már libamájat lehet kapni. Most komolyan: mi a fene kerül egy fűszeres burgonya lapban 7500,- Ft-ba kilónként. Egészen biztos, ha újra születek, elkezdem majd valahogy kicsiben, de idővel kinövöm magam, és chips gyárat fogok üzemeltetni, mert most így hirtelen nem jut eszembe még egy olyan bődület alibi termék, amit ilyen arany áron adnak. (Na jó, ott van még az Apple is, de azt nehezebb gyártani.)

Kettle cheddar és lilahagyma

Kettle cheddar és lilahagyma

A Kettle chips tehát hasonlóan, mint a párhuzamos tesztünkben kóstolt igazi brit ciderek zöme nem a magyar gyomornak való. Bár nyilván ízlések és pofonok, de egyre inkább azt gondolom, nem véletlen, hogy bizonyos termékek nem terjednek el itthon, vagy nem is hozzák be, mert egész egyszerűen más ország, más régió más embereinek ízlésvilágát célozza meg, és ezzel nincs is semmi baj. De ez egy magyar ízlésvilágú szubjektív teszt, és ebben sajnos a Kettle sajtos hagymás chips még erős jóindulat mellett is csak az alsó harmad határát tudja feszegetni.

Szubjektív vélemény: 3/10


Chio Flips hagymás-tejfölös

Chio Flips hagymás-tejfölös

Márkanév: Chio Flips
Tesztelt íz: hagymás-tejfölös
Származási hely: Magyarország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 55g
Csomag ára: 129,- Ft
Ár / kilogramm: 2345,- Ft
Mit állít magáról: Minőség kedvező áron

A Chio Flips egy remek elnevezés erre a többfunkciós termékre, mert ha ízre és állagra nem is jön be nekünk, flip-flop, és már használhatjuk is ablak szigetelésre. Cseppet ugyanis hungarocell feelingje van a dolognak, mert mondhatni több benne a levegő, mint a termék. Eszembe is jutott róla a Lorax című rajzfilm, amiben Ankel falván a gonosz Danny DeVito rajzfilm figura palackozott levegőt árult elég jó haszonnal. Na pont ez számomra a Chio flips is. Ha van professzionális alkalmazása és iskolapéldája a térfogatnövelő felhasználásának, akkor azt hiszem ez az. El sem tudom képzelni, hogy sütés előtt milyen földigiliszta lárva méretű kukorica massza darabkák azok, amik végül ezekre a szép, oxigéntől dús pelyhekre dagadnak, de azt gondolom ez az a termék, aminél széles mosolyra húzzák a szájukat a részvényesek a költség / bevétel arányon.

Egyébiránt annyira még nem is lenne rossz a termék, ha nem kukorica lenne, tartalmazna burgonyát, nem lenne ilyen halvány a színe, és kicsit jobban sikerülne fűszerezni, de azért összességében más gond nincs vele. Ha például egy lakatlan szigetre verődünk, és semmi  mást nem sodort partra a víz velünk együtt, csak egy konténer Chio Flips-et, akkor pedig kifejezetten kellemes a zamata, jól csillapítja az éhséget, és semmi sem fogható hozzá.

Chio Flips hagymás-tejfölös

Chio Flips hagymás-tejfölös

Viccet félretéve, tényleg nem egy top termék, illetve borzasztó ez a megúszós, kispórolós, felfújós megoldás, de azért ha nincs a közelben más (mondjuk egy bármilyen más chips, de tényleg: bármilyen) akkor teljesen jól fogyasztható. Ettünk már rosszabbat is. Bár nem sokat. A kóstolása sok örömet nem okozott, egy ilyet vagy betermel az ember percek alatt, nem rá figyelve, meccsen izgulva, vagy 4-5 feles után alkalmazhatjuk gyomorsav fogónak, de odafigyelve és józanon a próbálgatás azért inkább csalódás, mintsem élmény. Eszembe is jutott egyből Yoda mester: “Edd vagy ne edd, de ne próbáld…”

Szubjektív vélemény: 4/10


McCoy's csirkés

McCoy’s csirkés

Márkanév: McCoy’s
Tesztelt íz: csirkés
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Tesztelt kiszerelés: 30g
Csomag ára: 198,- Ft
Ár / kilogramm: 6600,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Egy új este, és ismét egy Real McCoy (na ezt az erőltetett poént is csak a 30 felettiek értik), és ismét egy bődület kemény burgonya szirom. Komolyan mondom, szerintem tuti ez Chuck Norris kedvenc márkája, de nekem beletörik a fogam. Ez a csirkés változat azért legalább már ízben vissza tudott egy kicsit lépni, és nem öntöttek a 30 grammra 150g fűszert, de azért még így is távol állunk attól, amit chips élménynek lehet nevezni.

A zacskó tartalom ismét lehangoló, de semmi baj, az ára viszont felnyomja a vérnyomást, és így összességében nullán vagyunk. Itt a fűszerrel azon túl, hogy már kicsit óvatosabban bántak, jobban el is találták a cél ízt, mert ha nem is csirkés, legalább valami olyasmi hatást kelt. Összességében nem olyan rossz, de a kedvencem biztosan nem lesz, sem az ára, sem az íze, sem az állaga miatt.

McCoy's csirkés

McCoy’s csirkés

Sosem gondoltam volna, hogy nekem az ilyen extrább chipsek ennyire nem fognak bejönni, és esküszöm, hogy nem a kötözködés beszél belőlem, de tényleg majdnem mindeyik teljesen eredeti, original és nagyon brit chipssel volt eddig valami gondom. De talán végre beláthatjuk, hogy a hiba nem az ön készülékében, hanem a közvetítő vonalban van, más-más országra más-más íz és állag kell, és ezt a gyártók pontosan tudják is.

