Házi chips

A házi chips titkai

Facebookpinterest

Számos előnye van, ha házilag készítjük el a tévé előtt elfogyasztott nassolni valót. A burgonya chips ezek közül kétség kívül az egyik legnépszerűbb, ugyanakkor lássuk be, a boltban kapható, tartósítószeres, ízfokozós, agyon sózott verzió, ami krumplit csak nyomokban tartalmaz rendkívül egészségtelen. Mégis megvesszük pedig ha ismerünk négy egyszerű alapszabályt nagyságrendekkel olcsóbban készíthetünk finomabbat, kevésbé egészségtelent.

A tökéletes házi chips elkészítése nem ördöngösség

Ahhoz, hogy csodálatos házi chipset készítsünk, semmilyen bonyolult technikára, vagy eszközre nincs szükségünk, mindössze négy alapvető és egyszerű szabályt kell betartanunk, és soha többé nem veszünk a boltban chipset!

 

Lássuk hát a 4 alapszabályt:

1. Sárga héjú, sütni való krumplit vásároljunk!

2. Lehelet vékonyra szeleteljük!

3. Sütés előtt hideg vízben áztassuk!

4. Mély, bő olajban süssük!

Dióhéjban ennyi a négy alapvető tudnivaló, a továbbiakban pedig bővebben is kifejtem őket.

 

1. A sütni való burgonya

Ez az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács burgonyabesorolása szerint az úgynevezett “C” típusú, általában sárga héjú burgonya, melynek meghatározása így szól:

“Szétfővő, lisztes húsú, magas keményítő tartalmú, inkább sütéshez ajánlott burgonya. Laza szerkezetű, lisztes állagú. Burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püréalapanyagnak”

Ne aggódjunk ha nem tudjuk kapásból, melyik ez a krumpli, a közértekben kapható, előre csomagolt változatokon már feltüntetik a besorolást, keressük tehát a “C” típust, ha pedig piacon vásárolunk, kérdezzük bátran az árust, de ha a sárga héjat keressük, nem lőhetünk nagyon mellé.

 

 2. Szeletelés

A lehető legvékonyabbra! Használjunk uborkagyalut, de abból is több fajta vágás-vastagságú létezik, ezért érdemes odafigyelni, hogy tényleg vékony legyen a chipsünk.

Házi chips

 

3. Áztatás

Kulcsfontosságú lépés. A vékonyra szeletelt krumplit egy nagy tál, tiszta hideg vízbe tegyük és kb. fél-egy órán keresztül áztassuk. Közben 2x-3x cseréljük ki a vizet tisztára, amikor már elfehéredett. Ha nincs ennyi időnk, vagy kedvünk ezzel ennyit foglalkozni, az áztatást akkor se hagyjuk ki! Minimálisan 20 percet áztassunk, ez esetben nem kell vizet cserélnünk, viszont a kezünkkel gyengéden nyomogassuk, kevergessük át a krumplit többször.

Amikor az áztatással végeztünk, a krumplit sütés előtt adagonként szedjük tiszta konyharuhára és itassuk le róla a vizet.

  Házi chips

 4. Sütés

A sütésnél nagyon fontos, hogy olyan mély legyen az olaj, hogy a beledobott krumpli úszkálni tudjon, ne érjen hozzá az edény aljához. Az olajat igazán forróra melegítsük. Ahogy a krumplit bedobtuk az edénybe, azonnal kezdjük egy széles fejű kiszedő lapáttal intenzíven keverni. Alapvetően kisebb adagokban kell sütnünk a chipset, hogy a szeletek ne ragadjanak össze, de ha sütés közben – főleg a sütés elején, amíg ragadnak a szeletek – gyakran, erőteljesen át tudjuk keverni, mondjuk a kiszedő lapáttal, akkor próbálkozhatunk egyszerre nagyobb adagokkal is.

Amikor a szeletek szép aranybarnára sültek, azonnal szedjük ki őket konyhai papírtörlővel kibélelt tálba. Ilyenkor fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert pár pillanat választja csak el egymástól a “pont jó”, gyönyörű, aranybarna chipset, a “túlbarnult, megkeseredett, megégett” chipstől.

 

Amikor a chips már a tálban pihen ízlés szerint sózhatjuk sima sóval, de használhatunk fokhagymás, magyaros, vagy bármilyen egyéb fűszersót is. Abbahagyhatatlan, nem éppen egészséges, de mennyi finomság!

 Házi chips

Facebookpinterest
Facebook Kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérjük adja meg az alábbi számokat a "nem vagyok robot" ellenőrzéshez: *