Szubjektív vélemény: 5/10


Lay's grill bacon

Lay’s grill bacon

Márkanév: Lay’s
Tesztelt íz: grill bacon
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: utcai kis bolt
Tesztelt kiszerelés: 77g
Csomag ára: 279,- Ft
Ár / kilogramm: 3623,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Lassan kezdek olyan lenni, mint egy fizetett Lay’s reklámember (de jó is lenne), mert állandóan ezeket értékelem jóra, de mit tegyek, ha egyszerűen én így érzem. Számomra valahogy mindig a Lay’s chipseknek pont jó az állaga és a fűszerezése, de pont azért jó, hogy ennyiféle chips van, mert mindenki válogathat kedvére. Mondjuk tartok tőle, most veszítem el a lehetőségem a reklámember pozícióra, mert sajnos a Lay’s szinte mindig stabilan a legdrágább a polcon, 299,- vagy jó esetben 279,- Ft, míg egy Auchan, Tesco vagy Foody már 200 alatt is van, de még a Chio is 249 körül mozog igen gyakran. Ezt most ugyan én szerencsésen 179-ért vettem egy pesti kis boltban, de itt is durva leértékelésen, ilyen olcsón még soha, sehol nem láttam Lay’s-t. (remélem azért az volt benne)

Már korábban is gondolkodtam rajta, de mára egyértelművé vált a csomagoláshoz felhasznált töltő anyag számos előnye. Természetesen mindenki ismeri az alap funkciót, hogy pl. esztétikusan nagyra fújja a zacskót, nem engedi összetörni a chipset, stb. azonban ezen túl a védőgáz mára új funkciót is ellát, mert nem csak a chipset védi tőlünk, hanem minket is a chipstől. A zacskók tartalma ugyanis napjainkban már 80-90%-ban védőgáz, és ez nagy mértékben hozzájárul életünk meghosszabbításához, ugyanis a 279-299,- Ft-on megvásárolt, kibontás után távozó illó anyag nem rontja az egészségünket, az a néhány morzsa chips pedig ami a csomag alján marad, már igazán nem nagy megterhelés ha bekerül a szervezetünkbe. A védőgáz tehát a barátunk, a védőgáz szeret minket, mert elveszi a chips elől a helyet, ez által védve egészségünket.

Lay's grill bacon

Lay’s grill bacon

De azért persze néha mutatóba még egy kis chipset is szoktak tenni a védőgáz mellé, és ez a Lay’s esetében számomra mindig nagy élményt nyújt. Valahogy ők azok, akik el tudják találni az ízeket, és ha azt írják rá, hogy baconös akkor az olyan is, nem a “Bagoly Berti-féle Mindenízű” chipset gyártják, mint a Chio, hogy a zacskó alapján még nem tudhatod, mi van benne. Ha még árban tudnánk egy durvát csökkenteni, vagy legalább nekem egy életre szóló mondjuk olyan 90%-os kedvezményt biztosítani, akkor már problémám nem is lenne ezzel a termékcsaláddal. Azonban ennek bekövetkeztéig is sajnos csak az árba tudok belekötni, másba nem.

Szubjektív vélemény: 9/10


Tesco cheddar és karamellizált lila hagyma

Tesco cheddar és karamellizált lila hagyma

Márkanév: Tesco Finest
Tesztelt íz: cheddar és karamellizált lila hagyma
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: Auchan (ha-ha)
Tesztelt kiszerelés: 150g
Csomag ára: 499,- Ft
Ár / kilogramm: 3326,- Ft
Mit állít magáról: semmit

A korábban kóstolt Tesco Finest kacsás chips abszolút pozitív élmény adott, így nagy reményekkel indultunk neki ennek a második zsáknak is. Kár volt. Ez ugyan bár nem rossz, de messze nem is annyira jó, mint az elődje. Cheddar íze a legkevésbé sincs (nem értem, egyik cheddar-os sem volt cheddar-os, ennyire drága ez az ízfokozó, hogy bele se rakják, vagy csak nem tudják jól eltalálni), hagyma azonban van helyette duplán.

Állagra a termék teljesen jó, illetve súlyra és térfogatra is tekintélyes adagot kapunk, azonban én nem tudom elnézni a terméknek a cheddar íz teljes hiányát. Főleg, hogy így a karamellizált hagyma eléggé kesernyés utóízt eredményez, és ez nem kellemes. Kilós ár tekintetében a termék a közép mezőny felett van, de nem tudom ugyan ezt mondani a minőségére is. Akkor lehetne 100%-osan értékelni, ha valóban olyan íze lenne, ami rá van írva, de ennek csak a felét teljesíti.

Tesco cheddar és karamellizált lila hagyma

Tesco cheddar és karamellizált lila hagyma

Nem mondom, hogy ez a Tesco Finest chips ehetetlen, vagy hogy kifejezetten rossz volna, csak éppen nem is kifejezetten jó. Kicsit semmilyen. Illetve a kesernyés íz miatt még néhol kellemetlen is. Ha választhatok, én újra nem fogok ilyet venni, maradok inkább a másik Finest változatnál, az lényegesen jobb volt, mintha ez nem is ugyan az a termék család lenne.

Szubjektív vélemény: 5/10


Foody hagymás-tejfölös

Foody hagymás-tejfölös

Márkanév: Foody
Tesztelt íz: hagymás-tejfölös
Származási hely: EU
Én itt vettem: Auchan
Tesztelt kiszerelés: 90g
Csomag ára: 159,- Ft
Ár / kilogramm: 1766,- Ft
Mit állít magáról: valódi burgonya szeletekből készül

A tesztünk legelején kóstolt Foody sajtos chips nekem kellemes csalódás volt, az anonimitásból érkező de kifejezetten kellemes ízt és állagot hozó termékével. Mivel mondhatni már ismertem, és többé-kevésbé tudtam mire számíthatok, ezért éppen akkora negatív csalódás volt ez a második zacskó, mint amekkora pozitív az első.

Ennek a hagymás-tejfölös Foodynak ugyanis az állaga van olyan jó, mint a testvérének, csak éppen az ég világon semmi íze nincsen. Olyannyira, hogy még sósnak sem éreztük. Nem tudom, lehet, hogy pénteki darabot kaptunk, és a fűszer adagoló bácsi elaludt, de inkább árulnám ezt natúr burgonyasziromnak, úgy hitelesebb lenne.

Foody hagymás-tejfölös

Foody hagymás-tejfölös

Kár érte, mert ha ez az íz is hozott volna egy magas eredményt, akkor a Foody mint márka rakja fel magát nálunk a térképre, így azonban csak a sajtos változatuk, az viszont stabilan. Mindenesetre volt még 6000,- Ft feletti kilós árú chipsból is rosszabb, amit ettünk, ez pedig legalább olcsó.

Szubjektív vélemény: 3/10


Lay's Strong Spicy curry

Lay’s Strong Spicy curry

Márkanév: Lay’s Strong
Tesztelt íz: Spicy curry
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: városi kis bolt
Tesztelt kiszerelés: 77g
Csomag ára: 279,- Ft
Ár / kilogramm: 3623,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Mivel ezt a chipset csípőssége okán nem én teszteltem, ezért a véleményezés sem tőlem ered. Az az egy-két falat amit mégis belekóstoltam nem volt kellemetlen, és nagyon erős sem. Legalábbis ez volt a beetetés, szó szerint, mert 3-4 lapka után az utóíz azért már jóval csípősebb volt, ezért gyorsan abba is hagytam.

Pufi elmondása szerint azonban mind az íz mind az állag nagyon rendben van. Elsőre kicsit mellbevágó az iszonyatosan erőteljes fűszerezése, de egy chips alapból elég fűszeres, itt meg még külön spicy feliratot is kapunk, szóval ezt negatívumnak semmiképpen nem lehet felhozni. Egyébként pedig teljesen jól hozza mind illatban mind ízben a curry-t, és még olyan radikálisan nem is csípős, épp középút, mint ahogyan jelölik is.

Lay's Strong Spicy curry

Lay’s Strong Spicy curry

Ha a Lay’s chipsek nem lennének ilyen drágák, már talán semmibe nem is tudnánk belekötni, mert az íz és az állag mindig kifejezetten rendben van. De mivel az általános hétköznapi forgalomban az egyik legdrágább termék az övék, így sajnos ebbe mégiscsak kénytelenek vagyunk belekötni, amivel bár sokat nem érünk, mert ettől olcsóbb nem lesz. Mi pedig ezért max kevesebbet fogyasztunk, és egy fél pontot levonunk  a magas ár miatt morcosságunk okán, de ennek ellenére is zömében őket vesszük, mert ez ízlik. Amúgy pedig viccet félretéve tök jó a Lay’s, de komolyan. Itt megfizetnek valami olyan embert, aki valóban ki tud találni és megalkotni ízeket is, klónozni kéne, és elküldeni a Chio-hoz is, hogy ők is csinálhassanak végre ismét jó chipseket.

Szubjektív vélemény: 8/10


Guinness

Guinness

Márkanév: Guinness
Tesztelt íz: Guinness íz
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Tesztelt kiszerelés: 40g
Csomag ára: 299,- Ft
Ár / kilogramm: 7475,- Ft
Mit állít magáról: csupa természetesen

Mivel a chips tesztel párhuzamosan nem sör, hanem cider mustra zajlik, így egyértelműen igazolást nyer, hogy nem vagyok nagy rajongója a folyékony kenyérnek. Kicsit így vagyok a sztár termékekkel is, biztos nem ok nélküli, ha valamiért sokan lelkesednek, azonban ennek ellenére én az ilyen eseteket mégis kétkedéssel fogadom. Ilyen összetételben pedig főleg, hogy Guinness ízű chipset sikerülhet-e valóban létrehozni, de éppen ezért teszteltük, hogy kiderüljön, mi az igazság.

Első körben a termék felsorolja, hogy mi minden nincs benne, és mennyire természetes. A kártékony elemek sorába azonban ők a színt is belesorolták, mert sem mesterséges, sem természetes színezék nem igen van benne, elég halovány szegény, ezen pedig ott-ott némi túlsütéssel próbálnak javítani, ezt azonban nem kéne. Kóstolás után pedig kiderült, hogy ezt a halványságot sajnos nem csak a kinézetéről, hanem az ízéről is elmondhatjuk. Nem sok íze van, és az sem Guinness íz, ezt egy sokat tapasztalt hozzáértő kóstoló állapította meg helyettem.

Guinness

Guinness

Összességében ráadásul eléggé zsíros is, és kellemetlennek mondható utóíze van, mindehhez pedig még nagyon drága is. Van azonban egy jól csengő neve és szép csomagolása, illetve viszonylag kártékony anyag mentes összetétele, és eléggé jó állaga, szóval teljesen nem menthetetlen, de nem a mi ízlésünk, és véleményünk szerint nem hozza azt, amit állít magáról.

Szubjektív vélemény: 3/10


Lay's kebab

Lay’s kebab

Márkanév: Lay’s
Tesztelt íz: kebab
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 70g
Csomag ára: 279,- Ft
Ár / kilogramm: 3985,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Ez a változat a nagyon sokadik Lay’s a tesztelési sorban, és egyetlen egy sem volt, ami kifejezett csalódást okozott volna. Itt most mindenki azt várná, hogy a azt írom, a korábbiakkal ellentétben ez azonban igen, de sajnos illetve szerencsére nem tudom ezt mondani. Sokféle zacskóra sokféle ízt ráírnak, amik csak többé-kevésbé találkoznak a valósággal, de szerintem egyértelműen a Lay’s az a minőség, amire mindig lehet számítani, aminél valóban azt kapjuk, amit várunk.

Ennek a chipsnek is valóban és konkrétan kebab, gyros íze van, és nem csak a zacskó állítja ezt. Mindazonáltal nincs túlfűszerezve sem, illetve állagra is éppen jó ropogós, de nem túl kemény. A mennyiség és ár arány az egyetlen, ami a Lay’s esetében visszatérő probléma, ugyanis sajnos szinte mindig a legdrágább, az összes közül (persze a brit 7e Ft / kilós változatokat nem számítva). Biztos tudják, hogy megtehetik, és sajnos meg is teszik.

Lay's kebab

Lay’s kebab

Most már csaknem mindegyik Lay’s változatot végig kóstoltuk amit beszereztünk, van még pár zacskó, de szerintem már olyan iszonyatos meglepetés nem érhet, ezért ki merem jelenteni, hogy nekem a nagy chips teszt előtt, és azt követően is a Lay’s maradt a kedvenc márkám.

Szubjektív vélemény: 8/10


Levi Roots Reggae Reggae

Levi Roots Reggae Reggae

Márkanév: Levi Roots
Tesztelt íz: Reggae Reggae
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 90g
Csomag ára: 599,- Ft
Ár / kilogramm: 6655,- Ft
Mit állít magáról: Reggae Reggae

Mikor a kezembe vettem ezt a zacskót, azt gondoltam valami ganja ízű chips lesz, konkrétan rá is kérdeztem a kislánynál, hogy mit kell az alatt érteni, hogy Reggae Reggae? Erre azt a választ kaptam, hogy nem, szó nincs erről, Bob Marley-nek van egy saját márkája, szószok, chipsek, ilyesmik, és ez is abba tartozik. Én ezen picit meglepődtem, mert az édesapám által igencsak kedvelt énekes úgy tudtam pár évvel a születésem után, elég fiatalon meghalt. Illetve akkor még túl sokat nem mondott Levi Roots név, de ismerős volt, és láthatóan nem is Bob Marley volt a tasakon, ezért utómunkára volt szükség.

Otthon utána néztem, és szegény Bob Marley valóban meghalt még 1981-ben, és ugyan barátok voltak Levi-vel, de ő pedig éppen 82-ben kezdte aktív karrierjét, mely napjainkig tart. Levi Roots egy zenész, celeb polihisztor, akinek állítólag még főzős műsora is van, illetve valami remek grill szósza is, innen a chips, és a saját márkás termékek. Ennek a chipsnek tehát annyi köze van Bob Marley-hez, hogy egy barátjáé a márka, aki szintén jamaicai reggae zenész (Jamaica a jamaicaiaké!). De azért legyünk őszinték, én sem voltam képben ki ő, az eladó lány pedig csak segíteni akart, és még így is közelebb lőtte a terméket annak tulajdonosához, mint amennyit én tudtam volna róla elmondani.

Maga a chips egyébként 2-es erősségűre van jelölve a 3-as skálán, de szerintem ez csalóka, mert míg pl. a Chio ehetetlenül erős UFO chipset gyárt a gyerekeknek, erős jelölés nélkül, addig ez a közepesen csízősnek nevezett felnőtt chips teljesen fogyasztható, még számomra is. Nem is erős, inkább édes paprikás ízűnek mondanám, ők az írják, hogy karibi íz. Itt is minden káros anyag áthúzva, még vegák is fogyaszthatják. Ennek ellenére elég zsírosnak tűnt, viszont jó az állaga, hullámos, megfelelően ropogós, és nem is kemény.

Levi Roots Reggae Reggae

Levi Roots Reggae Reggae

A Levi Roots Reggae Reggae egy nagyon kellemes csalódás, a maga karibinak nevezett sós-édespaprikás ízével, jó állagával és hangulatos csomagolásával. Nem az általánosan fogyasztott chipsem lesz, de ezt abszolút nem a minősége, hanem az ára okozza, mert 599,- Ft-ért 90 gramm az nem pont az én terhelési területem, de majd ha még szembe jön valahol, néha-néha meg fogom engedni magamnak. Illetve ezek után biztos, hogy valahonnan beszerezzük Levi Roots grill szószát is, és majd azt is közzétesszük, ha leteszteltük.

Szubjektív vélemény: 7/10


Tesco tejfölös-hagymás

Tesco tejfölös-hagymás

Márkanév: Tesco surfers dobozos
Tesztelt íz: tejfölös-hagymás
Származási hely: Németország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 170g
Csomag ára: 415,- Ft
Ár / kilogramm: 2441,- Ft
Mit állít magáról: semmit

A Tesco surfers chipset Pringles alternatívának választottuk, mert azt sajnos nem kaptunk és így tesztünkben sem szerepel, de majd pótoljuk. Az is hagyományosan henger dobozban kapható, azonban míg az finom, és szeretjük, addig ezt nem. Illetve ezt így nem lehet egyértelműen állítani, mert nekem nem jött be, Pufi azonban egészen jónak találta (de ő nem mérvadó, mert nem nagy chips fogyasztó).

Itt elvileg hagymás-tejfölös ízt kéne kapnunk, de én egyiket sem éreztem. Tényleg olyan, mintha valami krémbe beáztatták volna, de nem tudom mihez hasonlítani. A színe is elég halovány, illetve az állaga is olyan, mint a papír, vagy az áldozási ostya, csak épp itt nincs meg hozzá megfelelő háttér tartalom, miért az ember elfogyassza.

Tesco tejfölös-hagymás

Tesco tejfölös-hagymás

Pufi ennek ellenére azt mondta, számára egészen kellemes, szerinte valamelyest hozza a vállalását, és adott is rá hat pontot, én pedig kettőt, így átlagolással kijött a négyes végeredmény, amiről azért fontosnak tartom megjegyezni, hogy én nem értek vele egyet. De az ára legalább igazodik a minőségéhez, a legolcsóbbak közé tartozik, így csak ha ez alapján döntünk, vagy pogácsa zabáló PR rendezvényre kizárólag a mennyiség számít, akkor azért szóba jöhet, de amúgy szerintem felejtős.

Szubjektív vélemény: 4/10


McCoy's grill steak

McCoy’s grill steak

Márkanév: McCoy’s
Tesztelt íz: grill steak
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Tesztelt kiszerelés: 30g
Csomag ára: 198,- Ft
Ár / kilogramm: 6600,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Eddig a McCoy’s chipsektől nem voltunk nagyon elragadtatva, mert iszonyatosan kemények, már-már kellemetlen rágni is, és ráadásul a chipsnél számomra elképzelhetetlen fogalmat, a túlfűszerezést is sikerült megoldaniuk. Ahogy azonban haladtunk az újabb ízek felé, vagy megszoktuk ennek a terméknek a stílusát, vagy tényleg enyhült valamit a helyzet, de ezt a grill steak-es változatot már egészen értékelhetőnek tartjuk.

Persze ez is ehetetlenül kemény, de ízre teljesen oké, jó sós, meg még azért persze grill íze is van szóval a leginkább fogyasztható McCoy’s változat az általunk teszteltek közül. Árban persze ez is vállalhatatlan, a magyar átlag duplája, 198,- Ft-ra jön ki a 30 gramm, az is akciós promó csomagban, ez épp csak tesztelésre jó, mire az ember száját átjárja az íz, hogy véleményt tudjon mondani, már el is fogyott.

McCoy's grill steak

McCoy’s grill steak

Íz alapján akár választható is lenne rendszeresen is fogyasztott chipsnek, ár és állag alapján azonban nem, így sajnos a McCoy’s márka megmarad nekünk egy érdekes utazásnak, a chipsek Chuck Norris-ának birodalmában.

Szubjektív vélemény: 7/10


Cheetos ketchup + sajt

Cheetos ketchup + sajt

Márkanév: Cheetos spirál
Tesztelt íz: ketchup + sajt
Származási hely: Lengyelország
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 50g
Csomag ára: 99,- Ft
Ár / kilogramm: 1980,- Ft
Mit állít magáról: semmit

A Ceetos-ról amit el lehet mondani azt már el is mondtuk. Ízre eléggé rendben vannak, állagra is általában, pláne a pelyhesített kukorica chipsekhez képest, azonban ez a változat eléggé a kivételek közé tartozik, ez konkrétan olyan, mint a hungarocell. Ízre még ez is rendben van, de feltapad a szájpadlásomra evés közben, és olyankor mindig kicsit Gru feelingem van: “hogyan lehet ezt leszedni, van valami varázsszó, vagy csavarlazító???” Értem, hogy a gyereknek íz kell meg forma, de azért lehetne valami komolyabb minőséget produkálni állag tekintetében is.

Sőt, mondok egy merészet, előjöhetne egyszer a Cheetos gyerek burgonya chipsszel is, nem csak ezekkel a kukorica rettenetekkel, mert értem én, hogy az drágább bekerülésben de nyilván többért is lehet eladni, ha a nyereséget meg százalékosan határozzák meg, úgy még jobban is járnak. Vagy legalább lehetne kicsit szélesíteni a palettát, mert majdnem mindennek sajt meg ketchup íze van (vagy ezek együtt), és erre így hamar ráun a fiatalság.

Cheetos ketchup + sajt

Cheetos ketchup + sajt

Ennek ellenére azonban ha gyerek snack, akkor az elsők között a Cheetos jut az embernek eszébe, no meg persze a kölesgolyó, de az nem márkához köthető. Én azért örömmel látnék már tőlük valami újat és merészet, mert bár itt vannak ezek a csontváz megoldások, de ez is csak új forma, azonos ízekkel. Nem azt mondom, hogy csináljanak tejbegríz, vagy Nutellás kenyér ízű chipset, de azért ha le mernénk jönni erről a ketcup-sajt tengelyről, még akár jól is elsülhetne.

Szubjektív vélemény: 7/10


Spar paprika

Spar paprika

Márkanév: SPAR
Tesztelt íz: paprika
Származási hely: Németország
Én itt vettem: Spar
Tesztelt kiszerelés: 200g
Csomag ára: 379,- Ft
Ár / kilogramm: 1895,- Ft
Mit állít magáról: 100% napraforgó olajjal

A Spar paprikás chips vitathatatlan előnye, hogy olcsó, elég nagy zsákban érkezik, de sajnos ezzel majdnem végére is értünk ennek a felsorolásnak. Színre és állagra még rendben volna, de ízre már nagyon nem. Először is alig érezhető a paprika íze, kicsit alul van állítva a fűszerező gép, más részről pedig a chips zamata enyhén szólva is furcsa. Nem tudom pontosan miből gyártják, és az honnan származik, de olyan, mintha dohos krumpli ízű chips lenne.

A Spart egyébként nagyon szeretjük, mert jó minőségű cuccokat árulnak általában, meg kedves (általában) a hús pultos bácsi, de ez valahogy nagyon mellé ment. Nem ehetetlen persze, de összességében kellemesnek sem mondható. Szerintem jobb minőségű krumpliból, vagy jobb minőségű krumpli porból kéne készíteni, és jelentősen több fűszerrel. Árban nyilván kevés versenytársa akad, és ez nyilván nem utolsó szempont, de azért önmagában nem is elegendő.

Spar paprika

Spar paprika

Szintén azt tudjuk mondani, mint korábban már egy-két változatra, hogy nagyobb, züllős bulira ideális, ahol az olcsóság és a mennyiség számít, mert fél óra után már úgysem érez ízt senki, de ha valaki magának vásárol, egy zacskónyit, esti filmhez, az inkább fordítson rá némileg többet, és válasszon mást.

Szubjektív vélemény: 4/10


Tesco Wavy sonkás-sajtos

Tesco Wavy sonkás-sajtos

Márkanév: Tesco Wavy
Tesztelt íz: sajtos-sonkás
Származási hely: EU
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 130g
Csomag ára: 289,- Ft
Ár / kilogramm: 2223,- Ft
Mit állít magáról: semmit

Azt nem pontosan értem, hogy a Tesco-nak miért van vagy 4-5 különböző chips márkaneve, de nem is nekem kell értenem. Főleg azért furcsa ez, mert azért akkora égbekiáltó különbségek nincsenek is, hogy ezek teljesen más típus név alatt fussanak, de gazdaságilag biztos teljesen indokolható, szóval ezt kár is elemezni. A minőség azonban már nem az a kategória, amit gazdasági mutatókkal vagy érvekkel lehetne magyarázni, azt szigorúan csak a vásárló dönti el, és sajnos nekünk az utolsó pár tesztelt Tesco chips nem volt a helyzet magaslatán.

Ez a Wavy sajtos-sonkás változat is inkább közepesnek, mintsem jónak mondható. Az állaga teljesen rendben van, nem túl kemény és nem is túl zsíros. azonban íze nem sok van. Nekünk sem túl sajtosnak sem túl sonkásnak nem tűnt, pedig ez akármennyire is kézenfekvőnek tűnik, mégis egy ritkább kombináció, és remekül lehetett volna élni vele. Ez azonban nem sikerült, vagy legalábbis nem kellő mértékben.

Tesco Wavy sonkás-sajtos

Tesco Wavy sonkás-sajtos

Kóstoltunk korábban kifejezetten rossz és kifejezetten jó Tesco chips variációt is, ez épp félúton van a kettő között. Nem tudnám megmondani, min múlik egy jó chips receptje, és vitathatatlan, hogy ez is abszolút egyén függő. Ennek ellenére azt gondolom, túl sok a piacon a megúszós változat, a lélektelenül összedobott termék, amik ha másra nem is, legalább árverseny erősítésre jók, de másra sajnos aligha. Kicsit itt is ezt éreztük sajnos.

Szubjektív vélemény: 5/10


Kettle füstös barbecue

Kettle füstös barbecue

Márkanév: Kettle
Tesztelt íz: füstös barbecue
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Tesztelt kiszerelés: 150g
Csomag ára: 799,- Ft
Ár / kilogramm: 5326,- Ft
Mit állít magáról: kézzel sütött

Az echte angol chipsek közül eddig túl sok kiemelkedően jót nem találtunk sajnos, ezért az ember örül, ha legalább jónak nevezhető változatra bukkan, amibe nem igazán lehet belekötni. Ha nem törik bele a fogunk, nincs keserű íze, a tartalom hasonlít ahhoz, amit ráírnak, nem 3 szem van benne és nem 8000,- Ft egy kiló, akkor már örülünk is. És a Kettle füstös barbecue ezek közül majdnem mindet teljesíti.

Először is méretes, 150 grammos zsákban érkezik, és ugyan meg is kérik az árát (799,- Ft) de még így is “””csak””” 5326,- Ft egy kiló, ami magyar viszonylatban agyrém, de az angol chipsek között szinte diszkont árnak számít. Ezen túl nem kemény, nem túl zsíros, és még csak túlzottan kellemetlen élmény sem éri az ember, mikor beleharap. Elsőre édeskés íze van, utólag pedig kicsit kesernyés, de nem kellemetlenül, és mondjuk betudhatjuk ezt a füstös íznek.

Kettle füstös barbecue

Kettle füstös barbecue

Mindezeken túl pedig állítása szerint ez is maga a természet, nincs benne semmi mesterséges, illetve kézzel sütik, szóval épp csak egy könnycsepp nem gördül végig az arcunkon a gyönyörűségtől, annyira rendben van a chips összhangja a természettel és világmindenséggel. Na de viccet félretéve, tényleg egészen jó, az általunk tesztelt angol chipsek közül azon kevesek közé tartozik, amit szívesen megennénk legközelebb is. Persze nem fogjuk, mert 799,- Ft egy zacskó.

Szubjektív vélemény: 7/10


Auchan paprika

Auchan paprika

Márkanév: Auchan
Tesztelt íz: paprika
Származási hely: Csehország
Én itt vettem: Auchan
Tesztelt kiszerelés: 75g
Csomag ára: 179,- Ft
Ár / kilogramm: 2386,- Ft
Mit állít magáról: ellenőrzött földek, gondos csomagolás, kiváló minőség

Az Auchan sajtos chipse várakozáson felüli eredményt hozott, kifejezetten kiválónak találtuk. A zacskó mondjuk főleg a burgonyáról és annak minőségéről értekezik, amit abszolút helyénvalónak is tartunk, ízre, állagra és összetételre ezek a chipsek tényleg nagyon kellemesek. Azonban egyik összetevő csak a burgonya, a másik a fűszer, és amíg ez a sajtos változat esetében kiváló, a paprikásról már sajnos messze nem mondható el ugyan ez.

Kicsit itt is az alul vagy mellé fűszerezés hibájába estünk, és nekem néhol még ha minimálisan is de csípős utóízűnek tűnik. Kicsit túl vékony is, persze ez csak abszolút minimálisan, állagra azért messze átlag feletti, azonban a fűszer íz számunkra messze nem tökéletes. Bár tény, hogy a paprikás változatokat eleve nem túlzottan kedveljük, szóval alapból handicappel indult, és ahhoz képest elég jó eredményt ért el, tehát összességében azért inkább jónak, mint rossznak nevezhető.

Auchan paprika

Auchan paprika

A sajtos főleg, azonban még ez a paprikás Auchan chips is átlag felettinek mondható, átlag alatti árral, tehát összességében jó választás, mint egyébként az Auchan saját márkás cuccok általában. Tudom, ezektől a saját márkáktól sok ember fél, mint a tűztől, meg alantas vacak termékeknek tartja, és ez bizonyos esetekben talán így is van, azonban tapasztalataink szerint az Auchan termékekre ez távolról sem igaz, és mondhatjuk, hogy a saját chipseik is beálltak ebbe a sorba.

Szubjektív vélemény: 6/10


Seabrook sós ecetes

Seabrook sós ecetes

Márkanév: Seabrook
Tesztelt íz: tengeri sós – ecetes
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Tesztelt kiszerelés: 25g
Csomag ára: 148,- Ft
Ár / kilogramm: 5920,- Ft
Mit állít magáról: szeretettel készítve Yorkshire-ben

Mikor egy korábbi 30 grammos McCoy’s változatot teszteltünk, azt gondoltuk, ennél kisebb kiszerelés már nincs is. Azonban ahogy Kasza Tibi mondaná: “de vaaaan!!!” A Seabrook-nak ugyanis olyan precíz gépei vannak, amik bele tudnak tenni akár 25 grammot is egy zacskóba. Ez szerintem már lassan kerekítési értéknek, géphibának számító mennyiség, köhint egyet az adagoló, és reménykednek benne, hogy csak ennyi dob ki magából, és egy grammal se többet. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez nekünk most épp jól jött, mert ezt is egy válogatás csomagban sikerült megvásárolnunk, 2-2-2 zacskó volt összecsomagolva 3 különböző ízzel, és a 6×25 grammért kértek összesen 890,- Ft-ot. Ez persze még mindig nem olcsó, de legalább egy fajtából csak kis mennyiséget kell megvenni, ami a sós-ecetes változatnál kifejezetten szerencsés volt.

Talán még sosem köptem ki chipset. Egészen eddig. Már a zacskó kinyitásnál is olyan tömény ecetszag üti meg az embert, mintha az új Nyíregyházi almapaprika üzem megnyitóján lennénk, de ezt még bőven sikerült fokozni a kóstoláskor. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy sem a savanyúságokat sem a salátákat nem igazán kedvelem, ecet így nem sokszor kerül a szervezetembe, de a mostani teszt során egyértelműen igazolást nyert, hogy éppen jól is van ez így. Számomra ugyanis ez valami olyan kellemetlen íz, hogy kénytelen voltam azonnal meg is szabadulni tőle.

Pufi nálunk a savanyúság és saláta felelős, ő tovább tudta ízlelgetni, és szerinte teljesen rendben van a termék. Egyébiránt nekem is azt kell mondanom, hogy ez legalább az, ami rá van írva, nyilván a tipikus és klasszikus angol ízlés szerint, tehát nagyon nem helyénvaló, hogy egy magyar leszóljon egy ilyet. Adhatnék rá 1 pontot, mert én nem bírom megenni, de itt mégis kötelességemnek érzem a jóval objektívebb értékelés alkalmazását. Abszolút hozza azt amit vállal, nem kemény, nem zsíros, egyébként tehát egy tök jó chips, de csak az képes megenni, aki mondjuk az ecet ízzel alapvetően ki van békülve.

Seabrook sós ecetes

Seabrook sós ecetes

A termék vállalási sem rosszak egyébként, először is a ráírt információk alapján szeretettel készítik, ami nem mellékes, mert biztos van chips, amit tömény utálattal, kizárólag meggazdagodási célból gyártanak, illetve ezen túl még vegák is fogyaszthatják. Van egy olyan állításuk is, amiről mondjuk Gru jutott eszembe, miszerint 1945-óta gyártják ezt a terméket. Erre Miss Hattie ugyan azt mondaná, mint Gru életrajzában szereplő 30 másodperces levegő visszatartási képességre: “hát ez nem nagy szám”. Ezt kis túlzással cirka szüleink is elmondhatják magukról, hogy “since 1945”. Ettől, és az ízétől eltekintve ez a chips egyébként teljesen jó, de aki nem szereti az ecetet, inkább más ízű Seabrook-ot válasszon, mert ettől elhányja magát.

Szubjektív vélemény: 5/10


Seabrook sós

Seabrook sós

Márkanév: Seabrook
Tesztelt íz: tengeri sós
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Tesztelt kiszerelés: 25g
Csomag ára: 148,- Ft
Ár / kilogramm: 5920,- Ft
Mit állít magáról: szeretettel készítve Yorkshire-ben

A megvásárolt válogatás csomag miatt egymás után 3 különböző Seabrook íz került a kezünkbe, mely mondhatni egyre inkább emelkedő élményt hozott. Ennek a változatnak annyit sikerült fejlődnie az előzőhöz képest, hogy hiányzik belőle az ecet, ez azonban éppen elegendő, hogy számomra a fogyaszthatatlanból a fogyaszthatók táborába kerüljön át.

Kicsit igazságtalan is a dolog, mert sima sós chipset úgy emlékszem egyet sem teszteltünk, de történt ez kizárólag azon okból, hogy megítélésünk szerint ezekben igen nehéz újat mutatni, főleg különbséget tenni, illetve egy sima sós chips elég nehezen tesztelhető. Itt azonban becsúszott egy mégis, és végülis abszolút hozza azt, amit állít: sós.

Seabrook sós

Seabrook sós

Az állag, a szín és a minőség itt is teljesen rendben van, szerintem a Seabrook egy kifejezetten jó márka, melyet a csomagban lévő harmadik, valóban ízt is vállaló termékkel remélem igazolni is tudjuk majd, de ettől függetlenül eddig mindkét terméke az, amit állít magáról, és a magas ár ellenére is abszolút javasolt termék.

Szubjektív vélemény: 6/10


Seabrook sajtos-hagymás

Seabrook sajtos-hagymás

Márkanév: Seabrook
Tesztelt íz: sajtos hagymás
Származási hely: Egyesült Királyság
Én itt vettem: British Store
Tesztelt kiszerelés: 25g
Csomag ára: 148,- Ft
Ár / kilogramm: 5920,- Ft
Mit állít magáról: szeretettel készítve Yorkshire-ben

És igen, igazolást nyert, a Seabrook egy jó márka. Az előző két ízből mondjuk az ecetes nem nevezhető a mi világunknak, a sós meg nem rendelkezik kiemelkedő bizonyítási lehetőségekkel, de ennek ellenére valahogy érződött, hogy itt mégis csak egy minőségi termékről beszélünk. A chips puha, mégis ropogós, megfelelő a fűszerezése, sem kevés sem túl sok fűszert nem tartalmaz, és a kinézete is kellemes. Az ára és a tartalom mennyisége már nyilván nem ennyire pozitív, de sajnos ez nem választható opció.

Amit azonban a sajtos hagymás változat nyújt, az szerintem valami egészen érdekes és fantasztikus. Eddig olyan chipseket ettem, aminek vagy semmilyen íze nem volt, vagy egyben minden, ami rá volt írva, itt azonban egy újfajta élményben volt részem. Kóstoláskor, harapáskor abszolút érezhetően sajtos ízű a chips, de lenyelést követően hagymás utóíz marad a szájban, tehát ez is és azt is hozza, csak éppen nem egy időben, ami kifejezetten mókás. Ezek az ízek ráadául épp megfelelő intenzitásúak, és abszolút kellemesek, a Seabrook tehát valami olyat hoz, amit szerintem talán egyetlen másik burgonyachips sem tudott produkálni.

Seabrook sajtos-hagymás

Seabrook sajtos-hagymás

Ha nem lenne ilyen eszeveszettül drága, ezt a változatot biztosan rendszeresen is fogyasztanánk, de ennek hiányában is legalább a teszt végefelé elmondhatjuk, hogy azért befutott olyan brit chips márka is, ami kifejezetten érdekes és pozitív élményt adott. Szerintem még ilyet is fogunk vásárolni, illetve a Seabrook egyéb (nem ecetes) ízeit is keressük majd, és ha találunk, megosztjuk azok tesztelését is. Abszolút javasolt márka, mindenkinek ajánljuk, csak jól nézze meg milyen ízűt vesz, biztosan egyezzen a saját ízlésvilágával, mert itt kiméletlenül az is lesz benne, amit a felirat mutat.

Szubjektív vélemény: 9/10


Tesco paprikás

Tesco paprikás

Márkanév: Tesco
Tesztelt íz: paprikás
Származási hely: EU
Én itt vettem: Tesco
Tesztelt kiszerelés: 77g
Csomag ára: 199,- Ft
Ár / kilogramm: 2594,- Ft
Mit állít magáról: semmit

A Tesco chipsek vegyes felhozatalát ez az utolsónak tesztelt, paprikás íz inkább gyengíti, mintsem erősíti. Árban vállalható, azonban bontás után elég kellemetlen paprika szaga volt, amit eddig még nem tapasztaltunk. Kicsit az íz is ugyan ez, illetve még ez sem, mert az annyira sem említésre méltó, hogy kellemetlennek lehessen nevezni.

Kinézetre és látványra teljesen rendben van a chips, de szinte teljesen íztelen, és ezt annak ellenére mondjuk, hogy mi nem is szeretjük a paprikás chipseket, tehát még előny is a diszkrétebb fűszerezés, illetve az általunk is ismert előítéletünket maximálisan próbáljuk szándékosan és tudatosan jobb véleményezéssel kompenzálni (hú de szép mondat lett ez).

Tesco paprikás

Tesco paprikás

Ettünk már rosszabbat is, de szerencsére jobban azért gyakrabban, a paprikás változatok közül viszont talán ezt javasoljuk a legkevésbé.

Szubjektív vélemény: 4/10


Nehezen hiszem el, hogy végére értünk a Nagy chips tesztnek. Megmondom őszintén, időközben túl nagynak is bizonyult. Lassan két hónapja tartott, és mára már rosszul vagyok nem csak chips láttán, de még a szó hallatán is. Kicsit túlvállaltuk magunkat ezzel a több mint 40 féle termékkel, de 4-5 tesztelése komolytalan lett volna, és ha már belevágtunk, hát végigvittük. Még azonban így is számos íz és nagy név kimaradt, de egyszerűen nem bírjuk tovább.

Esetenként majd talán egy-egy termékkel még bővítünk, de legközelebb kétszer is meggondoljuk, hogy mit tesztelünk, és főleg hány változatban, mert azt nem szeretnénk, hogy kényszerré és kellemetlenné váljon az egész, itt azonban a végén már erről beszéltünk.

Voltak nagy meglepetések és nagy csalódások, szétmálós ostyák és fadarab kemény ropogtatni valók, időnként remek, máskor pedig borzalmas ízben. Még egyszer nem biztos, hogy nekiállnék, de azért ha a jövőben megjelennek még új chipsek, teszteljük és közzé tesszük majd, viszont egy időben kizárólag nagyon korlátozott darabszám erejéig, mert ez valami embertelen volt.

Ízlésről nem lehet vitatkozni, a tények azonban tények, itt látható tehát az összehasonlító adat táblázat:

# Márkanév Íz Származási hely Ár / kg 10-es skálán
1 Foody sajtos EU 1766,- Ft 7
2 Cheetos skeletons sajtos-paradicsomos Lengyelország 2644,- Ft 6
3 Lay’s oregánós grill steak Lengyelország 3623,- Ft 8
4 Chio Taccos grilles ízű Magyarország 3985,- Ft 7
5 Cheetos skeletons sajtos Lengyelország 2644,- Ft 7
6 Lay’s sajtos hagymás / újhagymás Lengyelország 3571,- Ft 9
7 Chio Street Food sajtburger ízű Csehország 3933,- Ft 1
8 Cheetos ketchup Lengyelország 1980,- Ft 6
9 Chio Street Food gyros ízű Csehország 3933,- Ft 5
10 Lay’s sajtos zöld fűszeres Lengyelország 3571,- Ft 10
11 Chio újhagymás Csehország 3933,- Ft 7
12 Lay’s nyári saláta, uborkás tejfölös Lengyelország 3571,- Ft 10
13 Chio Street Food pizza ízű Csehország 3933,- Ft 7
14 Lay’s újhagymás Lengyelország 3571,- Ft 10
15 Chio Space Riders Astro salsa Magyarország 2475,- Ft 1
16 Cheetos skeletons újhagymás Lengyelország 2644,- Ft 7
17 TESCO hagymás-tejfölös Csehország 2584,- Ft 8
18 Pom-Bar édes paprika Magyarország 3980,- Ft 8
19 Chio Exxtra Deep grill steak Csehország 4538,- Ft 1
20 Auchan sajtos Csehország 2386,- Ft 9
21 Tesco Finest hoisin kacsa chips Egyesült Királyság 3326,- Ft 10
22 Cheetos sajtos Lengyelország 1980,- Ft 6
23 McCoy’s bacon Egyesült Királyság 6600,- Ft 4
24 Pom-Bar sajtos Magyarország 3980,- Ft 8
25 Kettle cheddar és lilahagyma Egyesült Királyság 7475,- Ft 3
26 Chio Flips hagymás-tejfölös Magyarország 2345,- Ft 4
27 McCoy’s csirkés Egyesült Királyság 6600,- Ft 5
28 Lay’s grill bacon Lengyelország 3623,- Ft 9
29 Tesco Finest cheddar és karam. lila hagyma Egyesült Királyság 3326,- Ft 5
30 Foody hagymás-tejfölös EU 1766,- Ft 3
31 Lay’s Strong Spicy curry Lengyelország 3623,- Ft 7
32 Guinness Guinness íz Egyesült Királyság 7475,- Ft 3
33 Lay’s kebab Lengyelország 3985,- Ft 8
34 Levi Roots Reggae Reggae Egyesült Királyság 6655,- Ft 7
35 Tesco dobozos tejfölös-hagymás Németország 2441,- Ft 4
36 McCoy’s grill steak Egyesült Királyság 6600,- Ft 7
37 Cheetos spiral kethup és sajt Lengyelország 1980,- Ft 7
38 SPAR paprika Németország 1895,- Ft 4
39 Tesco Wavy sajtos-sonkás EU 2223,- Ft 5
40 Kettle füstös barbecue Egyesült Királyság 5326,- Ft 7
41 Auchan paprika Csehország 2386,- Ft 6
42 Seabrook tengeri sós-ecetes Egyesült Királyság 5920,- Ft 5
43 Seabrook sós Egyesült Királyság 5920,- Ft 6
44 Seabrook sajtos-hagymás Egyesült Királyság 5920,- Ft 9
45 Tesco paprikás EU 2594,- Ft 4
Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *